Espanjan Bilbaon lähellä sijaitseva San Juan de Gaztelugatxe on noussut GoT-fanien suureen suosioon.
Espanjan Bilbaon lähellä sijaitseva San Juan de Gaztelugatxe on noussut GoT-fanien suureen suosioon.
· Päivi Laajalahti

Game of Thrones -turismi piinaa Pohjois-Espanjan pyhättöä

Game of Thrones on varmastikin tämän hetken suosituin tv-sarja. Sarjaa kuvataan huikean kauniilla seuduilla, mikä myös houkuttelee matkaajia tutustumaan noihin maisemiin. Matkailusuosiolla voi kuitenkin olla myös kääntöpuolensa.

On ymmärrettävää, että matkailijat haluavat vierailla juuri niissä upeissa maisemissa, missä omaa suosikkisarjaa tai -elokuvaa on kuvattu. Turismin moninkertainen kasvu on nähty esimerkiksi Uudessa-Seelannissa Taru sormusten herrasta -elokuvien jälkeen. Nyt vuorossa ovat Game of Thronesin komeat kuvauspaikat.

Game of Thronesin myötä kasvanut turismi on monissa paikoissa toivotettu lämpimästi tervetulleeksi, sillä se tietää töitä ja taloudellista menestystä alueen matkailutalouden parissa työskenteleville. Lisääntyneellä turismilla on kuitenkin myös kääntöpuolensa ja tämä on nähty mm. Espanjassa sijaitsevassa San Juan de Gaztelugatxessa.

Pohjois-Espanjassa, lähellä Bilbaon kaupunkia sijaitseva San Juan de Gaztelugatxe on Game of Thronesissa nähty Lohikäärmekivi, jonne Emilia Clarken esittämä lohikäärmekuningatar Daenerys Targaryen linnoittautuu Westerosiin palattuaan. Se on myös paikka, missä Daenerys ja pohjoisen kuningas Jon Nietos tapaavat ensimmäisen kerran.

Päivittäin pienellä saarekkeella vierailee jopa 2400 ihmistä.
Päivittäin pienellä saarekkeella vierailee jopa 2400 ihmistä.

Mantereessa kiinni oleva saareke on alun perin kristittyjen Johannes Kastajalle pyhitetty, uskonnollinen pyhiinvaelluskohde. Saarekkeen huipulla sijaitsevalle, vuosituhannen alussa rakennetulle pyhäkölle vie 214 askelman portaat. Kun pyhiinvaeltaja on kiivennyt kiviset portaat ylös asti, hän soittaa huipulla olevaa kelloa kolme kertaa ja saa palkkioksi tehdä toivomuksen.

Game of Thronesin myötä palvonnan kohde on vaihtunut uskonnollisesta populaarikulttuurin puolelle ja turismi alueella on arvioiden mukaan tuplaantunut. Espanjalainen El País -sanomalehti raportoi jopa 75 000 ihmisen vierailleen San Juan de Gaztelugatxessa pelkästään heinäkuun aikana – tämä tekee yli 2 400 kävijää päivässä.

Saarekkeella käy päivittäin aikamoinen kilkatus, kun jokainen 2 400 vierailijasta kilauttaa kelloa kolmesti.

Nyt paikallishallinto ja ympäristöministeriö ovatkin alkaneet miettiä keinoja Game of Thrones -turismin tasapainottamiseksi, jotta uskonnollinen pyhäkkö ei kärsisi vaurioita. On puhuttu kävijämäärän päivittäisestä rajaamista, huipulle pääsyn helpottamisesta sekä myös mahdollisen pääsymaksun keräämisestä.

Turismia tullaan todennäköisesti rajoittamaan, jotta historiallinen nähtävyys saadaan säilytettyä vaurioitumattomana.
Turismia tullaan todennäköisesti rajoittamaan, jotta historiallinen nähtävyys saadaan säilytettyä vaurioitumattomana.

Lähde: El País

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.