Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Pala vanhaa Berliinin muuria seisoo Imperial War Museumin edessä. Kuva: © Cowardlion | Dreamstime.com
Pala vanhaa Berliinin muuria seisoo Imperial War Museumin edessä. Kuva: © Cowardlion | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Ensimmäistä kertaa Berliiniin? Näissä museoissa kannattaa vierailla!

Lyhyen lentomatkan päässä oleva Berliini on suomalaisille monipuolinen matkakohde. Kaupungin museotarjonta on laadukasta, ja päivän tai kaksi voikin hyvin viettää vain ihastelemalla taidetta ja historiaa laidasta laitaan.

Historialliset ja taidemuseot ovat yksi jokaisen suurkaupungin vetonauloista eikä Berliini ole tässä poikkeus. Kaupungista löytyy niin DDR:n aikaisia outouksia kuin maailman kuuluisimpien taiteilijoiden töitä. Berliinin museoissa ainoa ongelma onkin runsauden pula. Tässä viisi museovinkkiä Berliinin matkalle!

Bauhaus Archives

Berliiniä on jo pitkään pidetty modernina ja luovana kaupunkina, mutta toisin kuin Lontoo, Pariisi tai New York, se on parhaimmillaan ammentaessaan synkästä menneisyydestään. Kaupunki on Bauhaus -suuntauksen henkinen koti, joten Bauhaus Archives on tästä tyylisuunnasta kiinnostuneiden pakollinen käyntikohde. Näytteillä on esimerkiksi veistoksia, huonekaluja sekä suuntauksen gurujen suunnittelemia pienoismalleja.

Bauhaus Archives. Kuva: © Vasilii Maslak | Dreamstime.com
Bauhaus Archives. Kuva: © Vasilii Maslak | Dreamstime.com

DDR Museum

Omalaatuisen hypyn menneisyyteen tarjoava DDR Museum kätkee sisälleen kaikkea Trabant-autoista piilotettuihin mikrofoneihin ja alastomiin lentopalloilijoihin. Museossa voi rauhassa tutustua elämään ja aikaan ennen Saksojen yhdistymistä, sekä siihen miltä elämä alueella näytti kommunistihallinnon alaisuudessa. Museossa voi harjoitella naapurin vakoilemista, katsoa televisiota aidossa Itä-Berliinin aikaisessa olohuoneessa ja ottaa osaa paikalliseen vappupäivän paraatiin.

Neues Museum

Neues Museumin tilat on rakennettu vuonna 1945 pommitetun rakennuksen tiloihin viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tuloksena on kiehtovan moderni kokonaisuus, jonka läpi käveleminen on kuin lukisi tarinaa tuhosta ja selviytymisestä freskojen ja uusien tilojen avulla. Museo on tyyliltään Berliiniä aidoimmillaan, ja sisältä löytyy ihasteltavaa Nefertitin rintakuvasta neandertalinihmisen pääkalloon.

Neues Museum. Kuva: © Jaroslav Moravcik | Dreamstime.com
Neues Museum. Kuva: © Jaroslav Moravcik | Dreamstime.com

Topography of Terror 

Saksa on menestyvä ja elinvoimainen maa suurilta osin siksi, että se on ottanut vastuun menneisyydestään. Moni käyntikohde Berliinissä on omistettu historian kauhuille ja menneisyydelle, mistä hyvä esimerkki on Topography of Terror. Se ei sovi herkimmille kävijöille, mutta muille se tarjoaa paljon nähtävää. Museo on rakennettu entisten SS:n ja Gestapon päämajojen paikalle: myös pysyvä näyttely sivuaa tätä teemaa dokumentein ja valokuvin.

Topography of Terror. Kuva: © Madrugadaverde | Dreamstime.com
Topography of Terror. Kuva: © Madrugadaverde | Dreamstime.com

Jewish Museum

1900-luvun alussa Berliinissä sijaitsi maailman suurin juutalaisväestön keskittymä. Vuoteen 1945 mennessä tästä varakkaasta kansanjoukosta oli vain rippeet jäljellä. Berliinin juutalaismuseo kattaa juutalaisten historian kahden vuosituhannen ajalta. Näyttelyt eivät kuitenkaan roiku menneisyydessä, vaan museo tarjoaa kävijöilleen modernit tilat ja paljon tekemistä. Museossa on muun muassa lapsille suunnattuja ohjattuja kierroksia, viikonloppuisin työpajoja ja konsertteja.

Berliinin Juutalaismuseo. Kuva: © Elvira Kolomiytseva | Dreamstime.com
Berliinin Juutalaismuseo. Kuva: © Elvira Kolomiytseva | Dreamstime.com

Lennot Berliiniin löydät Napsun lentohausta!

Lähde: The Guardian

 

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.