Millaisia matkailutrendejä on luvassa vuonna 2018?
Millaisia matkailutrendejä on luvassa vuonna 2018?
· Napsun toimitus

Deittailua ja digitaalista detoxia – ennusteet vuoden 2018 matkailutrendeiksi

Matkailuvuosi 2017 oli joogaa, julkkisten tähdittämiä lentokoneiden turvallisuusvideoita sekä skandinaavista hyggeä. Millaisia matkailutrendejä vuosi 2018 tuokaan tullessaan?

Tulevaisuuden ja trendien ennustaminen on hankalaa, vaikka ennusmerkkejä ilmassa lenteleekin. Matkailutrendien osalta Lonely Planet on kerännyt seitsemän teemaa, joita vuoden 2018 odotetaan tuovan tullessaan.

Digitaalinen detox

Hyvinvoinnin trendi on kasvanut matkailussa viime vuosina voimakkaasti, sillä ihmiset haluavat paeta arjen hullunmyllyä hiljaisuuteen. Metsäretket, hiljaiset kylpylät ja pyhiinvaellusretket houkuttelevat hektiseen kaupunkielämään turtuneita matkaajia, minkä ympärille on kasvanut kukoistava bisnes.

Hiljaisuudesta ja luontoretkestä ei kuitenkaan tarvitse maksaa maltaita ja matkailijoiden odotetaankin yhä enemmän hakevan inspiraatiota luonnosta, pois ruutujen ja piippausten äärestä.

Suunta pääkaupunkien ulkopuolelle

Pariisi, New York, Lontoo... ”kaikki” ovat käyneet näissä maailmankuuluissa kaupungeissa. Siispä trendikkäät matkailijat katsastavatkin karttaansa toiseen kertaan ja suuntaavat Instagram-tileineen vähemmän tunnetuille (muttei kuitenkaan vähemmän kuvauksellisille) seuduille.

Tämä on win-win -tilanne niin matkailun kuin ympäristönkin kannalta – liikaturismista kärsivät ikisuosikit pääsevät hieman helpommalla osan turistimassasta siirtyessä pienempiin kaupunkeihin.

Virtuaalinen matkailu

Virtuaalitodellisuutta hyväkseen käyttävän teknologian kehitys jatkaa kasvuaan vuonna 2018. Tämä tarkoittaa myös sitä, että osa matkailuelämyksistä voidaan jatkossa kokea oman kodin seinien sisällä virtuaalitodellisuudessa. Käytännössä nämä simulaatiot voivat kuitenkin toimia myös varsinaista matkailua lisäävänä markkinointikeinona.

Maailmanmatkaajat tarvitsevat siis edelleen passejaan!

Reissudeittailusta sielunkumppanin etsintään

Deittipalvelu Tinderistä on tullut myös matkailua palveleva työkalu – deittipalvelun kautta kun voi löytää helposti paikallisen ”matkaoppaan”. Myös muut liiketoiminnot haluavat näille apajille ja seuraa etsiville sinkuille on nykyisin tarjolla jopa kokonaisia resortteja sielunkumppanin etsimiseen.

Helpottavan teknologian lisäksi kannattaa kuitenkin muistaa vanha kunnon sattuma – oman herra tai neiti Oikeansa voi löytää vaikkapa viereiseltä penkiltä lentokoneessa, kun vain muistaa pitää mielensä avoimena.

Kuvauskopterit

Selfietikut ovat niin eilistä. Ärsyttävimmän (ja vastustamattomimman) matkalle mukaan otettavan härvelin palkinto on menossa droneille eli kuvauskoptereille. Lentävien kuvauskoptereiden koko pienenee ja hinta painuu alemmas, mikä tekee niistä erityisen houkuttelevia etenkin selfieitä rakastavien matkailijoiden keskuudessa. Saahan kuvauskopterilla otettua Instagram-tililleen hulppeita maisemakuvia aivan uusista kulmista.

Jotkut kaupungit ja nähtävyydet ovat kuitenkin kieltäneet kuvauskoptereiden käytön alueellaan.

Moninaiset mysteeriretket

Vuonna 2017 valokeilaan nousivat uteliaille ja uskaliaille kaupatut mysteerimatkat, joissa matkaaja antaa kaiken vallan ja vastuun matkansa järjestämisestä kaupalliselle toimijalle. Nyt näihin mysteerimatkoihin ollaan liittämässä lisäominaisuuksia, kuten vaikkapa se, ettei matkalainen tiedä milloin matka alkaa tai kenen kanssa matka tehdään. Jopa kidnappausteemaisia mysteerimatkoja on tarjolla.

Omat eväät lentokoneeseen

Kun halpalentoyhtiöt valloittavat myös pitkänmatkanlentoja, ilmaiset lentokoneruoat alkavat siirtyä historiaan. Erilliset ruoantoimittajat ovat kuitenkin alkaneet siirtyä apajille ja tarjota vaihtoehtoja ylihintaisille ja usein aavistuksen ankeille lentokoneruoille.

Muutamat palveluntarjoajat toimittavat jo ennakkoon tilattuja ruokatilauksia lähtöportille. Kannattaa kuitenkin myös muistaa perinteiset, kotoa mukaan otetut eväät, joissa on retkelle lähdön maku!

Lähde: Lonely Planet

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.