Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Heliganin puutarhan omituisuuksia Cornwallissa. Kuva: © Milton Cogheil | Dreamstime.com
Heliganin puutarhan omituisuuksia Cornwallissa. Kuva: © Milton Cogheil | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Cornwallin viidakon omituiset otukset - Heliganin hulppea puutarha oli kadoksissa kymmeniä vuosia

Englannin eteläisessä kärjessä Cornwallissa sijaitseva Heliganin puutarha on yli 500 vuotta vanha. Viidakkomainen puutarha on nyt palautettu entiseen loistoonsa.

Heliganin puutarha rakennettiin 1500-luvulla Ison-Britannian Cornwalliin Tremaynen perheen omistuksessa olevaan puistoon. Vuosisatojen aikana puutarhaa laajennettiin ja muokattiin jokaisen sukupolven mielen mukaan – yksi perheen pää oli tykästynyt kiinanruusuihin, toista taas inspiroi viidakkomainen puutarha.

Vielä ennen Ensimmäistä maailmansotaa Heliganin puutarhassa työskenteli 22 puutarhuria, mutta sodan jälkeen se unohdettiin ja päästettiin rapistumaan.

Kuva: © Erik Lattwein | Dreamstime.com
Kuva: © Erik Lattwein | Dreamstime.com

1990-luvulla “Kadotettu puutarha” löydettiin uudestaan. Maailman suurimman kasvihuoneprojektin, The Eden Projectin, arkkitehti Tim Smit ryhtyi restauroimaan Heligania entiseen kukoistukseensa.

Smitin työn valmistuttua Heliganista tuli suosittu turistikohde.

Heliganissa sijaitsee Britannian ainoa ulkona kasvava viidakko. Eksoottiset, vehreät kasvit kasvavat paksuna kasvustona ja muistuttavat trooppisemmasta ilmanalasta. Viidakkopuutarhassa on myös 30 metrin korkeudessa kulkeva, burmalainen riippusilta.

Kuva: © Diadis | Dreamstime.com
Kuva: © Diadis | Dreamstime.com

Varsinaisen puutarhan ympäristöön levittäytyvä metsäalue on upea kävelyretkien kohde. Metsästä löytyy salaperäisiä, luonnon omia muotoja kunnioittavia veistoksia. Puutarha ympäristöineen houkuttelee esimerkiksi myös monenlaisia lintuja, minkä vuoksi Heligan on suosittu paikka villieläinten tarkkailuun.

Puutarha on nykyisin auki vierailijoille ympäri vuoden ja siellä järjestetään opastettuja kierroksia alueen historiaan kokeneen oppaan johdolla. Syksyisin puutarhalla järjestetään myös kasvien myyntitapahtuma.

Heligan sijaitsee Cornwallissa, reilun 400 kilometrin päässä Lontoosta. Puutarhaa lähin kaupunki on St Austell, jossa on rautatieasema. St Austellista Heliganiin on vajaan kymmenen kilometrin matka, joka on mahdollista taittaa esimerkiksi bussilla.

Heliganin viidakon riippusilta. Kuva: © Vlue | Dreamstime.com
Heliganin viidakon riippusilta. Kuva: © Vlue | Dreamstime.com

Lue myös: Englanti on muutakin kuin Lontoo ja sen museot

Lähde: Heligan.com

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.