Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Apollonin temppelin rauniot sijaitsevat Korintissa. Kuva: © Vassiliy Kochetkov | Dreamstime.com
Apollonin temppelin rauniot sijaitsevat Korintissa. Kuva: © Vassiliy Kochetkov | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Antiikin Kreikan syntysijoilla – Peloponnesos on Zeuksen ja olympialaisten koti

Kreikan niemimaan jatkeena sijaitseva Peloponnesos on kreikkalaisen mytologian ja historian kehto. Antiikin ajalla siellä sijaitsivat muun muassa legendaarinen Sparta sekä ylijumala Zeuksen pyhäkkönä pidetty Olympia.

Vain parin sadan kilometrin päässä Kreikan pääkaupunki Ateenasta sijaitsevaa niemimaata pidettiin antiikin aikana saarena, mikä on helppo ymmärtää, sillä se yhdistyy manner-Kreikkaan kapean Korintin kannaksen kautta. Nykyisin niemimaalle pääsee myös pohjoisesta Antirrion kaupungin kautta kulkevaa, näyttävää siltaa pitkin.

Suomesta Peloponnesokselle on helppo matkustaa lentäen Ateenan kautta. Julkisilla liikennevälineillä niemimaalle pääsee junalla Patrakseen. Bussiyhteyksiä on Ateenasta puolestaan useisiin Peloponnesoksen kaupunkeihin. Vuokra-autolla alueelle ajaa Ateenasta parissa tunnissa, minkä jälkeen niemimaan tutkiskelu onnistuu omaan tahtiin.

Olympia. Kuva: © Georgios Tsichlis | Dreamstime.com
Olympia. Kuva: © Georgios Tsichlis | Dreamstime.com

Historiallinen Peloponnesos on suosittu turistikohde, sillä siellä sijaitsee runsaasti arkeologisesti merkittäviä nähtävyyksiä. Näistä tunnetuin on Olympia, jossa nimensä mukaisesti pidettiin ensimmäiset olympialaiset Zeuksen kunniaksi. Jumalatar Heran temppeli ja muut ikiaikaiset rauniot kuljettavat kävijänsä kauas historiaan.

Historiaan pääsee tutustumaan myös sisätiloissa Olympian arkeologisessa museossa. Olympiasta löytyy myös matematiikan ja fysiikan isälle, Archimedekselle omistettu museo.

Olympia on mielenkiintoinen, historiallinen päiväretken kohde, mutta ei varsinaisesti sovellu pidempään lomailuun.

Patras. Kuva: © Milan Gonda | Dreamstime.com
Patras. Kuva: © Milan Gonda | Dreamstime.com

Peloponnesoksen suurin kaupunki on pohjoisosassa sijaitseva Patras, jonka satamaan kulkee matkustajalaiva myös Italian puolelta Brindisistä. Patrasissa on vilkas yöelämä, joka huipentuu vuosittain värikkäisiin karnevaaleihin helmi-maaliskuussa. Kaupungissa on paljon nähtävyyksiä, joihin kuuluu muun muassa vanhankaupungin yläpuolella sijaitseva, näyttävä keskiaikainen linna.

Patrasin ympäristöstä löytyy myös useita rantaresortteja, joista on helppo lähteä retkille muualle niemimaalle.

Nafplion ranta. Kuva: © Saiko3p | Dreamstime.com
Nafplion ranta. Kuva: © Saiko3p | Dreamstime.com

Argoliinlahden pohjukassa sijaitseva Nafplion pieni kaupunki hiekkarantoineen tarjoaa mahdollisuuksia monipuoliseen lomaan. Sen viehättävä vanha kaupunki tarjoaa keskiaikaista tunnelmaa kapeilla kujillaan ja kauniilla aukioillaan. Kaupungissa sijaitsevat myös historialliset Palamidin ja Bourtzin linnoitukset.

Toinen kaunis rantakaupunki löytyy niemen eteläisimmästä kärjestä. Gythia on tunnettu kirkkaista vesistään ja hiekkarannoistaan, jotka houkuttelevat puoleensa myös pesiviä valekarettikilpikonnia. Gythiasta ei myöskään ole pitkä matka siitä hieman pohjoiseen sijaitsevaan, historialliseen Spartiin, joka antiikin aikaan tunnettiin legendaarisena Spartana.

Gythian rannalla lepää haaksirikkoutunut laiva. Kuva: © Georgios Tsichlis | Dreamstime.com
Gythian rannalla lepää haaksirikkoutunut laiva. Kuva: © Georgios Tsichlis | Dreamstime.com

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.