Näillä vinkeillä aikaeroväsymyksestä pääsee nopeammin eroon. Kuva: Evgenyatamanenko | Dreamstime.com
Näillä vinkeillä aikaeroväsymyksestä pääsee nopeammin eroon. Kuva: Evgenyatamanenko | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

7 tapaa selviytyä aikaerosta

Matkustettaessa pitkiä matkoja vastaan tulee yksi suurimmista lomailun ongelmista; aikaerosta johtuva väsymys.

Aikaerorasituis voi saada sisäisen kellosi sekaisin sekä perille päästessä että kotiin ja arkeen palatessa. Mitään maagista taikakeinoa, varsinkaan nopeaa sellaista, tuskin on, mutta Travel and Leisure listasi seitsemän konstia, jotka ainakin vaikuttavat huomattavasti olotilaasi.

Vältä kofeiinia ja alkoholia

Moni suuntaisi väsyneenä ensimmäisenä toimenpiteenään kohti kahvilaa. Sekä kahvi että alkoholi toimivat stimulantteina, ja piristävät väliaikaisesti. Ne kuitenkin myös kuivattavat elimistöä, joka tekee aikaeroväsymyksestä ainoastaan pahemman.

Nesteytä

Edelliseen viitaten. Pitkät lennot aiheuttavat paitsi väsymystä, myös jäykkyyttä ja elimistön kuivumista. Juo vettä ennen lentoa, sen aikana ja nappaa vesipullo käteesi heti matkakohteeseen päästessäsi.

Nappaa melatoniinia

Pieni annos melatoniinia voi auttaa ihmistä nukahtamaan helpommin. Puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa otettu annos auttaa pysymään kohdemaan luonnollisessa vuorokausirytmissä.

Juo mehua

Paitsi että kunnon mehu nesteyttää elimistöä mukavasti, sisältää se vitamiineja ja virkistää. Samalla voit yrittää päästä eroon lentokoneessa leijuneista pöpöistä, vitamiiniannoksen avulla.

Valoa kohti

Valo on kenties paras tapa taistella väsymystä vastaan. Manipuloimalla valon saantia kehoa voi huijata eroon väsymyksestä, joka aiheutuu aikaerosta. Paras tapa on vältellä sisävaloa, ja suunnata sen sijaan kohti aurinkoa. Luonnonvalo pistää automaattisesti elimistön kohti oikeaa aikaa määränpäässä. Kohteen päivärytmiin siirtyminen mahdollisimman nopeasti kannattaa, vaikka se ensimmäisinä päivinä voi hankalalta tuntuakin.

Venyttele

Energiat vähissä, kroppa jumissa ja joka paikkaa turvottaa. Tuttua tarinaa pitkiä lentoja tehneille. Venyttely tai jooga pistävät nesteet ja veren kiertämään, virkistävät mielen ja rentouttavat kireät lihakset.

D- ja B-vitamiinit kehiin

B12-vitamiini pitää kehon virkeänä ja energisenä ilman energiajuomia. D-vitamiini taas puolestaan on yhteydessä kehon melatoniinitasoihin, hormoniin joka auttaa ihmisiä nukahtamaan. Eli ylös, ulos ja aurinkoon virkeänä pysyäksesi.

Lähde: Travel and Leisure

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.