Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Heidelberg sijaitsee Neckar-joen rannalla. Kuva: © Daliu80 | Dreamstime.com
Heidelberg sijaitsee Neckar-joen rannalla. Kuva: © Daliu80 | Dreamstime.com
· Helinä Laajalahti

5 vinkkiä: Keskiaikainen Heidelberg – romanttinen yliopistokaupunki eteläisessä Saksassa

Yliopistokaupunkina tunnettu Heidelberg sijaitsee Neckar-joen rannalla Stuttgartin ja Frankfurtin puolivälissä. Kaupunki on tunnettu arvostetusta yliopistostaan ja kukkulalla kaupunkia vartioivasta, historiallisesta linnastaan.

Eteläisessä Saksassa lähellä Ranskan rajaa sijaitseva Heidelberg on viehättävä, 140 000 asukkaan yliopistokaupunki. Sen läpi virtaa Neckar-joki ja kukkulalla kaupunkia vartioi satoja vuosia vanha Heidelbergin linna.

Ilmastollisesti Heidelberg on yksi Saksan lämpimimmistä kaupungeista ja turistille se on lukuisine museoineen ja kävelykatuineen hurmaava vierailukohde, joka on inspiroinut taiteilijoita ja runoilijoita vuosisatojen ajan. Keräsimme viisi vinkkiä Heidelbergissa vierailuun!

Heidelbergin linna

Heidelbergin keskustan yläpuolisella kukkulalla nouseva majesteettinen linna on romanttinen nähtävyys, jolla on sotaisa historia. Linna on tuhoutunut sodissa ja luonnonmullistuksissa, ja sitä on rakennettu uudestaan useaan kertaan, minkä vuoksi sen arkkitehtuurissa on nähtävissä mielenkiintoista moninaisuutta.

Heidelbergin linna puutarhoineen houkuttelee vuosittain miljoona kävijää. Palatsin lisäksi yksi sen keskeisimmistä nähtävyyksistä on yli 200 000 litran vetoinen viinitynnyri. Linnalle on mahdollista matkata Heidelbergin keskustasta joko kävellen tai funikulaarilla.

Kuva: © Anastasiyakamysheva | Dreamstime.com
Kuva: © Anastasiyakamysheva | Dreamstime.com

Yliopisto ja opiskelijavankila

Heidelbergin 600 vuotta vanha yliopisto on Saksan vanhin ja yksi maan arvostetuimmista opinahjoista, josta ovat lähtöisin useat Nobel-palkinnon saaneet tutkijat. Vanha yliopistorakennus on edelleen toiminnassa ja sen vanha luentosali, Alte Aula, suorastaan huokuu tieteen pyhää voimaa. Museo kokoelmineen esittelee yliopiston historiaa.

Yksi Heidelbergin kiinnostavimmista nähtävyyksistä liittyy tiiviisti opiskelijaelämään. Vanhan yliopistorakennuksen takana sijaitsee historiallinen opiskelijavankila, studentenkarzer, joka oli käytössä vuosina 1778-1914 ja toimii nykyisin museona. Kahden vuosisadan takaiset opiskelijoiden jäljet ovat edelleen nähtävillä vankilan seinissä, jotka ovat lattiasta kattoon täynnä tekstejä, nimiä, piirroksia ja kaiverruksia.

Heidelbergin yliopiston vankila. Kuva: Heidelberg marketing
Heidelbergin yliopiston vankila. Kuva: Heidelberg marketing

Romanttinen Filosofien katu - Philosophensweg

Neckar-joen pohjoispuolella, Vanhaa kaupunkia vastapäätä sijaitsee yksi Heidelbergin parhaita näköalapaikkoja. Philosophenweg eli filosofien katu on saanut nimensä siitä, että alue on perinteisesti toiminut yliopiston professoreiden asuinalueena.

Vanhalta sillalta (Alte Brücke) nouseva, kiemurteleva polku johtaa alueelle, joka tarjoaa upean näkymän kaupunkiin ja sen yllä nousevaan, romanttiseen linnaan. Paljon auringonvaloa saava pohjoisrinne on myös tunnettu siitä, että se on Saksan lämpimimpiä ja siellä kasvaa runsaasti näille leveysasteille eksoottista kasvillisuutta.

Näköala Philosophensweg. Kuva: Heidelberg marketing
Näköala Philosophensweg. Kuva: Heidelberg marketing

Risteily Neckar-joella

Heidelberg sijaistee Neckar-joen laaksossa joen molemmin puolin. Kesäisin kaupungista saakin komean kuvan lähtemällä jokiristeilylle, jonka aikana voi nautiskella lasillisen paikallista viiniä ihaillessaan ohi lipuvia maisemia.

Risteilyn voi tehdä aurinkovoimaa käyttävällä Neckarsonne-aluksella, joka liikennöi Vanhan sillan kupeessa olevalta laiturilta ja tekee vajaan tunnin mittaisen risteilyn joella. Neckarsonnella on englanninkielinen opastus. Risteilyyn voi myös yhdistää vierailun komealla Vanhalla sillalla.

Kuva: © Neurobite | Dreamstime.com
Kuva: © Neurobite | Dreamstime.com

Saksan pisin kävelykatu

Saksan pisin kävelykatu löytyy Heidelbergista. Mailin mittainen (1,6 kilometriä) pitkä Hauptstrasse (Pääkatu) halkoo koko keskustan vanhaa kaupunkia ja sen varrelle sijoittuvat lukuisat kaupat, putiikit ja ravintolat sekä kirkot ja museot. Mukulakivillä päällystetty katu viekin turistin lähes väkisin päästä päähän.

Budjettimatkaajien kannattaa vilkaista ravintoloita ja kahviloita pääkatua reunustavilta kaduilta, sillä sieltä löytyvät edullisemmat hinnat. Talvisin kävelykadun vartta värittävät kauniit joulutorit valoineen ja tapahtumineen.

Heidelbergin hurmaava kävelykatu. Kuva: Heidelberg marketing
Heidelbergin hurmaava kävelykatu. Kuva: Heidelberg marketing

Lue myös: Viisi upeaa linnaa Saksassa

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.