Matkustamisen tarkoitus ei ole tuhota, vaan tarjota ihania elämyksiä - pidetään huoli että näin on jatkossakin.
Matkustamisen tarkoitus ei ole tuhota, vaan tarjota ihania elämyksiä - pidetään huoli että näin on jatkossakin.
· Skye Borg

10 vinkkiä: Vastuullinen matkailu ei ole hankalaa, eikä tylsää!

Vastuullinen matkustaminen voi ajatuksena kuulostaa kovin työläältä, mutta ei sitä lopulta ole. Elämme aikaa jolloin maailman meret hukkuvat muovijätteeseen ja suositut turistikohteet rajoittavat matkustajien määrää suojellakseen kohteita rapistumiselta ja tuhoutumiselta - voimme yhdessä vaikuttaa ja auttaa luontoa.

Jokainen meistä voi hyvin pienillä valinnoilla vaikuttaa maapallon tilaan, sekä valitsemamme kohteen ihmisten ja eläinten elämään. Vastuullinen matkaaja ottaa asioista etukäteen selvää, ja pitää huolen siitä että ei tue rahoillaan tai käytöksellään kohteita, jotka riistävät luontoa, eläimiä tai ihmisiä. Matkustamisen ei ole tarkoitus tuhota, vaan tarjota ihania elämyksiä - pidetään huoli että näin on jatkossakin.

1. Pakkaa fiksusti ennen lähtöä

Voit aloittaa vastuullisemman matkailun jo kotoa pakkausvaiheessa. Moni meistä ostaa matkalle uusia purnukoita, aurinkorasvoja, laitteita ja paketteja. Pura tavarat pakkauksista jo kotona, äläkä vie pakkausjätettä mukanasi matkakohteeseen.

Suosi uudestaan käytettäviä matkakokoisia kosmetiikkapakkauksia, kuten pulloja jotka voit täyttää kotona omista shampoopulloistasi ja puhdistusaineistasi. Käytä luontoystävällisiä tuotteita - näin pidät huolen, että käyttämäsi kemikaalit eivät huuhtoudu pesuveden mukana herkkään ekosysteemin jossain maailman toisella puolen.

Osta myös osa tarvitsemistasi tuotteista vasta paikan päältä: aurinkorasvaa löytyy rantakohteista, ja samalla tuet paikallista kauppaa.

2. Mieti haavelistasi järkevyyttä myös luonnon kannalta

Matkakohteen valinnassa voi myös käyttää harkintaa puhtaasti epäitsekkäistä syistä. Onko sinulla erityinen syy päästä Galapagos-saarille, vai haluatko vain ruksata listaltasi taas yhden pakollisen kohteen yli? Hyppiminen ympäri maapalloa haavelistan perässä ei välttämättä ole paras tapa matkustaa.

Löydä omat mielenkiinnon kohteesi, olivat ne sitten museot tai vuoristokiipeily, ja tue rakastamaasi harrastusta matkustamalla järkevästi. Jätetään erikoiset, sekä haavoittuvat, kohteet luonto-ohjelmiin, varsinkin jos ainoa tarkoituksesi on vain listan täyttäminen.

10 vinkkiä: Vastuullinen matkailu ei ole hankalaa, eikä tylsää!

3. Viherpesu voi sokeuttaa

Ekohotellit ovat päivän kuuma sana, mutta mitä se itseasiassa tarkoittaa?

Viherpesu on käytäntö, jossa hotellit mainostavat olevansa luontoystävällisiä, mutta mitään todisteita tästä ei varsinaisesti ole. Ekoystävällisyys on trendikästä, ja moni lähtee hommaan mukaan ilman aitoa panostusta asiaan.

Kysy majoituskohteeltasi miten he käytännössä toteuttavat tätä ideologiaa. Onko heidän kotisivuillaan kirjallinen lausunto, jossa todetaan miten kierrätys- ja energiantuotanto on järjestetty? Miten he tukevat paikallisia ihmisiä, ja kuinka he suojelevat käytännöillään luontoa.

Aidolla asialla olevat majoituskohteet pystyvät vastaamaan näihin kysymyksiin helposti, ja tekevät sen mielellään. Internetistä löytyy myös sivustoja, jotka ovat tehneet kaiken työn puolestasi, ja listaavat ainoastaan aidosti ekoystävällisiä majoitusvaihtoehtoja.

4. Älä tue kerjäämistä

Matkustettaessa kohteissa, joissa tulee vastaan rahaa kerjääviä lapsia ja aikuisia kadulla, voi tuntua vaikealta olla antamatta pientä rahasummaa avuksi. Tosiasia kuitenkin on, että usein kerjääminen pitää lapset poissa kouluista ja opettaa samalla, että tämä tapa kannattaa pidemmän päälle.

On toisenlaisia tapoja auttaa ja tukea vähävaraisia, sekä samalla pitää huoli siitä että rahasi menevät oikeasti niitä tarvitseville. Tee selvitystyötä kotona, tutki miten voit lahjoittaa rahaa maan tai kaupungin kohteisiin ja pidä huoli että apua tarjoava järjestö on oikealla asialla.

5. Vältä turistien tukkimia kohteita, säästä luontoa

Jos sinulla on mahdollisuus, valitse matkakohde joka ei kärsi turismin tuomasta liikenteestä. Mieti, onko todellakin tarpeen käydä juuri sillä Thaimaan rannalla, jossa kaikki muutkin käyvät tiettyä rantaa katsomassa, vai voisitko suunnata väljemmille vesille.

Turistit tuovat mukanaan paljon liikennettä ja roskaa, sekä rasittavat ympäristöä niin paljon, että moni suosittu kohde on kärsinyt massaturismista. Venetsia haluaa rajoittaa turistien määrää, osa Thaimaan rannoista on suljettu ympäristön ongelmien vuoksi.

Harkitse myös ajankohtaa - onko sinun pakko matkustaa pahimman sesongin aikana, vai voitko odottaa hiljaisempaa kautta, ja myös näin tukea paikallisten elämää.

6. Maapallon muovijäteongelma ei ole naurun paikka

Meri hukkuu muovijätteeseen. Suurien jätepyörteiden lisäksi etenkin rannikkoalueet ovat hukkumassa muoviin. Ne saastuttavat ja tuhoavat luontoa, sekä aiheuttavat merieläimille suuria ongelmia, kuten takertumista jätteisiin sekä kuoleman näiden syödessä jätteitä.

Kuten kotimaassakin, mieti tarkkaan tarvitsetko ostoksillesi esimerkiksi muovikassia. Varsinkin kehittyvissä maissa jätteenkäsittely on valtava ongelma, eikä useissa maissa ole järjestelmällistä kierrätystä kuten meillä. Turistit edesauttavat muovijätteen kasvamista käyttäytymällä lomalla eri tavalla kuin kotona: muovikassi otetaan aina ja tungetaan roskikseen hotelliin pääsyn jälkeen.

Ota matkaan kangaskassi, jota voit käyttää ostoksillasi. Jos pystyt, älä ota mukaan noutoruokaa, sillä näissäkin käytetään turhia muoviastioita. Pidä huoli, että juomapullosi menee kierrätykseen tai kanna mukana aina omaa vesipulloasi, jonka voit täyttää uudelleen ja uudelleen. Maissa, joissa vesijohtovesi on täysin juomakelpoista, vesipullon ostaminen kaupasta on täysin turhaan tuhlausta.

7. Sano ei eläinkohteille

Eläinten hyödyntäminen turismissa on yksi räikeimpiä epäkohtia, joista on helppo kieltäytyä. Älä osallistu elefanttiratsastukselle, äläkä missään nimessä käy paikoissa joissa voit silitellä esimerkiksi tiikereitä.

Elefanttien “suojakodit” Thaimaassa, tiikerinpentujen silittely Afrikassa - mikään näistä ei ole välttämättä sitä miltä näyttää. Tiikerinpennut päätyvät metsästysmuistoiksi kasvettuaan isoiksi, ja suuri osa suojakodeista on kaikkea muuta.

Tee taustatyötä, ja tutki mitkä kohteet tukevat aidosti eläinten hyvinvointia. On paljon mahdollista, että delfinaariot, eläintarhat - yleensä kaikki eläimet jotka elävät vankeudessa, ovat huonoja kohteita, jos et ole tarkastanut itse miten kohde toimii.

8. Sano kyllä eläimille ja luonnolle

Eläimistä ja luonnosta saa nauttia. Mutta miten?

Osallistu järjestetyille safareille Afrikassa, joissa tarkoitus on tarkkailla eläimiä niiden omassa ympäristössä tilaa antaen. Snorklaa vastuullisesti alueilla, joissa koralliriutat eivät ole kärsineet massaturismista.

Kansallispuistot ovat täydellisiä paikkoja niin eläinten bongaamiseen kuin luonnon kohtaamiseenkin. Tutki matkakohdettasi, ja tutustu sen tarjoamiin aitoihin avustustöihin eläinten parissa.

10 vinkkiä: Vastuullinen matkailu ei ole hankalaa, eikä tylsää!

9. Pidä huoli, että rahasi menevät paikallisille

Tiedätkö mihin rahasi menee? Matkustat maahan, jossa kaikilla ei ole läheskään tarpeeksi varoja elämiseen, mutta saapumisesi ei silti auta ihmisiä, joiden maahan olet tullut vierailulle. Tämä johtuu siitä, että kansainväliset hotelliketjut ovat vallanneet parhaat näköalapaikat, suuret ravintolaketjut tarjoavat tuttua ruokaa turisteille ja käyt kaupassakin ainoastaan isoissa ostoskeskuksissa. Matkustamalla maahan et pahimmillaan tue paikallisten elämää millään tavalla.

Majoitu paikallisten tarjoamissa pienemmissä hotelleissa ja vierastaloissa, syö paikallista ruokaa paikallisten pyörittämissä ravintoloissa, sekä tee ostoksesi mahdollisimman usein pienissä putiikeissa. Näin jätät positiivisen jalanjäljen jälkeesi, ja rahat menevät niitä eniten tarvitseville.

10. Homma alkaa ruohonjuuritasolta

Aloita luonnon auttaminen kotoa. Tue kierrätystä kotimaassa ja lajittele jätteesi, sillä meillä on tämä mahdollisuus vaikka monella muulla ei ole. Säästä vettä, vaikka meillä tuntuu sitä olevan järvet täynnä. Osta lähiruokaa jos mahdollista, ja tue ostoksillasi paikallisia toimijoita. Näin ruoka ei lennä kaukomailta, vaan kasvaa sinua lähellä.

Käytä julkista liikennettä ja pyöräile, näinhän luultavasti tekisit myös reissussa.

Pidä myös huoli, että poissa ollessasi kotisi ei elä omaa elämäänsä. Kytke pois kaikki sähköä vaativat laitteet ja ota töpselit irti seinästä. Peruuta lehtitilauksesi, jos sinulla sellainen on. Tyhjennä jääkaappisi, pidä huoli että vesihanat ovat kunnolla suljettu ja pihavalot poissa päältä. Näin voit lähteä matkaan astetta huolettomammin, kun oma pesä on kunnialla hoidettu kuntoon reissun ajaksi.

Maailman meret, upea luonto ja näiden hyvinvointia edistävä kestävä matkailu on meille Napsussa tärkeä asia. Napsu tukee Reilun matkailun yhdistystä ja on WWF:n Ystäväyritys.

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.