Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Karunkaunis Islanti on helpoiten lähestyttävissä kesäisin
Karunkaunis Islanti on helpoiten lähestyttävissä kesäisin
· Napsun toimitus

10 vinkkiä: Minne matkustaa kesäkuussa?

Kesäkuussa Suomessa vasta aloitellaan kesää, mutta etelämmässä Eurooppaa on jo täysi kesä - suurin turistiryntäys odottaa kuitenkin vasta loppukesästä. Pohjoisen pallonpuoliskon kohteissa kesäkuu on valoisinta aikaa, mutta lämpötilat eivät kaikkialla vedä vielä energiaa pois. Myös monet kaukokohteet ovat kiinnostavia juuri kesäkuussa.

Kesäkuu on etenkin Euroopassa festivaalien aikaa. Esimerkiksi Iso-Britannia tarjoaa musiikinnälkäisille mm. Lontoon Field Dayn, Manchesterissa käynnistyy Park Life ja Brightonissa Wild Life viihdyttää festarikävijöitä. Kesälomailijat alkavat kuitenkin pikkuhiljaa valloittaa suuria kaupunkeja, minkä vuoksi lennot ja hotellit kannattaa etenkin suurkaupunkeihin varata hyvissä ajoin.

10 vinkkiä kesäkuun lomamatkaan:

Wien, Itävalta

Historiallinen ja kulttuuriltaan rikas Itävallan pääkaupunki Wien hurmaa mukulakivikaduillaan, linnoillaan ja kauniilla rakennuksillaan. Keisarillinen palatsi Schönbrunn on vain pieni osa kaupungin tarjoamasta kauniista arkkitehtuurista. Lukuisat museot ja vilkas keskusta ostoskatuineen ovat kaikki kävelymatkan päässä toisistaan tehden kaupunkiin tutustumisen vaivattomaksi. Vierailun arvoisia ovat mm. Secession-museo, Mumok eli Museum Moderner Kunst sekä Wienin valtionooppera Wiener Staatsoper.

Kävely pitkin kauniita katuja Naschmarktille, Wienin suosituimmalle torille, on myös elämys. Kojut ovat tulvillaan ruokaa ja juomaa jokaiseen makuun, ja vatsan saa täyteen edullisesti.

Belvederen linna Wienissä
Belvederen linna Wienissä

Lue myös: 10 vinkkiä Wieniin 

Islanti

Pohjoinen Islanti ei koskaan ole helteinen, mutta se on aina yhtä hurmaava. Sopivalla varustuksella matkaan lähtenyt matkailija ei ylläty nopeistakaan sään vaihteluista. Yksi nopeimmin suosiotaan kasvattavista matkakohteista houkuttelee matkaajia luonnolla ja pohjoisen eksotiikalla. Luontomatkailijoille ja retkeilystä kiinnostuneille on kesäkuu paras aika vierailla Islannissa.

Kesäkuussa on myös erinomainen mahdollisuus bongata valaita, ja valasretket ovatkin suosittuja alkukesästä. Helpoiten matkaan pääsee Reykjavikista tai pohjoisten alueiden satamista. Islanti on ennen kaikkea elämysten maa. Lihaksensa voi sulatella maidonvalkeassa vedessä Blue Lagoon -kylpylässä tai luonnovaraisessa kuumassa lähteessä, jossa lämpimät vedet hemmottelevat ja hoitavat avoimen taivaan alla.

Ihastuttavat näkymät saavat huokaamaan Thingvellirin, Vatnajökullin ja Snæfellsjökullin kansallispuistoissa ja vierailu tummilla laavakentillä on kuin astuminen uuteen maailmaan. Luontoretkelle voi lähteä myös esimerkiksi ratsastusretkellä, sillä islanninhevoset ovat helppoja hallita ja soveltuvat aloittelevillekin ratsastajille. Islantiin tutustuminen on helppoa vuokraamalla auton tai osallistumalla esimerkiksi Golden Circle -päiväretkelle.

10 vinkkiä: Minne matkustaa kesäkuussa?

Lue myös: 10 vinkkiä Islantiin

Peru

Salaperäinen Machu Picchu on yksi maailman mielenkiintoisimpia matkailunähtävyyksiä. Paras aika vierailla tällä korkealla pilvien kätkössä sijaitsevalla paikalla on kesäkuussa, jolloin kevään sateet ovat hellittäneet ja sää on suhteellisen kuiva. Patikkaretki inkojen polkua pitkin inkojen kadonneeseen kaupunkiin on parhaimmillaan alkukesästä, jolloin laaksot hehkuvat vehreyttä. Sään suotuisuuden vuoksi kesäkuu on kuitenkin myös suosituin vierailukuukausi, minkä vuoksi varauksensa kannattaa tehdä hyvissä ajoin etukäteen: Machu Picchulle vievälle polulle sallitaan päivittäin vain 500 ihmistä kerrallaan.

Machu Picchun lisäksi koko muu Peru on yhtä kaunis. Amazonin kuiva kausi alkaa kesäkuussa, minkä vuoksi se on paras aika vierailla sademetsässä. Pääkaupunki Lima puolestaan on herkullinen sekoitus eurooppalaista ja eteläamerikkalaista kulttuuria.

Paikallinen alkuasukas Machu Picchulla
Paikallinen alkuasukas Machu Picchulla

Kiinan muuri ja Beijing

Kesäkuulle ei satu yksikään kiinalainen loma-aika tai kansallispäivä, minkä vuoksi se on yksi parhaista kuukausista vierailla Kiinassa. Pääkaupunki Pekingissä sää on edelleen miellyttävä ja turistien vähäinen määrä tekee kuukaudesta puolestaan edullisen. Erityisesti turistien vähäistä määrää on kiittäminen vieraillessaan Kiinan muurilla, joka voi pahimpina aikoina olla hyvinkin ruuhkainen.

Kiinassa nykyisyys ja menneisyys kulkevat käsi kädessä. Pekingissä pienet hutong-kujat kilpailevat valtavien ostoskeskusten ja viiden tähden hotellien kanssa.

10 vinkkiä: Minne matkustaa kesäkuussa?

Lue myös: 10 vinkkiä Pekingiin 

Kroatia

Kroatian suosio on ollut viimeisen kymmenen vuoden aikana huikeaa ja tätä nykyä sitä pidetäänkin yhtenä kiehtovimmista kesäkohteista. Adrianmerellä sesonkikuukausi on heinäkuu, jolloin ihmiset suuntaavat rannikolle nauttimaan merestä ja auringosta. Kesäkuuta voikin siksi pitää parhaana kuukautena matkustaa Kroatiaan, sillä päivät ovat pitkiä ja lämpimiä mutta hotellit eivät ole vielä tupaten täynnä.

Rannikon saaret ovat unelmakohteita, mutta myös Kroatian kulttuurin pääkaupunki Zagreb on tällöin erinomainen kohde. Museot, tyylikkäät bistrot ja Zagrebin Design District taidegallerioineen ja tapahtumineen vetävät vertoja Dubrovnikille. Pääkaupunki Dubrovnik puolestaan huokuu muuriensa sisällä historiaa ja kulttuuria esimerkiksi pitkän viikonlopun lomalle.

Plitvicen runollisen kaunis kansallispuisto Kroatiassa
Plitvicen runollisen kaunis kansallispuisto Kroatiassa

Lue myös:

10 vinkkiä Dubrovnikiin

10 vinkkiä Kroatian saaristoon 

Amalfin rannikko, Italia

Italian eteläosassa sijaitseva Amalfin rannikko on Unescon kulttuuriperintökohde, joka on kauneudellaan inspiroinut joukoittain runoilijoita, kirjailijoita ja rakkauskirjeiden raapustelijoita. Karamellinväriset talot ja koristellut rakennukset kilpailevat tilasta kalliojyrkänteiden alapuolella, taivaansinisen Välimeren rannalla.

Kesäkuussakin rannikko houkuttelee vierailijoita, mutta ruuhkat ovat kuitenkin maltillisempia kuin keskeiseen loma-aikaan heinä- ja elokuussa. Alueen tunnetuimmat kylät ovat kuvankauniit Positano ja Amalfi, mutta jyrkänteen reunalla sijaitsevasta Ravellosta löytyvät parhaat näköalat. Alueen helmi on suloinen Cetara rantoineen.

Värikäs Positano Amalfin rannikolla
Värikäs Positano Amalfin rannikolla

Lue myös: 10 vinkkiä Napoliin 

Pietari, Venäjä

Valoisat kesäyöt tuntuvat Pietarissa suorastaan taianomaisilta auringon värjätessä kaupunkia hehkullaan. Kesäkuussa Pietari täyttyy tapahtumista ja monenlaisista juhlallisuuksista. Kulttuurin ystävät voivat nautiskella musiikista ja taiteesta monissa muodoissaan, katutanssista Pietarin konservatorion balettiin ja Eremitaasin mahtipontisuuteen.

Pietarin historiallinen keskusta on valittu Unescon maailmanperintökohteeksi ja se on jo nähtävyys itsessään. Historialliset nähtävyydet kuten suuri Talvipalatsi, Pietari-Paavalin linnoitus sekä Iisakinkirkko näyttävät keskikesän valossa parhaat puolensa. Suomesta Pietariin voi matkustaa näppärästi myös junalla tai piipahtaa laivaristeilyllä.

Pietarin nähtävyyksiin voi tutustua myös jokiristeilyllä
Pietarin nähtävyyksiin voi tutustua myös jokiristeilyllä

Lue myös: 10 vinkkiä Pietariin

Budapest, Unkari

Unkarin pääkaupunki Budapest Tonavan rannalla on viehättävä kaupunkikohde ympäri vuoden. Kesäkuussa kaupunki alkaa pikkuhiljaa täyttyä eurooppalaisista lomalaisista, mutta varsinaista ryntäystä voi odottaa vasta heinäkuussa. Tonavan molemmin puolin ihastuttavasti levittäytyvä Budapest on kaupunki, jossa joen varrella kävelyä voi pitää yhtä romanttisena kuin Pariisissa.

Historiallinen Budapest tunnetaan kulttuurinähtävyyksiensä lisäksi kylpylöiden kaupunkina. Kesäkuussa auringon jo mukavasti lämmitellessä erityisesti viehättävät ulkouimalat kutsuvat rentoutumaan. Kylpylöitä on jokaiseen makuun rauhallisista, aikuisille suunnatuista terveyskylpylöistä vesiliukumäkiä sisältäviin, lapsiperheille soveltuviin uimaloihin.

Szechenyin kylpylä Budapestissa on yksi Euroopan suurimpia terveyskylpylöitä
Szechenyin kylpylä Budapestissa on yksi Euroopan suurimpia terveyskylpylöitä

Lue myös: 10 vinkkiä Budapestiin

Visby, Gotlanti

Gotlannin saaren helmi on hansakaupunki Visby, joka on myös Unescon maailmanperintökohde. Se on viehättävän vanhanaikainen kaupunki mukulakivikatuineen ja mataline taloineen, jonka kahviloissa ja kuppiloissa voi sukeltaa lähes keskiaikaiseen tunnelmaan. Visbyn kaupunkia ympäröivän, historiallisen muurin kiertäminen jalkaisin kuuluu ehdottomasti asiaan. Silloin kaupungin keskiaikainen historia avautuu konkreettisimmin.

Visbystä voi suunnata myös toisaalle Gotlantiin, mikä onnistuu kesäkuussa vaikkapa pyöräillen. Saaren 800 kilometrin mittainen rantaviiva tarjoaa aurinkoisia hiekkarantoja ja picnic-paikkoja. Läheisellä Fårön saarella voi käydä ihailemassa rannikkoa koristavia kalkkikivipilareita, raukkeja, ja tutustua Ingmar Bergmanin elokuvissa nähtyihin maisemiin ruotsalaisohjaajan entisen kodin ympäristössä. Ulompana merellä sijaitseva Gotska Sandön saari on tunnettu lähes trooppiselta tuntuvasta kansallispuistostaan.

Gotlantiin pääsee lautalla Ruotsin puolelta ympäri vuoden. Suomesta suoria risteilyitä Visbyhyn järjestetään heinä-elokuussa.

Visbyn keskiaikaiset kadut hurmaavat
Visbyn keskiaikaiset kadut hurmaavat

Lue myös: 10 vinkkiä Visbyyn

Rovaniemi

Jos ei halua lähteä merta edemmäs kalaan, on yöttömän yön kesäkuu mielenkiintoinen ajankohta vierailla Rovaniemellä ja jatkaa siitä matkaansa vaikka ylemmäskin Lappiin.

Etenkin eteläsuomalaiselle matkaajalle läpi yön paistava aurinko on hämmentävä kokemus. Kesäkuussa lämpötila alkaa Rovaniemellä lähennellä mukavia kesälukemia - vaikka kaikenlaiseen säähän onkin syytä varautua. Kesätapahtumat saavat ihmiset liikkeelle ja juhlat jatkuvat usein pikkutunneille, kun auringonlasku ei ole laskemassa juhlatunnelmaa. Kesällä on myös vekkuli tunnelma käydä tervehtimässä joulupukkia Joulupukin Pajakylässä.

Kesäkuussa joulupukin luona vierailussa on eksotiikkaa
Kesäkuussa joulupukin luona vierailussa on eksotiikkaa

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.