Barcelonan Guell-puisto sointuu väreineen kevääseen. Kuva: BRIAN_KINNEY | Adobe Stock
Barcelonan Guell-puisto sointuu väreineen kevääseen. Kuva: BRIAN_KINNEY | Adobe Stock
· Napsun toimitus

10 vinkkiä: Minne matkustaa toukokuussa?

Ennen kesän ruuhkaisia lomakuukausia on hyvä aika ottaa varaslähtö, ja nauttia hieman leudommista lämpötiloista ja hiljaisemmista turistinähtävyyksistä. Monet matkakohteet ovat lisäksi loppukeväästä edullisempia, myös hotellien ja lentojen osalta.

Niille, joilla on mahdollisuus pitää lomaa toukokuussa, on tarjolla paljon mukavia vaihtoehtoja niin lähellä Euroopassa kuin kauempanakin. Toukokuussa voi vaikka suunnata leppoisalle lomalle Karibialle, nauttia auringosta ja viinistä Italiassa ilman suuria turistiruuhkia, tai suunnata kulttuuri- ja herkuttelulomalle Euroopan kaupunkeihin.

Minne mennä toukokuussa?

Barcelona, Espanja

Barri Gòtic Kuva: malajscy | Adobe Stock
Barri Gòtic Kuva: malajscy | Adobe Stock

Barcelonassa paistaa aina aurinko, mutta toukokuussa tämä suosittu matkakohde on parhaimmillaan turistiruuhkien ollessa vielä maltillisempia. Historiaa henkivä, mutta samalla moderni miljoonakaupunki on täynnä shoppailumahdollisuuksia ja ravintolat herkullisine tapaksineen ovat oiva tapa viettää aikaa ihmisvilinää katsellen.

Barcelonan omaperäinen arkkitehtuuri, Güellin puisto, La Sagrada Familia, Casa Milá ja Barri Gòtic tarjoavat silmänruokaa. Rentoutumaan voi puolestaan suunnata keskustassa sijaitsevalle Barcelonetan hiekkarannalle. Parc de la Ciutella tarjoaa myös hyvän hengähdyspaikan auringossa tekojärvineen ja vesiputouksineen.

Suosittu musiikkifestivaali Primavera Sound alkaa toukokuun lopussa, joten toukokuu on musiikin ystäville erinomainen aika vierailla Barcelonassa.

 

Bergen, Norja

10 vinkkiä: Minne matkustaa toukokuussa?

Toukokuu on hyvä aika matkustaa Norjan hurmaavaan Bergeniin. Kauniin vanhan satama-alueen, Bryggenin, lisäksi kaupunki tarjoaa kulttuuria ja ulkoilumahdollisuuksia sopivassa suhteessa. Taiteen ystävät voivat suunnistaa Kode 3 -taidemuseoon. Raitista ilmaa haluavat voivat puolestaan kiivetä tai ottaa vaijeriihissin Fløyen-vuorelle, josta on huikeat näkymät kaupungin yli.

Norjalaiset juhlivat kansallispäiväänsä 17. toukokuuta. Päivä kuluu erilaisissa juhlallisuuksissa ja kaunis Bergen on väritetty lipuilla, kansallisasuissaan juhlivien ihmisten paraateilla sekä rennolla tunnelmalla. Toukokuun lopussa käynnistyy myös Bergen International Festival, joka on suurin laatuaan Norjassa.

Lue myös: 10 vinkkiä: Kaunis Bergen – Luonto ja kulttuuri täydellisessä tasapainossa

 

Malta

Valletta, Malta Kuva: Kavalenkava | Adobe Stock
Valletta, Malta Kuva: Kavalenkava | Adobe Stock

Monipuolinen Malta tarjoaa toukokuussa lempeää säätä, joka pysyy noin +20 C -asteen tuntumassa, eikä kiireisin turistikausi ei ole vielä alkanut. Matkailijoilla on siis hyvää aikaa ja tilaa tutustua ympäri saarta sijaitseviin megaliittitemppeleihin, ihastella Dingli-kalliojyrkänteitä sekä vierailla esimerkiksi Suurmestarin palatsissa (Grand Master’s Palace) Vallettassa.

Maltan kirjavan historian vuoksi saaren ruokakulttuuri on monipuolista ja se yhdistelee Välimeren ja Lähi-idän makuja herkullisesti yhteen. Rennon ystävällinen tunnelma, ihastuttavat pikkukylät ja kulttuuritarjonta tekevät Maltasta hyvän matkakohteen vaativammallekin matkaajalle. Pääkaupunki Valletta on Euroopan pienin pääkaupunki. Sieltä löytyy kulttuuria, museoita ja kauppoja keskellä historiallisia katuja. 

Lue myös: 10 vinkkiä: Monipuolinen ja aurinkoinen Malta

 

Toscana, Italia

Ei ole yllätys, että Toscanan maisemat ovat inspiroineet lukuisia taiteilijoita. Kuva: ronnybas | Adobe Stock
Ei ole yllätys, että Toscanan maisemat ovat inspiroineet lukuisia taiteilijoita. Kuva: ronnybas | Adobe Stock

Keskikesällä heinä-elokuussa Italia voi olla etenkin pohjoisemmasta tuleville matkaajille liian kuuma ja ruuhkainen. Toukokuussa Toscana tarjoaa herkullista ruokaa ja viiniä, historiallisia nähtävyyksiä sekä kauniita maisemia lempeässä auringonpaisteessa. Toukokuu on hyvä aika esimerkiksi vuokrata auto ja ihastella Toscanan kauniita maalaismaisemia. Viinitilat houkuttelevat maistelemaan tuotteitaan ja pienet trattoriat ovat täynnä maittavia elämyksiä.

Taiteen ystävät viihtyvät Firenzessä, jossa aikaa voi kuluttaa suosituimmissa taidemuseoissa kuten Uffizissa ja Galleria dell’Accademiassa. Duomo houkuttelee hyvässä kunnossa olevia testaamaan jalkalihaksiaan: portaita on 463 mutta ylhäältä kupolista avautuvat huikeat näkymät.

Firenzestä hieman etelään sijaitseva Siena on täynnä keskiaikaista tunnelmaa ja houkuttelevia ravintoloita. Kaupungin vuonna 1348 avattu katedraali on yksi kauneimmista.

Lue myös: 10 vinkkiä: Toscana – Italian postikorttimaisema

 

Dominikaaninen tasavalta

Punta Cana, Dominikaaninen tasavalta Kuva: s4svisuals | Adobe Stock
Punta Cana, Dominikaaninen tasavalta Kuva: s4svisuals | Adobe Stock

Toukokuussa kannattaa harkita myös Karibian kohteita. Ilmasto on ympäri vuoden suotuisa, mutta toukokuussa voi välttyä suurimmilta ruuhkilta. Lämmin merivesi pitää huolen siitä, että vesiurheilun ystävät nauttivat rantaelämästä myös hieman autiommilla rannoilla ja rento tunnelma pitää matkailijat lomafiiliksissä.

Dominikaaninen tasavalta on ihastuttava yhdistelmä rantalomaa, herkullisia ruokia ja ulkoilumahdollisuuksia. Vehreät metsäalueet tarjoavat kävelyreittejä, veneretket ja valkoiset hiekkarannat pitävät snorklaajat ja luonnon ystävät kiireisinä. Hintataso on suomalaisittain edullinen.

Lue myös: 10 vinkkiä: Ystävällinen Dominikaaninen tasavalta ihastuttaa luonnollaan ja rannoillaan

 

Ranskan Riviera

Menton on värikäs kaupunki Ranskan Rivieralla. Kuva: neirfy | Adobe Stock
Menton on värikäs kaupunki Ranskan Rivieralla. Kuva: neirfy | Adobe Stock

Glamouria lomaansa hakevien kannattaa suunnata toukokuussa Ranskan Rivieralle. Tuolloin Cannesissa järjestetään maailmankuulut elokuvajuhlat, jotka keräävät vuosittain elokuvataivaan kirkkaimmat tähdet kaupungin kaduille. Glamourilla on toki kääntöpuolensa: hotellien ja palveluiden hinnat ponnahtavat festivaalin aikaan taivaisiin ja ruuhkiin kannattaa varautua.

Ranskan Riviera on aina ollut eleganssia kaipaavien matkailijoiden ja julkkisten suosiossa. Cannesin ympärillä sijaitsevat Nizza, Monte Carlo ja Saint-Tropez tarjoavat edelleen entisajan hohtoa, kauniita rantoja ja turkoosinvärisen meren. Pienemmällä budjetilla matkustavien ja ruuhkia karsastavien kannattaa suosia keskeisten kaupunkien välille osuvia pikkukaupunkeja ja charmikkaita kyliä.

Lue myös: 10 vinkkiä: Ranskan Rivieran elegantti kolmikko - Nizza, Cannes ja Monaco

 

Skotlanti

Edinburgh, Skotlanti Kuva: shaiith | Adobe Stock
Edinburgh, Skotlanti Kuva: shaiith | Adobe Stock

Jylhien maisemien ja toisinaan hankalien sääolosuhteiden Skotlanti on toukokuussa erinomainen matkakohde. Voit vierailla pääkaupunki Edinburghissa, joka on täynnä museoita ja kauppoja, pieniä pubeja ja laadukkaita ravintoloita. Sen kadut houkuttelevat valokuvauksesta innostuneita ja historiallinen ympäristö kiehtoo kävijöitä. Edinburgin linna, Scottish National Gallery of Modern Art, Rosslyn Chapel ja kaupungin reunalla nouseva Arthur’s Seat tarjoavat tekemistä päiväkausiksi. Toisenlaista tekemistä kaipaavat voivat osallistua ohjatulle kaupunkikävelylle, jonka teema voi olla historiallinen tai vaikka kummituksiin liittyvä.

Skotlanti on paljon muutakin kuin historiallinen Edinburgh ja toukokuu erinomaista aikaa luontomatkailulle. Skotlannissa sää voi aina yllättää, mutta Gairngormsin kansallispuisto, Isle of Skye ja Loch Lomond ovat täynnä ulkoilumahdollisuuksia ja unohtumattomia maisemia. Vierailu paikallisissa tislaamoissa tutustumassa skotlantilaisen viskin saloihin on myös aina elämys.

Lue myös:

10 vinkkiä: Historiaa henkivä Edinburgh 

5 vinkkiä: Skotlannin luontokohteet ja linnat 

5 vinkkiä: Viskinystävän Skotlanti 

 

Krakova, Puola

Krakova, Puola Kuva: romanslavik.com | Adobe Stock
Krakova, Puola Kuva: romanslavik.com | Adobe Stock

Puolan Krakova on historiansa vuoksi kiehtova kaupunkikohde ympäri vuoden. Loppukeväästä Krakova on kuitenkin parhaimmillaan auringon jo lämmitellessä ja kasvillisuuden värittäessä historiallista kaupunkia, mutta kesäkuukausien lomailijat eivät vielä ole ennättäneet paikalle.

Yksi keskeisimpiä syitä matkata Krakovaan on vierailu läheisessä Auschwitzin keskitysleirimuseossa, jonne kaupungista tehdään myös opastettuja retkiä. Krakova itsekin henkii historiaa, mikä näkyy lukuisina museoina, joista yksi tarinallisesti kiehtovimpia on Schindlerin tehtaan museo. Kaupungin tunnetuin nähtävyys on Wawelin linna, joka on valittu Unescon kulttuuriperintökohteeksi. Ei kannata myöskään unohtaa kukkulan sisältä löytyvää Smocza Jamaa eli lohikäärmeen pesää.

Lue myös: 10 vinkkiä: Boheemi ja historiallisesti kiehtova Krakova

 

Nepal

Nepal Kuva: Mikhail | Adobe Stock
Nepal Kuva: Mikhail | Adobe Stock

Jos olet koskaan haaveillut patikka- tai kiipeilyretkestä Himalajalla, toukokuu on yksi parhaista kuukausista tehdä se. Kesäkuun sateita vasta odotellaan ja näkyvyys rinteillä on keskimäärin hyvä. Jotkut turistien suosimat kohteet ruuhkautuvat toukokuussa, minkä vuoksi kannattaakin tutkia Nepalia keskeisimpien turistikohteiden ulkopuolella.

Toukokuun puolivälissä vietetään Buddhan syntymäpäivää, mitä juhlitaan ympäri Nepalia. Jokaisella alueella ja ihmisryhmällä on omanlaisensa tapa juhlia merkkipäivää, mikä tarjoaa myös turisteille täysin ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua maan kulttuuriin.

 

Kalifornia

Big Sur, Kalifornia Kuva: kanonsky | Adobe Stock
Big Sur, Kalifornia Kuva: kanonsky | Adobe Stock

Tyynenmeren rannalla sijaitseva Kalifornia on matkakohde, jossa voi vierailla mihin aikaan vuodesta tahansa. Loppukeväällä kukkaan puhkeava osavaltio on kuitenkin kauneimmillaan. Toukokuussa Los Angelesin alue ei vielä ole niin polttavan kuuma kuin kesällä ja vastaavasti sateista San Franciscoa aurinko alkaa mukavasti lämmitellä, mutta kesän sesonkiaika ei ole vielä alkanut.

Kalifornian kesäkausi alkaa kunnolla kesäkuussa, minkä vuoksi toukokuussa hinnat ovat vielä alhaisemmat. Lämpötila kuitenkin nousee ja rantakautta aloitellaan. Luonnosta kiinnostuneille matkaajille Kalifornian luonnonpuistot ja kukkaan puhkeavat aavikot ovat upea näky.

Lue myös:

10 vinkkiä: Hollywood ja Los Angeles - viihdettä ja glamouria

10 vinkkiä: Boheemi ja monipuolinen San Francisco

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.