Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Indonesian Bali on tammikuussakin trooppinen paratiisi. Kuva: © Shunga_Shanga | Dreamstime.com
Indonesian Bali on tammikuussakin trooppinen paratiisi. Kuva: © Shunga_Shanga | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

10 vinkkiä: Minne matkustaa tammikuussa?

Hiljainen tammikuu: pohjoisessa lumi kutsuu hiihtoladuille, etelässä puolestaan houkuttelee aurinko. Lomakausien väliin jäävä tammikuu on matkustuskuukautena usein edullinen, olipa suunnitteilla sitten etelän lämpö tai suksien päälle hyppääminen. 

Ei ole yllätys, että vuoden ensimmäinen kuukausi on vuoden hiljaisin matkustuskuukausi. Tämä tarkoittaa usein erinomaisia alennuksia hotellihinnoissa, edullisia lentoja sekä vähemmän turisteja jopa suosituimmissa kohteissa. Etenkin tammikuun kolme viimeistä viikkoa, kun joulun ja uuden vuoden lomalaiset ovat jo palanneet töihin, ovat monin tavoin ihanteellisia matkustusviikkoja monelle - silloin hienoista elämyksistä melko rauhassa.

10 vinkkiä tammikuun lomamatkaan

1. Bali, Indonesia

Hotellin saaminen joulukuussa Balilla voi olla täysi mahdottomuus, mutta tammikuussa lomamatkailijat ovat kadonneet maan täydellisiltä hiekkarannoilta. Alkuvuosi on Balilla sadekautta, mutta monet karttavat kohdetta tämän vuoksi täysin turhaan. Sadetta tulee satunnaisesti - myrskyt voivat kestää tunnin tai yhden päivän, ja seuraavana päivänä aurinko helottaa täydellä terällä.

Aktiviteetteihin, kuten temppelikierroksiin, snorklaamiseen ja vaeltamiseen, pieni sade ei vaikuta millään tavalla. Rannat ovat autioita, ja kokeneet matkailijat vannovat aurinkoa riittävän hyvin rannalla viihtyville. Trooppisen ilmaston vuoksi lämpötilat pysyttelevät yleensä +25 ℃ tuntumassa.

Silta Ubudin kuuluisassa Monkey Forest Sanctuaryssa Balilla. Kuva: © Rodrigolab | Dreamstime.com
Silta Ubudin kuuluisassa Monkey Forest Sanctuaryssa Balilla. Kuva: © Rodrigolab | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Bali - jumalten saari

2. Goa, Intia

Useimmista muista kohteista poiketen tammikuu on Intian Goalla suosittu matkailukuukausi. Maan yleisesti edullisen hintatason vuoksi sinne kuitenkin kannattaa suunnata juuri vuoden alussa, kunhan on majoituksestaan huolehtinut hyvissä ajoin. Lämpötilat hemmottelevat auringonpalvojia jopa Goan kylmimpänä kuukautena ja pysyvät noin +25-30 ℃ välissä. Tämä tekee nähtävyyksien kiertelystä ja aktiviteeteista hieman siedettävämpiä kuin kuumempina aikoina.

Monelle juuri Goa on hyvä paikka ottaa pieni hengähdystauko, rentoutua snorklaten tai joogaten, ja aloittaa uusi vuosi auringon helliessä lempeästi.


Palolem Beachin hauskan värikkäitä rantataloja. Kuva: © Sanga Park | Dreamstime.com
Palolem Beachin hauskan värikkäitä rantataloja. Kuva: © Sanga Park | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Kultahiekkainen Goa

3. Costa Rica

Tammikuun loppu osuu sopivasti keskelle Costa Rican kuivaa kautta. Ulkoaktiviteetit, kuten vaeltaminen, köysiradoilla korkealla sademetsän yllä liitäminen ja nähtävyyksien kiertäminen sujuvat tämän vuoksi helposti. Kansallispuistojen eläimet nauttivat trooppisesta ilmastosta ja vähäisestä sademäärästä, ja väentungos on joulun ja uuden vuoden jälkeen huomattavasti vähäisempi.

Tammikuu on kuitenkin suosittu matkailukuukausi Costa Ricassa, joten kiertoajelut ja aktiviteetit pyörivät täydellä teholla.
 Kuivan kauden vuoksi lämpötilat voivat kivuta lähelle +30 ℃, mutta esimerkiksi vuoristoon suuntaavat saavat nauttia hieman lempeämmistä lämpötiloista.

Costa Rica on tunnettu erityisesti luontonsa monimuotoisuudesta. Kuva: © Hotshotsworldwide | Dreamstime.com
Costa Rica on tunnettu erityisesti luontonsa monimuotoisuudesta. Kuva: © Hotshotsworldwide | Dreamstime.com

4. Park City, Utah, Yhdysvallat

Talvella laskettelijoita ja hiihtäjiä hemmotellaan kunnolla, varsinkin jos osaa suunnata kohteeseen, jossa lunta on varmasti. Yhdysvalloissa, Utahin Park Cityssä on parikin suurta laskettelukeskusta, Deer Valley Resort sekä Park City Mountain Resort. Molemmat ovat toimineet vuoden 2002 talviolympialaisten kilpailupaikkoina. Park City tarjoaa rinteiden lisäksi lukemattomia shoppailumahdollisuuksia, majoitusmahdollisuuksia ja ravintoloita. Joulun lomailijat ja lapsiperheet ovat poistuneet, joten rinteillä on viikolla hyvin tilaa nauttia hienoista rinteistä ja rennosta tunnelmasta.

Tammikuussa Park Cityssä järjestetään myös maailman arvoistetuimpiin kuuluvat Sundancen elokuvajuhlat, jotka houkuttelevat vuosittain paikalle lukuisia Hollywood-tähtiä. Festivaalin nimi juontaa juurensa sen järjestäjästä, Sundance Institutesta, jonka omistaa Robert Redford - Redford esitti hahmoa nimeltä Sundance Kid klassisessa elokuvassa Butch ja Kid - Auringonlaskun ratsastajat.

Park Cityssä tammikuun lämpötila on suomalaisittain hyvin suotuisa: kylmimmillään se laskee noin -5 ℃.

Kuva: © Saltcityphotography | Dreamstime.com
Kuva: © Saltcityphotography | Dreamstime.com

5. Lanzarote, Espanja

Suomalaisille tuttu ja rakas Lanzarote on erinomainen matkakohde tammikuussa. Lempeän leutoa aurinkoa tarjoava rantakohde on vähäsateinen ja lämpötila pysyy noin +20 ℃ tuntumassa. 
Saari tarjoaa paljon nähtävää ja tekemistä, minkä vuoksi se on täydellinen yhdistelmä rentoa rantalomaa ja aktiivista liikkumista.

Yksi Kanariansaarten suosituimmista nähtävyyksistä - Timanfayan kansallispuisto - sijaitsee Lanzarotella, samoin laavaluola Cueva de los Verdes. Pääkaupunki Arrecife tarjoaa shoppailumahdollisuuksia ja ravintoloita jokaiseen makuun. Kanariansaaret ovat tammikuussa hyvä vaihtoehto rentoutumista ja aurinkoa etsiville, ilman niitä suurimpia turistilaumoja.

Timanfayan tuliperäiseen kansallispuistoon tehdään muun muassa ratsastusretkiä. Kuva: © Fritz Hiersche | Dreamstime.com
Timanfayan tuliperäiseen kansallispuistoon tehdään muun muassa ratsastusretkiä. Kuva: © Fritz Hiersche | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Karun kaunis Lanzarote

6. Madrid, Espanja

Suurkaupungin talvi on kiehtova yhdistelmä tammikuun alennusmyyntejä ja edullisia hotelleja. Koska talvisää on Espanjan pääkaupungissa Madridissa kirpeän kirkas, useat kahvilat ja ravintolat tarjoavat terassipaikkoja, joista voi katsella huovan alta ihmisvilinää keskellä päivää. Ostoskeskukset ovat hyviä paikkoja nauttia sekä pienestä lämmittelytuokiosta että kaupungin valtavasta myymälävalikoimasta.

Kesän helteet ja turistilaumat ovat muisto vain, samoin kevään ja syksyn vesisateet. Madrid on ihanteellinen kaupunkikohde talvella niille, jotka eivät kaipaa rannalla makaamista. Kaupunki tarjoaa vilkkaan ravintoelämän lisäksi kulttuuria jokaiseen makuun.

On hyvin harvinaista, että Madridissa sataisi lunta - joskus sellainenkin ihme tapahtuu! Kuva: © Antonio Duque | Dreamstime.com
On hyvin harvinaista, että Madridissa sataisi lunta - joskus sellainenkin ihme tapahtuu! Kuva: © Antonio Duque | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Maistuva Madrid ei jätä ketään kylmäksi

7. Lappi

Miksi lähteä vaikkapa Islantiin revontulten perässä, kun niitä voi nähdä kotoisassa Lapissakin? Kaamosajan sininen hiljaisuus, lumen peittämät puut ja komeat revontulet - ei ole lainkaan ihme, että Lapin tammikuu on alkanut houkutella runsaasti myös ulkomaisia matkaajia. Tilaa on kuitenkin edelleen runsaasti, eikä hiihtolomien aikaisesta ruuhkasta ole tammikuussa vielä tietoa.

Jos pakkanen ei pelota, on tammikuun luminen, sinertävä pimeys varsin romanttinen aika vierailla pohjoisessa. Lomamökin takkatulen lämmössä ja omassa rauhassa kelpaa lämmitellä hiihtopäivän jälkeen glögimuki kädessä, vaikkapa oman rakkaan kainalossa.

Kuva: © Kondratova | Dreamstime.com
Kuva: © Kondratova | Dreamstime.com

8. Lausanne ja Gstaad, Sveitsi

Joka tammikuu pieni Château-d’Oexin kylä läntisessä Sveitsissä herää henkiin näyttävän kuumailmapallotapahtuman myötä. Yhdeksän päivää kestävä tapahtuma kerää ilmapallopilotteja ympäri maailman lentämään upeissa, lumihuippuisten vuorten maisemissa. Yleisölle tarjolla on näyttävän värikäs tapahtuma valkoisten vuorten keskellä.

Château-d’Oex sijaitsee Gstaadin ja Lausannen välissä, hieman lähempänä Gstaadia, minkä vuoksi tapahtuma on helppo yhdistää esimerkiksi Alpeille suuntautuvaan hiihtoreissuun. Moniväriset kuumailmapallot tuovat sympaattisen pilkahduksen laskettelurinteen valkoisuudessa alaspäin kiitäville suksijoille.

Kuva: © Folco Banfi | Dreamstime.com
Kuva: © Folco Banfi | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Kansainvälinen Geneve

9. Ateena, Kreikka

Kreikan pääkaupunki Ateena tarjoaa Eurooppaan suuntaaville matkalaisille suhteellisen lämpimiä päiviä myös tammikuussa. Lisäksi majoituspaikan ja museon pääsylipun voi saada huomattavasti kesän sesonkia edullisemmin. Kesähelteitä on tietenkin turha odotella, mutta kymmenen asteen tietämillä pyörivä lämpötila antaa hienoja mahdollisuuksia tutustua antiikin Kreikan ihmeisiin ilman sesonkiajan väentungosta ja hikisiä kainaloita.

Ateena on yksi maailman historiallisimmista kaupungeista ja useat sen keskeisistä nähtävyyksistä ovat ulkoilmakohteita. Sadetta tai varsinaan lumisadetta on kuitenkin odotettavissa vain harvakseltaan, jolloin Akropoliin tai Agoran tutkiminen onnistuu mainiosti. Historiallisissa kohteissa kiertelyn jälkeen maistuu herkullinen kreikkalainen ruoka, ja myös yöelämä on talvisin Ateenassa vilkasta.

Kuva: © Hdesislava | Dreamstime.com
Kuva: © Hdesislava | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Ateena - kiehtova sekoitus ikivanhaa ja nykyaikaa

10. Brugge, Belgia

Kaikki oleellinen, mitä tarvitsee tietää Belgian Bruggesta, löytyy Martin McDonaghin vuonna 2008 ohjaamasta rikoskomediasta Kukkoilijat (In Bruges). Colin Farrellin elokuvassa esittämän hahmon mukaan kaupunki on "kaunis hemmetin satumaa" - kun hieman kaunistellen käännetään.

Pieni belgialaiskaupunki on niitä harvoja paikkoja, jotka ovat yhtä viehättäviä niin kesällä kuin talvellakin. UNESCO:n maailmanperintökohteeksi valitun kaupungin sydämessä sijaitseva aukio, The Burg, on täydellisesti säilynyt, goottiarkkitehtuurin taidonnäyte. Talvella lumi ja kylmyys tarjoavat erinomaisen syyn viihtyä myös sisätiloissa. Bruggesta löytyy valtava määrä houkuttelevia tavernoita mainioine ruokineen ja oluineen, kynttilöin valaistuja baareja romanttisen kanaalin rannalla sekä viehättäviä antiikkia myyviä liikkeitä.

Unohtamatta myöskään belgialaista suklaata, sillä kukapa talven pimeydestä ilman sitä selviäisi!

Hurmaava Brugge. Kuva: © Marinavieira771 - Dreamstime.com
Hurmaava Brugge. Kuva: © Marinavieira771 - Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Pitsinen Bryssel

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.