Ranskan Polynesia on rentoutujan paratiisi.
Ranskan Polynesia on rentoutujan paratiisi.
· Napsun toimitus

10 vinkkiä: Minne matkustaa syyskuussa?

Syyskuu on yksi parhaista kuukausista matkustaa. Kesän turistilaumat ovat monissa kohteissa harventuneet, ihmiset palanneet töihin ja hinnat ovat usein huokeammat kuin kesällä. Useimmissa kohteissa myös ilmasto on muuttunut siedettävämmäksi kesän helteiden jälkeen, ja sateet ainoastaan kaunistavat syysmaisemaa.

Syyskuussa kesän helteet ovat pohjoisella pallonpuoliskolla jo menneisyyttä ja syksyn raikkaammat, viileämmät tuulet alkavat puhaltaa. Aavistus kesän lämmöstä seurailee kuitenkin vielä mukana, vaikka monissa paikoissa pitääkin vetää pitkähihaista päällensä etenkin iltaisin. Syksyn väritkin vasta tekevät tuloaan, mutta ilmassa on jo pientä kirpeyttä. Syyskuu onkin monen mielestä parasta aikaa lomailla!

Minne mennä syyskuussa?

1. Rooma, Italia

Syyskuu on erinomaista aikaa vierailla Roomassa. Suuret ihmismassat ovat kaikonneet, vaikka ikuinen kaupunki onkin aina suosittu matkakohde. Colosseum on huomattavasti siedettävämpi syyskuun säässä, samoin muut historialliset nähtävyydet, kuten Palatino, Forum Romanumin alue ja Vatikaani.

Parhaimmillaan Rooma on rennosti kävellessä ja arkkitehtuuria ihaillen. Matkalla voit heittää kolikon Trevin suihkulähteeseen ja nauttia herkullista gelatoa, eikä museoihinkaan ole tuntien jonoja.

Espanjalaiset portaat ja Piazza Navonan voi vaihtaa myös rennompaan tunnelmaan. Trasteveren alue Tiberjoen varressa on ihastuttava kaupunginosa, joka on käynnin arvoinen. Kapeat kadut ovat täynnä ravintoloita, musiikki soi kaduilla ja meno on ehdottomasti Rooman turistikatuja leppoisampi ja autenttisempi. Parasta onkin heittää kartta laukkuun ja eksyä Trasteveren kapeille kujille syyskuun lämmössä.

10 vinkkiä: Minne matkustaa syyskuussa?

Lue myös:

10 vinkkiä: Rooma - ikuinen kaupunki

2. Kreikan saaristo

Syyskuussa voi suunnaksi ottaa jonkin Kreikan ihanista saarista. Hotellien hinnat ovat sesonkiaikaa huokeampia, eivätkä rannat ole enää täynnä turisteja. Matkailija voi valita myös saarihyppelyn, jolloin tulee katettua useampi kohde helposti laivoilla liikkumalla.

Santorinille suunnataan yleensä romanttisissa tunnelmissa, mutta hyvän ruoan ja korkealaatuisten hotellien vuoksi sitä voi suositella kaikille hyviä elämyksiä etsiville. Saaren voi ottaa osaksi saarihyppelyä, sillä sinne pääsee mukavasti laivalla Kreetalta.

Kreeta on erityisesti lapsiperheiden suosiossa, kuten myös Rodos. Nämä suositut kohteet ovat turvallisia ja niiden palvelutarjonta monipuolista. Kaipasit sitten rentoa rantalomaa tai aktiivisempaa ajanviettoa, on näillä kahdella saarella paljon tarjottavaa.

Kauniita maisemia sekä rentoa tunnelmaa kannattaa lähteä etsimään erityisesti Korfulta ja Kefaloniasta. Vehreän Korfun vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde, joka houkuttelee kapeilla kujillaan ja aidolla kreikkalaisella tunnelmallaan. Samanlaista, hieman rauhallisempaa menoa aikuiseen makuun löytyy myös Kefalonialta, joka on monille tuttu Kapteeni Corellin mandoliini -elokuvasta.

10 vinkkiä: Minne matkustaa syyskuussa?

Lue myös:

10 vinkkiä: Valitse paratiisisi - Kreikan saaret houkuttelevat vuosi toisensa jälkeen

3. Yellowstonen kansallispuisto, Yhdysvallat

Yellowstonen valtava kansallis- ja luonnonpuisto on vaikuttava näky syyskuun väreissä. Wyomingin, Montanan ja Idahon osavaltioiden alueelle levittäytyvä alue on Yhdysvaltain kansallispuistoista tunnetuin. Syyskuussa suurimmat ihmislaumat ovat kuitenkin jo siirtyneet työn ääreen tehden varsinkin arkiaikaan vierailusta paremman kokemuksen.

Yellowstone on tunnettu kanjoneistaan ja geysireistään. Tutkittavaa on kuitenkin paljon, sillä vesiputoukset ja rikas luonto tarjoavat loputtomasti ihmeteltävää. Alueella voi vaelluksen lisäksi pyöräillä, meloa, ratsastaa sekä kalastaa. Syksyn viileämmät ilmat tekevät kävelyretkistä hauskempaa, puhumattakaan kirkkaista väreistä jotka valtaavat metsät syksyn tullen.

10 vinkkiä: Minne matkustaa syyskuussa?

Lue myös:

10 vinkkiä: Yhdysvaltain kauneimmat kansallispuistot

4. New York City, Yhdysvallat

Ihmiset usein sanovat, että paras aika matkustaa yhteen maailman kiinnostavimmista kaupungeista on syksy. Asiassa piilee totuus, sillä helteisen kesän jälkeen New York käynnistää loppuvuoden uusilla näytelmillä Broadwaylla, kaupat vaihtavat valikoimansa syys- ja talvivaatteisiin ja Central Park hurmaa syksyisellä väriloistollaan.

Ilman ollessa vielä lämmin matkailija voi nauttia pitkistä kävelyretkistä ympäri Manhattania, tai poiketa Brooklynin puolelle lukuisille kirpputoreille ja trendikkäisiin kahviloihin. Matka Staten Islandin lautalla ja Vapaudenpatsaan ihastelu mereltä käsin on vähemmän ruuhkaista, vaikka New York onkin kaupunki jossa on aina turisteja.

Labor Day on kansallinen vapaapäivä syyskuun ensimmäisenä maanantaina, ja tämä tarkoittaa juhlia ja tapahtumia ympäri kaupunkia. Myös tenniksen US Open on syyskuussa täydessä käynnissä. Taiteen ystäville museot ja galleriat tarjoavat puolestaan uusia näyttelyitä ihasteltavaksi.

10 vinkkiä: Minne matkustaa syyskuussa?

Lue myös:

10 vinkkiä: New York | 10 vinkkiä: New York – kulttuuria ja historiaa

5. München, Saksa

Baijerin pääkaupunki München on maailmankuulu etenkin olutfestivaali Oktoberfestista sekä teknologiasta. Kaupungilla on rikas historia, jossa vanha ja kaunis arkkitehtuuri yhdistyy futuristiseen tulevaisuuden muotoiluun. Katsastamisen arvoisia turistinähtävyyksiä on esimerkiksi kaupungin sydämessä sijaitseva, vilkas Marienplatz. Tekniikan ystäviä kutsuvat puolestaan BMW Welt ja maailmankuulu tekniikan museo.

Olutkulttuurin ystäville vuoden kohokohta Münchenissä on syyskuun loppupuolella alkava ja kaksi viikkoa kestävä olutfestivaali Oktoberfest, joka houkuttelee kaupunkiin vuosittain jopa yli kuusi miljoonaa vierailijaa. Nimestään huolimatta Oktoberfestilla ei juhlita pelkästään oluen voimalla, vaan tarjolla on huvipuistosta lähtien runsaasti tekemistä myös koko perheelle. Mikäli suunnittelet matkaa suositulle festivaalille, majoitus kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen.

10 vinkkiä: Minne matkustaa syyskuussa?

Lue myös:

10 vinkkiä: München - teknologiaa, olutta ja historian havinaa

6. Albania

Kesän kovien helteiden jälkeen Välimeren rannalla sijaitseva, historiallisesti kiehtova Albania on vielä syyskuussa mukavan lempeä. Alkusyksy onkin kevään ohella parasta aikaa vierailla tässä pitkään suljettuna pidetyssä maassa. Toistaiseksi suomalaisten matkailijoiden keskuudessa vielä hieman tuntemattomampi matkakohde tarjoaa valtavasti nähtävää: pienet vuoristokylät tutustuttavat paikalliskulttuuriin ja rauhallisissa uimapoukamissa vesi on vielä sopivaa uimiseen. Historian ystäville kiinnostavia Unescon maailmanperintökohteita löytyy esimerkiksi Gjirokastërista ja Butrintista.

Leppoisa syyskuu on Albaniassa erinomaista aikaa aktiiviselle matkalle, esimerkiksi vaellukseen ja pyöräilyyn. Vuoristoiset maisemat polkupyörän tai moottoripyörän selässä tarjoavat ravintoa niin sielulle kuin ruumiillekin, ja pyöräretket Albaniassa ovatkin turistien keskuudessa erittäin suosittuja.

10 vinkkiä: Minne matkustaa syyskuussa?

Lue myös:

10 vinkkiä: Kiehtova Albania on nouseva tähti

7. Turkki

Koko perheen matkakohteena tunnetussa Turkissa syyskuu on sään puolesta miellyttävää vierailuaikaa. Kesän polttavat helteet alkavat pikku hiljaa väistyä, mutta Välimeren pohjukassa merivesi ei ole ennättänyt viilentyä lainkaan. Siksipä esimerkiksi Alanyan ja Antalyan välinen rannikkoseutu hiekkarantoineen on syyskuussa kutsuvan lämmin ja soveltuu mainiosti esimerkiksi lasten kanssa matkustaville tai vaikkapa golffareille (Turkin parhaiden golf-kenttien kerrotaan löytyvän Belekin seudulta). Rantaloman puolesta puhuu myös se, että Istanbul on usein syyskuussa ruuhkainen.

Kappadokia tunnetaan erityisesti kuumailmapalloilustaan, mihin syyskuu on erinomaista aikaa, sillä maisemien värit tulevat silloin kauniisti esille. Myös muuhun aktiivimatkailuun ja esimerkiksi Turkin lukuisten arkeologisten nähtävyyksien kiertelyyn kesän jälkeinen aika on ideaalista.

10 vinkkiä: Minne matkustaa syyskuussa?

Lue myös:

10 vinkkiä: Istanbul | 10 vinkkiä: Belek | 10 vinkkiä: Alanya 

8. Borneo, Malesia ja Indonesia

Pääosin Malesian ja Indonesian jakama Borneon saari saa monet ajattelemaan ensimmäiseksi tiheiden sademetsien suojassa asustavia, suloisia orankeja. Luontomatkaajalle keskeisimmät seudut sijaitsevat Malesian puolella Sabahin ja Sarawakin alueilla, missä turistit on otettu parhaiten huomioon. Alueilta löytyy niin maailmanluokan sukelluskohteita kuin villieläinten suojeluun suunnattuja luonnonpuistoja.

Todelliselle viidakkoseikkailulle halajavien kannattaa kuitenkin suunnata Indonesian puolelle Kalimantaniin, missä sademetsäretkelle pääsee ainoastaan jokiveneellä. Kalimantan on myös paikka, missä orankeja voi nähdä luonnossa.

Päiväntasaajalla sijaitseva, Charles Darwininkin luonnonrikkauksiensa vuoksi ihastelema Borneo on kuuma ja kostea läpi vuoden, mutta kuivin vuodenaika vierailla alueella on huhtikuusta syyskuulle.

10 vinkkiä: Minne matkustaa syyskuussa?

9. Peru

Syyskuussa Perun taivaat ovat sinisen kirkkaita ja aika parasta luontoretkille ja vaelluksille. Jos siis Perun matkalla suuntana on inkakaupunki Machu Picchu, on syyskuu viimeinen hetki kuivaa kautta ennen kuin kesän turistilaumat saapuvat täyttämään Unesco-kohteelle vievän, Etelä-Amerikan suosituimman vaellusreitin eli Inca Trailin.

Cuscon läheltä löytyy myös muita niin historiallisesti kuin maisemallisestikin kiinnostavia kohteita kuten Sacred Valley ja siellä sijaitsevat Morayn rauniot. Noin kolmen tunnin ajomatkan päässä Cuscosta sijaitseva “sateenkaarivuori”, yli kuuden kilometrin korkeuteen nouseva Vinicunca, on kirkkaan päivän väriloistossaan hämmästyttävä.

10 vinkkiä: Minne matkustaa syyskuussa?

10. Ranskan Polynesia

Ranskan Polynesiassa ruuhkaisimmat turistikuukaudet ovat heinä- ja elokuu, mutta syyskuussa saarilla hiljenee hieman ja veden ylle rakennetuissa bungaloweissakin on valinnan varaa. Sää on syyskuussa edelleen taivaallinen, sillä rankat sateet saapuvat alueelle vasta marraskuussa. Tarjolla on vain ihastuttavan sinistä rauhaa kaukana maailman melskeestä.

Mikä monien muiden mielestä näyttää paratiisilta, on paikallisten mielestä tylsää (Bora Bora kääntyy paikallisten puheessa helposti “boring boringiksi”). Ranskan Polynesia on siis sesonkiajan ulkopuolella täydellinen matkakohde niille, jotka haluavat irrottautua arjen kiireestä ja stressistä, ja käyttää lomansa rauhalliseen rentoiluun.

Kaikki alueelle saapuvat lennot laskeutuvat Tahitin kansainväliselle lentokentälle pääkaupunki Papeetessa, mutta todelliseen trooppiseen paratiisiin päästäkseen pääsaarelta kannattaa suunnata muille saarille kuten Moorealle tai Bora Boralle.

10 vinkkiä: Minne matkustaa syyskuussa?

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.