Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Torres del Painen kansallispuisto Chilessä. Kuva: © Dmitry Pichugin | Dreamstime.com
Torres del Painen kansallispuisto Chilessä. Kuva: © Dmitry Pichugin | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

10 vinkkiä: Minne matkustaa marraskuussa?

Suomessa marraskuu on kuukausista julmin: märkä, kylmä ja harmaa. Siksi se monen mielestä onkin paras kuukausi lähteä lomalle jonnekin kauas. Eteläisellä pallonpuoliskolla koittaa kevät, ja eteläisessä Euroopassakin tarkenee vielä t-paidassa.

Marraskuu on matkailun kannalta eräänlainen väliinputoaja. Joulun matkoja odottelevat pysyvät kotona ja syksyllä lomailijat sekä pitkien viikonloppujen viettäjät ovat usein reissunsa tehneet. Siksi marraskuu on yksi edullisimmista kuukausista matkustaa, ja onnekkaat reissaajat voivat nauttia nähtävyyksistä ja elämyksistä harvinaisen rauhassa.

Eteläisellä pallonpuoliskolla kevät alkaa kukkia ja esimerkiksi Karibialla sesonki on juuri aluillaan, ilma aurinkoinen ja hinnat alhaalla. Suurkaupungit tarjoavat nähtävää vuoden ympäri, mutta marraskuun kipakassa kelissä jaksaa Euroopankin kaupungeissa kiertää nähtävyyksiä hieman enemmän.

10 vinkkiä marraskuun lomamatkaan

1. Sydney, Australia

Kauaksi kaipaavien kannattaa marraskuussa harkita rentoa Australiaa, sillä esimerkiksi Sydneyssä riittää tekemistä pitkäksi aikaa. Marraskuun keli ei ole vielä tukahduttavan kuuma, vaan +20 asteen paremmalla puolella lämmittävä aurinko on juuri tarpeeksi lempeä, jotta esimerkiksi rannalla olo sujuu helposti.

Bondi Beachilla loka-marraskuun vaihteessa pidettävä vuotuinen Sculpture by the Sea on yksi Sydneyn suosituimpia tapahtumia. Se kerää kolmen viikon aikana yli sadan taiteilijan luomuksia katsomaan jopa puoli miljoonaa ihmistä.

Rantojen ulkopuolelta löytyy toisenlainen Sydney. Kansainvälinen kulttuuri- ja ruokatarjonta pitävät huolen siitä, että jokainen matkailija viihtyy kaupungissa. Oopperatalo ja Harbour Bridge ihastuttavat arkkitehtuurin ystäviä ja huimapäät voivat vierailla Sydney Towerin Skywalkilla. Näin kauaksi matkustettaessa kannattaa jäädä pidemmäksikin aikaa, ja samalla tutustua myös kaupungin ulkopuolella sijaitseviin nähtävyyksiin. Matka Blue Mountainsin vuoristoalueelle on elämys itsessään.

Kuva: © Bundit Minramun | Dreamstime.com
Kuva: © Bundit Minramun | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Rento ja ystävällinen Sydney

5 vinkkiä: Valtava Australia vie sydämen

2. Pariisi, Ranska

Pariisi, yksi maailman suosituimmista kaupungeista on hyvä matkakohde mihin vuodenaikaan tahansa. Iltojen pimetessä valon kaupunki pääsee täyteen loistoonsa ja turistilaumojen harvennuttua matkailijalla on tilaa tutustua hurmaavaan kaupunkiin rauhassa.

Marraskuussa lentolippujen ja hotellien hinnat ovat edullisia, sillä turistit pitävät marraskuuta välikuukautena valmistautuessaan talven matkoihin. Vaikka lämpötila on päivisinkin noin +10 asteen tuntumassa, pitävät terassien lämpölamput huolen siitä, että matkailija voi nauttia kupposensa ulkoilmassa.

Joulumarketit avaavat kojunsa yleensä marraskuun lopussa. Kulinaristien unelmakaupunki tarjoaa elämyksiä jokaiselle, ja museoiden jonot ovat olemattomat - näyttelyitä ja käyntikohteita on loputtomiin. Sujuva julkinen liikenne takaa sen, että jo viikonlopun aikana voit käydä sekä Eiffel-tornilla, kävelyllä Seine-joen rannassa, kahviloissa ympäri kaupunkia, kiivetä Montmartrelle ja kulkea pitkin Pariisin katakombeja maan alla. Puhumattakaan ostosmahdollisuuksista mitä muodin pääkaupunki tarjoaa lukuisine tavarataloineen ja kirpputoreineen.

Kuva: © Lee Chee Keong | Dreamstime.com
Kuva: © Lee Chee Keong | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Pariisin pakolliset

3. Uusi-Seelanti

Marraskuussa Uuden-Seelannin kevät on jo pitkällä. Luonto puhkeaa kukkaan ja ilman täyttää sirkutus ja liverrys, mutta keli on edelleen kirpeän raikas. Eteläsaarella saattaa vielä vuoristoisemmilla alueilla päästä aamuisin suksille, mutta iltapäivisin aurinko lämmittää t-paitakelin. Queenstownissa pääsevät seikkailunhaluiset nauttimaan adrenaliinipiikeistä mielikuvituksellisin tavoin. Tarjolla on mahdollisuuksia joka makuun: benjihyppyä kanjonin yllä, sinkoamista katapultilla läpi ilman, koskenlaskua, taitolentoa, ratsastusta - ja rauhallisempaa menoa kaipaaville vaellusretkiä Sormustarun maisemissa.

Pohjoissaarella puolestaan kutsuvat vuoristoiset vaellukset, kuumat lähteet ja maan suurimmat kaupungit Auckland ja Wellington. Hobitti-tarinoiden ystäville valtavasti mielenkiintoista tutkittavaa löytyy esimerkiksi Wellingtonissa, missä sijaitsee elokuvaefektejä tekevän Wetan työpaja

Uusi-Seelanti on luontomatkailijan aarreaitta, jonne kannattaa uhrata hieman aikaa: kahden saaren kokonaisuus on vuokra-autolla tai matkailuautolla kierrettävissä pintapuolisesti kolmen viikon aikana. Uudesta-Seelannista löytyvät maailman kauneimmat maisemat ja sympaattinen eläimistö, joista hauskimpana esimerkkinä Eteläsaarella asuva, erittäin uhanalainen vuoristopapukaija kea, jota kierompaa lintua saa maailmasta hakea. Varoitusmerkit kieltävät ruokkimasta lintuja, mutta nepä eivät kielloista välitä vaan nappaavat turistin vartioimattomat eväät hetkessä!

Kuva: © BiancoBlue | Dreamstime.com
Kuva: © BiancoBlue | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Luonnonkauniin Uuden-Seelannin urbaanimpi puoli

10 vinkkiä: Uusi-Seelanti vie luonnonystävän sydämen

4. Malediivit

Intian valtameressä sijaitsevilla Malediiveilla on aina kaunista, mutta paras aika vuodesta vierailuun alkaa marraskuusta. Trooppinen aurinko hellii vierailijoita ja turkoosinväriset meret ovat täynnä elämää. Sateitakin saadaan mutta harvakseltaan. Turismin sesonkikausi alkaa Malediiveilla joulukuusta, jolloin marraskuussa on vielä aavistuksen rauhallisempaa ja trooppisesta paratiisista saa nautiskella väljemmillä vesillä.

Sukeltajille ja snorklaajille marraskuusta alkaa aika, jolloin jättiläisrauskujen bongaaminen on Malediivien länsipuolella lähes takuuvarmaa. Malediiveilla on myös mahdollista nähdä valtavia valashaita. Valashaita uiskentelee vuoden ympäri etenkin eteläisen Ari-atollin läheisyydessä. Myös Baa-atolli on syksyisin otollista seutua valashaiden bongaamiseen.

Marraskuussa Malediiveilla vietetään kahta kansallista juhlapäivää, joilla juhlitaan maan vapautta muualta saapuneita valloittajia vastaan. Suurin osa juhlallisuuksista järjestetään pääkaupunki Malessa, mutta myös muualla voi nähdä lipun korkealla ja perinneruokia tarjolla juhlapäivien kunniaksi. Marraskuun puolivälissä Fisherman’s Daynä järjestetään Malessa myös suuret kalamarkkinat maan tärkeän kalastuselinkeinon kunniaksi.

Kuva: © Xiyin Deng | Dreamstime.com
Kuva: © Xiyin Deng | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Romanttinen vesiurheilun paratiisi Malediivit

5. Tansania

Tansaniassa marraskuu on “lyhyiden sateiden kuukausi”. Tämä tarkoittaa, että kuukausi on turismin näkökulmasta hiljaisempi ja edullisempi, mutta sateet eivät kuitenkaan sekoita matkantekoa, tiet pysyvät auki ja joissa vesi alhaalla. Yleensä ne vain virkistävät kuivaa maisemaa ja saavat sen viheriöimään.

Tansanian luonnonnähtävyydet ovat huikeita: Kilimanjaro-vuori, Serengetin kansallispuisto, Ngorongoron kraateri, Zanzibar, Afrikan suuret villieläimet sekä tietenkin Suuri vaellus, missä miljoonat eläimet matkaavat Tansanian ja Kenian luonnonpuistojen välillä ravinnon perässä. Marraskuussa safareilla on väljempää ja sadekauden alussa synnyttävät kasvinsyöjät houkuttavat lähelleen runsain määrin nälkäisiä petoja, joita retkillä on helpompi nähdä. Etenkin pohjoisessa sijaitsevat kansallispuistot ovat eläinten bongailun kannalta marraskuussa erinomaisia, koska vaellus suuntaa juuri silloin Keniasta takaisin Tansanian puolelle.

Kuva: © Andrey Gudkov | Dreamstime.com
Kuva: © Andrey Gudkov | Dreamstime.com

6. Kuuba

Marraskuussa lämpöä etsivät voivat suunnata Kuubaan, sillä kuiva kausi ulottuu lokakuusta huhtikuuhun ja kirkas taivas sekä lempeä aurinko ovat taattuja. Turistisesonki sijoittuu joulukuusta helmikuulle, minkä vuoksi marraskuussa on täydellinen hetki matkustaa Kuubaan ennen kuin turistimassat ruuhkauttavat sen hiekkarannat.

Kuuban pääkaupungissa Havannassa huokuu entisajan tunnelma, mutta muutoksen tuulet puhaltavat sielläkin. Värikkään charmikkaaseen kaupunkiin kannattaa siis tutustua nyt ennen kuin on liian myöhäistä. Iltapäivän cocktailin voi nautiskella tyylikkäästi keskustan pienissä baareissa. Havannasta ei myöskään ole pitkä matka Karibianmeren rannoille. Sympaattisia merenrantahotelleja löytyy esimerkiksi saarivaltion itäosassa sijaitsevasta Holguínista, mistä pakettimatkalaistunnelma on toistaiseksi vielä kaukana.

Marraskuussa Havannassa voi myös esimerkiksi osallistua maratonille tai vierailla MagiCuba-taikatemppufestivaalilla.

Kuva: © Travnikovstudio | Dreamstime.com
Kuva: © Travnikovstudio | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Historiallinen, ihastuttavan erilainen Kuuba

7. Patagonia, Chile ja Argentiina

Chilen ja Argentiinan rajojen yli ulottuva Patagonian vuoristoalue on Etelä-Amerikan suurta erämaata. Patagonia on yksi maailman valokuvauksellisimpia seutuja, sillä vehreiden vuoristoniittyjen, lumihuippuisten vuorten, kristallinkirkkaiden järvien ja häikäisevän sinisen taivaan yhdistelmä sulattaa kyynisimmänkin sydämen.

Chilen puolella sijaitseva Torres del Painen kansallispuisto on luontomatkaajan ja valokuvaajan unelmakohde. Marraskuussa luonto on herännyt eteläisen pallonpuoliskon kevääseen ja guanakot kisailevat puolisoista. Kansallispuistossa elää myös puumia, joita voi jäljestää alueelle järjesteltyillä luontosafareilla. Torres del Paineen on helppo tutustua myös itsekseen, sillä alueella on kattava verkosto luontopolkuja ja hyvät tiet eri nähtävyyksien välillä.

Karulle ja kylmälle alueelle miellyttävin aika matkustaa on syyskuun lopusta toukokuun alkuun. Luonnon kauneuden houkuttelemana valtavat turistimassat saapuvat vaellusretkille joulu-helmikuussa, minkä vuoksi marraskuu on rauhallisempaa aikaa tutustua alueen kansallispuistoihin kevään saadessa luonnon kukoistamaan.

Lue myös: Bucket List työn alla? Tässä viisi matkakohdetta, jotka kuuluisivat ehdottomasti listalle!

Kuva: © Steve Allen | Dreamstime.com
Kuva: © Steve Allen | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Pitkänhuiskea Chile - Andien ja Tyynenmeren puristuksessa

8. Malaga ja muu Andalucia, Espanja

Marraskuu on erinomaista aikaa pienelle lomaselle eteläisessä Espanjassa, kun kesän turistimassat ovat kaikonneet, mutta ulkona on edelleen t-paitakeli. Aurinkorannikon Malaga on kuoriutunut vanhasta imagostaan uusiin nahkoihin ja on nykyisin tyylikäs kulttuurikaupunki, josta on helppo tehdä vierailuja myös Andalucian muihin kolkkiin tai vaikkapa Gibraltarille.

Atlantin rannalla sijaitseva Cádiz on viehättävä, Espanjan reunalla roikkuva, flamencorytmejä henkivä kaupunki. Andalucian alueen pääkaupunki Sevilla on noussut valokeilaan uusien hotelliensa ansiosta, mutta on edelleen rauhallisempi turistikaupunkina kuin vaikkapa Granada tai Górdoba. Aurinkorannikolla sijaitsevan Marbellan pohjoispuolelta löytyy puolestaan historiallinen, vuoristoon rakennettu Rondan valkoinen kylä.

Marraskuussa Andalucian alueella järjestetään runsaasti elokuva- ja jazz-festivaaleja. Sevillan elokuvafestivaalit, latinalaisen Amerikan elokuvafestivaalit Huelvassa ja Jazz Granada ovat näistä erinomaisia esimerkkejä.

Ronda valkoinen kylä on rakennettu jyrkänteen reunalle. Kuva: © Sean Pavone | Dreamstime.com
Ronda valkoinen kylä on rakennettu jyrkänteen reunalle. Kuva: © Sean Pavone | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Näppärän kokoinen ja viehättävä Malaga

10 vinkkiä: Takuuvarma valinta – Costa del Sol

9. Teneriffa

Marraskuussa talveksi viilenevä Teneriffa tarjoaa edelleen aurinkoa ja lempeää lämpöä, mutta paljastaa samalla myös sen puolensa, mikä kuumalla aurinkolomalla jää helposti huomaamatta. Saaren monipuolinen luonto nimittäin kutsuu retkeilemään. Teneriffaa juovittavat pitkin ja poikin retkeilyyn ja pyöräilyyn sopivat polut, ja retkelle voi lähteä myös hevosen selässä. Retkeilijöiden kannattaa myös tutustua Anaga-vuorten alueella sijaitsevaan vaellusreittiin.

Teneriffa on Kanarian saarista monipuolisin ja siellä voi hiihtämistä lukuunottamatta harrastaa lähes mitä vain. Saarella sijaitsee Espanjan korkein vuori, Teiden tulivuori, joka talvisin saa valkoisen kuorrutuksen. Teiden vilpoisella huipulla vierailun jälkeen on viehättävä palata rannikon lämpimille hiekkarannoille.

Kuva: © Ihar Balaikin | Dreamstime.com
Kuva: © Ihar Balaikin | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Monipuolinen Teneriffa

10. Dubai

Dubaissa sää on joko kuumaa tai kuumempaa. Marraskuussa ilmankosteus on kuitenkin alhaisempi, eikä lämpötila kipua aivan kesän lukemiin vaikka +30 C:een tietämissä pysytteleekin. Aurinkoloma on siis taattu niille, jotka haaveilevat pehmeistä hiekkarannoista ja marraskuun harmaista räntäkeleistä eroavasta auringonpaisteesta.

Marraskuussa Dubaissa pääsee myös keskelle taidetta, sillä kuusipäiväinen Dubai Design Week tuo taidetta, performansseja, tapahtumia ja esityksiä ympäri kaupunkia. Kiehtova Global Village avataan lokakuun lopussa ja maailman korkein rakennus, yli 800 metriä korkea Burj Khalifa puolestaan tarjoaa upeita näkymiä auringonlaskuun.

Kuva: © Typhoonski | Dreamstime.com
Kuva: © Typhoonski | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Uskomaton Dubai

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.