Sisilian syksy on mukavan lempeä. Kuva: © Martin Molcan | Dreamstime.com
Sisilian syksy on mukavan lempeä. Kuva: © Martin Molcan | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

10 vinkkiä: Minne matkustaa lokakuussa?

Lokakuu on monilla seuduilla vuoden kauneinta aikaa syksyn värien muuttaessa maiseman värikkääksi tauluksi. Kesän turistilaumat ovat hajaantuneet kaupungeista ja osa etelän kohteista aloittelee jo rantakauttaan. Lähestyvä Halloween tarjoaa myös oman säväyksensä matkailuun.

Lokakuussa pohjoisen pallonpuoliskon lehtimetsävyöhyke hukkuu väreihin, kun vaihtuva vuodenaika maalaa metsät punaisellaan ja keltaisellaan. Jotkut kaipaavat viilenevässä ilmassa jo hieman lämpimämpiä lomakohteita, mutta esimerkiksi Euroopan kaupungit ovat syksyllä ihanteellisia vaikkapa pitkäksi viikonlopuksi. Keräsimme kymmenen vinkkiä lokakuun lomamatkalle!

Minne mennä lokakuussa?

1. Belize

Lokakuu on tyypillisesti hiljainen kuukausi Keski-Amerikassa sijaitsevassa Belizessä, ja kenties juuri siksi sinne kannattaa suunnata. Kautta kutsutaan hurrikaanikaudeksi, mutta myrskyn mahdollisuus on itse asiassa hyvin pieni. Öisin taivaalta voi sataa vettä tunnin tai viisi, mutta ilma on lämmin ja aurinko kuivaa sateen jäljet nopeasti. Hotelleissa riittää tarjontaa, hinnat ovat edullisempia ja rannoilla on tilaa hengittää. Myöskään nähtävyydet eivät ole tupaten täynnä muita turisteja.

Lokakuu on erinomainen kuukausi matkustaa Belizeen, jos kaipaat omaa rauhaa, edullisia hintoja ja lämmintä auringonpaistetta, ja olet valmis ottamaan riskin, että toisinaan vähän ripottelee.

Altun Ha -mayarauniot löytyvät Belizestä. Kuva: © Imagecom | Dreamstime.com
Altun Ha -mayarauniot löytyvät Belizestä. Kuva: © Imagecom | Dreamstime.com

2. Sisilia, Italia

Sisilian välimerelliselle saarelle suunnataan lempeän ilmaston, hyvän ruuan ja monipuolisten ulkoilumahdollisuuksien vuoksi. Historia huokuu katukivistä ja matkailija voi viettää viikon kiertämällä ihastellen eri aikakausien arkkitehtuuria ympäri saarta. Acropolis Selinuntessa, Cefalùn katedraali, sekä Palermossa sijaitsevat Cappella Palatina ja Cattedrale di Palermo tarjoavat historiasta pitäville paljon tutkittavaa.

Autolla liikkuvien kannattaa suunnata dramaattisen oloiselle Caccamon linnoitukselle lähellä Palermoa. Ulkoilusta nauttivat voivat uida, snorklata, surffata tai vaeltaa ympäri saarta ripotelluilla rannoilla sekä luontopoluilla. Kaupunkien marketit ovat täynnä herkullisia ja tuoreita naposteltavia - ja jokaiselle matkailijalle löytyy tunnelmaltaan sopiva kaupunki saarella.

Palermon tyylikkyys ja Catanian rennomman rosoinen nuorekkuus mahdollistavat palveluillaan tasokkaan ja mielenkiintoisen loman. Ja mikä parasta, lokakuussa lämpötila liikkuu lempeän +20 asteen tuntumassa päiväsaikaan. 

Sisiliassa sijaitsevalle Etna-tulivuorelle kiipeäminen on aina elämys. Kuva: © Yuriy Brykaylo | Dreamstime.com
Sisiliassa sijaitsevalle Etna-tulivuorelle kiipeäminen on aina elämys. Kuva: © Yuriy Brykaylo | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Särmikäs Sisilia 

3. Soul, Etelä-Korea

Suurkaupungin sykkivä sydän on koristeltu pilvenpiirtäjillä ja elektroniikalla, mikä tekee Etelä-Korean Soulista shoppailijan taivaan. Kaupunki yhdistää modernia arkkitehtuuria luontoon kiehtovalla tavalla, joten jo pelkästään kaupungin kiertäminen kävellen on vaivan arvoista. Julkinen liikenne on täsmällistä ja selkeää, joten kokemattomampikin matkailija pärjää kaupungissa hyvin.

Ruokailijalle Soul on erinomainen matkakohde, sillä torit, korkeatasoiset ravintolat ja ruokakojut kaduilla ovat täynnä herkullisia luomuksia. Paikalliset teehuoneet ovat pakollinen käyntikohde paikallista kulttuuria arvostavalle. Lukuisat temppelit sekä galleriat houkuttelevat historian ja taiteen ystäviä ostosten lomassa, ja päivä voi jatkua myöhäiseen iltaan jolloin matkailija voi suunnata jollekin kaupungin lukuisista yömarketeista. Soul kun ei nuku koskaan.

Lokakuusta huolimatta kylmä ei tule, sillä päivisin lämpötila liikkuu +15 asteen tuntumassa.

Gyeongbokgungin palatsi Korean Soulissa syksyn värien ympäröimänä. Kuva: © Tawatchai Prakobkit | Dreamstime.com
Gyeongbokgungin palatsi Korean Soulissa syksyn värien ympäröimänä. Kuva: © Tawatchai Prakobkit | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Turvallinen, moderni, historiallinen: Soul 

4. Venetsia, Italia

Paikalliset pitävät lokakuuta parhaana aikana vierailla romanttisessa Venetsiassa. Kesän valtavat ihmislaumat ovat lähteneet jättäen kaupungin huomattavasti rauhallisemmaksi, jolloin siitä voi nauttia kuten on tarkoitettu. Lämpötila liikkuu päivisin +15 - +20 asteen tuntumassa, mikä tekee Venetsiasta hyvän matkakohteen myös loppusyksystä.

Syyskuussa hotellien hinnat ovat vielä korkeat johtuen turisteista sekä filmifestivaaleista, mutta lokakuu tuo tullessaan hiljaisemmat kadut sekä edullisemmat majoitusmahdollisuudet.

Tutki alati mutkittelevia kujia kunnes päädyt umpikujaan kanaalin varrelle, nauti herkullisia aterioita korkeatasoisissa ravintoloissa ja nauti taiteesta kaupungin museoissa kuten Gallerie dell’Academia ja Palazzo Grassi. Parasta syksyssä on, että Rialton ja Huokausten sillat eivät ole täynnä turisteja, eikä mielenkiintoisen Peggy Guggenheimin museon edessä ole pitkää jonoa.

Lokakuussa Venetsian turistimassat ovat jo hälventyneet. Kuva: © Philip Bird | Dreamstime.com
Lokakuussa Venetsian turistimassat ovat jo hälventyneet. Kuva: © Philip Bird | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Romanttinen Venetsia

5. Meksiko

Sään suhteen mainio aika vierailla Meksikossa on useiden matkalaisten mielestä kevät, mutta silloin amerikkalaiset koululaiset valtaavat monia kohteita kevätlomallaan. Syksy on Meksikossa kaunis, mutta kevääseen verrattuna vähemmän ruuhkainen, eikä niin kuuma. Eteläisessä Meksikossa syksy on sadekautta, jolloin turisteja on vähemmän, mutta silloin metsät ja laaksot sekä viidakon peittämät rauniot ovat vehreimmillään. Karibian rannikolla hurrikaanikausi on puolestaan lopuillaan.

Meksiko on suuri maa, joka kahden valtameren välissä sisältää niin valtavia aavikoita, viidakoita, vuoristoja kuin suurkaupunkejakin. Historia on monella puolella läsnä, mikä näkyy erityisesti kuuluisissa maya-intiaanien temppeleissä.

Lokakuun lopussa ympäri Meksikoa juhlitaan Kuolleiden päivää, Dia de Muertos, jolla kunnioitetaan kuolleita läheisiä, ja josta on muodostunut yksi vuoden suurimpia juhlapäiviä Meksikossa. Pääkallot, näyttävät paraatit ja juhlinta kuuluvat asiaan.

Lokakuun lopussa Meksikossa vietetään Kuolleiden päivää. Kuva: © Kobby Dagan | Dreamstime.com
Lokakuun lopussa Meksikossa vietetään Kuolleiden päivää. Kuva: © Kobby Dagan | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Paratiisi Meksikossa – Jukatanin niemimaa

6. Reinjoen laakso, Saksa

Yli tuhannen kilometrin mittainen Rein-joki kiemurtelee Alpeilta läpi Saksan. Joen uurtamasta laaksosta nousevat rinteet muodostavat "romanttisen Reinin", laaksomaisen alueen, jolle sijoittuu tiivis keskittymä keskiaikaisia linnoja, viinitiloja sekä herttaisia kyliä ja kaupunkeja.

Helposti ruuhkaisen kesän jälkeen syksy on erityisen viehättävää aikaa, kun jokilaaksoa reunustavat rinteet viinitarhoineen saavat syksyn värejä. Rein onkin romanttisimmillaan ruskan väreissä, iltojen hämärtyessä ja ilman viilentyessä.

Reinin vartta kiemurtelevaa tietä matkatessa jokea vartioivien, mahtavien linnojen määrä hämmästyttää ja synnyttää samalla romanttisen tunteen sydänalaan. Noin 65 kilometrin mittaiselle, keskisen Reininlaakson Unescon maailmanperintökohteeksi valitulle alueelle mahtuu kaikkiaan yli 40 keskiaikaista linnaa. Useassa linnassa sijaitsee nykyisin hotelli tai ravintola.

Rein-joen varsi linnoineen, kylineen ja viinitiloineen on romanttisimmillaan syksyn väreissä. Kuva: © Lianem | Dreamstime.com
Rein-joen varsi linnoineen, kylineen ja viinitiloineen on romanttisimmillaan syksyn väreissä. Kuva: © Lianem | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Viininystävän Koblenz ja romanttinen Reininlaakso

7. New England, Yhdysvallat

Yhdysvaltain koillisosassa Kanadan rajalla sijaitseva, kuudesta osavaltiosta koostuva New England on suosittua lomanviettoaluetta monipuolisen rannikkoluontonsa takia. Lokakuussa alue kutsuu ihastelemaan erityisesti ruskan värejä, sillä New Englandin ruskaa pidetään Yhdysvaltain kauneimpana. Punaisen ja keltaisen sävyissä hehkuvat lehtimetsät ovat komea näky, jota tullaan katsomaan kauempaakin. Muista kuitenkin nousta välillä autosta ulos ja kävelemään luontoon! Pelkkiä ruskan vuoksi alueelle tulevia autoilijoita kutsutaan paikallisten keskuudessa “leafpeeperseiksi” eli lehtien tirkistelijöiksi.

Alueella on helppo yhdistää vierailu kauniilla maaseudulla sekä kaupunkiloma alueen suurimmassa kaupungissa Bostonissa.

New Englandissa syksyn väriloisto hurmaa. Kuva: © Leerobin | Dreamstime.com
New Englandissa syksyn väriloisto hurmaa. Kuva: © Leerobin | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Suuri mutta idyllinen Boston

10 vinkkiä: Yhdysvaltojen kauneimmat kansallispuistot

10 vinkkiä: Amerikoiden suloiset häämatkakohteet

8. Transylvania, Romania

Syksy Romanian Transylvaniassa on vaikuttava kokemus elonkorjuukeittoineen ja Halloween-aktiviteetteineen, yhdistettynä ruskan väreissä hehkuvaan metsiin. Se on myös erinomaista aikaa nähdä villieläimiä luonnossa ja retkeillessään Karpaattien vuoristossa. Lokakuu tarkoittaa myös vähäisempiä ruuhkia, miellyttäviä lämpötiloja ja autenttisempaa ilmapiiriä.

Transylvania ja sen kuuluisin “asukas” ovat tunnettuja Bram Stokerin romaanista Dracula. Brasovin lähellä sijaitsevaa Branin linnaa on alettu pitää Draculan linnana, vaikka se ei varsinaisesti liity edes Draculan esikuvana olleeseen, julmaan Vlad Tepesiin, joka hallitsi aluetta 1400-luvulla. Viime vuosina linna on alkanut houkutella puoleensa vampyyrien “metsästäjiä” juhlimaan Halloweenia alueen salaperäisen sumuisissa maisemissa.

Bran Castle, joka tunnetaan paremmin Draculan linnana, ei päivänvalossa näytä lainkaan uhkaavalta. Kuva: © Emicristea | Dreamstime.com
Bran Castle, joka tunnetaan paremmin Draculan linnana, ei päivänvalossa näytä lainkaan uhkaavalta. Kuva: © Emicristea | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Euroopan lumoavat linnat

10 vinkkiä: Euroopan huikeat kansallispuistot

9. Vietnam

Pitkälle ja kapealle Vietnamille on vaikea sanoa yhtä vuodenaikaa, joka olisi paras aika vierailla maassa. Pohjois-Vietnam on parhaimmillaan lokakuusta joulukuulle, jolloin monsuunisateet alkavat väistyä ja kuiva kausi alkaa. Marraskuussa Vietnamissa alkaa turismin sesonkiaika, minkä vuoksi kuivan kauden alku lokakuussa on mitä mainiointa vierailuaikaa. Sää on leppoisan lämmin ja aurinkoinen, muttei vielä tukahduttavan kuuma, ja valo tekee maisemista erityisen kauniita.

Pääkaupunki Hanoi ja Unesco-kohde Halong Bay ovat lokakuun ykköskohteita. Pohjoisessa sijaitsevat myös Sapa ja Mai Chau riisiterasseineen ja paikallisine vuoristoheimoineen.

Myös Etelä-Vietnamissa Ho Chi Minhin alueella on lokakuussa suotuisa sää. Alue, jota lokakuussa kannattaa kuitenkin välttää, on Keski-Vietnam ja Mekong-joen alue, koska silloin siellä tulvii ja sää voi olla vaarallisen oikukas.

Pohjois-Vietnamissa terasseittain kylvetty riisi tarjoaa hämmentävän maiseman. Kuva: © Seventydavis | Dreamstime.com
Pohjois-Vietnamissa terasseittain kylvetty riisi tarjoaa hämmentävän maiseman. Kuva: © Seventydavis | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Vietnamin helmet

10. Irlanti

Monenlaiset festivaalit valtaavat Irlannin lokakuussa. Belfastissa järjestetään kansainvälinen taidefestivaali, Corkissa Guinness Jazz Festival ja Dublinissa vuosittainen teatterifestivaali. Lokakuun lopussa Dublinissa voi myös osallistua Bram Stoker -festivaaliin, joka järjestetään Halloweenin tietämillä irlantilaisen, parhaiten Draculastaan tunnetun kirjailijan kunniaksi.

Irlanti on syksyisin sateinen ja lokakuu vuoden sateisin kuukausi. Kaikkialla on kuitenkin kauniin vehreää ja sateen jälkeinen meri-ilma helppoa hengittää. Maisemallinen Wild Atlantic Way, joka vie saaren länsipuolella Connemarasta Dinglen niemimaalle, on kuvankaunis. Muista vaan ottaa sadetakki mukaan!

Syysiltojen pimetessä Irlannissa kutsuvat kotoisat pubit. Kuva: © Madrugadaverde | Dreamstime.com
Syysiltojen pimetessä Irlannissa kutsuvat kotoisat pubit. Kuva: © Madrugadaverde | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Lumoava luonnonystävän Irlanti

10 vinkkiä: Hurmaava Dublin

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.