Montenegroon lennetään tänä kesänä suorilla lennoilla Helsingistä. Kuvassa kaunis ja historiantäyteinen Kotor. Kuva: minnystock | Dreamstime.com
Montenegroon lennetään tänä kesänä suorilla lennoilla Helsingistä. Kuvassa kaunis ja historiantäyteinen Kotor. Kuva: minnystock | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

10 vinkkiä: Minne matkustaa kesälomalla

Suomalaisten pitkät kesälomat tarjoavat mahdollisuuden lähteä seikkailemaan kotia tai omaa kesämökkiä kauemmaksi. Kiinnostavia ja monipuolisia kesälomamatkan kohteita löytyy niin Pohjoismaista kuin muualtakin Euroopasta.

Kesälomalla moni suomalainen linnoittautuu omalle kesämökilleen järven rannalle, mutta kaikilla tätä mahdollisuutta ei ole. Osa taas kaipaa pois perinteisistä ympyröistä tai haluaa reissata hieman kauemmaksi koko perheen voimin.

Mainioita kesälomakohteita löytyy kotimaan ulkopuolelta myös suhteellisen läheltä - niin muista Pohjoismaista kuin hieman etäämpääkin Euroopasta. Aina ei tarvitse lähteä etsimään seikkailua maailman ääristä saakka! Kesää odotellessamme keräsimme vinkit parhaista kesämatkan kohteista.

Tässä 10 vinkkiä kesälomamatkan kohteeksi:

1. Kreikka

Kreikka on vuodesta toiseen suomalaisten suosikkikohteita kesälomamatkaa suunnitellessa. Tuttu ja turvallinen matkakohde Välimeren rannalla tarjoaa takuuvarmaa aurinkoa ja rantalomaa, etenkin jos Suomea uhkaa epävakaa kesäsää.

Kreikka on kuitenkin paljon muutakin kuin Kreikan saariston Rodos, Kreeta, Korfu tai Santorini. Pääkaupunki Ateenassa voi perinteisesti seikkailla keskelle historiaa, mutta Ateena on viime vuosina nostanut ilmettään myös modernina kaupunkikohteena. Kahvilat, kattoterassit ja uniikit majoitusvaihtoehdot tarjoavat kiehtovan kontrastin satoja vuosia vanhoille monumenteille.

Santorini on Kreikan kuvauksellisimpia saaria. Kuva: Haris Vythoulkas | Dreamstime.com
Santorini on Kreikan kuvauksellisimpia saaria. Kuva: Haris Vythoulkas | Dreamstime.com

2. Norja

Näppärän automatkan päässä sijaitseva Norja tarjoaa lähellä monia sellaisia aktiviteetteja, mihin Suomessa on huonommat mahdollisuudet. Kuvaukselliset vuonot ja vuoristotiet synnyttävät pienen valokuvaajan meistä jokaisessa, ja upeat maisemat kutsuvat patikoimaan. Norjassa voi kesäisinkin hiihtää, sillä osassa vuoristoa lumi ei sula kesälläkään. Hardangerissa sijaitseva Fonnan hiihtokeskus ja Stryn Sommerski lähellä Tystigbreenin jäätikköä tarjoavat mahdollisuuden suunnata lumelle keskellä kesää.

Kiipeily on suosittu harrastus Norjan vuorilla, kosken kuohut ja jännittävät luolat kutsuvat seikkailemaan ja rauhallisempaa menoa kaipaavat voivat vaikkapa meloa kajakilla upeissa vuonomaisemissa. Napapiirin pohjoispuolella sijaitsevat Lofootit ovat luonnonystävän pohjoinen paratiisi, josta voi lähteä vaikkapa valasretkelle.

Lue myös: 10 vinkkiä: Norjan majesteettiset vuonot

Lue myös: Kaipaatko täydellistä rauhaa? Pohjois-Norjassa voit vuokrata lomallesi kokonaisen saaren

Lue myös: Oletko menossa autolla Norjaan? Katso tästä käytännön vinkit

Preikestolen Lysevuonon rannalla Norjassa. Kuva: Yuriy Brykaylo | Dreamstime.com
Preikestolen Lysevuonon rannalla Norjassa. Kuva: Yuriy Brykaylo | Dreamstime.com

3. Baleaarit, Espanja

Baleaarien saaret, Mallorca, Menorca, Formentera ja Ibiza, tarjoavat paljon enemmän kuin pelkkää rantalomaa. Suurin ja tunnetuin saari, Mallorca, on karistanut harteiltaan entisajan maineensa ja on nyt aktiivisten matkailijoiden suosikkikohteita. Maastoltaan monipuolinen saari tarjoaa mahdollisuuksia monenlaiseen urheiluun pyöräilystä golfiin ja vesiurheiluuun. Hiekkarannat puolestaan mahdollistavat myös perinteisemmän rentoilun.

Ibiza on perinteisesti tunnettu bilesaarena, mutta Menorca on Ibizaa ja Mallorcaa rauhallisempi. Syrjäinen Formentera puolestaan on houkutellut aiemmin vaihtoehtoväkeä, mutta myös tavalliset turistit ovat viime vuosina alkaneet löytää kauniin saaren.

Mallorca tarjoaa tekemistä jokaiseen makuun. Kuva: Fotoandvideo | Dreamstime.com
Mallorca tarjoaa tekemistä jokaiseen makuun. Kuva: Fotoandvideo | Dreamstime.com

4. Montenegro

Pikkuruiseen Montenegroon on tänä kesänä suora, Norwegianin operoima lentoyhteys Helsingistä. Lisäksi Montenegroon pääsee helposti Kroatian kautta, sillä Dubrovnik on vain kivenheiton päässä maan rajalta. Dubrovnikista on helppo matkata Montenegron puolelle vaikkapa bussilla.

Montenegron tunnetuimpiin kohteisiin kuuluu romanttisen kaunis Kotor ja sen edustalta avautuva Kotorinlahti. Hieman alempana Adrianmeren rannalla sijaitsee historiallinen Budva linnoituksineen – ja tietenkin myös hiekkarantoineen.

Maan pohjoisosasta löytyy Unescon maailmanperintökohteeksi nimetty Durmitorin kansallispuisto, jossa muun muassa sijaitsee Tarajoen uurtama, Euroopan syvin kanjoni.

Lue myös: 10 vinkkiä: Pieni ja persoonallinen Montenegro

Durmitorin kansallispuisto Montenegrossa. Kuva: Anton Kudelin | Dreamstime.com
Durmitorin kansallispuisto Montenegrossa. Kuva: Anton Kudelin | Dreamstime.com

5. Tanska

Kesällä ei välttämättä tarvitse suunnata kovinkaan kauas loman viettoon. Tanskaan pääsee suhteellisen helposti jopa omalla autolla, joten koko perhe on helppo pakata kyytiin. Tanskan hiekkarantoja pidetään Euroopan parhaiten varjeltuna salaisuutena – mutta niitä todella riittää! Poissa ovat Etelä-Euroopan rantojen ruuhkat, sillä Tanskan aurinkoisilla rannoilla jokaiselle riittää tilaa. Myös Tanskan pieniltä saarilta löytyy kiehtovia käyntikohteita.

Koko perheen suosikkikohde Tanskassa on tietenkin Billundissa sijaitseva Legoland, jossa tekemistä riittää jokaiselle ikään katsomatta. Aikuismaisempaa tunnelmaa löytyy puolestaan pääkaupunki Kööpenhaminasta, jonka viehättäviä katuja reunustavat monipuoliset ravintolat, kahvilat ja baarit. Kesäisin löytöjä voi myös tehdä Kööpenhaminan monilta kirpputoreilta.

Leijanlennätystä Fanoessa, Tanskassa. Kuva: Carsten Medom Madsen | Dreamstime.com
Leijanlennätystä Fanoessa, Tanskassa. Kuva: Carsten Medom Madsen | Dreamstime.com

6. Alpit

Ranskasta Sveitsin ja Italian läpi Itävaltaan kulkevaa Alppien vuoristoa on perinteisesti pidetty talvi- ja hiihtolomien kohteena. Vuoristomaasto on myös ihanteellinen kesälomamatkan kohde, sillä luonto suorastaan kutsuu patikoimaan ja pyöräilemään huikeissa maisemissa.

Nuorten lasten kanssa matkaaville esimerkiksi Ranskan Chamonix tarjoaa komeiden maisemien – Mont Blancille voi matkata vaikkapa raitiovaunulla - lisäksi monenlaista tekemistä lämmitetyistä uima-altaista eläinpuistoihin ja kesäkelkkailuun. Sveitsin ja Italian rajalla, Zermattin lähistöllä voivat hyväkuntoiset puolestaan kiertää vaikkapa 160 kilometrin mittaisen, Tour de Monte Rosan vaellusreitin.

Kesäinen Zermatt. Kuva: Jojjik | Dreamstime.com
Kesäinen Zermatt. Kuva: Jojjik | Dreamstime.com

7. Slovenia

Supersuositun Kroatian pohjoispuolella sijaitseva Slovenia on erinomainen kesäloman kohde. Finnairin suorien, pääkaupunki Ljubljanaan vievien lentojen kautta pieni, mutta erittäin monipuolinen maa avautuu helposti vaikkapa vuokra-autolla.

Kuvankaunis Slovenia on etenkin aktiivilomailijoille todellinen keidas. Slovenian alpit tarjoavat erinomaisen maaston patikointiin ja pyöräilyyn, upeat luolastot kutsuvat uumeniinsa ja lukuisat keskiaikaiset linnat kertovat tarinoita menneestä maailmasta. Slovenian kaistale Adrianmeren rannalla ei ole suuren suuri, mutta sielläkin pääsee nauttimaan sympaattisista pikkukylistä, kylpylöistä ja hiekkarannoista. Eikä kannata myöskään unohtaa satumaista Bled-järveä, joka sijaitsee vain noin tunnin ajomatkan päässä Ljubljanasta.

Bled-järvi on Slovenian kuuluisimpia kuvauskohteita. Kuva: Adrian Zenz | Dreamstime.com
Bled-järvi on Slovenian kuuluisimpia kuvauskohteita. Kuva: Adrian Zenz | Dreamstime.com

8. Chicago, Yhdysvallat

Michiganjärven rannalla sijaitseva Chicago on väkiluvultaan Yhdysvaltojen kolmanneksi suurin kaupunki heti New Yorkin ja Los Angelesin jälkeen. Tuulinen suurkaupunki on parhaimmillaan kesäisin, jolloin järven rannalla sijaitsevassa kaupungissa voi kaupunkilomaan yhdistää jopa rantaloman – julkisia hiekkarantoja Chicagossa on kilometreittäin.

Urheilun – ja etenkin penkkiurheilun – ystäville Chicago on todellinen aarreaitta, jossa kannattaa käydä kokemassa ainakin yksi urheilutapahtuma. Kesäisin kaupungissa järjestetään myös runsaasti erilaisia puistotapahtumia ja konsertteja.

Chicagossa voi harrastaa kesäisin myös rantaelämää. Kuva: Exflow | Dreamstime.com
Chicagossa voi harrastaa kesäisin myös rantaelämää. Kuva: Exflow | Dreamstime.com

9. Skotlanti

Karujen maisemien ja savuisen viskin Skotlanti on herkullinen matkakohde kesäisin, ja se tarjoaa nähtävää ja koettavaa jokaiseen makuun. Luonnossa viihtyvät nautiskelevat patikoinnista raikkaassa ulkoilmassa kanervien värittämillä nummilla ja vuoristoissa. Kulttuuria pääsee puolestaan harrastamaan etenkin pääkaupunki Edinburghissa, missä kiehtova historia suorastaan huokuu kivisistä seinistä. Edinburghin komea linna ja kiipeäminen Arthur's Seat -kukkulalle kruunaavat vierailun kaupungissa.

Kesällä elokuu on Edinburghissa festivaalien ja tapahtumien kuukausi. Kaupungissa järjestetään tuolloin muun muassa monikulttuurinen Edinburgh International Festival sekä taidefestivaali Edinburgh Festival Fringe. Tunnetuin tapahtuma on ikoninen Edinburgh Military Tattoo.

Lue myös: 5 vinkkiä: Skotlannin luontokohteet ja linnat

Lue myös: 5 vinkkiä: Viskinystävän Skotlanti

Skotlannin kesässä voi nähdä valtavan kirjon värejä. Kuva: Serge Bertasius | Dreamstime.com
Skotlannin kesässä voi nähdä valtavan kirjon värejä. Kuva: Serge Bertasius | Dreamstime.com

10. Färsaaret, Tanska

Tanskalle kuuluvat, Islannin ja Norjan välissä sijaitsevat Färsaaret jäävät helposti nimekkäämpien naapureittensa varjoon. Tuliperäiset saaret ovat kuitenkin mielenkiintoinen ja ruuhkaton vaihtoehto etenkin luonnosta ja ulkoilusta kiinnostuneille matkaajille. Färsaarten pyöräreitit ja patikkapolut, vesiputoukset ja upeat maisemat lampaineen tarjoavat rentouttavan hengähdystauon suurkaupunkien vilinästä ja rantalomien ruuhkista.

Kesäkuukausien aikana Färsaarilla pääsee myös näkemään sympaattisia lunneja. Saarista läntisin, Mykines, on lunnien koti. Pienellä saarella asuu vain kourallinen ihmisiä, mutta sen karu maasto ja jyrkät kalliot houkuttelevat tuhansia lunneja pesimään joka kesä.

Lue myös: Lunneja, lampaita ja Instagramin arvoiset maisemat - Hurmaavat Färsaaret valloittavat

Färsaarilla pääsee näkemään suloisia lunneja. Kuva: Andrea G. Ricordi | Dreamstime.com
Färsaarilla pääsee näkemään suloisia lunneja. Kuva: Andrea G. Ricordi | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Minne matkustaa kesäkuussa

10 vinkkiä: Minne matkustaa heinäkuussa

10 vinkkiä: Minne matkustaa elokuussa

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.