Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Joululomalla aurinkoon, kaupungin hulinaan vai laskettelemaan? Tässä 10 vinkkiä joululoman matkakohteeksi. Kuva: © Lubastock | Dreamstime.com
Joululomalla aurinkoon, kaupungin hulinaan vai laskettelemaan? Tässä 10 vinkkiä joululoman matkakohteeksi. Kuva: © Lubastock | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

10 vinkkiä: Minne matkustaa joululomalla

Joululoma antaa mahdollisuuden matkustaa vaikka hieman kauemmaksikin. Jotkut kaipaavat lumista joulua, minkä perässä voi nykyisin joutua matkaamaan Lappiin asti. Talven pimeimpänä aikana kutsuvat myös etelän hiekkarannat.

Keskelle pimeintä talvea osuva joululoma saa monet suomalaiset linnoittautumaan kotiseinien sisälle ja nautiskelemaan rauhallisuudesta omissa oloissaan. Joskus voi kuitenkin kaivata vaihtelua Suomen oikutteleviin säihin myös jouluna. Parin viikon loman aikana ehtii tuolloin kauemmaksikin, jolloin helposti kutsuvat lämpimät hiekkarannat ja etelän trooppinen eksotiikka. 

Joululomalla voi matkata hiihtämään ja laskettelemaan Lappiin, mutta jouluksi voi reissata myös etelän lämpöön tai vastaavasti nautiskelemaan joulun tunnelmasta ja värivaloista suurkaupunkien vilskeessä. Joulua voi viettää niin kaupunkilomalla kuin valkoisella hiekkarannallakin. Passin ja hammasharjan lisäksi matkalaukkuun kannattaa siis pakata myös tonttulakki!

Tässä 10 vinkkiä, minne joululomalla kannattaa matkustaa:

1. Australia ja Uusi-Seelanti

Tonttuhattu on virallinen asuste jouluisin australialaisilla hiekkarannoilla. Kuva: © Julien Viry | Dreamstime.com
Tonttuhattu on virallinen asuste jouluisin australialaisilla hiekkarannoilla. Kuva: © Julien Viry | Dreamstime.com

Australiaan tai Uuteen-Seelantiin ei kannata lähteä liian lyhyen loman aikana. Joululoma tarjoaa mukavan mahdollisuuden tehdä matkan vaikka maapallon toiselle puolelle, missä on joulun aikaan kesä ja hiekkarannoilla juoksentelevat bikiniasuiset tontut. Jo pelkkään matkaan on kuitenkin varattava aikaa, mutta todellinen runsaudenpula odottaa kuitenkin perillä.

Euroopan kokoinen Australia tarjoaa mahdollisuuden yhdistää kaupunkimatkan rantalomaan, aktiiviteetteihin ja eksoottiseen luontolomaan. Nämä kaikki löytyvät esimerkiksi Sydneystä ja sen ympäristöstä. Todellista eksotiikkaa kaipaavat matkaavat Australian punaiseen keskukseen ihmettelemään Ulurua kun taas eurooppalaisempia sävyjä löytyy ihastuttavasta Melbournesta.

Australian "naapurissa" sijaitseva Uusi-Seelanti hurmaa monipuolisuudellaan jokaisen kävijänsä, eikä sen saarilla vietetty aika koskaan tunnu olevan tarpeeksi pitkä. Vehreät saniaismetsät, lumihuippuiset vuoret, kuumat lähteet, aktiiviset tulivuoret ja rento elämäntapa tekevät tuosta kaukaisesta maasta valtavan monipuolisen matkakohteen, josta löytyy ihailtavaa niin luonnonystävälle kuin kulttuurimatkaajallekin – hurjapäistä puhumattakaan.

Lennot Australiaan ja Uuteen-Seelantiin löydät Napsun lentohaulla.

Lue myös:

5 vinkkiä: Valtava Australia vie sydämen

10 vinkkiä: Uusi-Seelanti vie luonnonystävän sydämen

10 vinkkiä: Luonnonkauniin Uuden-Seelannin urbaanimpi puoli

2. Wien, Itävalta

Raatihuoneen edustan joulutori Wienissä. Kuva: © Calin Andrei Stan | Dreamstime.com
Raatihuoneen edustan joulutori Wienissä. Kuva: © Calin Andrei Stan | Dreamstime.com

Historiallinen ja kulttuuriltaan rikas Itävallan pääkaupunki Wien hurmaa mukulakivikaduillaan ja romanttisella arkkitehtuurillaan. Marraskuun puolivälistä jouluun saakka kaupungin kauniit aukiot muuttuvat viehättäviksi joulutoreiksi. Näistä tunnetuin on perinteinen "Vienna Magic of Advent", joka muuttaa kaupungintalon aukion satumaaksi.

Keisarillinen palatsi Schönbrunn on keskeinen osa Wienin kaunista arkkitehtuuria. Upea palatsi myös tarjoaa romanttisen taustan palatsin edustalla jouluisin järjestettävälle joulutorille. Lasillinen kuumaa hehkuviiniä lämmittää talvisena päivänä toria ihastellessa.

Wienistä puhuttaessa ei tietenkään voi unohtaa kuuluisinta herkkua, joka sopii joulun alle kuin nakutettu. Suklainen Sacher-kakku on perinteisimmillään vuonna 1876 perustetussa Café Sacherissa.

Lennot Wieniin löydät Napsun lentohaulla.

Lue myös:

10 vinkkiä: Keisarien Wien

3. Kittilä, Lappi

Talvella 2018 Kittilän SnowVillage oli Game of Thrones -teemainen. Kuva: © Helinä Laajalahti, Napsu
Talvella 2018 Kittilän SnowVillage oli Game of Thrones -teemainen. Kuva: © Helinä Laajalahti, Napsu

Kun eteläisessä Suomessa valkoinen joulu on nykyaikana arpapeliä, lunta voi suunnata etsimään Lapista. Kittilä ympäristöineen tarjoaa monenlaista aktiviteettia ja lähes takuuvarman lumen. Siellä joulu ja uusi vuosi tarjoavat niin vilinää ja vilskettä kuin myös rauhaa tunturimaisemassa. Oma lomamökki takkatulineen takaa rennon tunnelman, ja jokainen voi jouluaatoksi tilata myös oman joulupukin vierailulle.

Kittilän kupeessa sijaitsevan Levin joulutori, opastetut maastoretket, laskettelu ja maastohiihto luovat todellisen valkoisen joulun tunnelmaa. Perinteisten mökkien lisäksi majoitusvaihtoehdoksi on tarjolla myös lasisia igluja, joista voi omassa rauhassaan vällyjen alla ihailla tähtitaivasta ja revontulia. Vuosittain marras-joulukuussa Kittilään Ylläksen lähistölle nousee myös näyttävä SnowVillage, jonka upeat lumi- ja jääveistokset sekä koristellut lumisviitit hurmaavat jokaisen kävijän.

Jouluaattona ja joulupäivänä myös useat alueen ravintolat pitävät ovensa auki. Yöelämän sydämenä toimii puolestaan Hullu Poro lukuisine tapahtumineen.

Lennot Kittilään (Leville) löydät Napsun lentohaulla.

4. Madeira, Portugali

Funchal jouluvalaistuksessa. Kuva: © Pp1 | Dreamstime.com
Funchal jouluvalaistuksessa. Kuva: © Pp1 | Dreamstime.com

Portugalille kuuluva Madeira on ihastuttava, ympärivuotinen matkakohde, josta löytyy leppoisaa lämpöä myös keskitalvella. Joulun aikaan Madeira tarjoaa jotain todella erityistä, kun tuhannet jouluvalot syttyvät pääkaupunki Funchalin kaduilla ja puistoissa. Musiikkia kansanmusiikkiyhtyeistä mandoliinimusiikkiin ja lasten kuoroihin on tarjolla kaikkialla.

Madeiran joulutoreilla valojen keskellä väriä antavat myös tuhannet kukat ja trooppiset hedelmät. Paikallisiin herkkuihin satsataan joulun alla myös erityisen paljon. Funchalissa on myös lapsille oma, sympaattinen joulukylä.

Matkat Madeiralle löydät Napsun valmismatkahaulla.

Lue myös:

10 vinkkiä: Smaragdinvihreä Madeira

5. Praha, Tsekki

Praha on jouluna tunnelmallinen. Kuva: © Emicristea | Dreamstime.com
Praha on jouluna tunnelmallinen. Kuva: © Emicristea | Dreamstime.com

Lumen leijaillessa kapeiden katujen yllä on helppo ymmärtää, miksi Praha on niin suosittu matkakohde myös talvella. Gotiikasta ja barokista tyyliään hakeva arkkitehtuuri on ainutlaatuista, ja talvella kaikki näyttää suorastaan satumaiselta. Myös joulukuussa edullisena pysyttelevä hintataso takaa sen, että Prahassa viihtyy pienemmälläkin budjetilla. Modernit shoppailumahdollisuudet ja historialliset nähtävyydet vaihdetaan iltaisin monipuoliseen ruokatarjontaan tunnelmallisissa ravintoloissa.

Tsekkiläinen joulutori on elämys itsessään ja kuuma glögi maistuu kävelyretkien lomassa. Kaupungin raitiovaunut ja metrot takaavat sen, että hieman etäisemmillekin nähtävyyksille, kuten Prahan kuninkaanlinnaan ja Josefovin juutalaiskortteliin, pääsee tutustumaan helposti. Kaapelihissillä voi nousta Petrinin kukkulalle ja Kutná Horan luukirkko (Sedlec Ossuary) on runsaan tunnin junamatkan päässä.

Lennot Prahaan löydät Napsun lentohaulla.

Lue myös:

10 vinkkiä: Kaunis, kauniimpi, Praha

6. Kap Verde

Kap Verde on erittäin aurinkovarma kohde, sillä aurinko hellii saariryhmää jopa 350 päivänä vuodessa. Kuva: © Sam74100 | Dreamstime.com
Kap Verde on erittäin aurinkovarma kohde, sillä aurinko hellii saariryhmää jopa 350 päivänä vuodessa. Kuva: © Sam74100 | Dreamstime.com

Atlantin valtamerellä, Afrikan rannikolta noin 450 kilometrin päässä sijaitseva saarivaltio Kap Verde on takuuvarma matkakohde aurinkoa etsiville, sillä tuliperäisillä saarilla aurinko hellii jopa 350 päivänä vuodessa. Joulun aikaankin lämpötila pysyttelee hellelukemissa, minkä vuoksi Kap Verden saaret ja hiekkarannat ovat suorastaan ihanteellisia rantalomakohteita.

Joulua ja uutta vuotta juhlitaan Kap Verden saarilla näyttävillä ilotulituksilla. Suuret hotellit järjestävät joulunpyhien aikaan gaalaillallisia, joista voi nautiskella romanttisesti tähtien alla ja tanssien paikallisten rytmien tahtiin. Kap Verde on myös erinomainen kohde valaiden bongailuun valasretkillä, sillä saarten vesillä esiintyy useita eri valaslajeja.

Matkat Kap Verdeen löydät Napsun valmismatkahaulla.

Lue myös:

10 vinkkiä: Kap Verde - rantalomalaisen paratiisi

7. Bali, Indonesia

Bali on tunnettu trooppisena paratiisina. Kuva: © Mikhail Dudarev | Dreamstime.com
Bali on tunnettu trooppisena paratiisina. Kuva: © Mikhail Dudarev | Dreamstime.com

Trooppisena paratiisina pidetyllä Balin saarella Indonesiassa asuu pääasiallisesti hinduja, mutta turismin myötä myös balilaiseen kulttuuriin on hiipinyt länsimainen tapa juhlia joulunaikaa. Tämä näkyy etenkin suurimmissa turistikohteissa. Joululoman aikaan Bali on valtavan suosittu matkakohde, minkä vuoksi matka ja muut varaukset kannattaa tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Rauhallisempiakin seutuja löytyy myös kiireiseen turistiaikaan, kun vaan suuntaa keskuksista hieman syrjemmälle.

Bali tarjoaa mahdollisuuden aurinkolomaan hiekkarannalla, kiehtovaa kulttuuria ja historiaa, maukkaita herkkuja sekä tietenkin monipuolisia shoppailumahdollisuuksia. Aasialainen tapa karkottaa pahoja henkiä ilotulitusten avulla juhlien yhteydessä korostuu joulun pyhien ja uuden vuoden aikaan. Komeista ilotulituksista voi nauttia niin rannoilla kuin kattobaareissakin.

Lennot Balille löytät Napsun lentohaulla.

Lue myös:

10 vinkkiä: Bali - jumalten saari

8. New York

Luistelua Rockefeller Plazalla. Kuva: © Tanyashir | Dreamstime.com
Luistelua Rockefeller Plazalla. Kuva: © Tanyashir | Dreamstime.com

Ennen joulua New York muuttuu satumaiseksi talven ihmemaaksi, kun koko kaupungin valtaavat valot, jouluisat koristeet ja lukuisat kuuset. Paikalliset asukkaat suuntaavat katsomaan Rockefeller Centerin perinteistä kuusta, jonka valojen sytyttäminen on upea seremonia. Ja mikäpä olisikaan newyorkilaisempaa kuin viettää hetki luistellen tuo komea kuusi taustallaan.

New Yorkissa shoppailu kuuluu asiaan, mutta joulun aikaisia aktiviteetteja edustaa myös ikkunashoppailu. Useat liikkeet koristelevat ikkunansa jouluisesti ja Macyn, Saks Fifth Avenuen ja Bloomingdalesin jouluikkunat ovat suorastaan legendaarisia. Tavarataloja karsastaville tarjolla on useita joulutoreja, joita löytyy ympäri kaupunkia - muun muassa Bryant Parkista ja Union Squarelta. Myös valtavaan Central Parkiin syttyvät jouluvalot tunnelmaa luomaan.

Lennot New Yorkiin löydät Napsun lentohaulla.

Lue myös:

10 vinkkiä: New York, New York

10 vinkkiä: New York - kulttuuria ja historiaa

9. Kuuba

Värikäs Havanna. Kuva: © Delstudio | Dreamstime.com
Värikäs Havanna. Kuva: © Delstudio | Dreamstime.com

Jouluhässäkkää pakoon kaipaavien kannattaa suunnata Karibialla sijaitsevaan Kuubaan, missä joulua ei vietetä lainkaan. Siellä länsimaisia jouluperinteitä voi nähdä korkeintaan suurimmissa turistiresorteissa. Turismin osalta Kuubassa eletään joulukuussa sesonkia, sillä lämpötilat pysyttelevät reilusti +20 C:een yläpuolella ja auringon paistaessa kirkkaalta taivaalta rantalomat ja vesiaktiviteetit houkuttelevat kylmemmästä ilmanalasta tulevia turisteja.

Hiekkarantojen lisäksi Kuuba tarjoaa runsaasti kiehtovaa kulttuuria ja historiaa. Pääkaupunki Havannan vanha kaupunginosa on nimetty Unescon maailmanperintöluetteloon, minkä vuoksi Kuuban matkalla kannattaakin varata aikaa myös pieneen kaupunkilomaan Havannassa.

Matkat Kuubaan löydät Napsun valmismatkahaulla.

Lue myös:

10 vinkkiä: Historiallinen, ihastuttavan erilainen Kuuba

10. Vietnam

Phu Quoc. Kuva: © Ulf Huebner | Dreamstime.com
Phu Quoc. Kuva: © Ulf Huebner | Dreamstime.com

Vietnamissa ei vietetä joulua samaan tapaan kuin länsimaissa vaan se on päivä siinä missä muutkin. Etenkin turistikohteissa soivat kuitenkin joululaulut ja liikkeitä värittävät jouluiset koristeet. Joululoma Vietnamissa tuntuu siis helposti perinteiseltä, trooppiselta lomalta, johon kuuluvat hiekkarannat, aurinkovoiteet ja uimalelut.

Joulukuussa Vietnamissa on takuuvarmasti lämmintä ja sitä pidetäänkin parhaana kuukautena matkustaa maahan. Keskilämpötila liikkuu +26 C:n tuntumassa ja trooppiset sateet tekevät säästä kostean. Monsuunisateita tulee pääasiassa Vietnamin pohjoisosassa Hanoin suunnalla, Ho Chi Minhin läheisyydessä etelässä on suhteellisen kuivaa. Parhaana rantakohteena on pidetty Phu Quocin saarta, josta löytyvät kauniit valkohiekkaiset rannat ja turkoosinvärinen meri, vaikkakin kaunis saari on jo alkanut kärsiä massaturismista.

Matkat Vietnamiin löydät Napsun valmismatkahaulla.

Lue myös:

10 vinkkiä: Vietnamin helmet

Kaunis Vietnam! 10 vinkkiä maan kuvauksellisimpiin kohteisiin

Lue myös:

10 vinkkiä: Minne matkustaa joulukuussa

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.