Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Cornwall
Cornwall
· Napsun toimitus

10 vinkkiä: Minne matkustaa heinäkuussa?

Pohjoisella pallonpuoliskolla heinäkuu saattaa aiheuttaa matkaongelmia, sillä kaikilla tuntuu olevan loma samaan aikaan. Helteinen sää ja turistiruuhkat eivät ole se rentouttavin yhdistelmä, mutta niillekin löytyy kiinnostavia, toimintaa tarjoavia vaihtoehtoja.

Aina suositut Euroopan aurinkokohteet ovat heinäkuussa ruuhkaisia, mutta pienellä vaivalla poikkeuksiakin löytyy. Katso tästä vinkit heinäkuun lomiin, joilla pääsee näkemään muutakin kuin rantanaapurin auringossa palaneen selän.

10 vinkkiä heinäkuun lomamatkaan:

1. Kansain seutu, Japani

Kiotossa järjestetään heinäkuussa Japanin suosituin festivaali Gion Matsuri
Kiotossa järjestetään heinäkuussa Japanin suosituin festivaali Gion Matsuri

Kioton, Osakan ja Koben kaupungit kattava Kansain seutu Japanissa on täynnä juhlintaa heinäkuun ajan. Japanin suosituin festivaali, Gion Matsuri, järjestetään heinäkuussa Kiotossa ja juhlallisuudet kestävät koko kuukauden. Kadut suljetaan, kun suuret lavat täyttävät kadut näyttävän paraatin aikaan.

Osakassa Tenjin Masuria vietetään viikkoa myöhemmin. Juhlan aikaan kaupungissa paukutellaan ilotulituksia, joki täyttyy palavista pienistä veneistä ja kansa juhlii kaduilla.

Juhlintaan kuuluu olennaisena osana herkullinen katuruoka sekä tutustuminen hieman pakollakin paikalliseen kulttuuriin, sillä festivaalien aikaan tunnelma on välitön ja avoin.

Juhlinnan ohessa seutu tarjoaa monipuolisesti nähtävyyksiä sekä elämyksiä shoppailusta rentouttaviin kylpylähetkiin.

Lue myös: 10 vinkkiä: Tokio

2. Budva, Montenegro

Budvan vanhakaupunki tanssijapatsaineen
Budvan vanhakaupunki tanssijapatsaineen

Vanhan kaupungin karismaa huokuva Budva on kiehtova sekoitus historiaa ja modernia elämää. Adrianmeren rannalla sijaitseva pieni kaupunki on alueen tärkein matkailukeskus. Sen iltaelämä on vilkasta, eivätkä kaupungin ravintolat ja baarit ainakaan hidasta niitä, joiden menojalkaa vipattaa. Kauniit hiekkarannat houkuttelevat auringonpalvojia ja vesiurheilusta innostuneita, mutta samalla kaupunkia leimaa kotikutoisuus.

Aluetta rakennetaan ahkerasti ja siksi sen palvelut ovat jo monipuolisia. Budvasta on helppo reissata tutustumaan alueen kansallispuistoihin sekä lähellä sijaitsevaan Dubrovnikiin.

Heinäkuussa kaupungin ulkoilmateatterissa järjestetään näytöksiä kulttuuria janoaville. Sea Dance Festival tarjoaa elämyksiä helteen keskellä, ja Serbiassa järjestettävä Exit-festivaali levittäytyy Budvan Jaz-rannalle tarjoten lisää musiikkia festariväelle.

Lue myös: 10 vinkkiä: Montenegro 

3. Kenia

Masai Maran kansallispuistossa Keniassa pääsee näkemään Afrikan suurnisäkkäitä lähes kosketusetäisyydeltä
Masai Maran kansallispuistossa Keniassa pääsee näkemään Afrikan suurnisäkkäitä lähes kosketusetäisyydeltä

Heinäkuu on eläinten ystävien huippuaikaa matkustaa Keniaan. Keniassa kuiva kausi ulottuu kesäkuusta lokakuuhun ja heinäkuussa eläimet ovat siirtymässä Masai Maran kansalliselle suojelualueelle. Afrikan upeita eläimiä on tuolloin ihasteltavaksi vaeltavina laumoina.

Heinäkuussa taivas pysyy selkänä ja hyttysiäkin on vähemmän kuin talvikuukausina. Tästä johtuen jotkut safaripuistot voivat olla jopa ruuhkaisia. Matkansa kannattaakin varata hyvissä ajoin, ja suosia pienempiä puistoja ja luotettavia safarin järjestäjiä.

Kenia on toki muutakin kuin vain safareja. Tarjolla on valkoisia hiekkarantoja ja tasokkaita palveluita, joten rentoutuminen eläinten bongaamisen lomassa onnistuu varmasti.

Luonnonpuistoissa järjestetään myös vaellusretkiä. Mount Kenyan kolmanneksi korkein kohta, Point Lenana, on 4985 metrin korkeudessa ja jopa tavallisten vaeltajien tavoitettavissa ilman päiväkausien ponnisteluja. Käymisen arvoinen on myös tanskalaisen Karen Blixenin talo ja museo, joka sijaitsee Nairobissa.

4. Tukholma, Ruotsi

Kaunis Tukholma hurmaa kerta toisensa jälkeen
Kaunis Tukholma hurmaa kerta toisensa jälkeen

Aina ei tarvitse mennä kauas! Kesällä pohjoinen on parhaimmillaan ja tuttu Tukholma suomalaisia hyvin lähellä. Jo pelkästään laivamatka Ruotsiin on varsinkin lapsiperheille vaivaton ja hauska kokemus, mutta itse kaupunkikin tarjoaa aina uusia elämyksiä. Osallistu vaikka ohjattuun kaupunkikävelyyn pitkin Södermalmia, vaikka viikinkiteemalla maustettuna, tai huristele pitkin katuja Segwaylla.

Kesällä Tukholmassa on aina kansainvälisten tähtien konsertteja, joihin liput kannattaa varata ajoissa. Samoin festivaali Putte i Parken järjestetään heinäkuussa.

Kesäkaupunkina Tukholma on erinomainen, ja päivän voi viettää terasseilla, puistoissa tai vaikka päiväristeilyllä. Vietä ilta vaikka M/S Gerdalla tai Mälarpaviljongenissa. Lapsiperheet voivat suunnata Junibackeniin, Gröna Lundiin tai Wasa-museoon.

Lue myös:

10 vinkkiä: Tuttu ja tunnelmallinen Tukholma 

10 vinkkiä: Tukholma lapsiperheelle 

5. Alaska

Alaskan erämaihin järjestetään retkiä katselemaan karhuja
Alaskan erämaihin järjestetään retkiä katselemaan karhuja

Alaska, The Final Frontier. Valtavien, pohjoisten erämaiden osavaltio Yhdysvalloissa on parhaimmillaan heinäkuussa. Päivät ovat pohjoisen tapaan pitkiä ja sää leuto ulkoilma-aktiviteetteihin. Alaska on vaeltajan ja luontoihmisen kohde, mutta sen kaunis luonto muuttaa tavallisenkin turistin helposti luontomatkaajaksi. Laajat kansallispuistoalueet lumihuippuisine vuorineen ja jylhine metsineen kutsuvat samoamaan, ja paikalliset matkanjärjestäjät järjestävät retkiä esimerkiksi seuraamaan karhujen elämää sekä merelle ihailemaan alueella sukeltelevia valaita.

Heinäkuun neljäntenä Yhdysvalloissa vietetään kansallispäivää. Alaskassa se ei kuitenkaan tarkoita samanlaisia ilotulituksia kuin muualla Yhdysvalloissa. Paikalliset juhlivat päivää mieluummin perheiden ja ystävien kesken järjestetyillä grillijuhlilla.

Alaskassa voi myös osallistua kullanhuuhdontakilpailuun Nomessa. Poor Man's Beach Gold Panning Contest järjestetään aina heinäkuussa. Myös perinteisiä kullanhuuhdontaretkiä järjestetään ympäri Alaskaa.

Lue myös: 10 vinkkiä: Alaska

6. Gdansk ja Sopot, Puola

Sopotin ranta puolen kilometrin mittaisine laitureineen on kesälomailijoiden suosikkipaikka
Sopotin ranta puolen kilometrin mittaisine laitureineen on kesälomailijoiden suosikkipaikka

Itämeren rannalla Puolassa sijaitseva Gdansk hurmaa matkailijan etenkin kesäisin. Entinen hansakaupunki on kulttuurihistorialtaan rikas ja sen sympaattiset kävelykadut huokuvat keskieurooppalaista tunnelmaa, mitä maustaa pieni rosoisuus ja puolalainen puheensorina.

Heinäkuun lopussa Gdanskissa järjestetään Shakespeare Festival, joka on yksi maailman suurimpia Shakespearen tuotannolle omistettuja festivaaleja. Kansainvälisillä festivaaleilla voi nähdä näytelmien lisäksi performansseja, konsertteja, osallistua työpajoihin ja seminaareihin.

Puolen tunnin junamatkan päässä Gdanskin keskustasta sijaitsee sympaattinen rantakaupunki Sopot, joka on yksi Puolan suosituimmista matkailukohteista kesäisin. Pienen kaupungin keskustaa halkoo vilkas kävelykatu, jonka varrella kahvilat, terassit sekä paikallisia käsitöitä myyvät kojut tarjoavat tuotteitaan. Kävelykadun päässä avautuu komea hiekkaranta sekä puolen kilometrin mittainen laituri, jonka kerrotaan olevan Euroopan pisin.

Lue myös: 10 vinkkiä: Gdansk

7. Cornwall ja Jurassic Coast, Iso-Britannia

Dorsetin jyrkkä rannikkokaistale on toiminut taustana tv-sarjalle Broadchurch
Dorsetin jyrkkä rannikkokaistale on toiminut taustana tv-sarjalle Broadchurch

Iso-Britannian läntisin niemimaa, Cornwall, on kanervien peittämää nummiylänköä, joka tipahtaa mereen jyrkkinä kallionrinteinä. Se on kesäisin suosittu matkakohde brittien keskuudessa. Niemimaan läntisin kärki on nimeltään Land's End, joka on erinomainen paikka bongata merilintuja. Land's End Landmark puolestaan tarjoaa viihdyttävää tekemistä koko perheelle. 

Cornwall on tullut monelle tutuksi televisiosta historiallisesta tv-sarjasta Poldark. Tv-sarjan kauniit maisemat ovatkin nykyisin suosittuja matkakohteita ja moni matkaaja saapuu alueelle juuri Poldark-turistina. Sarjassa näkyvät maisemat on listattu Visit Cornwallin informatiiviseen karttaan. 

Cornwallista itään Exeterin ja Bournemouthin kaupunkien välissä sijaitsee Unescon suojelema Jurassic Coast, joka on suosittu vaellusreitti. Rannikkokaistale on noin 150 kilometriä pitkä, jyrkkien kalliopenkereiden muodostama alue, jossa näkyy kerrostumia useilta maailmankausilta. Hyvin säilyneistä kerrostumista on löydetty fossiileita eliöistä 185 miljoonan vuoden ajalta.

8. Cairns ja Suuri Valliriutta, Australia

Australian Suurella valliriutalla pääsee näkemään mm. kilpikonnia
Australian Suurella valliriutalla pääsee näkemään mm. kilpikonnia

Australian Cairns ja sen läheinen Port Douglas ovat keskeisiä lähtöpisteitä Suurelle valliriutalle suuntaaville retkille. Heinäkuu on optimaalisinta aikaa vierailla alueella, sillä ilmankosteus on talvisin matalimmillaan ja lämpötilat liikkuvat keskimäärin noin 17 ja 25 asteen välillä.

Veden lämpötilan ollessa heinäkuussa viileämpi ja sateiden vähäisempiä, on myös veden kirkkaus heinäkuussa parhaimmillaan. Snorklaus- ja sukellusretket Suurelle valliriutalle tarjoavat tähän aikaan huikean kauniita näkymiä. Lisäksi monet uimareille vaaralliset meduusalajit ovat siirtyneet heinäkuussa lämpimämmille vesille.

Cairnsin ja Port Douglasin välillä sijaitseva Kuranda sekä Port Douglasista hieman pohjoiseen sijaitseva Daintreen sademetsäalue ovat heinäkuun viileämmässä säässä vähemmän hikisiä matkakohteita. Cairnsin ja Kurandan välillä kulkeva maisemajuna kiemurtelee sademetsäistä vuorenrinnettä pitkin. Junaretken voi myös yhdistää matkaan sademetsän lehvästöjen yläpuolella kulkemalla menomatkan 7,5 km mittaista Skyrailia pitkin.

Lue myös: 5 vinkkiä: Valtava Australia vie sydämen

9. Uumaja, Ruotsi

Uumajasta löytyy pohjoisen pikkukaupungin charmia
Uumajasta löytyy pohjoisen pikkukaupungin charmia

Vaasan korkeudella, Pohjanlahden toisella puolella sijaitseva Uumaja on viehättävä kesämatkakohde. Kaupunki tarjoaa musiikkifestivaaleja ja nähtävyyksiä ympäri vuoden, mutta ymmärrettävästi heinäkuu on parasta aikaa vierailla Uumajassa. Heinäkuussa järjestettäviä festivaaleja ovat mm. Sea Jazz sekä Visfestival. Ne järjestetään kauniilla Holmön-saarella noin kymmenen kilometrin päässä Uumajasta. Musiikki näkyy myös museotarjonnassa, sillä kaupungista löytyy kitaramuseo

Kesäisin Uumajassa järjestetään ilmaisia, parin tunnin mittaisia ja opastettuja kukkaretkiä, joiden myötä voi tutustua kaupungin kauniisiin kukkasommitelmiin. Lapsiperheille tarjolla on esimerkiksi monenlaisia uimapaikkoja hiekkarannoista maauimaloihin ja vesipuistoon. Jos haluaa taputtelemaan ihka oikeaa hirveä, sen pääsee kesäisin tekemään Älgens Hus -maatilalla

10. Helsinki

Helsinki saaristoineen on kesäisin hurmaava matkakohde
Helsinki saaristoineen on kesäisin hurmaava matkakohde

Pääkaupunkimme Helsinki on monen suomalaisen perinteinen kesälomakohde. Se on tyypillinen läpikulkukohde laivamatkalla Tallinnaan tai Tukholmaan, mutta pelkän läpikulun lisäksi sinne kannattaa myös pysähtyä. Helsinki on kaunis kesäkaupunki, joka on täynnä tapahtumia ja kokemuksia.

Linnanmäki ja Korkeasaaren eläintarha ovat perheiden suosikkeja, mutta helsinkiläiset rakastavat kesäisin puistojaan ja rantojaan. Kaivopuisto ja Suomenlinna etunenässä houkuttelevat kaivamaan picnic-viltin esille ja keräämään ystävät viettämään aurinkoista kesäpäivää ulkona evästellen. Suomenlinnan viehättävän kesäteatterin ohjelmistoon kannattaa myös tutustua. 

Suositeltavaa on myös suunnata Suomenlinnaa kauemmaksi Helsingin edustan saaristoon, sillä esimerkiksi Isosaari, Vallisaari ja Pihlajasaari ovat saavutettavissa muutamalla eurolla. Viehättäviä, ulkoiluun ja oleiluun soveltuvia kalliorantoja löytyy myös mantereen puolelta. Esimerkiksi Lauttasaaressa, vain viiden kilometrin päässä päärautatieasemalta, merituulen kuiskiessa korvaan kaupunki tuntuu olevan kaukana.

Heinäkuussa Helsinki juhlii tapahtumilla, jotka alkavat heti alkukuusta. Heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna mustiin pukeutuneet metallimusiikin ystävät kerääntyvät Tuska-festivaaleille, sateenkaaren värit puolestaan värittävät Pride-juhlaa. Kirpputorit ja monenlaiset tanssitapahtumat elävöittävät kaupungin kesäistä katukuvaa. Helsingin tapahtumat löytyvät MyHelsinki -palvelusta

Lue myös: 10 vinkkiä: Helsinki

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.