Tässä kymmenen upeaa tulivuorta maailmalla.
Tässä kymmenen upeaa tulivuorta maailmalla.
· Napsun toimitus

10 vinkkiä: Maailman upeimmat tulivuoret

Uusia elämyksiä etsiville matkailijoille yksi hyvä kohde ovat ympäri maailmaa löytyvät tulivuoret. Seikkailun tuntua tarjoavat vuoret vaativat hieman hermoja sekä toisinaan hyvää kuntoa, mutta näkymät kraatterin laidalta ovat varmasti sen arvoiset.

Tässä kymmenen upeaa tulivuorta, jotka saavat vierailijansa ällistymään luonnon kauneudesta.

Teide, Teneriffa, Espanja

10 vinkkiä: Maailman upeimmat tulivuoret

Suomalaisille tuttu Teneriffa on erinomainen paikka aloittaa tulivuoribongailu. Se on turvallinen kohde, vaikka Teide onkin luokiteltu edelleen aktiiviseksi tulivuoreksi. Espanjan korkein huippu on saavutettavissa osan matkaa myös kaapelivaunulla, mutta päästäkseen itse kraaterille on käveltävä noin kolme tuntia kohti huippua.

Paras aika suunnata Teidelle on keväisin sekä syksyisin, kun lämpötila ei ole paahtavan kuuma tai lumi peitä korkeimpia huippuja.

Lue myös: Turistien suosimalla Teneriffallakin on upea Unesco-kohde: Teiden tulivuori

Etna, Sisilia, Italia

10 vinkkiä: Maailman upeimmat tulivuoret

Yksi kuuluisimmista tulivuorista, Etna, on paitsi Euroopan suurin, myös maailman aktiivisin laatuaan. Siksi lukemattomat matkailijat vuosittain suuntaavat Etnalle maisemien sekä elämyksen vuoksi. Kaapelivaunu kuljettaa kävijät osan matkaa ylöspäin, ja lopun taipaleesta voi taittaa joko kävellen tai opastetulla jeeppiajelulla.

Usein savua tupruttavaa vuorta käydään useimmiten ihailemassa keskikesällä, mutta ruuhkia välttävät sijoittavat käyntinsä mieluummin kevääseen tai syksyyn.

Lue myös: 10 vinkkiä: Särmikäs Sisilia

Sakurajima, Kyushu, Japani

10 vinkkiä: Maailman upeimmat tulivuoret

Hyvin aktiivisesti savua ja tuhkaa ilmoille puhalteleva tulivuori on kohde niille, jotka haluavat nähdä tulivuoren täydessä toiminnassa. Keskimäärin noin kolme kertaa päivässä purkautuva tulivuori tarjoaa takuuvarman elämyksen. Tämän vuoksi kovin lähelle vuoren huippua ei pääsekään, vaan tapahtumia tarkkaillaan noin kahden kilometrin päästä. Sakurajiman kansallispuisto on suosittu matkakohde, joka tarjoaa myös kylpylähoitoja ja laavapolkuja.

Paras aika matkata ihailemaan Sakurajimaa on syksy, lokakuusta eteenpäin.

Lue myös: Viisi vinkkiä: Japanin vaikuttavat luontokohteet

White Island, Bay of Plenty, Uusi-Seelanti

10 vinkkiä: Maailman upeimmat tulivuoret

White Islandina tunnettu paikka on itse asiassa tulivuoren huippu, loppuosa vuoresta sijaitsee merenpinnan alapuolella.

Whakaari nimelläkin tunnettu tulivuori muistuttaa paljon noidan pataa. Se sihisee, pulputtaa ja pursuaa myrkkyä: tulivuoren juurelta löytyy järvi, joka on täynnä happoista, kiehuvaa mutaa ja rikkiä joka värjää kaiken keltaiseksi.

Tämä luonnonihme sopii erityisesti niille, jotka eivät kestä korkeita paikkoja. Saaren rannalle pääsee suoraan veneen kyydistä, ja oletkin suoraan tulivuoren juurella. Sää alueella on suotuisa ympäri vuoden, mutta sadetta alueella tulee eniten maaliskuusta toukokuulle.

Lue myös: 10 vinkkiä: Uusi-Seelanti vie luonnonystävän sydämen

Kilimanjaro, Tansania

10 vinkkiä: Maailman upeimmat tulivuoret

Kilimanjaron kansallispuistosta löytyvä tulivuori on maanosan korkein vuori. Siksi vuorelle suuntaavat luonnonystävien lisäksi myös vuorikiipeilijät, sillä uinuva tulivuori on hyvin turvallinen. Huipulle kiipeäminen vaatii päiviä, joten sen saavuttaminen on vain niille jotka todella haluavat omistautua asialle.

Kilimanjaro on yksi maailman kauneimmista tulivuorista, sillä sen huippuja peittävät lumi ja jää, mutta alhaalla avautuvat savannit monine villieläimineen. 

Kilimanjaron kansallispuistoon kannattaa suunnata valokuvasafarille kuivan kauden aikana, joka kestää kesäkuusta lokakuulle.

Lue myös: 10 uskomatonta luonnonihmettä Afrikassa

Kelimutu, Flores, Indonesia

10 vinkkiä: Maailman upeimmat tulivuoret

Floresin saarella makaava Kelimutu on hyvin poikkeava tulivuori. Laavan ja savun sijaan sen kartiot ovat täyttyneet värikkäillä järvillä, jotka vaihtelevat sävyään punaisesta siniseen ja mustaan. Tällä hetkellä ei-aktiivinen tulivuori voi kuitenkin vielä joskus ryhtyä syöksemään muutakin kuin kauniita maisemia, joten parhaat kuvat saadakseen on paras pitää kiirettä.

Indonesian sadekautta kannattaa välttää, varsinkin jos olet innostunut valokuvaamisesta. Kelimutulle paras aika matkustaa on toukokuusta syyskuulle, jolloin myös turisteja on enemmän.

Lue myös: Viisi vinkkiä: Indonesian ihanimmat rannat

Eyjafjallajökull, Suðurland, Islanti

10 vinkkiä: Maailman upeimmat tulivuoret

Tämä tulivuori on niin viileä, että sen pinta on jäässä. Silti aktiiviseksi luokiteltu tulivuori on viimeksi purkautunut vuonna 2010. Eyjafjallajökull ei ole yksittäinen huippu, van se koostuu vuorien ketjusta, joka kulkee pitkin islantilaista maisemaa pitkälle horisonttiin. Tulivuori on erinomainen kohde niille, joita ei kiinnosta tuntikausien patikointi pitkin vuoren seinämiä. Huipulle pääsee helposti jeepillä opastetun kierroksen mukana.

Paras aika matkustaa Islantiin on luonnollisesti kesällä ja syksyllä, elleivät hyytävät talviolosuhteet ole juuri se mitä haetaan.

Lue myös: Miksi kaikki rakastuvat Islantiin?

Lue myös: 10 vinkkiä: Islanti – jään ja tulen maa

Mayon, Albay, Filippiinit

10 vinkkiä: Maailman upeimmat tulivuoret

Mayon tulivuori näyttää siltä, miltä moni kuvittelee tulivuoren perinteisesti näyttävän. Se on geometrisesti hyvin sopusuhtainen kartio, ja se on purkautunut säännöllisesti viimeisen vuosikymmenen ajan. Mayon on Filippiinien aktiivisin tulivuori, ja puskee punaista laavaa näyttävästi huipultaan katsojien iloksi.

Tulivuoren purkautumista on hankala arvioida, joten sitä on parasta ihailla etäämmältä. Sään puolesta paikalle kannattaa matkustaa toukokuusta lokakuulle, jolloin välttyy sadekaudelta.

Lue myös: 10 vinkkiä: Filippiinien Palawan – pitkulainen pala paratiisia

Fuji, Tokio, Japani

10 vinkkiä: Maailman upeimmat tulivuoret

Fujin viimeisestä purkauksesta on kulunut jo yli 300 vuotta, mutta sen status on edelleen aktiivinen. Japanin korkein huippu on innoittanut taitelijoita satojen vuosien ajan, mutta yhtä lailla se tarjoaa ajanvietettä laskettelijoille ja varjoliitäjillekin.

Fujin huipulle on suhteellisen helppo päästä. Noin 300 000 ihmistä tekee matkan vuosittain, joten kovin rankasta patikoinnista ei ole kyse.

Paras aika suunnata Fujille on heinäkuusta elokuulle, jolloin säätila on parhaimmillaan. Kyseessä on päivän patikkaretki, joten lähde aikaisin aamulla - et tule olemaan reitillä yksin.

Lue myös: Ota suunta Tokion ulkopuolelle: Viisi vinkkiä Japanin luonnonihmeisiin

Mauna Loa ja Kilauea, Havaiji

10 vinkkiä: Maailman upeimmat tulivuoret

Hawaii Volcanoes National Park on paikka, josta löytyy kaksi hienoa tulivuorta. Kilauea on yksi maailman aktiivisimmista tulivuorista, ja Mauna Loa on maailman suurin. Molemmat ovat hienoja nähtävyyksiä, ja varsinkin Kilauea syöksee sisuksistaan laavaa säännöllisin väliajoin. Täällä pystyy näkemään laavavirtojen laskeutumisen mereen, jos saavut paikalle oikeaan aikaan - maisemat ovat muutenkin havaijilaiseen tyyliin todella unohtumattomia.

Paras aika matkustaa Havaijille on sadekauden ulkopuolella, eli maaliskuulta syyskuulle. Laavavirrat erottaa parhaiten aamuhämärissä tai auringonlaskun jälkeen.

Lue myös: 10 vinkkiä: Saarihyppelyä sadunhohtoisella Havaijilla

Lähde: Pandotrip

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.