Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Sharm el Sheikhin matkakokemukset ja vinkit

Mukavat rivitalohuoneistot

Vieras    12.07.2020    Sharm el Sheikhin hotellit    Sharm el Sheikh
Yöpymisen ajankohta: Maaliskuu 2008 | Hotelli: Hilton Sharm Dreams Resort

Aivan mahtava palvelu,henkilökunta ystävällistä, huoneet siistejä, siivous ja liinavaatteiden vaihto päivittäin,sängyt ruusunterälehdin kauniiksi koristeltu, aamiaiset ylellisiä ja niillä pärjäsi koko päivän, illalla syötiin rantakadun ravintoloissa.Rivitalon terassilta muutama askel uimaaltaaseen joita on kaksi pienempää, ja yksi iso laaja allasalue. Rantaan lyhyt kävelymatka, siellä näet uskomattoman kauniita värikkäitä korallikaloja snorklaamalla, olimme myös merellä päivän,eli snorklaus/sukellus venereissulla koralliriutoilla,matka sisälsi myös maukkaan päivällisen, riutoilla uskomaton värikäs kalakirjo, hieno kokemus suosittelen. Kaikenkaikkiaan hieno ja miellyttävä matkakohde.

Arvosana hotellille:

Vesipuisto myös aikuiseen makuun.

Vieras    10.02.2014    Sharm el Sheikhin hotellit    Sharm el Sheikh
Yöpymisen ajankohta: Lokakuu 2012 | Hotelli: Tropicana sea Beach

Hotelli oli viihtyisä. Vesipuisto todella hyvä. Henkilökunta ystävällistä. Kaupanpäälle saimme mm.salmonellan ja yersinia bakteerin. Emme lähtisi toiste.

Arvosana hotellille:

Basaari ja ostoskeskus

Olimme jokunen vuosi sitten talvella Egyptin Sharm El Sheikhissä. Loma oli hyvä. Aurinko paistoi, keksimme snorklauksen ja merenalaisen upean maailman ja lämpötilat olivat yllättävän lämpimät.

Lähdimme yhtenä iltapäivänä käymään lähellä sijaitsevassa basaarissa. Siellä kuulemma löytäisi yhtä sun toista kivaa ostettavaa. Basaarin vieressä olisi myös ostoskeskus, meitä neuvottiin, jos kaipaisi hienompaa shoppailukohdetta.

Otimme ohjeesta taksin ja suuntasimme basaarille.

Kymmenen minuutin kuluttua olimme sen edessä. Suuri muuri suojasi basaaria kuin Kiinanmuuri Kiinaa. Kävelimme sisään suuresta portista. Siirryimme toiseen maailmaan.

Kadut olivat likaiset, pölyiset ja märät. Basaari sijaitsi parin kadunkulman päässä portilta. Kadunkulmissa istui kerjäläisiä, köyhiä ja likaisia. Yksi oli hieman erikoinen vanhempi nainen, joka työnsi kielensä ulos joka kolmas sekunti ja sylki kadulle. Ohitimme heidät ja päädyimme basaarialueelle.

Kauppoja oli kymmenittäin, ellei sadoittain. Mutta mitään kovin erikoista siellä ei myyty. Pari kauppaa oli kiinni, koska illalla vasta olisi basaarin aktiivisin aika.

Kävimme parissa kaupassa ja kojuilla, ostimme parit t-paidat rauhallisimmalta myyjältä. Muuten Egyptissä on ihania ja iloisia ihmisiä, mutta tällä basaarilla törmäsimme myös niihin ikävämpiin tyyppeihin, jotka maleksivat kaduilla, ja kun emme menneet juuri heidän kauppaan tai kojulle, sylkivät he kirosanojen kera peräämme.

Lähdimme mielellämme ulos basaari-alueelta, jossa varmasti illalla pimeässä, yhden jos toisen turistin käy hassusti... rahat katoavat, tavaran laatu ei näy pimeässä, astut lomakengillä koiran tai muun eläimen ulosteeseen jne. Sen verran erikoinen paikka oli tämä basaarialue.

Kauppakeskus vastapäätä oli pieni, mutta puhdas ja mukava. Pari kauppaa oli iltapäivällä auki. Toivoimme löytävämme kirjan, koska matkalukemiset olivat jo loppu. Löysimmekin ystävällisen vaatemyyjän avulla kirjakaupan, toisessa kerroksessa. Englanniksi oli vain pari kirjaa. Yksi niistä kertoi Punaisestamerestä ja sinne uponneista hylyistä. Ostimme sen. Kävimme vielä vaatekauppiaan luona, koska hänellä oli aika kivan näköisiä paitoja. Ostimme pari.

Kadulla odotti taksi jos toinen. Ensin ajattelimme tinkiä, nk meitä oli neuvottu. Kun laskin päässä pikaisesti mistä summista puhumme, tajusin ettei tinkimisellä ole väliä. Meille 50 senttiä, on suuri summa egyptiläiselle. Hyväksyimme hinnan ja hyppäsimme taksiin, joka vei meidät arabilaisen musiikin säestämänä hotellillemme.

Huonot kokemukset hotellista

Vieras    14.04.2013    Sharm el Sheikhin hotellit    Sharm el Sheikh
Yöpymisen ajankohta: Joulukuu 2012 | Hotelli: CREATIVE MEXICANA SHARM RESORT

Huonoin reissu ikinä! Ainoa hyvä puoli oli, että aurinko paistoi, mutta se paistoi samalla tavalla kaikille, niin luxushotellissa kuin kadulla kulkijalle.

Hotellin henkilökunta, varsinkin päällystö oli töykeää ja todella epämiellyttävää käytökseltään. All Inclusive oli niin huono, että jo toisen päivän aikana jalkauduimme syömään toisaalle. Hotellihuoneet oli kauhtuneet ja kuluneet. Meidän porukkaamme kuului kaksi perhettä. Kummatkin perheet asuivat eri rakennuksissa ja siivouksen taso oli huono molemmissa tahoissa.

Tuli sairastuttua ensimmäisen kerran matkaripuliin! Juomat kannettiin pienen pienissä muovimukeissa aurinkovuoteille. Eli kun janoisena lähdit juomaa noutamaan, piti juoma kumota melkein välittömästi huiviin, jos toisen juoman otit heti perään eli aurinkvuoteelle vietäväksi, mulkaisut oli todella pahat. Vesi tarjottiin myös näistä pienen pienistä mukeista ja vettähän pitäisi paljon juoda. Jos toisen veden pyysit heti perään, ikävä mulkaisu oli palkkiona.

Tippitä piti työntää joka välissä, vaikka juoman haussa, ihan jokaisesta desistä. Jos et näin menetellyt, et saanut myöskään palvelua. Jos heitit ison tipin, sait suuremman noin 4 dl vetoisen kovamuovimukin! Eli siihen ei kolikot eikä 5 euroset riittäneet. Eli matkan hinta nousee kivasti viikon loman aikana!

14-vuotiaat lapset eivät saaneet all inclusiveen kuuluvia jäätelöitä, olivat liian vanhoja. Kun asiasta mainittiin saivat jäätelöt, mutta sen jälkeen saimmekin nauttia huonosta palvelusta.

Ilmoitimme asiasta oppaalle, tämä kävi kertomassa respaan ilmoittamamme. Respasta tulivat perässä kurkkaamaan huoneeseen, että ketkäs nyt heistä on valittanut. Ilmoitimme myös että all inclusive ruoka on huonointa ikinä, ja ei vastaa tarkoitustaan. Kana oli raakaa, toisena päivänä samat kanat tuli pöytään friteerattuina! Nähtyämme ihan punaisen kanan, jätimme syömättä, tottakai näin. Friteerattuinahan ne joutuvat melkoiseen kuumuuteen, mutta siitä huolimatta emme niihin koskeneet. Aamut aina sama surkea menu. Päivällä samoin, siis lounasaikaan. Kokemuksia toisaalta on ja useista paikoista, myös Sharm el Shekistä ja tämä oli toden totta ihan alta minkään ...

Paikkana syrjäseutua, kulunutta ja roskaista! Niin likaista ja saastaista. Katulaattoja puuttui ja pimeällä oli vaara, että astut sellaiseen. Varmuudella jalka poikki, jos näin käy. Aggressiivisia myyjiä heti hotellin oven ulkopuolella. Vaanivat ja hyökkivät kimppuun, kun lähdet kävelemään. Jos et osta, käyvät törkeämmiksi ja törkeämmiksi viikon mittaan! Viimeisinä päivinä tuli mieleen, että onneksi tämä pian loppuu. Melkein hihassa mokomat roikkuivat ja kymmenien jos ei sadan metrin ajan.

Aurinkomatkat ei ottanut reklamaatiota asianmukaisella tavalla vastaan, vaikka se oli asianmukaisesti annettu. Hyvitystä ei saatu, mutta ei edes kunnollista sanallista selvitystä. Kaikki oli suunnilleen matkailijan omaa vikaa ja sitä, että Egyptissä moiseen pitää varautua, että siellä moiset ongelmat ovat arkea ja kuuluvat "pakettiin".

Oma porukkani matkusti ensimmäistä kertaa Aurinkomatkojen kohteeseen ja pettymys oli todella suuri. Pettymyksen kruunasi tuo asiakaspalautteen huono käsittely. Olemme matkustaneet useita kertoja eri toimistojen valmismatkoilla ja myös omatoimimatkoilla. Negatiivista palautetta olemme aikanaan joutuneet antamaan ainostaan kerran ja sekin oli pienestä asiasta verrattuna, mistä nyt palautetta annettiin. Tällöinen matkanjärjestäjä oli FINNMATKAT ja täytyy sanoa, että huomattavasti asiakasystävällisempää touhu oli.

Käymme lomalla pari kertaa vuodessa ja aina meitä on 2-4 porukkaa matkassa. Olemme kovasti keskustelleet näistä matkatoimistojen eroista ja nyt arvelluttaa kovasti enää varata matkaa AURINKOMATKOILTA, koska palautteeseen ei otettu asianmukaisella tavalla kantaa. Jos asiakas maksaa määrätystä palvelusta, ja jos palvelu ei ole lähimainkaan edes huonoa keskitasoa, tulisi matkanjärjestäjän edes jollain tavalla vastata asiaan asianmukaisella tavalla.

HUOM. Tästä matkasta negatiivisen palautteen antoi myös mukanamme ollut toinen perhe. Heidän palautteensa tekstisisältö oli pitkälle sama kuin mikä meillä. Eli valmiiseen pohjaan vaan täydennetään tietoja siten, että asiakkaalle saadaan vastattua. Valmis vastauspohja? Meidän antamamme palaute oli laaja, jotta matkanjärjestäjä olisi voinut siitä noukkia mahdollisia ongelmakohtia seurantaansa. Palaute oli annettu rakentavassa sävyssä, ei syyttävässä. Markkinointi-ihmisenä olen tietoinen siitä, miten palaute annetaan ja miten siihen vastataan ja varsinkin siitä, miten annettua palautetta tulee hyödyntää.

Kolme kertaa Sharmissa takana ja nyt toistaiseksi ko. kohde on "pannassa". Ensimmäinen matka Aurinkomatkojen mukana, taitaa olla sekin "pannassa" ihan jonkun aikaa. Loman tarkoituksena on saada levätyksi ja mukavia kokemuksia, sen takia juurikin Egyptissä all inclusive matka on hyvä valinta, mutta kuvetta saa kaivaa huomattavasti enemmän kuin missään muualla. Hymy on tiukassa. Palautteen käsittelemistavan heikkouden takia matkasta jäi kaikkinensa huono mieli. Ei ollut enää levännyt olo, kun takaisin moisen jälkeen kotimaahan palasit. Eli sijoitus meni "kankkulan kaivoon".

"Telle"

Arvosana hotellille:

Tropicana sea Beach kokemuksia

vonkero    03.03.2013    Sharm el Sheikhin hotellit    Sharm el Sheikh
Yöpymisen ajankohta: Helmikuu 2013 | Hotelli: Tropicana sea Beach

Tropicana sea beach / Sharm el Sheikh

Siisti hotelli, mutta törkeä joto ja respan henkilökunta. Siivoojat ja tarjoilijat olivat ystäväälisiä, kun niitä vähän väliä tippasi. Respan käytös ja hotellin johdon käytös ihan törkeää.

Sairastuimme hotellin ruuista koko perhe ja hotelli alkoi meitä syyttämään asiasta, että olemme tuoneet vatsataudin ja ripulin mukanamme Suomesta. Lisäksi hotellin johtaja sanoi, että pilaamme hänen hotellinsa maineen, että hän haluaisin sen nousevan aina 5 tähden luokkaan (näki varmaan unta).

Kortit jätettiin tammikuun lopussa 2013 merkkeinen respaan, kukaan ei ole vielä saanut niitä suomessa, yli kuukausi kulunut. Heittivät roskiin, aivan varma.

Keskusteltu asiasta Finnmatkojen kanssa matkan jälkeen ja ovat samaa porukkaa hotellin kanssa ja syyllistävät meitä yhtälailla, että oleme tuoneet suomesta vatsataudin mukanamme.

HOTELLIN HYGIENIA PETTI TÄYSIN. Ruokaa on paljon mutta ei oikein uskaltanut enää syödä kokemamme jälkeen. Samalla pannulla paistetaan yli sata munakasta, pesemättä pannuja yms.Paikalliset asukkaat söivät ottimilla bufet pöydästä ja nyppivät koristeet ruuista. Ei ihme että yrjö lentää ja vatsa ripuloi.

Perheestämme vaimoni ja 12 ja 20 v lapset joutuivat tiputukseen asti. Itse selvisin vuorokauden sairastelulla.

Toki suomeen tultuani olin poikani kanssa 2 vk vielä ripulissa, sen verran pahoja ovat nuo Egyptin pöpöt. Yli 600 € meni Egyptissä lääkäriin ja Suomessa saman verran. Salmonella testit oli pakko ottaa, koska jatkui niin pitkään. Matkavakuutus ihan ehdoton tuonne mentäessä.

Finnmatkojen oppaat olivat kohteessa ok, mutta suomessa asiasta keskusteltuamme matkastamme, niin Finnmatkojen johto hoiti asian törkeästi ja loukkaavasti. Kiistivät kaiken ja väittivät ensin, että olimme muka ainoat sairastuneet. Törkeää, hotellin lääkärillä oli suomalaisia ja muita kansallisuuksia jonossa hakemassa hoitoa pahaan vatsatautiin. Useita suomalaisia perheitä sairastui samaan aikaan ja samassa hotellissa. Finnmatkat syyttivät meitä samoin kuin Tropicana Sea Beach hotellin johtaja.

Finnmatkat yrittivät kuitata asiaa 100€ lahjakortilla, (matkamme maksoi yli 3000€ ). Mukamas 4 tähden hotelli ja kaikki piti olla viimeisen päälle, ja paskat.

Kysyinkin, että mihin voin palauttaa 100 € lahjakortin, kun emme sitä tarvitse.

Teimme kaksi matkaa samalla kertaa Finnmatkoilla, ensimmäisien ja viimeisen.

Hotelli TROPICANA SEA BEACH ja Finnmatkojen toiminta oli pettymys.

En voi suositella tätä kombinaatiota kennellekkään.

Arvosana hotellille:

Ränsistynyt hotelli

Vieras    06.01.2013    Sharm el Sheikhin hotellit    Sharm el Sheikh
Yöpymisen ajankohta: Tammikuu 2013 | Hotelli: CREATIVE MEXICANA SHARM RESORT

Hotelli vaatisi ehdottomasti täydellisen peruskorjauksen. Kaikki paikat ovat kuluneet tai jopa rikki. Tenniskentät ovat molemmat käyttökelvottomia. Kuntosali oli sen sijaan ihan ok. Hotellialue on melko väljä ja siellä on mukavasti puita ja kukkaistutuksia. Henkilökuntaa on paljon. Tulee muistaa antaa tippejä, jotta palvelu pelaisi kunnolla. Uima-altaita on kaksi, joista pienempi on lämmitetty. Tämän altaan reunalla olevat aurinkovuoteet varataan siten, että maksetaan edellisenä iltana pyyhepojalla tipit ja hän käy varaamassa sitten pedin aamulla hämärän aikaan. Meillä oli all-inclusive, koska se oli tosi halpa (98€/viikko). Aamupala oli joka aamu aivan sama, lounas aika vaatimaton, mutta päivällinen oli kohtuullinen. Juomat tarjottiin 1 dl muovimukeissa, myös olut. Molemmat viinilaadut ( punainen ja valkoinen) olivat käyneen marjamehun makuisia. Väkevät (rommi, gini ja brandy) halvinta mahdollista lajia ja niitä sai 1..2 cm kerralla. Yksi melkoinen ongelma olivat myös hyttyset: niitä tuli yöaikaan huoneisiin ja niiden puremat aiheuttivat isot kutiavat paukamat. Jokunen turisti oli aivan täynnä puremajälkiä.

Hotelli sijaitsee hyvin ränsistyneellä alueella ja pimeällä on syytä katsoa jalkoihin, jotta ei polkaise kuoppiin tai irtonaisiin katukiviin. Alueella ei ole mitään asiallisia palveluja, vaan niitä varten on mentävä Naama Bayhin. Takseja on tarjolla kaikkialla ja ne ovat edullisia. Paras tapa on näyttää seteliä ( esim. 10 puntaa) ja kysyä vietkö tällä esim. Old Marketiin. Vaihtorahaa taksit eivät anna.

Aurinkomatkojen luokituksessa hotellissa on 3 tähteä, mutta kaikkien paikalla olleiden suomalaisten mielestä oikea luokitus on 2 tähteä.

Arvosana hotellille:

Loistava valinta

Vieras    06.03.2012    Sharm el Sheikhin hotellit    Sharm el Sheikh
Yöpymisen ajankohta: Helmikuu 2012 | Hotelli: TROPICANA AZURE CLUB HOTEL

Kaikki palvelut täysin viidentähden luokkaa. Ruoka oli mahtavaa, pöydät notkuivat mahtavista ruuista ja tarjoilijat toimivat upeasti.

Siivouspalvelut toimivat täydellisesti, sängyt hienosti pedattu, koristeltu kukkasin ym. yllätyksiä päivittäin.

Suosittelen!!

Arvosana hotellille:

tupakointi parvekkeella

Vieras    04.03.2012    Sharm el Sheikhin hotellit    Sharm el Sheikh
Yöpymisen ajankohta: Maaliskuu 2012 | Hotelli: CREATIVE MEXICANA SHARM RESORT

Hei,lähdössä matkalle nyt maaliskuussa Sharm el Skeihiin,hotelli mexicana sharm resort,Hotelli on savuton,mutta saako parvekkeella polttaa? kiitos tiedosta jo etukäteen! Millainen hotelli on muuten,ruoka?

Arvosana hotellille:

Huono vitsi

Vieras    06.01.2012    Sharm el Sheikhin muita vinkkejä    Sharm el Sheikh

Palasimme juuri Sharm el Sheikhin Naama Baysta.

Matkustamme paljon ja suosikkikohteitamme ovat mm. New York, Bangkok ja Berliini.

Olemme tykänneet myös pienemmistä kaupungeista, kuten Annecy, Playa del Ingles ja Salzburg.

Sharm el Sheikh oli pettymys.

Jos pidät varmasta auringosta ja sukeltamisesta, saattaa "Sharm" olla oikea paikka.

Jos haluat shoppailla tai viettää city-lomaa, kannattaa kohdetta välttää.

Jos arvostat länsimaista kulttuuria ja/tai siisteyttä, matkusta muualle.

Mielestämme kohde oli tylsä, ahdistava, epäsiisti ja naurettava - huono vitsi.

Sorry.

Mukavaa Egyptissä

Vieras    24.11.2011    Sharm el Sheikhin muita vinkkejä    Sharm el Sheikh

Olimme perheen kesken Sharm el Sheikhissä alkuvuodesta 2010. Paikka oli kiva ja rauhallinen. Hotelli oli Luna Sharm, joka oli vaatimaton, mutta kaikki siellä kuitenkin toimi ja henkilökunta oli ystävällistä. Matkanjärjestäjä oli Alma Tour, jonka kohtalon tiedämme tänä päivänä. Oppaat olivat oikein mukavia. Tyttäremme sairastui kesken matkan kuumeeseen ja opas soitteli lääkärit läpi ja lähti vielä tueksemme tätä tapaamaan.

Ainoa negatiivinen sanottava Egytistä on se, että kauppiaat tyrkyttävät tavaroitaan ja hinnoittelevat ne korkeiksi ja selvästi loukkantuvat, jos ei ostakaan mitään. Tinkiminenhän on "vaikeaa", mutta viikon aikana siihenkin tottuu. Lentokentällä on miehiä odottelemassa matkustajia ja esim. lastenrattaat tuotiin hihnalta nenän eteen. Juu eikä pelkkää kohteliaisuutta, vaan sitten oltiin käsi ojossa ja eurotkin käy. Viisumi ja passi kannattaa pitää näkyvillä koko ajan, kun ollaan lentokentällä. Sitä kysyy jokainen vähänkään viralliselta näyttävä yksilö.

Vatsataudista vielä: toisessa hotellissa oli suomalaisten keskuudessa mahatautiepidemia, joka oli ihan kotimaasta sinne "viety" ystävämme noro-virus. Omilla valinnoilla ja käsihygienialla voit välttää kovan vatsataudin, johon ei egyptiläiset Antinalitkaan auttaneet yhdellä seurueemme jäsenellä. Paikallisista ravintoloista kannattaa katsella onko muita turisteja. Jos ravintolassa on vain paikallisia miehiä, on todennäköisempää saada pöpö. Näin kertoi oppaamme. Eivät kuulema pahastu myöskään siitä, jos keittiöön kurkkaa.

Suosittelen.

liikkuminen Sharm el Sheikhissä

Sharm el Sheikhissä välimatkat ovat monesti pitkiä (alue päästä päähän on noin 40 km), joten lomalaisen on syytä tuntea liikkumismuodot kohteessa.

Hotellien omat taksit:

Hotelleilla on omia sopimustakseja, joiden hinnat näkyvät vastaanotossa. Taksifirmalla saattaa olla myös oma pöytä hotellin vastaanottotiloissa. Yleensä nämä kuljettajat ovat luotettavia, mutta hinnat saattavat olla hyvinkin korkeita (joskus moninkertainen hinta verrattuna normaaleihin takseihin).

Normaalit taksit:

Sharmissa taksit ovat sinivalkoisia henkilöautoja, joilla on taksin numerokilpi etu- tai takaikkunassa. Myös monet yksityisautoilijat saattavat tarjota lomailijalle taksikyytiä. Näihin kuljettajiin kannattaa suhtautua varauksella. Virallinen taksi on kuin suomalainen poliisiauto.

Egyptissä taksikyydin hinta tulee sopia etukäteen kuljettajan kanssa. Monesti kuljettaja ehdottaa aluksi korkeaa hintaa, josta tulee tinkiä. On hyvä pitää mielessä, että kuljettajat saattavat huijata matkalaista! Olkaa tarkkana! Maksakaa vain ja ainoastaan sovittu hinta ja pitäkää huoli, että hinta sovitaan Egyptin punnissa (ei esim Englannin punnissa tai dollareissa!). Kuskien kanssa saa monesti vääntää kättä matkan jälkeen, joten on hyvä heti aluksi käydä läpi pelisäännöt. Kannattaa maksaa tasarahalla tai pienellä setelillä. Monet kuljettajat ovat hyviä tekemään silmänkääntötemppuja ja antamanne 200 punnan seteli saattaa silmienne edessä muuttua 50 punnaksi ja ette saakaan rahasta takaisin. Kun maksatte pienillä rahoilla, huijatuksi tulemisen riski pienenee!

Kun olette päättäväisiä, teillä ei ole ongelmaa Egyptin taksimiesten kanssa.

Osviittaa taksien hinnoista:

Naama Bay- Old Market 15 L.E. (Egyptin puntaa)

Naama Bay- Hadaba 20 L.E.

Naama Bay- Lentokenttä 30 L.E.

Naama Bay-Nabq 50 L.E.

Old Market-Hadaba 10 L.E.

Old Market-Nabq 60 L.E.

Hinnat ovat suuntaa-antavia. Viisi puntaa sinne tai tänne ei tunnu paljon matkailijan kukkarossa. Tässä kuitenkin hyvä ohjenuora teille, ettette joudu maksamaan hirveää ylihintaa.

Mikäli kuljettaja ei suostu viemään teitä ehdottamallanne hinnalla, ei muuta kuin otatte seuraavan taksin. Yleensä kuljettaja huutaa peräänne ja saatte kyydin haluamallanne hinnalla.

Vuokra-autot:

Turvallisuussyistä (mm. vakuutukset, kaoottinen liikenne) en suosittelisi auton vuokraamista Egyptissä. Kenen tahansa taksikuskin (joka tuntuu luotettavalta) voi tehdä sopimuksen päiväksi tai pariksi. Saatatte päästä hyvinkin edullisesti paikasta toiseen taksin kyydissä, jos tarjoatte muutamaa sataa puntaa päivän ajoista matkojen pituuksista riippuen. Te saatte rauhassa katsella maisemia ja kuljettaja hoitaa ajamisen!

Yalla Yalla- bussit (mikrobussit):

Sharm el Sheikhin paikallisväestön kulkuvälinen on sininen mikrobussi (yalla yalla). Nimensä se on saanut siitä, että se ajaa tuhatta ja sataa. Kyytiin pääsee lennosta ja kyydistä pois huutamalla stop. Yalla yallat liikennöivät välillä Nabq-Old Market. Osa niistä jatkaa Old Marketista Hadaban paikallisille asuinalueille. Yalla Yalla on kokemisen arvoinen kyyti. Matka taittuu nopeasti katsellessa kyydissä olevia paikallisia työntekijöitä auton vaappuessa ja kitistessä tiellä. Matkanteko yalla yallalla on kaiken lisäksi edullista, Old Marketista Naama Bayhin matka maksaa yhden punnan per henkilö. Nabqista Old Marketiin pääsee kolmella punnalla. Rahat voi antaa suoraan kuljettajalle ja näyttää samalla sormilla, kuinka monesta henkilöstä maksaa. Pieniä rahoja mukaan yalla yallaan!

Muutamia vinkkejä naisihmisille:

Naiset, ettehän istu taksissa kuljettajan viereen, varsinkin jos matkustatte yksin! Tämä saattaa antaa kuljettajalle vihjeen koskettaa teitä! Takapenkillä mafeesh mushkila= ei ongelmia.

En suosittele yalla yallaa yksin liikkuvalle naiselle.

Yalla Yalla! Mennään! Vauhtia! Lähtekää ihmeessä tutkimaan lomakohdetta omin päin!

egyptiläisiä herkkuja Sharm el Sheikhissä

Egyptin lomalla kannattaa ehdottomasti tutustua paikallisen keittiön monipuolisiin antimiin! All Inclusive- hotellit tarjoavat harvoin paikallisia erikoisuuksia. Päästäkseen selville, mitä egyptiläiset äidit puuhaavat päivät pitkät, kannattaa ainakin yhtenä lomapäivänä jättää all inclusive- syöttölät ja lähteä maistelemaan paikallisia herkkuja.

Old Marketissa on paljon hyviä ruokapaikkoja. Parhaat paikalliset ravintolat ovat El Masrien (sekä turistien että paikallisten suosima, suuri savupilvi heidän grillistään on hyvä maamerkki) ja Al Hossainy (sijainti pienemmällä sivukadulla, voi kysyä paikallisilta niin he kyllä tietävät, Old Marketin toiselta portilta suoraan, kun näkee vasemmalla puolella katua mehubaarin, käännytään pienelle sivukadulle, halvempi kuin El Masrien, melkein ainoastaan paikallisia syömässä, mutta lista myös englanniksi,). Old Marketissa on myös loistava kalaravintola Fares.

Egyptiläisiä ruokia:

Shish Kebab: kokolihaa paloiteltuna, yleensä vartaassa

Kofta: pitkulaisia grillattuja lihapullia

Mixed Grill: koftaa ja muuta grillattua lihaa, monesti lammasta

Mahshi: mausteisella riisillä täytettyjä paprikoita, kesäkurpitsoja ja viininlehtiä

Hamaam: mausteisella riisillä täytetty kyyhkynen, maukas!

Tarjolla on paljon grillattua lihaa (lammas, nauta) ja kanaa. Kasvisruokailijalle sopii hyvin mahshi.

Ennen pääruokaa pöytään tuodaan erilaisia salaatteja/tahnoja. Ne on tarkoitus syödä leivällä, ei aterimilla. Leivästä repäistään pala ja se kastetaan salaatteihin. Tyypillisiä salaatteja ovat munakoisotahna babaghanoug, jogurttisalaatti ja seesamtahna tahina.

Voi olla mielenkiintoista seurata paikallisia syömässä. He eivät juuri koskaan käytä haarukkaa ja veistä, vaan syövät kaiken ruuan leivällä.

Ruokajuomina tarjoillaan vettä tai virvoitusjuomia. Alkoholia on harvassa ravintolassa. Egyptiläiset tilaavat tavallisesti juomat vasta ruokailun päätteeksi. Ravintolassa tilatut juomat eivät siksi välttämättä saavu heti vaan vasta kun ruokailu on päättymässä.

Paikallisten kahviloista (Old Marketissa ja Hadabassa) saa myös erilaisia voileipiä, Sandwich fool sisältää papuja, Sandwich taameya taas falafelpyöryköitä. Falafelia voi myös tilata sellaisenaan (taameya). Lisäksi paikallisten kahviloista saa esim. maksalla täytetyn sämpylän.

Kannattaa kokeilla myös tuoreita mehuja mehubaarissa. Niitä on runsaasti Old Marketissa. Sokeriruokomehu ja sen valmistaminen (sugar cane) on erikoinen kokemus!

naisten sopiva pukeutuminen

Talvella Suomesta Egyptiin matkaavalla on suuri houkutus ottaa mukaan mieluisimmat kesävaatteet. Kannattaa kuitenkin muslimimaahan matkustettaessa suosiolla unohtaa viime kesän trendikkäät mikrosortsit, aina sexyt verkkosukkahousut ja kesällä niin vilpoisat minimekot, mikäli ette halua yöseuraa tai ylimääräistä huomiota. Huomiota nimittäin saatte ilman näitä rytkyjäkin. Omasta mielestänne paksut selluliittireidet, hyllyvät takamukset, kalvakka finninaama ja vaalea ohut rasvainen lirutukka ovat nimittäin kaikki herkkua egyptiläiselle! Olo on kuin filmitähdellä, pikkupojatkin saattavat rohkeasti tulla sanomaan "you are so beautiful" tai "oh my god" eurooppalaisen naisen nähdessään.

Turistialueilla paikalliset ovat tottuneet ulkomaalaisten vähäiseen pukeutumiseen. Rannoilla ja hotellin alueella voi huoletta pukeutua vähän lyhyempiin vaatteisiin, tosin yläosattomissa uiminen tai stringit rannalla eivät ole kovin hyvä idea. Myöskin hotellin vastaanotossa ja ravintolassa tulisi pukeutua suht säädyllisesti. Hotellialueen ulkopuolella naisten on varminta pukeutua polvet ja olkapäät peittäviin asuihin, varsinkin jos liikkuu naisporukassa tai yksin. Paljastavaa pukeutumista näkyy paljon katukuvassa, mutta se antaa egyptiläiselle halvan kuvan naisesta sekä aiheen huudella perään. Naisena jatkuva ksss pisss kisssssss pissssss- huutelu alkaa pitemmän päälle ärsyttää. Sitä voi välttää huomattavasti pukeutumalla vähemmän paljastaviin asuihin, mutta se loppuu ainoastaan liikkumalla miesseurassa.

On hyvä pitää mielessä, että suurin osa egyptiläisistä miehistä näkee edessään alastoman naisen ensimmäisen kerran vasta aviovuoteessa. Esiaviollinen seksi on islaminuskon mukaan haram, kielletty, ja suurin osa egyptiläisistä noudattaa tätä sääntöä. Suomalaisen näkökulmasta alastomuudessa ei ole mitään ihmeellistä, mehän saunomme jo lapsena sekaporukoissa. Egyptissä alastomuus taas on tabu, ja siksi miehille onkin suuri houkutus nähdä länsimaalaisia naisia puolipukeissa kadulla. Tästä johtuu töllöttely, osoittelu ja huutelu. Länsimaisten naisten rohkea pukeutuminen myös ihmetyttää suuresti egyptiläistä, jolle on opetettu, että vain aviomies ja lähimmät miessukulaiset saavat nähdä naisen vähissä vaatteissa. Oman itsekunnioituksen takia sekä huutelun välttämiseksi voi olla viisasta huomioida kulttuurierot ja pukeutua hieman peittävämmin kuin muissa lomakohteissa. Näin voi antaa itsestään "kunnollisen" naisen kuvan (decent woman) ja välttää turhaa huomiota, joka joskus harvoin saattaa olla pelottavaakin (kun taksikuski tarraa kiinni paljaasta reidestä tai kun joku lähtee seuraamaan vesirajahametta).

Pukeutumissäännöt eivät koske ainoastaan naisia. Myöskään miesten ei tulisi pukeutua olkapäät ja polvet paljastaviin asuihin eikä varsinkaan yläosattomaan kadulla.

sopivan hotellin valinta: sijainti ja taso

Yksi tärkeä tekijä loman onnistumisessa on sopivan hotellin valinta. Egyptissä on erityisen tärkeää huomioida hotellin sijainti ja sen taso.

Sharm el Sheikh on erittäin laaja alue. Kaupunki päästä päähän on noin 40 km. On hyvä huomioida, että osa hotelleista, esimerkiksi Montazan ja Shark's Bayn alueella sijaitsevat hotellit, ovat keskellä autiomaata kaukana keskusta-alueista ja kauppapaikoista. Nämä hotellit sopivat hyvin lomailijalle, joka haluaa rauhassa viettää aikaa rannalla tai altaalla. Jos taas haluaa kierrellä jalan tai muuten olla keskustan tuntumassa, kannattaa valita hotelli Hadabasta, Nabqista tai Naama Baysta.

Suosittelen itse Hadaban hotelleja. Hadabassa on hyvät mahdollisuudet snorklata (todella kauniita koralleja ja paljon kaloja) ja siellä on kiva koko perheen illanviettopaikka Il Mercato ja se sijaitsee lähellä Old Marketin vanhaa kaupunkia. Taksimatka Hadabasta Naama Bayn keskustaan (nuorten ja aikuisten iltaelämän keskus) maksaa n. 20 puntaa (kun tinkii). Ranta on täällä syvä ja korallipohjainen (uimaan mennään laiturilta), mikä ei välttämättä ole paras vaihtoehto ihan perheen pienimmille, toisaalta, jos varaa lapsille asianmukaiset kellukkeet, he viihtyvät mainiosti vedessä katselemassa erilaisia kaloja. Myös pienet lapset oppivat helposti snorklaamaan ja se on kiva koko perheen harrastus.

Naama Bay on monille helvetillinen turistirysä, monet taas tykkäävät sen menomestoista ja ravintoloista. Kauppoja on joka lähtöön ja ihmisiä on paljon liikkeellä. Ranta on täällä hyvin ahdas ja lähes koralliton. Sopii lapsiperheille, koska ranta on ensin matala ja hiekkapohjainen. Hotellin omalla rannalla saa Naama Bayssa yleensä maata kuin sillit purkissa, monen sadan asukkaan hotellin ranta saattaa olla vain muutaman vaivaisen metrin pitkä.

Nabq Bay on moderni hotellialue, jossa on tarjolla myös luksusta sitä etsivälle. Nabqissa on paljon isoja All Inclusive- hotelleja, joiden alueelta moni lomailija ei kertaakaan poistu loman aikana. Näissä hotelleissa on paljon ohjelmatarjontaa koko perheelle. Voin suositella Nabqia erityisesti lapsiperheille. Nabqissa on myös paljon ostosmahdollisuuksia ja jonkun verran iltaelämää.

Matkanjärjestäjien hotellien kuvauksiin on yleensä merkitty hotellin sijainti keskustasta. Yleensä keskustalla tarkoitetaan tällöin Naama Bayta. Kannattaa myös huomioida hotellin etäisyys lentokentästä. Osa hotelleista sijaitsee hyvin lähellä lentokenttää ja sijaitsevat täten lentokoneiden laskeutumisalueella. Monelle voi tulla yllätyksenä näissä hotelleissa, että lentokoneen maha melkein koskettaa nenääsi, kun makaat altaalla. Tähän tosin tottuu nopeasti, ja osaa se ei häiritse laisinkaan.

Varsinkin lapsiperheiden ja allergisten kannattaa olla tarkkana hotellia valittaessa. Egyptissä hotellien taso ei ole niin kunnollinen kuin Suomessa ja kahden tähden hotelli saattaa osoittautua lääväksi. Heikompitasoisissa hotelleissa ei välttämättä siivous ole niin tiptop kuin Suomessa olisi vastaavassa majatalossa, mikä taas saattaa olla ongelma allergikolle. Myöskään heikompitasoiset hotellit eivät yleensä tarjoa niin monipuolisia buffetpöytiä, joista allerginen tai nirso lapsi löytää syötävää.

Jos majoitutte All Inclusive- hotelliin, suosittelen ehdottomasti tasokkaampia hotelleja. Yhden ja kahden tähden hotellit tarjoavat vähän mitä sattuu ja hygieniasta ei voi olla aina varmuutta. Tätähän voi melkein jo odottaa, mutta silti matkaoppaana saa kuulla asiakkailta valituksia ruuan tasosta, monipuolisuudesta ja ravintolan siisteydestä. Mitä isompi ja parempi hotelli, sitä enemmän valinnanvaraa.

pysy terveenä

Egyptin loman saattaa monesti pilata faaraon kirous eli vatsatauti. Ettehän jää virumaan hotellihuoneeseen! Kannattaa ostaa heti alkulomasta paketti ANTINAL-nimistä lääkettä. Sitä saa joka apteekista ja maksaa n. 10 puntaa/paketti. (Hotellien apteekit saattavat pyytää enemmän, ei kannata maksaa siitä enempää kuin 25 puntaa.) Heti, jos tuntuu, että on vatsataudin oireita, otetaan 2 tablettia lääkettä ja sitten neljän tunnin välein yksi tabletti niin kauan, että alkaa tuntua vatsanpurut normaaleilta. Imodiumit ja muut Suomesta tuodut lääkkeet kannattaa unohtaa, ne eivät Egyptin bakteerikantaan tepsi ja saattavat jopa pahentaa tilannetta. Kannattaa juoda litratolkulla vettä tai limpparia ja syödä esim riisiä.

Jos Antinal ei auta, kannattaa pyytää lääkärin apua. Silloin on parasta ottaa yhteys matkaoppaaseen. Matkanjärjestäjillä on yleensä yhteistyölääkäri, jonka hinnoittelu ei ole ihan niin hurjaa kuin hotellin lääkäreillä. Matkavakuutus kuntoon ennen matkalle lähtöä. Lääkärin kanssa asioidessa tulee muistaa pyytää kuitti, joka lähetetään vakuutusyhtiöille.

Käsidesiä kannattaa käyttää kun on esim käsitellyt rahaa. Myöskin hotellin ravintolassa voi miettiä, kuinka moni on koskenut ottimiin ja ruokaan pesemättä käsiä.

Oletko vieraillut Sharm el Sheikhissä?

Kerro muille kokemuksistasi!
Pieni hetki, sivua ladataan.