Shanghain matkakokemukset ja vinkit

vakuutus

pekelius    20.10.2011    Shanghain vaarat ja ongelmat    Shanghai

Hanki matkalle hyvä vakuutus varsinkin sairaalakäyntiä ajatellen, julkinen terveydenhuolto on erittäin epämääräistä, yksityisiä sitäkin enemän.

Kiinan valtio on suurin työllistäjä, poliiseja ja vartijoita on varmaan joka korttelille omansa katusiivoajista puhumattakan (Shanghain museossa on kasveillekin oma puutarhuri)

Mukanani oli sähköinen pieni tulkki (Traveltech, 27 kieltä, puhuva,Verkkokauppa.com). auttoi monesti kaupoissa/kadulla/postissa etc.

jotain mukaan

pekelius    20.10.2011    Shanghain muita vinkkejä    Shanghai

Shanghain johtovesi on juomakelvotonta, ei edes hampaiden pesuun. Pullovettä saa kaikkialta

Ota mukaan paristoja (varsinkin ladattavia), toimivien paristojen löytyminen kaupoista on puhdas sattuma

Verkkovirta 220v/50hz, meillä tavallinen 2-piikinen töpseli käy lähes kaikkialla, maadoitettu tarvitsee adapterin.

Internet=unohda. Kiinasta ei pääse netillä muualle, sallittu vain valtion hyväksymille tahoille.

Elektoniikan osto: Hong Kong on se kaupunki elektoniikan hankintaan, muualla Kiinan korkeat tullit nostavat hinnat jopa suomalaisia kalliimmiksi, paikallinen tuotanto on asia erikseen.

ilmaista tai halpaa

pekelius    20.10.2011    Shanghain nähtävyydet    Shanghai

Shanghai Museo, ilmainen, koko päivä

Shanghai zoo, 40 yuan, koko päivä (mm.leikkisät isopandat)

Jinmao Tower, 50 yuan 1/2 päivää, 400m. korkeuteen 8m./sek. hissillä (korvat lukkoon), ylhäällä voi teettää edullisen helmikorun, kortti käy

Bund, ilmainen, joen toista puolta kävellen meren suuntaan, lautalla joen yli ja takaisin, koko päivä

People`s Square, ilmainen, iso puisto "shanghain henkireikä)

Hyvää ja halpaa

pekelius    20.10.2011    Shanghain ostokset    Shanghai

Teetätin puvun räätälillä (n.110€) hotelliamme vastapäätä (n:o 191 Nan Cang Jie, lähellä Pudong Bridgeä), korttelin päässä on talo täynnä räätäleitä joka lähtöön, paikallisien suosima. Läheiseltä "slummialueelta" voi ostaa kaikkea veitsistä villapeitteisiin, noin 1/10 Suomen hinnoista, muista tinkiä, se kuuluu asiaan vaikka edullista onkin. Huom! Käteinen jyllää, kortti käy vain keskustan joissakin kaupoissa/ravintoloissa ja yleisesti hotelleissa. Automaatteja (ATM) on paljon, kaikissa ei käy ulkolainen kortti.

Helppoa ja halpaa

pekelius    20.10.2011    Shanghain lennot & liikenne    Shanghai

Lento Hki-Shanghai, vaihto Sheremetyevon (Moskova) kentällä, jatkolennon portista ei lipuissa tietoa eikä kentällä ole näyttöä teminaali+portti vaan piti ravata kaikki terminaalit läpi kunnes löytyi, paikallisista ei apua. Shanghain kentällä turisti-infosta hotellin nimi+osoite kiinaksi taxikuskille, maksoi n.21€. Metro+matkalaukku, varsinkin ruuhka-aikaan vain extreme-harrastajille! Metrolla (lippu 3-4 yuan,automaateista) pääsee kaikkialta kaikkialle. Lautta joen yli 2 yuan. Ainoa erehdys oli "Sightseeing tunnel" joen ali (50 yuan), 10 min. diskovaloja "musiikin" kanssa pienessä junavaunussa, ei epileptikoille! Paikallinen muu liikenne aika hurjan oloista kunhan oppii "menemään virran mukana", liikennevalot vain "ohjellisia" ellei poliisia ole paikalla.

Fantastinen hotelli!

Jäppinen    08.06.2009    Shanghain hotellit    Shanghai
Yöpymisen ajankohta: Lokakuu 2006 | Hotelli: Hotel Equatorial Shanghai

Equatorial hotelli oli aivan ihana!

Henkilökunta oli todella ystävällinen, huoneet olivat tyylikkäästi ja arvokkaasti sisustettu, siivoojat kävivät kahdesti päivässä...

Alakerrassa oli erinomainen aamiaispaikka, jossa oli herkullinen ja monipuolinen seisova pöytä.

Sisäuima-allas oli ihan ok...

Kaikin puolin loistava hotelli, sinne menisin heti uudestaan!

Arvosana hotellille:

Shanghain valot

valperi    10.04.2009    Shanghain nähtävyydet    Shanghai

Shanghaissa ei todellakaan säästetä sähköä. Iltaisin kaupungissa kaikki merkittävät rakennukset on monenkirjavassa juhlavalaistuksessaan ja parhaina iltoina voi seurata useitakin valo-show esityksiä. Ja tietysti kun Kiinassa ollaan, ilotulituksiin löytyy aina syitä.

Hyvän kuvan valaistusta kaupungista saa iltaisella jokiristeilyllä Huangpu joella, joka kiemurtelee kaupungin keskustan läpi. Risteilyt ovat erittäin suosittuja ja jos ilma on vähänkään suotuisa saa varautua jonottamaan paikkaansa jonkin aikaa.

Jin Mao Tower - näkymät yli Shanghain kattojen

valperi    09.04.2009    Shanghain nähtävyydet    Shanghai

Kun isosta kaupungista haluaa hyvän yleiskuvan täytyy nousta korkealle. Shanghaissa siihen on monia mahdollisuuksia, Jin Mao Tower (observatory) yksi parhaista. Rakennuksessa on 88 kerrosta ( 340 m) ja pikahissi vie katutasosta huipulle 45 sekunnissa.

Jos sää vähänkin suosii, näkymät ovat tosi huikeat ja sieltä katsoen satametriset pilvenpiirtäjätkin ovat kuin tikkuja jokivarressa. kannattaa uhrata pieni sisäänpääsymaksu tästä kokemuksesta.

Museoita

valperi    08.04.2009    Shanghain nähtävyydet    Shanghai

Vaikkei varsinaisesti olisikaan mikään 'museo ihminen' niin Shangaissa löytyy ainakin kaksi museota joissa kannattaa käydä, nimittäin Kaupungin museo ja Kaupungin suunittelumuseo.

Kaupungin suunittelumuseo lienee ainoa paikka jossa saa kokonaiskuvan tästä valtavasta metropolista ja kehityksestä. Havinnolliset, pikkutarkat pienoismallit ja loistavat kuva ja videokoelmat antavat hyvän yleikuvan johon sitten pystyy liittämään omin silmin näkemänsä.

Kaupunginmuseo on jo rakennuksena mielenkiintoinen kokemus ja sieltä löytyy todella hienoja esinekokoelmia seudun varhaishistoriasta lähtien. Itselleni kiinostavin oli vanhojen jade-esineiden mittava kokoelma.

Mitenkä liikkua 20 miljoonan asukkaan kaupungissa ?

valperi    08.04.2009    Shanghain lennot & liikenne    Shanghai

Shanghai on tosiaan suurkaupunki mitattiinpa sitten millä tahansa. Kaupunkituristille on aina haaste miten pääsee kulkemaan paikasta toiseen, varsinkin jos kaupunki ei ole entuudestaan tuttu.

Shanghaissakin välimatkat eri kiinostavien paikkojen välillä ovat aika suuria ja kävelemällä ei paljoakaan kerkiä viikon aikana kiertää (vaikka sillä tavalla kyllä löytää monta yllättävää ja mielenkinntoistakin asiaa joista ei missään oppaassa ta esitteessä kerrottu). Kävelemällä vaeltelu sinänsä on ihan turvallista, suurin riski lienee sähkömopot, jotka äänettöminä suhahtelevat kaiken muun vilinän joukossa mieletöntä vauhtia.

Shanghain metro on hyvä kulkuväline, linjaverkko melko kattava, lnsimaisiin verrattuna uusi, teknisesti korkeatasoinen ja siisti. Kertalipun hinta ei päätä huimaa, 4 CNY = 0.442 EUR

Myös taksi on hyvä vaihtoehtoehto, perusmaksulla (11 CNY = 1.214 EUR) ajelee pari ensimmäistä kilometriä ja neljällä eurolla jo melkein minne vaan. Ainoa hankaluus on taksikuskien kielitaito (tai sen puute) ja niinpä parasta katsoa että itsellä on aina mukana lappusia joissa lukee (kiinaksi) hotellin nimi/osoite ja samat tiedot niistä kohteista joissa aikoo käydä. Hiljaiset, hymyilemättömät kaverit vie sinut turvallisesti perille eikä edes yritä huijata turistiakaan.

Maailmannäyttely 2010 - Shanghai valmistautuu

valperi    03.04.2009    Shanghain muita vinkkejä    Shanghai

Maailmannäyttely 2010 Shanghaissa on iso juttu. Vierailijoita odotetaan käyvän näyttelyn aikana runsaat 70 miljoonaa. Vaikka avajaisiin on vielä vähän runsas vuosi aikaa, näyttelymaskotti Ha I Bao on jo ilmestynyt eri puolille kaupunkia kuin myös laskureita jotka kertovat kuinka monta päivää/tuntia/minuuttia/senkuntia on jäjellä näyttelyn avaamiseen (viimeksi ennen lähtöäni näin luvun 401-16-22-30).

Käsittämätön määrä rakennus yms. projekteja on käynnissä ja todennäköisesti valmistuu ajoissa, kaupungissa jossa uusi pilvenpiirtäjä valmistuu joka toinen päivä.

Muiden projektin joukossa on myös passivirkailijoiden hymy projekti.

On päätetty että vähän töykeinäkin tunnettujen passivirkailijoiden käytös muutetaan täysin. Niinpä koulutus on nyt siinä vaiheessa, että jokaisen passintarkastajan tiskillä on neljän nappulan näppäistö : naurava naama, hymyilevä naama, totinen naama, yrmeä naama : joista voit painaa yhtä tarkastustapahtuman jälkeen, sen mukaan millaisena palvelua pidit. Passintarkastajien esimies kiertelee tarkastamassa miten paljon hyviä/huonoja palautteita kullekkin tarkastajalle on päivän mittaan kertynyt.

Todella suoraa asiakaspalautetta ja varmasti kasvattava vaikutus piintyneeseenkin tarkastajaan.

Tähtensä ansainnut

valperi    02.04.2009    Shanghain hotellit    Shanghai
Yöpymisen ajankohta: Maaliskuu 2009 | Hotelli: Jin Jiang Tower

Todella siisti ja vaikutti siltä että siisteydestä huolehdittiin 24 h. Suuresta hotellista ei löytynyt kulunutta, roskaista tai nuhjuista kohtaa.

Kiinalaiseen tyyliin henkilökuntaa oli riittävästi kaikissa työpisteissä ja kaikkina vuorokauden aikoina. Palvelut toimivat ja vaikka osa hekilökunnasta ei ehkä kovin hyvin englantia osannutkaan, asiat hoidettiin siitä huolimatta moitteettomasti.

Julkiset tilat suorastaan mahtailevan avarat, siitä huolimatta vaikutelma jotenkin lämmin. Huoneet tilavia ja hyvin varusteltuja, eipä keksinyt mitä olisi toivonut lisää.

Aamiainen 41. kerroksen pyörivässä ravintolassa, puffet sekä aasialasella että länsimaisella kattauksella. Lisäksi puolenkymmentä kokkia täyttämässä erikoistoiveitasi. Aamiaista nauttiessa voi rauhassa tarkastella heräävää miljoonakaupunkia lintuperspektiivistä.

Hotellissa myös muita ruokaravintoloita joiden esitehinnat EU kansalaiselle ihan kohtuullisia, tiivis matkustusaikataulu vaan esti keräämästä niistä kokemuksia.

Arvosana hotellille:

Hyvä hotelli,hyvällä sijainnilla.

Vieras    17.02.2009    Shanghain hotellit    Shanghai
Yöpymisen ajankohta: Huhtikuu 2008 | Hotelli: Rui Tai Jing An Hotel

Huono puoli on etteivät osaa keittää kunnon kahvia.

Olen ollut ainakin 5 kertaa tässä hotellissa eri aikoina.

Arvosana hotellille:

Kyllä kysyvä tieltä eksyy

valperi    12.01.2009    Shanghain vaarat ja ongelmat    Shanghai

Kiinalaiseen kulttuuriin kuuluu tietynlainen kohteliaisuus. Jos matkamies kysyy tietä, se pitää neuvoa vaikkei olisi yhtään ymmärtänyt mihin tämä vaeltaja haluaisi mennä. Kadulla tietä kysyneelle viittilöidän innokkaasti johonkin suuntaan, koskaan et jää ilman vastausta. Joskus voit näillä neuvoilla löytää haluamaasi paikkaankin, useimmiten johonkin muuhun mielenkiintoiseen kohteeseen ...

Lentokentältä keskustaan...

Vieras    06.01.2009    Shanghain lennot & liikenne    Shanghai

Menin menomatkan paikallisella bussilla - ihan mukava kokemus sekin ja näkee vähän paikallista ympäristöä. Paluumatkan kentälle tulin magneettijunalla. Hyvä valinta tämäkin... Todella käymisen arvoinen paikka. Kaupunkiin pystyy tutustumaan mainiosti jalkaisin ja taksit ovat edullisia sekä metro erinomainen..

Oletko vieraillut Shanghaissa?

Kerro muille kokemuksistasi!
Pieni hetki, sivua ladataan.