Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Etelä-Afrikan matkakokemukset ja vinkit

Näe ja koe Etelä-Afrikkaa turvallisesti ja vaivattomasti

Tarjolla oiva mahdollisuus nähdä Etelä-Afrikkaa turvallisesti ja vaivattomasti autoillen! Eteläafrikkalainen aviomieheni Garth vie maks. 4 hloä minne vain Durbanista. Hän tuntee maan eri puolilta ja osaa suositella kiinnostavia kohteita turistipaikkojen ulkopuolellakin. KwaZulu-Natal tarjoaa paljon nähtävää, mm. hienoja safaripuistoja, joissa eläimiä näkee varmemmin ja edullisempaan hintaan kuin Krugerissa. Tarvittaessa toimin tulkkina (FM englannin kääntäminen ja tulkkaus). Mainio tapa yhdistää loma Kapin alueella safariin toisella puolella maata on lento Durbaniin, josta autolla eteenpäin. Onnistuu jopa päivässä!

Ota yhteyttä, niin kerron lisää!

Leena Nortje

[email protected]

Delffiinien bongausta ja uintia meressä ja altailla

Vieras    14.03.2015    Port Elizabethin muita vinkkejä    Port Elizabeth

Voit bongata laiturilta delffiinejä Port Elisabethissa the Beach hotellin edustalla, Hobie beachilla. Menevät ohi aamupäivällä klo 10- 10.30 ja ovat ihan rannan tuntumassa!

Jos tykkäät uimisesta, niin voit myös uida paikallisten tavoin märkäpuku päällä meressä rannan suuntaisesti kilometrikaupalla. Uiminen näytti olevan paikallisten suurta huvia perjantai-iltaisin. Uivat porukoilla kroolia. Uimariseurueita oli useita.

Ja jos uiminen meressä ei innosta, niin läheisellä Kings beachilla on uimala ihan rannalla javesiliukumäkeäkin löytyy puiston toisesta päästä.

Bongaa delffiinit

Vieras    13.03.2015    Port Elizabethin muita vinkkejä    Port Elizabeth

Yllätys yllätys, Summerstrandin alueella, Hobie beatsillä, the Beach hotellin edustalla voi bongata delffiinejä laiturilta! Aamupäivällä (n klo10-10.30) ne ohittavat laiturin ihan läheltä!

Aktiiviloma & kaupunkiloma

Vieras    22.01.2014    Kapkaupungin aktiviteetit ja harrastukset    Kapkaupunki

Kävimme Kapkaupungissa konferenssimatkalla 11.1-19.1.2014. Lensimme Frankfurtista Air Namibian kuljettamana Windhoekin kautta Kapkaupunkiin. Mennen tullen oli yölento, joka oli tosi hyvä juttu. Air Namibia on aivan mahtava yhtiö, kaikki toimii hienosti, tärmällistä ja turvallista menoa, henkilökunta on ystävällistä ja ruokatarjonta ihan mahtavan hyvää. Saimme kahden tunnin Kapkaupunki-Windhoek lennolla lämpimät ruoat ja saamani kasvisruoka oli parasta lentokoneruokaa jota olen koskaan syönyt. Kerrankin lentokoneruoka oli mausteista!

Yövyimme conferenssihotellissa Waterfrontilla, Hotel Commondore oli oikein mainio mutta tyyris hotelli. Jos olisimme tienneet etukäteen, oltais otettu joko student-accommodation Commodorea vastapäätä tai joku halvempi ja persoonallisempi majoitus Green Pointilta Stadionin läheltä. Tämäkin on turvallista aluetta jossa voi huoletta liikkua myös pimeällä. Tuntui siltä että kaikki turistit oli majoitettu Waterfrontin (tylsälle) hienostoalueelle.

Aktiviteeteistä voi suositella patikointia Pöytävuorelle. Reittejä on useita ja turisti-infosta saa karttoja ja opastusta. Lähtöpaikalle pääsee MyCiti-bussilla, jolla tulimme myös lentokentältä hotellille. Hyvä reittikartasto ja halpa hinta. MyCiti bussiin saa ostettua ladattavan matkakortin jo lentokentältä, suosittelen. Bussissa näkee paikallisia, superystävällisiä tummaihoisia. Muutenkin kaupungissa palvelu pelasi, joka paikassa oli info tai henkilökuntaa jolta kysyä ja paikalliset tarjosivat hövelisti apuaan.

Pöytävuorelle kapuaminen on aika rankka suoritus, ei se ylös meno vaan alastulo! Ylhäällä Pöytävuorella parhaat herkut saa varsinaisen ravintolan alla olevasta kioskista. Valtavia pehmiksiä, kuumia tikku-vohveleita ja huippuja nuoria töissä. Jos Pöytävuori tuntuu liian kovalta, voi kiivetä Lion's Headille, se tosi suosittu patikointi kohde. Table Mountain Nationalpark ulottuu Green Pointin hienostokaduille asti, High Leveliltä pääsee poluille, jotka vievät Lion's Headille.

Ruokatarjontaan olin pettynyt, kaupunki on tosi amerikkalaistunut/eurooppalaistunut. Hyvää kalaravintolaa oli vaikea löytää ja Waterfrontilla on vain tylsiä burgeripaikkoja. Ainut hauska on hodari/pehmis koju, josta sai hauskaa palvelua ja ison pehmiksen 15 Randilla.

Onneksi viimeisenä päivänä käytiin Etiopialaisessa ravintolassa (Long Streetiltä Shortmarket-katua ylöspäin) jossa sai tosi hyvää, halpaa ja orientaalia ruokaa. Toinen bubjettimatkailijoille ja aitoja makuja etsivälle hyvä on Longmarket-kadun Eastern Market: iso halli täynnä erilaisia ruokakojuja. Pilkkahintaan ja mahtavaa laatua, älä unohda jälkkäriosastoa. Easter Market sijaitsee Long Streetiltä Longmarket-katua alas merelle päin. Kannattaa etsiä! Myös marketeissa on hyviä palvelutiskejä, joista voi pakata piknik eväät mukaan. jälkkäriksi hedelmiä katukauppiailta ja ei muuta kuin puistoon nauttimaan.

Ruokapaikkoja on useita tarjolla myös Green Pointin alueella. Waterfrontin alueelta on parin kilometrin matka, Stadionin ohi, puiston halki ja pääkatua edelleen eteenpäin kunnes sopivan näköisiä ravintoloita alkaa näkyä. Mario's italialainen ravintolssa oli hyvät jälkkärit ja rento palvelu. Ylivoimainen suosikki oli kuitenkin pieni kiinalainen ravintola Chop Chop pääkadun ja rantaan päin vievän kadun kulmauksessa. Prawn dumpling oli mahtava ja kasvisannokset olivat isoja ja makoisia. Hintataso erittäin halpa, kahdelle hengelle riittävän annoksen saa 20 Randilla.

Turvallisuus kaupungissa oli kohdallaan, blondi sai liikkua rauhassa ja porukalla uskalsi kävellä kapungilta hotellille myös pimeällä. Turisteja oli paljon ainakin tammikuussa, esimerkiksi Roben Islandiln retkiin oli viikon jono. Kävimme puolipäiväretken Hyväntoivonniemelle, mutta mukampi olisi ollut mennä omalla autolla ja patikoida puolen tunnin matka majakalta itse niemen kärkeen. Pingviiniretkeä en suosittele, oli surullista katsella häirittyjä pingviinejä, jotka yrittivät turistien tuijotuksessa taaperrella.

Ylipäätään voin suositella kohdella, säät olivat mahtavat, joka päivä +30 astetta ja aurinkoa ja paikalliset ovat ihanan ystävällisiä. Viikon loma riittää hyvin, tekemistä ei ole kuitenkaan niin paljoa eikä aikaerokaan rasita.

Durban Afrikan Miami?

Vieras    12.10.2013    Durbanin muita vinkkejä    Durban

Olin työreissulla durbanissa syyskuun lopulla 2013. Reissu oli kaikin puolin myönteinen yllätys. Konferenssi oli kansainvälisessä konferenssikeskuksessa (icc). Paikka oli melko uusi ja puitteet viimeisen päälle. Hotelli oli Durbanin rantakadun varrella Southern Sun Mahrani. Todella tasokas hotelli, jonka aamupalalla jaksoi koko päivän. Kongressikeskuksen vieressä lähes kiinni on Hilton hotelli. Voisin suositella sitä, jos menee konferensiin. Durbanin rantakatu on melko uusi ja leveää rantaväylää käyttävät lenkkeilijät ja rullaluistelijat jo heti aamusta. Aurinko nousi tuohon aikaan vuodesta noin klo 6.

Durbanissa oli kevät ja alku viikon keli oli hieman alle 20 mutta muuten oli lähes 30 astetta. Meren äärellä tuulee, mutta hieman sisämaassa on kostean lämmintä. Säävaihtelut ovat suuret tuohon aikaan.

Down towniin ei tehnyt mieli mennä kävelemään edes päivällä. Meitä oli kaksi vaaleaa naista matkalla.

Hotelilta sai luotettavan taksin ja hinnat kannattaa sopia etukäteen. Durbanissa on myös uusia hienoja ostoskeskuksia. Hintataso on Suomea halvempi ja etenkin ruoka ja juoma todella halpaa. Eri urheilulajien harjoituspaikat näyttivät olevan hyvässä kunnossa ja futiksen mm-kisojen jäljiltä puitteet hienot. Kaupingissa on hieno moses futis stadion, jonka päälle pääsi katsomaan maisemia skycarilla. Sousittelen. Kaupungissa oli myös paljon hienoja golfkenttiä ja laadukkaita hotelleja. Mielestäni Durban on hyvä matkakohde, jos ei kaipaa bailaamista yöelämässä, itse en olisi yöhön lähtenyt. Kävin myös safarilla, jonne taksi vei reilu 3 tuntia oli matka. Safari maksoi kokonaisuudessaab 200 euroa, mutta olinsen arvoinen. Mene ihmeessä Durbaniin. Ihmiset puhuivat englantia, tietty, ja olivat todella ystävällisiä. Ja ruoka hyvää, ja vielä yksi hyvä asia, Aikaero eintuo matkaväsymystä.

durban yöllä

Vieras    08.06.2012    Durbanin vaarat ja ongelmat    Durban

en suosittele ,VALKOISEILLE..:)

Etelä-Afrikka, Pretoria

poubelle-    15.12.2010    Pretorian muita vinkkejä    Pretoria

Olimme helmi-maaliskuussa kaksi viikkoa Etelä-Afrikassa, Pretoriassa. Minulle tuo oli lomamatka, mutta osalle matkakumppaneistani matka oli urheilumatka, joten majoitumme Pretoriassa sijaitsevaan hotelli/urheiluopistoon.

Urheiluopisto toimi hotellin lailla. Pihalla oli uima-allas ja alueella oli myös kahvila sekä ravintola. Pihalla oli myös jalkapallo- ja rugbykentät. Ainoa ero hotelliin oli se, että opisto toimi myös kouluna eli siellä pidettiin oppitunteja oppilaille, ja lisäksi alue oli aidattu sähköaidoilla, ja sinne oli huolelliset turvatarkastukset. Huoneet eivät olleet kummoiset, mutta perustarvikkeet niistä kyllä löytyi. Mielestäni majoittuminen tällaiseen urheiluopistoon oli oikeastaan paljon mukavampi ratkaisu kokemuksen kannalta, koska siellä pääsi ''sisälle'' oikeean etelä-afrikkalaiseen elämään.

Lomapaikkana Pretoria ei ole kummoinen, mutta jos haluaa nimenomaan päästä paikallisen elämän sisälle, suosittelen kyseistä paikkaa. Kauppakeskuksia kyllä riitti Pretoriassa ylin kyllin ja shoppailtavaa löytyi. Pretoria on verrattain vauras kaupunki, ja se muistuttaa melko paljon Eurooppaa. Ainoa huono puoli oli, ettei illalla kaupungille voi mennä yksin, koska keskustassa riittää siihen aikaan rosvoja ja erilaisia jengejä.

Matkan aikana kävimme Pilanesbergin kansallispuistossa ja vietimme yhden päivän siellä sijaitsevassa Bakubung-hotellissa, jota suosittelen lämpimästi heille, jotka haluavat viettää lomamatkan eksoottisessa ympäristössä. Bakubung-hotelli on rakennettu aivan savannin keskelle, ja sitä ympäröi Pilanesbergin kansallispuisto. Hotelli oli todella viihtyisä, siisti, upeasti sisustettu ja siellä oli aivan loistavat ruoat. Aamupalaa syödessä tai uima-altaalla makoillessa pystyi samalla ihailemaan elefantteja tai gnuita, tai mitä vain afrikan eläimiä, jotka saattoivat tulla kyyhöttämään hotellin aidan viereen. Kerrassaan upea paikka!

Juuri tuolla kyseisessä paikassa varasimme safariajelun savannille, jota suosittelen myös kaikille, jotka aikovat matkustaa Etelä-Afrikkaan. Safariajelu oli todella hieno kokemus, ja se kesti koko päivän. Pääsimme näkemään kaikki Afrikan savannin eläimet aivan lähietäisyydeltä, ja vielä luonnon tilassa. Suosittelen todella paljon kaikille. Vaikka safariajelun hinta on suht kallis (noin 100-200 euroa/henkilö) on se sen arvoista.

Tuohon aikaan eli helmi-maaliskuussa Etelä-Afrikassa on loppukesä, joten lämpöä riitti, ja joka päivä lämpötilä kohosi yli +30c. Vaikka siellä olikin todella kuuma, ilma ei ollut kuitenkaan hiostava eikä tunkkainen, minkä johdosta kuumuus ei tuntunut niin voimakkaalta.

Lopuksi vielä, että Etelä-Afrikassa puhutaan pääosin englantia, joten sillä pärjää mainiosti siellä.

Viiniä, vaatteita, afrikkalaisia käsitöitä

Pasaatituuli    16.11.2009    Kapkaupungin ostokset    Kapkaupunki

En kuulu himoshoppailijoihin, mutta kyllä jokaisella reissulla tulee aina jotain ostettua...muutakin kuin vain matkamuistokrääsää. Western Capen matkallani keskityin otsikon mukaisiin tuotteisiin, vaikka matkatavaroiden painorajoituksen vuoksi (ja kun vielä oli paikallinen kevät niin mukana oli vaatetta vilpoisienkin päivien varalle) viinin hankinta rajoittuikin hyvin pieneen määrään. Hyvin merkittävää roolia tässä näytteli myös tullilainsäädäntö.

Kansainväliset vaatemerkit eivät ole mitenkän huippuhalpoja, mutta paikalliset tuotteet ovatkin sitten huomattavasti kohtuuhintaisempia ja usein myös miellyttävän kestäviä, värikkäitä ja omalla tavallaan vallan mainioita monesti valtavirrasta poikkeavia.

Käsitöitä olisi ollut tarjolla ihan roinasta arvokkaisiin tuotteisiin, joten tässä tulee vastaan sekä matkabudjetti että mahdollisuus toimittaa tavarat rahtina kotiin. Erilaisia musiikki-instrumentteja oli valtaisa valikoima, joten alan ihmisille voi tulla valinnan ongelma.

Hyvätasoinen konferenssihotelli

Pasaatituuli    17.10.2009    Simon`s Townin hotellit    Simon`s Town
Yöpymisen ajankohta: Syyskuu 2006 | Hotelli: Quayside Hotel

Simon's Townin pääkadun varrella lähes rantaviivalla sijaitseva konferenssihotelli, jossa tilavat ja puhtaat, hyvin hoidetut huoneet. Hotelli muutenkin jätti todella hyvän vaikutelman. Erityisesti tulee mieleen henkilökunnan avuliaisuus kun laitoimme heidät etsimään meille milloin mitäkin tai varaamaan safaria / ravintolaillallista. Tuntui kuin he olisivat olleet hyvillään että joskus joku asiakas pyysi heiltä muutakin kuin vain konferensseihin liittyviä palveluita. Me olimme nimittäin valinneet hotellin sen sijainnin ja langattoman verkon vuoksi.

Jos hotellista pitäisi löytää jotain negatiivista niin sellaisena saattaisi voida pitää seikkaa että hotellilla ei ole omaa ravintolaa, mutta heillä on aamiaissopimus kolmen lähiravintolan kanssa, joista lähin on alakerrassa sijaitseva Bertha's.

Halpa tämä paikka ei ole, mutta ei kuulu kalliiden hotellien luokkaankaan. Voin hyvin ajatella majoittuvani sinne toisenkin kerran.

Arvosana hotellille:

Salty Sea Dog-ravintola

Quayside Hotell'in vieressä Simon's Townissa sijaitsee pienehkö kalaravintola Salty Sea Dog, jonka menu tuli tutuksi jo ihan siksi että asuimme viereisessä hotellissa.

Tässäkin tapauksessa tiedustelin hotellin respasta mitä he suosittelisivat kokeilla ja ehdotus oli Snoek-kalaa. Kyseessä on paikallinen kalalaji, joka kasvaa noin 2m pitkäksi ja on solakampi kuin meikäläinen hauki. Lautasella Snoek maistuikin sitten herkulliselta. Siinä oli makua ihan toisella lailla kuin ystäväni tilaamassa Kingklipissä. Snoekin tilaamista saattaa vaikeuttaa se tosiasia, että kala on ruotoisa, mutta selvyydeksi pitää sanoa että ruodot ovat lähes haarukan varren paksuisia ja siten helposti poistettavissa ja näin maukas kala jää jäljelle.

Salty Sea Dog ei paljon rasita kukkaroa, joten sitä voi jo senkin puolesta suositella. Plussan annan paikalle myös siitä, että olivat sulkeneet toisen sisäänkäynnin kun sen päällä pesi jokin lintu. Siis sisällä ravintolassa. Tämä ei olisi mitenkän ollut mahdollista kotimaassa, mutta onneksi "maassa maan tavalla". :)

Catharina's at Steenberg

Luxusmajoitusta Constantian kaupunginosassa tarjoavan Steenbergin kompleksin (siellä on viinitila, hotelli, golfkenttä, ravintola) ravintolaan päädyimme oikeastaan puoli vahingossa. Matkakumppanini oli jostain saanut käsiinsä tiedon muutamasta hyvätasoisesta ravintolasta ja kun sitten tiedustelimme hotellin respasta heidän arvioitaan paikasta, niin sanoivat ravintolan kuuluvan heidän mielestään alueen parhaimpiin, ns. fine dining-kategoriaan.

Todellisuudessa paikka yllätti meidät miellyttävyydellään vaikkakin alueelle pääsy onkin tarkasti vartioitu ja syytä menoon tiedustellaan kohteliaasti portilla ennenkuin puomi nostetaan ylös. Samalla auton rekisteritunnus kirjataan ylös. Itse ravintola noudatti etikettiä vimeiseen pilkkuun asti - tai ainakin niin tuntui, joten oli hyvä että oli perehtynyt siihen etukäteen.

Koska olin kertonut henkilökunnalle vierailumme luonteen (ystäväni syntymäpäivän vietto), niinpä sitten paikka tarjosi meille ilmaiset drinkit ja shampanjat. Menu oli meille tarpeellisen laaja käsittäen paikallisia erikoisuuksia kuten Springbok-antilooppia, mutta tarjolla oli myös tutumpia ruokia, joten valintaongelmaa ei tullut. Etelä-Afrikan viinit ovat nousseet kohisten maailman tietoisuuteen viimeisten vuosien aikana ja valikoima sen suhteen oli melko kattava. Eipäsitten ihme, että ystäväni oli oikein mielissään kun hänen syntymäpäivänsä vietto huipentui tällaisissa puitteissa vietettyyn illalliseen.

Voin lämpimästi suositella paikkaa kaikille hyvän ruoan ja tunnelman ystäville. Tosin paikassa on hiljattain tehty muutoksia enkä tiedä mitä odottaa juuri nyt, mutta ensi vuoden alussa (helmi - maaliskuu 2010) olen toivottavasti siitäkin tietoinen.

Helsingistä Kapkaupunkiin

Edellistä Kapkaupungin-matkaa suunniteltaessa selvitettiin useita eri reittejä Kapkaupunkiin. Suurin osa vaihtoehdoista olisi lennättänyt matkalaisen Kapkaupunkiin siten, että olisi saapunut aamulla perille. Kuitenkin perinpohjaisen miettimisen jälkeen hylkäsimme kaikki sellaiset vaihtoehdot. Perusteluina oli, että halusimme viettää täysipainoisen loman perillä ja siksi emme halunneet ensimmäisestä päivästä hankalaa huonosti koneessa nukutun yön jäljiltä.

Näillä vaatimuksilla jäi oikeasti jäljelle vain KLM ja sen lennot Helsingistä Schipholin kautta Kapkaupunkiin. Lähtö Helsingistä on aamulla. Jatkoyhteys lähtee klo 10-11 Amsterdamista ja perille tullaan melko myöhään illalla. Tullimuodollisuuksiin ja auton vuokraukseen ei todellisuudessa mennyt kuin reilu 35 minuuttia ja siksipä olimme hotellihuoneessa jo puolilta öin ja pääsimme nukkumaan "ihmisten aikoihin" ja siten ensimmäisestä päivästä kohteessa tuli täysipainoinen ja vähemmän väsyneen oloinen.

Tätä järjestelyä voin suositella. Ainoa hieman sydämen tykytystä nostattava tekijä saattaa olla ajo kentältä hotellille yön pimeydessä vasemmanpuoleisessa liikenteessä - etenkin jos siitä ei ole aikaisempaa kokemusta.

Teiden ylittäjät

Vaikka liikenne itsessään yllättikin sujuvuudellaan, niin siinä on ainakin yksi ilmeinen vaaratekijä, nimittäin paikalliset "venäläisen ruletin" pelaajat eli moottoriteidenkin ylitse juoksevat tai kävelevät ihmiset. Etenkin pimeän aikaan tuollainen tummiin pukeutunut henkilö voi tulla verrattain yllättäen auton eteen. Silloin on hyvät neuvot kalliit ja kokemus auton hyvästä hallinnasta saattaa olla tarpeen.

Pöytävuori on ehdoton paikka

Pasaatituuli    12.10.2009    Kapkaupungin nähtävyydet    Kapkaupunki

Maailman kauneimmaksikin luokitellun kaupungin yksi ehdottomia kohteita on Pöytävuori tasaisine lakineen. Näköalat laelta itse kaupunkiin tai sitten Hyväntoivon niemelle ovat mitä upeimmat tosin matka köysiratavaunulla saattaa heikkohermoiselle tuntua melkein liiankin jännittävältä. Kannattaa voittaa mahdollinen pelko, sillä paikka enemmän kuin käymisen arvoinen.

Tämä kaupungin keskellä sijaitseva yli kilometrin korkea vuori luo Kapkaupuingille sen omimman charminsa ja kauneutensa. Vuori kuuluu osana luonnonsuojelualeeseen ja niinpä siellä kannattaa pitää silmät auki, jotta näkisi esimerkiksi rottaeläimiin luettavan, mutta oravaa ulkonäöllisesti muistuttavan Dassien (Petromus typicus). Kasvistossakin on paljon nähtävää etenkin jos on hiemankaan botanistin verta.

Pöytävuorta vaivaa monesti pilvisyys, joten mikäli vierailu sinne saattaa keskeytyä Lions Headin suunnalta vyöryvän pilvimassan takia. Älä jätä siksi tätä kohdetta reissusi viimeiselle päivälle.

Kirstenboschin kasvitieteellinen puutarha

Pasaatituuli    12.10.2009    Kapkaupungin nähtävyydet    Kapkaupunki

Yksi Kapkaupungin niinsanotuista "Must" -kohteista. Paikka, jossa vähemmän botanistikin viihtyy hyvin yhden tai jopa useamman päivänkin. En olisi luullut itsestäni, että olisin ollut niin otettu paikasta, vaikka toki olin kuullut ja lukenut siitä niin paljon ylistäviä kirjoituksia.

Kertakaikkiaan mahtavasti kukka- ja kasviloistoa. Toinen toistaan ihmeellisemmän näköisiä luonnonihmeitä, joita oli pakko jäädä ihastelemaan ja valokuvaamaan.

Paikassa on hyvä kirjakauppa ja myymälä sekä riittävän monipuolinen lounaspaikka.

Tänne pitää päästä uudestaan!

Oletko vieraillut Etelä-Afrikassa?

Kerro muille kokemuksistasi!
Pieni hetki, sivua ladataan.