Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Matkakokemukset - Muita vinkkejä Makarska Rivierasta

Baska Vodan ja Brelan kauniit kylät

Vieras    25.05.2017    Makarska Rivieran muita vinkkejä    Makarska Riviera

Kesällä 2016 teimme ensi visiitin Kroatiaan. Loppujen lopuksi päädyimme edullisimman hinnan takia Baska Vodaan. Emme ole katuneet, sillä paikka oli kaunis. Turkoosi meri ja jylhä Piokovo vuori. Viereinen Brelan kylä oli jopa idyllisempi, mutta vähän shoppailu paikkoja. Ruoka oli hyvää pettymyksiä ei tullut. Teimme retken myös Hvarin ja Bracin saariin. Makarskaan oli 10 km. Paikat ovat pieniä, joten meille meriretki toi vaihtelua. Olimme juhannuksen aikaan ja lämpötila oli päivisin 27-34 astetta. Uitua tuli ja nuori pomppi vesiparkissa. Paljon rappusia ja ylämäkeä. Hinnat 20-30% halvempia osittain. Aivan pian lähdemme Dubrovnikiin ja Montenegron Budvaan ja Kotoriin käymään.

Hieno viikko Splitissä ja Makarskassa

Vieras    27.06.2014    Makarska Rivieran muita vinkkejä    Makarska Riviera

Matkustimme ystäväni kanssa omatoimilomalle Splitiin ja sieltä Makarskaan 27.5. - 3.6.2014. Lento Helsingistä Norwegianilla Splitiin kesti noin kolme tuntia. Kone oli uusi ja siisti ja palvelu moitteetonta. Myös Splitin kenttä toimi tosi jouhevasti. Heti lentokentän edestä, sen oikealta puolelta lähtee säännöllisin väliajoin Shuttle Bus Splitin keskustaan. Lippuja saa viereisestä kioskista. Matka kesti noin 20 minuuttia ja maksoi 30 kunaa, noin 3,90 euroa. 10 kunaa oli tuolloin 1,3 euroa.

Olimme varanneet netistä Leo Apartments -nimisen huoneiston, joka maksoi 44 euroa yöltä tammikuussa 2014 varattuna. Makuuhuoneen ja tupakeittiön kokoinen, moitteettoman siisti huoneisto sijaitsi vanhassa idyllisessä rakennuksessa kauniilla Rokova-kadulla, puolen kilometrin päässä rantakadulta ja bussiterminaalista. Aivan Rokova-kadun vieressä on yksi vanhan kaupungin porteista, Silver Gate, jonka luona on päivittäin markkinat. Sieltä ostimme aamupalaksi tuoreita mansikoita sekä ihania paikallisia juustoja (paski sir) sekä ilmakuivattua kinkkua sprutia. Hinnat ovat noin puolet Suomen hinnoista tai vähemmän.

Splitin vanha keskusta keskittyy Rooman keisarin Diocletianuksen 300-luvulla jKr rakennuttaman palatsin ympärille ja sisälle. On kiehtovaa bongailla vanhoista taloista jäänteitä antiikin ajan palatsista ja sen sisällä olleista temppeleistä. Sieltä täältä pilkahtelee romanttisia pyörökaaria, korinttilaisia pylväänpäitä ja koristeellisia korniiseja.

Kaunein aukio on keisari Diocletianuksen yksityisiin asuntoihin vieneen pylväspihan edustalla. Vieressä on Diocletianuksen mausolemiin rakennettu kaunis kahdeksankulmainen katedraali sekä 1100-luvulla rakennettu kellotorni, johon ei kannata korkeanpaikankammoisen edes yrittää. Omatkin jalat alkoivat tutista siinä vaiheessa, kun portaita ylös kiivetessä kymmenien metrien pudotuksesta erotti vain ohut metallikaide. Romaaninen kellotorni on avoin kuin reikäjuusto – ellei enemmänkin!

Vastapäätä mausoleumia ja kirkkoa menee kapea puukehikoin tuettu kuja, joka päättyy kastekappeliksi muutettuun antiikin aikaiseen Venuksen temppeliin. Kaikkiin näihin pääsee yhdellä lipulla, joita voi ostaa katedraalista. Yhteislippu maksaa 45 kunaa, joka on noin kuusi euroa.

Vanhan kaupungin lisäksi Splitissä on mukavaa viettää aikaa tyylikkäällä rantakadulla sekä noin kilometrin keskustasta sijaitsevalla Bacvicen rannalla. Havumetsän reunustamaan lahteen sijoittuva ranta on osittain betonilla reunustettu, osittain hiekkaa. Vesi on todella kirkasta, ja pinjat reunustavat lahtea kauniisti. Rannalla on ravintoloita ja baareja ja sieltä voi vuokrata aurinkotuoleja.

Kävimme Splitissä parissa kivassa ravintolassa, kalatorin vieressä olevassa tyylikkäässä Nostromossa sekä komean Kultaisen portin ulkopuolella sijaitsevassa Kod Jozessa. Kumpikaan ei ollut halvimmasta päästä, mutta selkeästi Suomen hintoja halvempia. Kod Jozessa on romanttinen terassi, ja tosi hyvä merenelävä-pasta.

Splitistä Makarskaan.

Splitistä pääsee tosi helposti bussilla Makarskaan. Matka kestää noin 1,5 tuntia (virallisesti tunti 15 min, mutta bussi yleensä myöhässä) ja maksaa 50 kunaa plus 7 kunaa matkalaukusta. Menomatkalla kannattaa istua oikealla puolella, sillä maisemat matkan varrella ovat huikean kauniit.

Makarska koostuu kahdesta rantakadusta, joita erottaa pieni niemi. Meidän hotellimme Biokovo sijaitsi keskustassa, kauniin pienen vanhan kaupungin vieressä aivan vilkkaalla rantakadulla, jossa on myös kaupungin satama. Toisella puolella niemeä on havupuiden reunustama kaunis pikkukiviranta rantakatuineen ja ravintoloineen. Suurin osa hotelleista sijaitsee täällä.

Biokovossa saimme hieman vääntää varaamastamme meriparvekkeellisesta huoneesta, sillä meille tarjottiin aluksi suljettua parveketta ja ranskalaista ikkunaa. Parin päivän päästä saimmekin kivan huoneen ylimmästä kerroksesta omalla kattoterassilla. Tyytyväisiä olimme! Hienot näkymät merelle ja rantakadulle ja oli aika helmeä ottaa aurinkoa ja juoda olutta omalla terassilla.

Makarskan sää oli viiden päivän aikana tosi vaihteleva. Aamupäivät olivat poikkeuksetta aurinkoisia, ja iltapäivällä meni synkkää pilveen ja saattoi rippaista hieman vettä. Kolmen neljän aikaan aurinko paistoi yleensä taas, mutta tuuli saattoi olla aika kylmä.

Turkoosinsinisenä hohkava vesi oli tosi kylmää näin alkukaudesta, ja pikkukivirannalla pitää olla uimatossut. Alkukausi näkyi sään lisäksi myös siinä, että retkiä Hvarille ja Bracille tehtiin vain tiistaisin ja torstaisin, eli ne jäivät tällä kertaa käymättä. Splitistä saarille olisi päässyt. Turisteja ei myöskään ollut liikaa ja paikalliset ihmiset olivat todella mukavia ja vieraanvaraisia. Joissakin paikoissa puhuttiin hieman paremmin saksaa kuin englantia, mutta englannillakin pärjää.

Makarska oli kauneutensa lisäksi melkoinen kulinaarinen paratiisi ainakin tavallisesta perusruoasta tykkäävälle. Vetäisimme ensimmäisenä päivänä rantakadulla aivan loistavat cevapicit eli paikallisia mausteisia ja meheviä lihapullia ranskalaisten perunoiden, punasipulin ja paprikakastikkeen kera. Huonoa ruokaa emme saaneet missään. Söimme tosi hyvää maksaa ja possua rantakadun Ankorassa, makoisaa kalafilettä katkarapukastikkeella ja pihvin Adriatikissä ja ihanaa kalaa Restauran Berlinissä.

Pyrimme löytämään ravintolat Trip Advisorin Makarskan parhaiden ravintoloiden listalta, mikä näytti olevan hyvä veto. Lisäksi palvelu oli aivan huippua; kalakin perattiin esimerkiksi il Golfo -nimisessä kauniissa rantaravintolassa edessäni lautaselle. Kaveri söi useaan otteeseen pihviä ja kehui todella hyväksi. Sisäfilepihvi valituilla perunoilla ja kastikkeella maksaa noin 135 kunaa. Myös hotellimme Biokovon ravintola oli tosi tasokas ja kohtuuhintainen. Se oli nätillä paikalla rantakadun varrella ja lehväisten puiden alla. Monissa ravintoloissa talo tarjosi paikallisen maustetun liköörin tai grappan.

Toiseksi viimeisenä kokonaisena päivänä vuokrasin pyörän il Golfon yläpuolelta olevasta Fortuna-vuokraamosta ja suuntasin noin 13 kilometrin päässä olevaan Brelaan. 24 tunnin maastopyörän vuokraus maksoi 100 kunaa eli 13 euroa. Pyöriä vuokrataan myös tursti-infojen kautta ja vuokraaja viedään autolla vuokraamoon.

Alkupätkä Brelaan meni rantakatua pitkin, sitten pitikin taluttaa pyörää havumetsässä ja kallioista hieman pelottavaa rantapolkua kilometrin verran. Opasteita ei juuri ollut, mutta löysin suhteellisen helposti Pekaran ja Baska Vodan kautta kauniiseen Brelan kaupunkiin. Matka oli suhteellisen tasainen ja vaihteleva, parissa kohtaa matka oli katketa portaisiin, joiden vierestä piti koukata maaston puolelle eli varovaisuutta tarvitaan.

Viimeisenä päivänä suuntasin toiseen suuntaan eli Tucepiin ja Podgoraan. Sinne suuntaan pääsi sataman päässä olevan keltaisen rakennuksen ja Oseava-hotellin takaa. Maastopyörä oli tälläkin reissulla tarpeen, sillä jyrkästi nouseva leveä patikkapolku oli varsin kivinen ja jyrkät nousut ja laskut vaativat vaihteita ja kuntoa.

Reitti kulkee kauniissa matalassa ja tuoksuvassa havumetsässä, mutta maisemia pääsee ihailemaan vain maisemapaikoilta. Kilometrin lasku Tucepiin otti ranteiden päälle kun kivinen tie vaatii käsiä jarruilla koko matkan ja pyrstö oli ryttyytyksessä kovilla!

Tucepi käsittää kilometrien mittaisen pikkukivirannan ja sitä reunustavan sievän rantakadun, ei juuri muuta. Ainakaan pyörän selästä katsottuna. Rantakatu päättyy rauhalliseen nudistien suosimaan pikkukivirantaan, josta ei pääse pyörällä eteenpäin, eli jos haluaa Tucepiin, kannattaa pyrkiä päätielle jo hyvissä ajoin.

Tucepista on vajaa 2 km Podgoraan, ja osan matkaa pitää mennä päätien reunaa. Laivan kohdalta laskeudutaan pikkutietä Podgoran rantakadulle ja keskustaan. Minusta Podgora oli aika epäsiisti ja tylsänoloinen paikka, joten lähdin lähes saman tien paluumatkalle. Minulta koko reissu muutamine lyhyine juomataukoineen vei noin 2,5 tuntia. Brelan retken tein kaljataukoineen ja pyörän taluttamisineen kolmessa tunnissa.

Iltaelämä on vielä alkukaudesta tosi hiljaista. Splitissä emme käyneet muualla kuin syömässä, Makarskassa perjantaina ja sunnuntaina viihteellä. Perjantaina otimme neuvoa antavat hunaja-grapat Nautica-baarissa rantakadulla, josta suunnistimme vanhaan kaupunkiin pikkuruiseen Smile-baariin, joka oli tupaten täynnä ja jossa voi tanssia hyvän listamusiikin mukana. Sieltä paikalliset herrasmiehet veivät meidät paikalliseen baariin hieman alemmaksi, jossa tanssittiin villisti paikallisen, suomalaista iskelmää muistuttavan musiikin tahtiin.

Baarissa huomasimme, että kroatialaiset ovat tosi ylpeitä maastaan, musiikistaan ja perinteistään, ja kertovat siitä myös mielellään meille turisteille – jos vain kielitaito riittää. Viereisessä discobaarissa soivat kansainväliset hitit ja menokin oli hieman kansainvälisempää.

Summa summarum, ihastuimme Kroatiaan täysillä, ja ensi kerralla suuntaamme Dubrovnikiin ja sieltä saarille, Korculaan, Hvarille ja Braciin. Auringonpalvojille näin aikainen ajankohta voi olla pettymys, sillä sää voi olla pilvinen ja kolea. Vesikuurot menevät nopeasti ohi, ja mustanpuhuvat pilvetkin voivat häipyä hetkessä ja aurinko taas porottaa pilvettömältä taivaalta. Sekä Split että Makarska ovat kauniita ja todella siistejä paikkoja, niin siistejä vessoja ei ole edes Suomessa, ja ihmiset ovat hyvin ystävällisiä. Ja mikä parasta, paikallinen ruoka ja viini ovat tosi hyviä ja halpoja ja niitä on tarjolla takuulla riittävästi.

Veneretki

Lähdimme aikaisin aamulla satamasta edellisenä päivänä tilaamallemme veneretkelle. Olimme ainoat suomalaiset. Veneilimme ja ihailimme rannikkoa, vuoria ja saaria. Veneessä soi musiikki, ja siellä oli vapaasti tarjolla juomia, myös viiniä ja olutta. Pysähdyimme Omis-nimisessä kaupungissa, mistä jatkoimme jokilaivoilla hienojen maisemien halki päätepysäkille, jossa ruokailimme: kalaa tai kanaa oli tarjolla, maukasta tuoretta leipää, jota koko ajan paistettiin uuneissa. Aikaa oli sen verran, että jotkut ehtivät käydä uimassa. Paluumatkalla pysähdyimme Povlja-nimisellä saarella. Vasta illalla kotiuduimme. Oli elämyksellinen päivä. Koko lysti maksoi kahdelta hengeltä ruokineen 68 euroa.

Oletko vieraillut Makarska Rivieralla?

Kerro muille kokemuksistasi!
Pieni hetki, sivua ladataan.