Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Matkakokemukset - Nähtävyyksiä Kreetalla

Milin myllyrotko (Gorge of Mili) Rethymnonin lähellä

Vieras    19.10.2019    Kreetan nähtävyydet    Kreeta

15min Rethymnonista sisämaahan on rotko Mili gorge, jonka pohjalla kulkee 3km pituinen kävelyreitti. Kävelimme rotkon lasten kanssa lokakuussa ja tykkäsimme. Rotkon alkupäässä on tien sivussa parkkitilaa (levennys johon mahtuu ehkä 10-15 autoa) ja siinä pysähtyy myös hop on hop off -turistibussi, joka lähtee Rethymnonista. Rotkossa on ollut kymmeniä myllyjä, joissa ainakin jo keskiajalta jauhettiin Rethymnonin kaupungin jauhot vesivoiman avulla, rotkon pohjalla virtaa pieni joki/puro. 70-luvulla viimeiset asukkaat muuttivat pois ja rotko unohdettiin, mutta se on kunnostettu joitakin vuosia sitten ja tehty kävelyreitit, joita on lasten kanssa helppo kulkea. Missään ei tarvitse kiivetä eikä ole köysituen tarvetta. Pari vuotta sitten tosin tulva vei osan puron ylittävistä silloista, mutta puron yli pääsi ihan helposti muutamaa kiveä pitkin metrin, parin matkan sandaaleillakin, vesi on matalaa (10-30cm) jos jalka sattuisi lipsumaan, tosin suosittelen kyllä mieluummin lenkkareita. Rotkossa oli kauniin vehreää ja varjoisaa, isoja plataanipuita, mulperipuita, köynnöksiä ja vanhoja myllyjen ja talojen raunioita. Kasvillisuuden varjossa jaksoi kävellä ja ihastella maisemia. Rotkon alkupäässä on kahvila kauniilla näköalalla, se on kunnostettu vanhaan taloon ja siellä on wc. Rotkon alaosassa on taverna josta saisi aterian (emme käyneet siellä) tai sitten voi kävellä viereiseen kylään muutaman sadan metrin päähän kahvilaan (jossa kahvia, juomia, kreikkalaista salaattia mutta ei kunnon ruokaa). Sekä tavernasta että kylän kahvilasta saa soitettua taksin, jolla voi mennä takaisin reitin alkupäähän jos jätti sinne auton, tai voi kävellä rotkon takaisinkin päin jos jaksaa. Rethymnonin keskustaan rotkon loppupäästä olisi ollut parin tunnin kävely aikuisilta, me emme kokeilleet. Lokakuussa rotkossa oli muutamia muita kävelijöitä, mutta pääasiassa sai rauhassa katsella kasvillisuuden valtaamia raunioita ja muutamaa vanhaa kirkkoa. Suosittelen tätä rotkoa kaikille ja erityisesti lapsiperheille, joille esim. Samarian rotkovaellus voi olla liian vaativa.

Nähtävyyksiä

Vieras    25.01.2016    Kreetan nähtävyydet    Kreeta

Minijuna-reissuille kannattaa ehdottomasti lähteä. Kävimme kolmella reissulla, kaikki hienoja kokemuksia. Rotko-reissu oli paras! Tunsi itsensä pieneksi, kun vierestä lähti korkeat seinämät. Kyyti oli paikoin hurjaa, porukkaa nauratti, mutta hyvin kyydissä pysyttiin.

venetsialainen satama

Vieras    12.11.2014    Hanian nähtävyydet    Hania

Hanian vanhassa kaupungissa on venetsialainen satama todella hieno nähtävyys, joka kannattaa käydä katsomassa ja valokuvaamassa. Argeologisessa museossa kannattaa myös käydä, jos on vähänkään kiinnostunut historiasta, sillä museossa on todella mahtava esineistö.

Atlantica Caldera Bay hotelli

Vieras    03.11.2014    Plataniaksen nähtävyydet    Platanias

Sijaitsee aivan meren rannalla. Meidän huoneemme oli kahdessa kerroksessa jossa oli kaksi parveketta sekä oma uima-allas hotelli altaan lisäksi. Olimme lokakuun puolenvälin aikaan ja altaan vesi tuntui kylmältä mutta merivesi oli lämpöisempää. Ilman lämpötila oli joka päivä yli 20 asteen. Ruokapaikat oli kaikki ihan ok, Stamna etenkin jäi mieleen, hyväntuulisen omistajan takia.

Jos jotain negatiivista sanoisi niin ne oli kulkukoirat kaduilla. Satuimme näkemään kun yksi paikallinen pappa ajoi skootterilla suoraan päin koiraa joka yllättäen läksi ylittämään tietä. Mies kaatui ja nousi ylös, eikä hänelle käynyt mitään vakavaa, mutta koira lähti ulvoen johonkin pelästyneenä.

Haniassakin tuli paikallis bussilla käytyä. Sieltä löysimme liikkeen joka painatti kuvia paitoihin. Siellä oli valmiita kuvia kansioissa ja jos niistä ei löytynyt niin netistä selasimme kuvia ja tekstejä, josta paidan kuva saatiin tehtyä. Hinta oli n. 10 €. Hanian ja Plataniaksen kaupunkien välissä oli isompi kauppa nimeltään Jumbo. Sieltä löytyi kaikkea kotiin, pesuaineista, leluihin yms.

Knossos

Vieras    03.10.2014    Kreetan nähtävyydet    Kreeta

Knossoksen raunioilla kannattaa ilman muuta Kreetan matkalla pistäytyä. Knossoksen historiallisissa raunioissa ja kaivauksissa on todella mielenkiintoista nähtävää vaikka useamman tunninkin ajaksi. Siellä kuulee ja aistii historian havinan ihan livenä. Kannattaa lukea paikasta jo etukäteen, niin sitten paikalla saa vielä paljon enemmän itselleen, kun on vähän pohjatietoa asiasta.

merinäköala

Vieras    03.10.2014    Retimnonin nähtävyydet    Retimnon

Retimnonissa kannattaa ilman muuta käydä venetsialaisesta satamasta lähtevällä ns. merirosvolaivalla parin tunnin laivaristeilyllä, jolloin näkee kaupungin ja Fortezzan linnoituksenkin mereltä päin. On kyllä ihan kiva kokemua ja hyvät näkymät!

Nähtävyyksiä

Vieras    03.10.2014    Agia Marinan nähtävyydet    Agia Marina

Olimme ihanan kesäisen viikon elokuussa 2014 Agia Marinan kylässä Alexia -hotellissa. Lähellä olevia nähtävyyksiä on mm. Kreetanmeren rannan maisemat, joita voi ihailla esim. kävelemällä rantoja. Hienot maisemat löytyvät ihan läheltä Plataniaksen yläkylästä, jonne kannattaa mennä ihan kävellen, jolloin näkee kaiken kukkaloiston yms. mitä on välillä. Yläkylän hautausmaalta on hienot maisemat Plataniaksen ja Ag. Marinan rannalle, sekä Agii Theodorin saarelle. Lisäksi Agia Marinasta lähtee The Little Fun train-maisemajunaretkiä ainakin kymmenen erilaista. Hinta aikuisilta 17e ja lapsilta 8e. Lisäksi minijuna menee myös vesipuistoon. Kävimme kahdelle minijunaretkellä, jotka olivat kyllä todella mielenkiintoisia ja niissä pääsi tutustumaan Kreetan maaseutuun, pieniin kylliin ja niiden nähtävyyksiin (mm. toisen maailmansodan saksalaisten sotilaiden hautausmaa, munkki- ja nunnaluostari). Lisäksi junaretkillä näkee todella kauniita ja jylhiä vuoristomaisemia sen lisäksi, että junat kulkevat läpi Hanian rannikon rantakyliä, joissa on muutamia pysäkkejä, joilta voi nousta kyytiin. Aurinkomatkojen saaristoretkelle kannattaa kyllä osallistua, sillä siinä nähdään laajasti Kreetan maisemia, maaseutua, vuoristoa ja käydään nunnaluostarissa, sekä syödään ulkona suurten puiden siimeksessä pitkän kreikkalaisen menuun mukaisesti useita erilaisia kreikkalaisia ruokia. Hanian kaupunkiin pääsee helposti paikallisilla busseilla 1,60 euron hintaan, joten Hanian kaupungin nähtävyyksiä kannattaa ilman muuta käydä katsomassa (vanha kaupunki, venetsialainen satama, kauppahalli Agora, argeologinen museo, merimuseo, markkinapäivä torilla).

vanha kaupunki, linnoitus, merinäköala, rantanäköala

Vieras    07.02.2014    Retimnonin nähtävyydet    Retimnon

Retimnonissa kannattaa käveleskellä ja kierrellä vanhassa kaupungissa, joka on todella erilainen vanha kaupunki kuin meillä Suomessa. Fortezzan linnoitus Retimnonin kaupungissa on ilman muuta käytävä katsomassa ja sitä kiertäessä menee kyllä pari tuntia ihan kivasti ja näköalat kaupungille, vuoristoon ja merelle on todella komeat. Illalla kannattaa katsella hienoa auringon laskua meren takana olevien vuorten taakse. On muuten aika kivan näköistä.

Elafonissin kahluuranta

Vieras    05.10.2013    Elafonissosin nähtävyydet    Elafonissos

Elafonissin kahluuranta, laguuni, millä nimellä tuota ihmettä nyt kuvaisin.

IHANA!

Lähdimme matkaan Kato Stalosista vuokra-autolla ja Europcarin edustaja neuvoi reitin kartalle. Reitti vei saaren poikki vuorien yli kiemuraisia mutta kuitenkin kohtalaisen hyväkuntoisia ja verrattain turvallisen tuntuisiakin päällystettyjä teitä pitkin halki lukuisien pienten kylien. Maisemat matkan varrella olivat erittäin kauniit!

Liikenne sujui rauhallisesti, ei missään nimessä vaaratilanteita eikä "kuumakalleja" juurikaan. Muutaman typerän ohituksen näimme, yleensä ohittajana tuolloin vuokra-autolla ajava turisti.

Ranta itsessään oli todellakin vierailun arvoinen! Hiekka valkoista (paljon simpukkamurskaa), vesi kirkasta ja lämmintä. Ei tarvetta uimatossuille. Aurinkotuolipari maksoi 8 euroa, mutta jollei loikominen ole se ykköstarkoitus, kannattaa mukaan pakata vaikkapa kaislamatto ja asettautua hiekalle, se on sallittua.

Rannassa on ilmaiset suihkut ja maksulliset wc:t.

Rantabaarissa on melko edullista, teimme omasta mielestäni virheen kun jäimme rantatöyryllä ylhäällä sijaitsevaan ravintolaan lounaalle ennen rantaan laskeutumista, rannassa olisimme syöneet edullisemmin.

Omalla autolla matkustavaa suosittelen myös rohkeasti ajamaan autonsa alas rantaan ja etsimään parkkipaikkaa sieltä, sillä vaikka autoja alkaa olla parkissa jo ylhäällä, alhaalla on yleensä hyvin tilaa. Ylhäältä töyryltä on kuitenkin matkaa laguunille lähes kilometrin verran.

Jollei matkusta vuokra-autolla, rantaan pääsee ainakin Plataniaksesta hyvin paikallisbussillakin.

Hienot hiekkarannat

petrarenvall    15.11.2012    Hanian nähtävyydet    Hania

Hania oli kiva pikkukaupunki. Museossa oli mm. kiintoisia pieniä nais-iheisia veistoksia ja rahoja, joissa minolaisen aijan kuvia.

Rannalla oli rauhaisaa ja mukava kerätä/katsella erivärisiä pikukiviä.

Upea ranta, amaing beach

Vieras    16.06.2011    Plataniaksen nähtävyydet    Platanias

Olimme viime vuonna isäpuoleni ja siskoni kanssa toista kertaa Kreikassa. Yövyimme Futura nimisessä hotellissa. Hotelli vastasi odotuksiamme, henkilökunta, siis tarjoilijat ja vastaanottovirkailijat olivat todella ystävällisiä. Hotellimme oli rauhallisella alueella, hotellin vierestä löytyi semmoinen miniMarket. Uima-allas oli joka päivä lasten suosiossa, semmoinen baari/snackravintola oli osittain terassina uima-altaan yläpuolella. Yksi päivä lähdimme ajamaan vuokra-autolla Selafonis- nimiselle vuorten takaisille rannoille. Aivan upeaa! Ranta oli kuin paratiisi, turkoosia vettä ja lähes valkoista hiekkaa. En tiedä kauan matkassa kesti, kun keskityin nalkuttamaan upeista maisemista. Jotain pari tuntia matka kesti.

Toinen retkikohteemme oli Limnoupolis niminen vesipuisto. Vesipuisto oli hieno, iso ja hauska paikka. Paljon vesiliukumäkiä, ja lekottelualue, baari, jonka penkit olivat osiltaan vedessä. Mieleen jäi ainakin toodella pitkä vesiliukumäki ja rengasjoki, jossa täytyi lekotella ja antaa virran viedä. Paljon jäi mieleen, suosittelen!

Hotelli Eva

Vieras    22.06.2010    Agia Marinan nähtävyydet    Agia Marina

Olen käynyt jo useita kertoja Kreetalla ja joka kerta ihastun siihen paikkaan uudestaan. Huoneistohotelli Eva on ollut tähän asti paras hotelli, siisti lähellä rantaa ja hyviä ruoka paikkoja ja unohtamatta karaoke baari Hots Shotia jonka omistaa suomalaiset.Kannattaa käydä laulamassa tai juomassa kylmät oluet! Pidän Kreetan leppoisasta elämän menosta ja vieraanvaraisista asukkaista. Aamu tuimaan tehdyt kävely retket aloittaa päivän hienosti ja aurinkoiset rannalla vietetyt päivät on lomaa parhaimmillaan. Tänä syksynä en pääse Kreetalle, mutta heti kun mahdollista menen uudestaan.

Falasarna ja muinaiset rauniot

Vieras    05.10.2009    Falasarnan nähtävyydet    Falasarna

Kolme päivää sitten vielä makoilimme Falasarnan rannalla. Rauhallinen, suojaisa ranta ja pitkälti hiekkaa.

Surffaajia ja liitosurffaajia lensi tyrskyillä. Muutama pieni, karikkojen suojaama laguuni, jossa lastenkin hyvä polskia.

Falasarnaan pääsee Platanoksesta kun seuraa kylttejä. Helppo tie ajaa, ja kun suuntaa oikealle ihan tien loppuun, voi löytää ihan omia lekottelupaikkoja. Kun asfalttitie päättyy, kannattaa jatkaa hiekkatietä, kunnes saapuu muinaisen (roomalaisen?) kylän raunioille. Siellä on tehty kaivauksia ja sallitut reitit merkitty, missä voi kulkea. Mielenkiintoinen ja vahva energia hallitsee paikkaa. Rannassa kohoavat seinämät, jotka suojaavat ja suojasivat uljaina jo muinaista kylää tai linnoitusta. Tarkempaa tietoa noista raunioista ei ole, mutta pienellä keskittymisellä voi aistia paikan mystisyyden ja ehkä sotaisan menneisyydenkin. Vuohia kannattaa varoa, juoksevat vapaina eikä aina niin hyväksyvinä vieraita kohtaan.

Juuri ennen kuin hiekkatie alkaa, on suuri parkkipaikka ja sen rannanpuoleisella reunalla ihana, kotiruoka-taverna. Meidän kolmen hengen seurue söi vajaalla kolmellakympillä viiden eri ruokalajin päivän aterian. Melkeinpä voisi sanoa että parasta ruokaa Kreetan matkamme aikana. Tosin niin huokalimme monissa muissakin pikku kylissä..

Mutta todella voi suositella, monenlaista kasvisvaihtoehtoa, pataa ja lihaa. Nam...

Ja nautinto istuskella rauhassa meren yläpuolella aaltojen laulaessa. Ja ilman että tarjoilija yrittää hauskuttaa älyttömilllä suomensanoillaan. Aitoa ja puhdasta. Tavernan oikealta puolelta menee tie alas rantaan, ja rauhallinen pikku puokama kutsuu lepäilemään. Pieni uimakoppi ja suihku löytyy, sekä aurinkotuoleja.

Tutustumisen arvoinen kohde Kreetalla niin lekotteluun kuin surffailuunkin. Ja historian havinaa ihan lähellä.

Venizéloksen hauta ja näköalapaikka Haniassa

Karhu-äiti    24.07.2009    Hanian nähtävyydet    Hania

Upea näköalapaikka Hanian kukkulalla lentokentälle mentäessä.

Ranta

Mystigueh    12.07.2009    Kreetan nähtävyydet    Kreeta

Paratiisiranta Elafonissi on näkemisen arvoinen paikka. Kahlata voi pitkiä matkoja ja ne maisemat.. huh-huh. Suosittelen 10++

Oletko vieraillut Kreetalla?

Kerro muille kokemuksistasi!
Pieni hetki, sivua ladataan.