Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Matkakokemukset - Muita vinkkejä Durbanista

Durban Afrikan Miami?

Vieras    12.10.2013    Durbanin muita vinkkejä    Durban

Olin työreissulla durbanissa syyskuun lopulla 2013. Reissu oli kaikin puolin myönteinen yllätys. Konferenssi oli kansainvälisessä konferenssikeskuksessa (icc). Paikka oli melko uusi ja puitteet viimeisen päälle. Hotelli oli Durbanin rantakadun varrella Southern Sun Mahrani. Todella tasokas hotelli, jonka aamupalalla jaksoi koko päivän. Kongressikeskuksen vieressä lähes kiinni on Hilton hotelli. Voisin suositella sitä, jos menee konferensiin. Durbanin rantakatu on melko uusi ja leveää rantaväylää käyttävät lenkkeilijät ja rullaluistelijat jo heti aamusta. Aurinko nousi tuohon aikaan vuodesta noin klo 6.

Durbanissa oli kevät ja alku viikon keli oli hieman alle 20 mutta muuten oli lähes 30 astetta. Meren äärellä tuulee, mutta hieman sisämaassa on kostean lämmintä. Säävaihtelut ovat suuret tuohon aikaan.

Down towniin ei tehnyt mieli mennä kävelemään edes päivällä. Meitä oli kaksi vaaleaa naista matkalla.

Hotelilta sai luotettavan taksin ja hinnat kannattaa sopia etukäteen. Durbanissa on myös uusia hienoja ostoskeskuksia. Hintataso on Suomea halvempi ja etenkin ruoka ja juoma todella halpaa. Eri urheilulajien harjoituspaikat näyttivät olevan hyvässä kunnossa ja futiksen mm-kisojen jäljiltä puitteet hienot. Kaupingissa on hieno moses futis stadion, jonka päälle pääsi katsomaan maisemia skycarilla. Sousittelen. Kaupungissa oli myös paljon hienoja golfkenttiä ja laadukkaita hotelleja. Mielestäni Durban on hyvä matkakohde, jos ei kaipaa bailaamista yöelämässä, itse en olisi yöhön lähtenyt. Kävin myös safarilla, jonne taksi vei reilu 3 tuntia oli matka. Safari maksoi kokonaisuudessaab 200 euroa, mutta olinsen arvoinen. Mene ihmeessä Durbaniin. Ihmiset puhuivat englantia, tietty, ja olivat todella ystävällisiä. Ja ruoka hyvää, ja vielä yksi hyvä asia, Aikaero eintuo matkaväsymystä.

Kokemuksia Durbanista

Vieras    24.02.2008    Durbanin muita vinkkejä    Durban

Vierailin Durbanissa työasioissa elokuussa 2007. Etelä-Afrikassa oli silloin kevät, mikä Durbanin korkeudella merkitsi vaihtelevia säitä ja lämpötiloja. Toisena päivänä lämpötila oli kuin Suomen kesässä, yli 20 astetta, toisena päivänä +5 ja +10 välillä, kylmä tuuli, pilvistä, villatakki ja päällystakki tarpeen. Ilta alkoi pimetä klo 17.30 jälkeen ja pimeys tuli nopeasti, aamu valkeni klo 7 jälkeen.

Etelä-Afrikka on kuuluisa korkeista rikosluvuistaan, eikä suotta. Kaupungilla liikkuminen varsinkin iltaisin on mieleenpainuva, muttei kovin suositeltava kokemus - miten koko suurkaupunki voi olla kuin Helsingin asematunneli perjantai-iltana! Huomiotani kiinnitti korttelia kiertävät pikkubussit, joita kansoittivat meluavat +-20 vuotiaitten miesten ryhmät. Eurooppalaisena ei juuri ollut mahdollisuutta hukkua massaan, sillä valkoihoisia kaduilla näkyi vähän. Niinpä yksi bussi lähti seuraamaan meikäläistä ja sieltä huudeltiin jotain kielellä jota en tunnistanut. Kimppuun ei kukaan pyrkinyt, mutta katsoin järkeväksi karistaa seuraajat kävelemällä yksisuuntaista katua vasten liikennettä. Yleisesti ottaen normaali valppaus, terve järki ja selvin päin liikkuminen ja mieluiten vain valoisaan aikaan ovat suositeltavia.

Julkinen liikenne on olematonta, ja päivisin näyttävät em. kaltaiset pikkubussit pääosin vastaavan kuljetuksista. Aikatauluja ja reittikarttoja ei ollut. Takseja on sekä henkilöauto- että pikkubussimalleja. Luotettavimman taksin saanee tiedustelemalla hotellista, mutta silloinkin on syytä sopia hinta etukäteen, koska taksamittari ei ole luotettavuuden tae: mittari voi juosta tuplahinnan.

Rikollisuus ja varsinkin sen pelko näkyi esim. turistien vähyytenä missä ikinä liikkuikin. Tosin vuodenajallakin saattoi olla vaikutusta. Rantabulevardilla ihmettelin pitkää riviä myyntikojuja, joiden ympärillä ei parveillut asiakkaita kuten yleensä turistikohteissa. Hampuusin näköisiä vetelehtijöitä sen sijaan oli runsaasti, eikä tehnyt mieli kaivaa lompakkoa tai kameraa näkyville, mistä hotellissakin varoittelivat. Kokeilin tosin valokuvausta ja heti joku kuvaan osuva oli kärttämässä maksua siitä että häntä kuvataan. Köyhyys oli muutenkin silmiin pistävää, eikä roskiksesta ruokaa etsivä köyhä ollut harvinainen näky. Muovikanistereita kärryssä työntävät pikkupoikaryhmät olivat alkuillasta tavallinen näky - ei selvinnyt mistä oli kyse, mutta muovikanistereita maassa riitti, sillä jopa maitoa myytiin litran vetoisissa kahvallisissa muovikanistereissa. Ehkä niistä sai panttimaksun?

Kiertelin myös tavallisissa kaupoissa ja tavarataloissa (ensimmäinen kauppa, johon osuin Durbanissa, oli Spar-kauppa!!!), missä ostaminen oli turvallista ovella ja kaupan ulkopuolella seisovien vartijoiden ansiosta. Tavalliset ihmiset tuntuivat suhtautuvan arvostavasti siihen, että valkoinen mies asioi heidän keskuudessaan ja tavalliset ihmiset olivat kauttaaltaan ystävällisiä ja neuvoivat mielellään jos oli kysyttävää.

Summa summarum: kaunis maa, ihmiset ystävällisiä ja välittömiä, poliisit ja vartijat avuliaita ja ystävällisiä, hinnat suomalaisittain edullisia, hampuuseja varottava niin kuin muuallakin ja tervettä järkeä syytä käyttää, rikollisuus rajoittaa liikkumista ja uhkaan on syytä suhtautua vakavasti.

Oletko vieraillut Durbanissa?

Kerro muille kokemuksistasi!
Pieni hetki, sivua ladataan.