Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Matkakokemukset - Nähtävyyksiä Brysselissä

Bryssel – ei heikkohermoisille

Vieras    08.09.2014    Brysselin nähtävyydet    Bryssel

Kaupunki on täynnä kaaosta, likaa, turistilaumoja, ruuhkia, syntiä ja korruptiota. Paikallisten ihmisten identiteetti tuntuu olevan jotenkin hukassa. Myös monikulttuurisuus näkyy vahvasti kaikkialla, aivan kuten muissakin maailman metropoleissa.

Kävelykeskustassa on tungosta keskipäivästä yöhön asti. Brysselissä on varsin suuria korkeuseroja, joka on kävelijälle toisaalta haitta, mutta toisaalta mäen päältä kaupunki hahmottuu paremmin. Liikenne on painajaismaista. Kapeilla kaduilla pillit soivat ja autot ruttaantuvat. Meininki on aivan ranskalaista, eli mikään ei toimi. Kaupungin alittavista tietunneleista selviytyminen on mahdotonta, joten pienet navigointivirheet johtavat helposti tunnin ylimääräiseen autossa istumiseen. Metro on jollain tapaa vaikea hahmottaa ja useat pysäkit on piilotettu rakennusten sisään/alle, joten sisäänkäyntien löytäminen voi olla haastavaa.

Jossain on väitetty, että Bryssel on kulinaristin taivas. Ei tasan pidä paikkaansa. Paikallinen ravintolatarjonta koostuu etupäässä etnisistä kebab-pitsa-läävistä sekä turistien vedättämiseen erikoistuneista puljuista. Ns. "ravintolabasaarikorttelia" kannattaa välttää erityisesti. Sisäänheittäjät lupaavat ilmaisia drinkkejä yms. mutta ruoka on kallista ja todella kehnolaatuista pakastemössöä. Näille mafiosoille kannattaa olla todella töykeä. Simpukat yms. ovat ylihintaisia ja varsinkin yliarvostettuja. Keskustasta löytyy myös todella kalliita laaturavintoloita, joissa syövät etupäässä yhteiskunnan piikkiin pröystäilevät byrokraatit ja EU-virkamiehet. Brysselissä ravintolaruoan laatu on siinä määrin kehnoa, että kannattaa syödä vain McDonaldsissa, Subwayssa jne. ketjupaikoissa. HUOM! Jos kuppilan edessä/ulkoseinässä on jotain annosten valokuvia, välttäkää ehdottomasti paikkaa.

Ilta- ja yöaikaan Grand Plazan ympäristö on täynnä huutoa ja sekoilua. Juoppoturistit, känniset nuoret ja huumeporukat pitävät huolen siitä, että aika ei käy tylsäksi. Hotellihuoneessa on turha yrittää nukkua ilman unilääkkeitä, sillä kun humalaisten huuto loppuu, tulevat putsauspartiot. Ihmisten ja eläinten ulosteet (joita on kaduilla oikeasti niin paljon, että eteensä kannattaa todellakin katsoa) pestään aikaisin aamulla kaduilta niin kovaäänisesti, että kaikki takuuvarmasti heräävät siihen.

Mitään varsinaista vaaran tuntua ei Brysselin yössä ole, mutta taskuvarkaat, turistinaisten tykö tulevat eksoottiset hurmurit sekä pillerikauppiaat kuuluvat toki kuvioon.

Kaupungin museot ja nähtävyydet ovat ruuhkaisia. Brysseliläiset osaavat hyödyntää turistimassat taloudellisesti, joten monesta asiasta jää hieman jymäytetty fiilis. EU-hallintokortteleita on paljon ja ne ovat kovin masentavia ja ahdistavia. Arkkitehtuuriltaan Bryssel on mielenkiintoinen aikakausien ja rakennustyylien sekasotku. Katseltavaa riittää paljon.

Tämän arvostelun voi helposti leimata negatiiviseksi ja sivuuttaa jonkun juntin tuotoksena. Miten vain, mutta ainakin kuvaus perustuu empiiriseen havainnointiin ja pidempiaikaiseen kaupungissa oleskeluun.

Lopuksi: Belgiassa on pienestä koostaan huolimatta paljon nähtävää eikä Bryssel anna maasta oikeaa kuvaa. Esim. Antwerpen, Brügge ja Gent ovat mukavia paikkoja.

Euroopan pääkaupunki!

Vieras    24.06.2013    Brysselin nähtävyydet    Bryssel

Bryssel EU.n pääkaupunkina on suorastaan vitsi! Tämä parin tuhannen olutmerkin ja monessa paikassa sen uloslasketun virtsan haju ja yleinen epäsiisteys ei mielestäni kuulu EU:n yhteiseksi pääpaikaksi! Tai sitten se vain hyvin kuvaa kokko EU:n nykykuvaa.

No noista olutmerkeistä on turha lyhyen loman aikana hakea niitä omaan makuun sopivia kaiken maailman olutsotkujen seasta. Niihin kun sekoitetaan melkein mitä vaan! Ruokana tarjotaan melkein joka paikassa Musseleita tai ranskalaisia jossain majoneesisotkussa.

Suurin osa puistoista hoitamattomia ilman mitään kukkaistutuksia. Kasvitieteellisen "patsaspuisto" ja kuninkaanpuisto näistä surkeimmat!

Nähtävyyksistä mielenkiintoisin oli automuseo, jossa kattava kokoelma vanhoja kulkupelejä. Manneken Pis ei sen kummempi kuin Kuopion torin Veljmies-patsas! Ja vaikeasti löydettävä Jannike Pis kaltereiden takana sivukujalla vielä naurettavampi.

Vanhojen osin purkukuntoisten talojen sekaan tällätty lasipalatseja. Varmaan EU-rahoituksen turvin keskustan vanhojen "arvotalojen" kultaukset kyllä kunnossa. Vähänkin sivummalla kulkiessa ei päivälläkään tunnu kovin mukavalta kuljeskella eri vähemmistöryhmien keskuudessa.

Rikollisuus ja turisteja kohtaan ainakin taskuvarkaudet taitaakin olla Brysselissä yksi Euroopan korkeimpia huolimatta Belgian suuresta poliisien määrästä (yli kolme kertaa Suomeen verrattuna).

Jos Pariisin lentokenttä on sekainen ja kuuluisa laukkujen häviämisistään, niin Brysselin kentän kulkujärjestelyt ovat sitten samaa surkeaa luokkaa kaupungin metroasemien kanssa. Kentän turvahenkilöstön asiakaslähtöinen koulutus ja ystävällisyys on varmaan peruja historian gestapo kokemuksista.

Bon voyage à Bruxelles

nähtävyydet

Ahmat12    30.08.2011    Brysselin nähtävyydet    Bryssel

Muutaman kerran olen ollut Brysselissä turistina eri aikoina, eli lokakuun alussa, toukokuussa ja huhtikuussa.

Kaupungissa on niin paljon nähtävää että sinne tekee mieli uudestaan. Keskustan ravintolakadun mukavista (ainakin mitä vertaa suomalaisiin vastaaviin...) on vain hyviä kokemuksia, simpukat ovat must kun siellä käy.

Myös muualla on erinomaisia ruokapaikkoja. Hotellimme Astridin lähellä eli samalla aukiolla on kreikkalainen ravintola jonka ruoka on huippua. Talon viini on erinomaista. paikan nimeä en äkkiseltään muista valitettavasti.

Samassa hotellissa on asuttu monta kertaa, se on erinomaisella paikalla St Caterinen alueella eli lyhyt matka Grand Placelle.

Tuota kylmyyttä ja sadetta en kyllä allekirjoittaisi eli tuota josta joku kertoi. Meidän käynneillämme on ollut erinomainen sää eikä paikalliset ole siellä "turkeissa" kulkeneet. Mutta Bryssel on eurooppalainen kaupunki, ei siellä kukaan liiku kesälläkään shortseissa tai muissa vermeissä, se ei kuulu asiaan yksinkertaisesti. Vain suomalainen erehtyy liikkumaan kaupungeissa sopimattomissa vaatteissa.

Grand placella on kaupungin turistitoimisto, sinne kannattaa mennä kysymään neuvoja, sieltä voi ostaa liikenteen eripituisia matkalippuja jne.

Parc du Jardin Botanique -patsaspuisto

Irene    29.08.2011    Brysselin nähtävyydet    Bryssel

Parc du Jardin Botanique -patsaspuisto on mukava käyntikohde Brysselissä. Labyrinttipuisto upeine kasveineen ja hienoine patsaineen antaa puitteet rauhallisemmalle lomapäivälle, kun ottaa mukaan eväät ja halutessaan kirjan ja nauttii täysillä olostaan.

Parc du Jardin Botanique -patsaspuisto jatkuu toisena puistona kadun toiselle puolelle, jossa on ihastuttava lampi ja suihkulähde, paljon penkkejä ja runsas puusto, kukkaistutukset sekä rauha ja linnunlaulu.

Vanhasta kaupungista pystyy kävelemään ko. puistoon helposti. Puisto on vanhan kaupunginosan koillisosassa.

Auto-, sota- ja taidemuseot samassa osoitteessa

Irene    19.07.2011    Brysselin nähtävyydet    Bryssel

Brysselin automuseo on käymisen arvoinen paikka. Se sijaitsee lähellä Euroopan parlamenttia ja Parc du Cinquantenaire -puistoa, taidemuseon vieressä.

Metrolinjat 1 ja 5 sekä ainakin bussit numero 95, 38 ja 48 vievät lähelle museoita. Metrolla mentäessä kannattaa jäädä Merode -pysäkillä pois.

Lipun hinta museoon on 7euroa, valokuvauslupa maksaa 2,5 euroa.

Museo on avoinna kesäaikaan kello 10-18 ja talviaikaan kello 10-17 joka päivä.

Lisätietoja: www.autoworld.be

Sotamuseo oli maanantaina suljettu. Taidemuseoon emme enää jaksaneet poiketa.

Brysselissä on käytössä Bryssel -card, jolla pääsee museoihin ja julkisiin kulkuvälineisiin maksutta.

Lisätietoa kortista sivulla visitbrussels.be/bitc/front/.../id/206.do

Puisto kuninkaan palatsin edustalla

Irene    16.07.2011    Brysselin nähtävyydet    Bryssel

Kävelimme uteliaina ja innokkaina katsomaan kuninkaan linnaa ja sen edustalla olevaa puistoa, joka näkyi kaupunkikartassa suurena alueena.

Mielikuvat jostain komeasta, huolellisesti hoidetusta kukkaispuistosta rapisivat välittömästi, kun pääsimme perille. Viime vuotisia kuivuneita syksyn lehtiä joka paikassa tuulen riepottelemana. Vaatimattomien nurmikkoalueiden ulkopuolella luonnon hiekka- ja kivialueita, roskia ja pimeitä puiden varjostamia alueita joka puolella. Yksi iso kukkaistutusalue löytyi.

Penkkejä löytyi kiitettävästi. Puistokahvila oli suljettu heinäkuussa.

Tuli mieleen ajatella, että jos olisin belgialainen, en kehtaisi koskaan esitellä kuninkaan palatsin edustalla olevaa puistoa ulkomailta saapuneille tutuilleni.

Lähdettyämme puistosta aivan kuninkaan palatsin vieressä olevia portaita alas, hämmästyksemme kasvoi, kun näimme roskien määrän portaikossa ja portaikon huonon kunnon.

Kävimme uudelleen puistossa Belgian kansallispäivänä 21.7., jolloin puistossa oli paljon ihmisiä, musiikkia, esityksiä, näyttelyjä ja erilaista toimintaa. Suuren kokonsa vuoksi puisto oli ihanteellinen paikka kansanjuhlalle ja kojut, karuselli ja ilmapallot yms. toivat väriä.

Brysselin katu- ja yleiskuva on paikoittain epäesteettistä, mikä johtuu huonosta kaupungin kokonaissuunnittelusta, jossa on unohtunut mm. tasapaino uuden ja vanhan välillä.

Brysselistä löytyy kauniitakin puistoja, erityisesti vanhasta kaupungista ja Euroopan parlamentin takaa. Parque du jardin Botanique -puisto on suuri kasvitieteellinen patsaspuisto.

Tässä muutama hyödyllinen sivu matkailijoille:

visitbrussels.be/bitc/front/.../id/206.do

www.brussels.info/facts/

Manneken Pis

sadey80    24.06.2008    Brysselin nähtävyydet    Bryssel

Täytyy oikein ihmetellä, miten tälläinen 50 cm korkea patsas voi olla niin tunnettu ympäri maailman. Brysseliin kun menimme, olihan tämä ihme käytävä katsomassa, vaikka en vielä siinäkään vaiheessa ymmärtänyt mitä ihmeellistä tässä pienessä, alati pissaavassa patsaassa oikein oli/on. Lähinnä jäin ihmettelemään sitä patsaan ympärillä häärivää japanilaisryhmää, jotka tuijottivat pientä poikaa kuin suurempaakiin antiikin ihmettä. Mutta voinpahan nyt mainostaa nähneeni maailman kuuluisimman pissapojan :)

Patsaan takana oli pieni kauppa, joka yllätys yllätys oli täynnä jos jonkinmoista pissapoikatavaraa. Ja pahvitaulun avulla sitä pääsi itsekin kokeilemaan, miltä tuntuisi seista loputtomasti pissimässä turistien ympäröimänä. Nähtävyyshän se on tämäkin!

Oletko vieraillut Brysselissä?

Kerro muille kokemuksistasi!
Pieni hetki, sivua ladataan.