Matkakokemukset - Muita vinkkejä Aucklandista

Tasmanian meri

Vieras    23.12.2019    Aucklandin muita vinkkejä    Auckland

Olin 2 viikkoa Auclandissa. Ihan huikee setti. Maori äijien kanssa pelattiin bilistä paikallisessa. Suht boheemi kulttuuri. Noin vuoden päästä muutan sinne. Työviisumin saa helposti. Ihan v*tun makeet huudit!

Aucklandin alkusyksy vastaa Suomen kesää

leskhan    10.04.2014    Aucklandin muita vinkkejä    Auckland

Aucklandin alkusyksy vastaa Suomen kesää

Auckland, Uuden Seelannin suurin kaupunki, sijaitsee pohjoisen saaren pohjoisosassa. Se on siis lähempänä päiväntasaajaa kuin suurin osa maata. Uuden Seelannin lumihuippuiset vuoret sijaitsevat maan eteläosissa, lähempänä etelänapaa.

Täällä on kaikki päinvastoin kuin meillä Euroopassa. Aurinko kyllä nousee idästä, mutta se kulkee päivän mittaan pohjoisen kautta länteen. Meidän kesällämme täällä on talvi, ja vastaavasti toisinpäin. Kun meidän jouluumme kuuluu olennaisena osana talvi ja lumi, vastaa täkäläisen joulun viettäminen lähinnä meidän juhannustamme. Silloin täällä syödään, juodaan, lauletaan ja uidaan. Se on keskikesän juhla. Uudessa Seelannissa on vasemmanpuoleinen liikenne.

Näinä päivinä (10.-13.3.2014) Aucklandissa järjestetään tinnituskonferenssi, 8th International TRI Tinnitus Conference, joka pidetään vuosittain jossain päin maailmaa. Toinen tinnitustutkimusyhteisö on ITS, joka kokoontuu muutaman vuoden välein. Molempiin kokoontumisiin ottavat osaa suurinpiirtein samat maailman huippuosaajat ympäri maailmaa. Vaimoni, Marja Estola, on tällä kertaa ainoa suomalainen osanottaja konferenssissa.

Koska en maallikkona itse ota osaa tinnituskonferenssiin, jää minulle päivittäin aikaa tutustua paikalliseen kulttuuriin. Niinpä päivät kuluvat kuljeskellessa ympäri kaupunkia. Auckland antaa itsestään hyvin siistin kuvan. Kerjäläisiä näkee silloin tällöin, mutta heitähän löytyy kotimaastammekin. Liikennejärjestelyt ovat erittäin sujuvat suhteessa kaupungin suuruuteen, myös jalankulkijan näkökulmasta. Turistin on hyvin turvallista liikkua ulkona, ainakin päiväsaikaan. Virkavallan ei tarvitse olla näkyvillä, olenkohan nähnyt vain kerran poliisiauton?

Auckland on varsinainen eri kansallisuuksien sulatusuuni. Alkuperäisväestön eli maorien lisäksi toinen vanha kulttuuri täällä on valkoihoiset, joiden juuret ovat Euroopassa, erityisesti Englannissa. Kasvavia väestönosia ovat aasialaiset kansat, kuten intialaiset ja etenkin kiinalaiset, joiden osuus täällä kasvaa jatkuvasti.

Uuden Seelannin maaperä on tuliperäinen. Aucklandin alueellakin on useita kukkuloita, jotka ovat syntyneet tulivuoren purkauksen seurauksena. Toisissa näkyy vielä kraaterin kohta painaumana. Mäkien koko vastaa suurinpiirtein kotoista, imatralaista Mellonmäkeämme, ehkä kuitenkin ollen jonkin verran suurempi. Mieleen tuli hauska idea, jospa Mellonmäki onkin vanha tulivuori.

Keskustassa, downtownissa, on useita pilvenpiirtäjiä sekä korkea näkötorni, Sky Tower, josta mm. järjestetään huimapäille benjihyppyjä, ei kuitenkaan perinteisellä pää alaspäin -tyylillä, vaan kahden vaijerin väliin pingotettuna pää ylöspäin. Torni oli valmistuessaan eteläisen pallonpuoliskon korkein rakennelma. Nyt sen ohi on kiritty eri maissa. Keskustassa nykyaikaisten liiketalojen välissä on säästetty vanhoja rakennuksia reilun sadan vuoden takaa. Paikkojen nimissä vilahtelee vanhoja maori-kulttuuriin viittaavia nimiä. Täällä arvostetaan alkuperäiskansaa.

Turismi on yksi Aucklandin merkittävimmistä elinkeinoista. Suuret valtamerilaivat sekä lentokoneet tuovat kaupunkiin turisteja ympäri maailmaa. Matkamuistoliikkeet ja turisteille suunnatut kuppilat lisääntyvät sitä mukaa, kun siirrytään lähemmäs satamaa. Satama-alueen lähistöä paikalliset kutsuvat sanalla waterfront. Silmiinpistävän suuri määrä täällä on purjevenesatamia. Eivätkä alukset niissä ole mitään pikkupaatteja, vaan merikelpoisia suuria purjeveneitä valtavan korkeine purjemastoineen.

Kadulla kulkevien ihmisten pukeutuminen on melko kirjavaa. Osan pukeutuessa T-paitaan ja shortseihin, osa on jo kaivanut naftaliinista talvisempia asuja.

Juttelin paikallisen taidemuseon virkailijan kanssa Aucklandin säästä. Lämpötilan ollessa talvisaikaan kymmenessä celsius-asteessa paikalliset hytisevät kylmyydestä. Kuultuaan minun olevan Suomesta virkailija kysyi, onko meillä lunta. Vastasin, että on, mutta tänä talvena normaalia vähemmän. Hän kertoi, että normaalisti täällä on joulukuussa hiostavat yöt, mutta nyt yölämpötilat olivat keikahtaneet viileiksi. Sääilmiöiden vaihtelu on näköjään globaali ilmiö.

Auckland, 12.3.2014/Hannu Leskinen-Estola

Oletko vieraillut Aucklandissa?

Kerro muille kokemuksistasi!
Pieni hetki, sivua ladataan.