Asturiasin matkakokemukset ja vinkit

Asturias - luonnonparatiisi

Vietimme viime kesänä kuusi viikkoa Asturian eri osissa. Tutustuimme sekä rannikkokaupunkeihin että vuoriston luonnonpuistoihin. Patikoimme kävelyreittejä Picos de Europan kansallispuistossa, Somiedon ja Redesin luonnonpuistoissa sekä rantareittejä meren tuntumassa.

Toisena teemana luonnossa liikkumisen rinnalla oli tutustuminen asturialaiseen ruoka-, ravintola- ja siiderikulttuuriin.

Valmistelimme matkaa suomenkielisen kävelyreittioppaan "Topwalks - kävelyreitit Espanjassa" -sivuston avulla: www.topwalks.net/fi/index.htm

Löysimme sivustosta erinomaiset reittiselostukset, kartat, ajo-ohjeet ja tiekartat. Latasimme sivustosta myös GPS-välipisteet suunnistamista helpottamaan. Patikointireitit valitsimme lähinnä sivuston kuvien perusteella, mutta käytimme hyväksemme myös Topwalksin vaikeusluokitusta.

Aloitimme helpoilla reiteillä Covadongan järvillä. Patikoinnin jälkeen palasimme piskuiseen Covadongan kylään tutustumaan pyhättöön ja vaikuttavaan Basilikaan. Kylä oli todella vaikuttava etenkin iltavalaistuksessa.

Picos de Europan puistossa kävelimme vielä kuuluisan Río Cares -reitin Poncebosista Cainiin ja takaisin sekä hekeäsalpaavan retken Canerosta Urriellun majalle.

Siiderikulttuuri

Ensimmäisen patikointirupeaman jälkeen siirryimme Asturian siiderialueelle. Majoituimme Villaviciosaan ja aloitimme opinnot Navassa sijaitsevassa siiderimuseossa. Siiderinvalmistukseen tutustuimme vielä erikseen Cortina-siideritalossa.

Sitten oli maistelun vuoro. El Cañu Villaviciosassa on perinteisen tyylin sidreria. Seuraavaksi yhdistimme siiderin kalaravintoloiden antimiin rannikon hurmaavissa pikkukylissä Tazonesissa, Llastresissa ja Llanesissa. Tuore kala maittoi, ja edistimme ruoansulatusta tutustumalla patikointireitteihin aivan rannikon tuntumassa sekä Sierra del Cueralla ja Sierra del Suevella.

Somiedon ja Redesin puistot

Sisämaassa Redesin ja Somiedon luonnonpuistoissa ruoka oli vahvempaa ja selkeämmin "asturialaista". Varsinkin Fabada-pata antoi pontta askeleisiin, kun kapusimme vuorten rinteitä. Redesin reiteistä pidimme eniten La Cruz de los Ríos -reitistä. Somiedossa hurmaannuimme luonnollisesti reitteihin, jotka veivät meidät upeille vuoristojärville.

Asturia tarjoaa luonnosta ja liikunnasta kiinnostuneille kaikkea - helppokulkuisia järvi- ja rannikkoreittejä, ankarampaa kapuamista vuorten huipuille, alppien kaltaisia maisemia Picos de Europalla, jylhää rannikkoa Atlantin rannalla, eläimiä vuoristopolkujen varrella ja kukkaloistoa luonnonpuistojen laaksoissa.

Tässä esittely yhdestä suosikkireitistämme: www.topwalks.net/fi/somiedo/...iencia.htm

Kuten Asturias itseään mainostaa, Paraiso natural - luonnonparatiisi.

Oletko vieraillut Asturiasissa?

Kerro muille kokemuksistasi!
Pieni hetki, sivua ladataan.