Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Kuuban matkakokemukset ja vinkit

Air France - älä lennä, ainakaan busineksessa

Vieras    24.11.2018    Kuuban lennot & liikenne    Kuuba

Olimme ostaneet mieheni kanssa business liput Air Francelta Pariisin kautta Havannaan. Paluumatkalla mieheni lippu oli downgreidattu meiltä mitään kysymättä. Meitä ei kuunneltu eikä asiaa mitenkään meille selvitetty, päinvastoin virkailija yritti pimittää asian meiltä. Törkeää touhua. Nyt yritämme selvittää miten korvaavat asian. Air Francen facea lukiessani emme ole ainoita joille Air Francen vastaavaa on tehnyt. Eli suosittelen käyttämään muita lentoyhtiöitä - ei siis Air Francea..ainakaan jos kuvittelee lentävänsä lentävänsä business luokassa

Hotellivaraus

Vieras    14.08.2018    Kuuban vaarat ja ongelmat    Kuuba

Saimme edulliset lennot Kuubaan KLM:n tarjous menopaluu hiukka alle 600€. Hotellin varaaminen ei onnistu ainakaan booking.com sivustolta tai muista Yhdysvaltoihin rekisteröidyistä matkatoimistoista esim Kalevatravel. Syynä USAn ja Kuuban kauppasaarto. Etsitään varausmahdollisuuksia.

Majoitusten esittelyt kyllä löytyvät hyvin booking.comista

Omatoimimatkalla Kuubassa 2016

PekkaP    21.02.2016    Kuuban vaarat ja ongelmat    Kuuba

Teimme puolisoni kanssa 5 viikon omatoimimatkan Kuubaan tammi-helmikuussa 2016. Lennot Finnair&Iberia Helsinki-Madrid-Havanna. Kuuban kierto reittiä Havanna-Vinales-Playa Giron-Cienfuengos-Trinidad-Santiago de Cuba-Baracoa-Guardalavaca-Camaguey-Santa Clara-Havanna. Käytimme Viazul-busseja, yhteistakseja (taxi collectivos) sekä kerran hotellibussia. Matkat saaren ympäri maksoivat kaikkiaan n. 230 cuc per henkilö. Yövyimme yksityismajoituksissa (casa particulares). Majoitus maksoi 25-30cuc/yö. Cuc on vaihtopalkkiot huomioiden suurinpiirtein saman arvoinen kuin euro. Aamiaistarjoilut casassa maksoivat 4-5cuc/henkilö. Keitto- tai voileipälounas kahdelle, ruokajuomana olut tai vesi n. 10cuc kahdelta. Päivällinen kahdelle n. 25 cuc. Seuraavassa omatoimimatkalla kerättyjä tuoreita kokemuksia

Majoitus casa particulareissa

Majapaikat Kuubassa ovat hämmästyttävänkin siistejä!

Tripadvisor kertoo asiakkaiden näkemyksiä, mutta esittelee vain pienen osan tarjolla olevista mainioista majoitus- ja ruokapaikoista. Tripadvisor ei myöskään kerro majoituspaikoista Kuubassa niin tärkeää puhelinnumeroa. Varaudu siihen, että vaikka olet varannut majapaikan – hotellin tai casa particularin - hyvissä ajoin, majapaikka onkin täyteen buukattu kun menet perille sovittuna päivänä. Majoitus kyllä järjestyy ystävän tai ystävänystävän luona, mutta arpomiseksi menee majapaikan taso. Matkaoppaiden mainitsemat majoituspaikat ovat yleensä täynnä, ellet sitten tee varaustasi viikkoa paria ennakkoon. Luotettavin kanava majoituspaikan varaamisessa lienee paikallisen matkatoimiston käyttäminen (esim. Cubatur). Virkatietä tehty varaus koetaan aika vahvaksi, eikä sitä yleensä ylibuukata. Casa particularien omistajat varaavat kyllä mielellään seuraavan majapaikkasi. Heillä on oma verkostonsa, jota suosimalla saavat ilmeisesti provikkaa varaamaltaan seuraavalta Casalta. Jos pyydät tekemään varauksen itse määrittelemääsi paikkaan, varauksen tekeminen onkin jo vastahakoisempaa tai vastaus on, ettei kyseiseen majapaikkaan mahdu. Pääosin kaikki casa particularit olivat siistejä

Ruokailu

Casa particulareissa aamiaistarjoilu oli runsas ja maukas: Hedelmiä, hedelmistä juuri sinulle tehtyä mehua, leipää, voita, juustoa, makkaraa, kahvia ja paistettu kananmuna. Teetä oli harvemmin tarjolla ja usein sitä oli vaikea saada edes erikseen pyytämällä.

Casa Particularien tarjoama päivällisruoka saattoi olla erinomaista tai jopa surkeaa. Aina se oli edullista. Parhaat ateriat nautimme casa particularissa Guardalavacassa.

Vinkkiä hyvästä ruokapaikasta ei kannata kysyä majapaikan emännältä. Hän kyllä neuvoo sinut ruokapaikkaan, jota ylläpitää majapaikan pitäjän kaveri. Ruokalaskussa on sisällä merkittävä korvaus vinkin antajalle. Eli saat kylän kalleimman aterian, jonka taso saattaa kuitenkin olla siinä ja siinä. Jos taas kadulla joku tarjoutuu ohjaamaan sinut hyvään ruokapaikkaan, varaudu siihen, että tämä ystävällinen henkilö istuutuu pöytääsi kyselemään niitä näitä, tilaa juotavaa/syötävää ja häipyy ennen laskun maksun aikaa. Eli maksat myös opastajan ja mahdollisesti hänen kaveriensakin tarjoilut.

Valtion omistamissa paikoissa oli tarjoilijoilla valkeat paidat päällä ja rusetti/kravatti kaulassa. Ennakkotiedoista poiketen saimme useissa valtion omistamissa ravintoloissa oikein hyviä ruokakokemuksia ja hintakin oli kohtuullinen.

Internetin hyödyntäminen

Internet ei käytännössä ole vielä rantautunut Kuubaan. Majapaikoilla on jo useimmilla sähköpostiosoitteet, mutta käytännössä sähköposteihin vastaaminenn on hyvin satunnaista. Ja vaikka saatkin vastauksen, vastaaja saattaa olla joku sukulainen Amerikassa, joka vastaa majapaikan pitäjän puolesta viesteihin. Vaihdettu tieto ei ole ajantasaista. Nettiin pääset WiFillä isoimmissa kaupungeissa isojen turistihotellien aulasta ja keskuspuistosta. Tarvitset nettiin päästäksesi ”nauta”-käyttäjätunnuskortin, joita myydään ”ETECSA”-logolla varustetuissa myyntipisteissä. 10cuc/5hours. Kannattaa mennä nettiin aamupäivisin, sillä iltapäivällä & illalla verkko on täysin tukossa. Matkapuhelimessasi on syytä pysyä wifissä ja lukita ”mobiilidata” pois käytöstä, sillä jo yhden valokuvan lukeminen/lähettäminen kännykällä maksaa yli kymmenen euroa.

Musiikki

Musiikkikeskuksien ”Casa Traditional” tarjonta on jäänyt jälkeen yksityisten ravintoloiden tarjoomasta. Betoniset isot musiikkihuoneet ovat akustisesti täysin onnettomia kakofoniahuoneita. Varsinkin kun vahvistimien käyttö on yleistynyt, musiikkikeskukset tarjoavat kipurajalla olevaa meteliä, joka suorastaan työntää aikuisemman väestön ulos. Parhaita musiikkikokemuksia löytyy pienistä ravintoloista, joissa soittaa akustinen trio tai kvartetti. Myös esim. Trinidadissa kirkon viereisillä rappusilla voi nauttia laadukasta paikallista musiikkitajontaa eri kokoonpanoilla mukana persoonallisen saundin omaavia solisteja.

Pakokaasut

Astmasta tai vastaavasta kärsivän on hyvä tietää, että nuo niin nostalgiset 1950-luvun amerikanraudat samoin kuin raskaampi kalusto tuottavat aikamoisen pakokaasusotkun vilkkaampiin kaupunkeihin. Santiago de Cuba on ehkä pahin, koska kaupunki on rakennettu rinteeseen, jota ylös kiivetessään nuo väljiksi kuluneet moottorit joudutaan pakottamaan maksimitehoille.

Hinnat

Hinta kannattaa AINA tarkistaa ETUKÄTEEN! Jos vaikka poikkeat parturiin hintaa kysymättä, saatat maksaa muutaman minuutin työstä saman kuin kotipuolessa. Taksit luonnollisesti ehdottavat aina 1,5-2x isompaa hintaa kuin, millä ovat valmiiti keikan tekemään. Sama pätee casa particulareihin; voit varausta tehdessäsi määritellä, että kunhan hinta per yö ja per aamiainen on haluamasi, olet halukas majoittumaan. Ravintoloissa harvemmin tuli yllätyksiä, hinta oli aina menun mukainen.

Taksit

Keskeisillä paikoilla kaupungeissa on aina seisoskelemassa taksinvälittäjiä, jotka ovat aktiivisesti kimpussasi. Heillä ei ole itsellään autoa, vaan sanovat sen olevan ”kulman takana”. He hommaavat sinulle lennosta taksin ja saavat tuosta työstä luonnollisesti oman elantonsa. Kun löydät mieleisen taksin, sovi seuraavakin keikka tämän saman kaverin kanssa. Pääset helpommalla ja halvemmalla kuin välittäjää käyttäen.

Paikallisten käsitys taksikyydin maksajasta on, että jos otetaan taksikyydin tilanneen (turistin) lisäksi myös muita matkustajia, se tapahtuu kysymättä alun perin taksin tilanneelta mitään. Taksimatkan maksaa kuitenkin kokonaan se, joka kyydin alunperin tilasi. Meteli kannattaa nostaa ennakkoon, ei jälkikäteen!

Pienemmillä teillä, kuten mm. Baracoasta Moaan siirtyessäsi suosittelen valitsemaan – ei halvinta, vaan - nykyaikaisimman mahdollisen ajopelin! Tie on niin karmeassa kunnossa, että parikin tuntia lehtijousilla varustetun auton kyydissä saa niskasi jumiin ja perslihakset huutamaan ”AAPUUVAA!” Maksa vähän enemmän ja valitse nykyaikainen, ilmastoitu auto, jonka jousitus ja iskunvaimentimet sallivat ajaa vauhdilla pitkin muhkuraista tietä.

Kaupunkien väliset Bussit

Viazulin bussien käyttäminen vaatii asennetta. Bussilippu täytyy hankkia tietty viimeistään edellispäivänä. Maksetun lipun kanssa et pääse bussiin, vaan joudut menemäänn Viazulin toimistoon tuntia ennen bussin lähtöaikaa. Toimistosta saat vasta lipun, jolla pääset bussiin sisälle. Lippuun merkitty paikkanumero ei merkitse mitään, vaan menet istumaan, mistä satut vapaan paikan löytämään. Rinkka/isompi matkalaukku täytyy toimittaa ennakkoon matkatavaraosastolle, joka köyttää siihen merkintälipukkeen ja repäisee sinulle lipukkeesta puolikkaan, jolla saat laukkusi perillä takaisin itsellesi tavaratilasta. Luonnollisesti myös matkatavaran käsittelijät haluavat osansa miljonäärituristin rahavirroista ja vaativat eri käänteissä yleensä 1cucin tippiä per laukku.

Käytännössä riittää kun annat jonkun pienemmänkin kolikon. Koskaan summan suuruudesta ei tullut sanomista.

Pinnaa saattaa alkaa kiristämään, kun bussin lähtöaika tulee. Bussia ei näy missään! Bussi tulee ehkä 15min-30 min myöhässä. Kuljettaja tyhjentää bussin tähän astisistakin matkustajista ja sanoo, että nyt hän pitää puolen tunnin ruokatauon. Siinä sitten seisot lukitun bussin edessä 45-60min, kunnes bussikuski suvaitsee tulla takaisin hammastikkua pureksien ja menee tupakalle. Kenellepä siinä paljon valitat, ei kun odotat kiltisti vaan, kunnes ovi aukeaa. Viimein bussiin päästyäsi löydät kenties vapaan paikan, jonka edessä olevan istuimen selkänoja retkottaa ala-asennossa. Joko mekanismi on pettänyt tai edessä oleva matkailija on päättänyt nukkua sylissäsi. Kun matkaan on päästy, huomaat, että bussissa on hurjan kylmä. Ilmastointi on täysillä ja jalkoja paleltaa, ellet hoksannut varata lämmintä vaatetta suojaksesi. Tulihan niskatyyny mukaasi! Uudetkin asfalttitiet ovat möykkyisiä, mikä rasittaa pitemmän päälle harteita. Niskaa tukeva puhallettava tyyny auttaa kummasti kestämään tärinää.

Hotellit järjestävät asiakkailleen bussikuljetuksia kaupunkien välillä. Autot ovat parempia kuin VIazulilla. Hinnat vain pari euroa kalliimpia. Cubaturin matkatoimistosta tai hotellin turisti-infosta voit lunastaa paikan hotellibussiin vaikka asuisitkin casa particularissa.

Kerjääminen

on Kuubassakin luonnollinen tapa päästä osalliseksi turistin tuottamista rahavirroista. On ammattikerjäläisiä hyytävine tarinoineen, invalideja istumassa hiljaa katuvarressa ja lapsia karkin, kynän tai kolikon toivossa. Parempi miettiä itselleen ennakkoon linjaus, miten suhtautua kerjäämiseen. Toimivaksi ja hyväksytyksikin huomasimme linjauksen: Invalideille kyllä, muille ei. Sen kun kertoi espanjaksi kerjääjälle, tämä useimmiten siirtyi seuraavan turistin luokse. Tosinn invalideista osa ei halunnut mitään almuja, kunhan vaan istuivat pyörätuolissa katuvarressa katselemassa elämänmenoa. Ammattikerjäläisillä on tarkka näkö ja hyvä muisti; kerran pakit saatuaan he eivät yleensä tule toista kertaa asioimaan luoksesi.

Sää!

Kuubassa voi olla melko kylmää ja sateista tammi-helmikuussa! Varaa reppuun sadeviitta ja pitkähihaista lämmintä vaatetta. Luonnonpuistoissa patikoimiseen tarvitset liejua sietävät ja tukevat kengät. Huomenna voikin sitten olla tosi helteinen päivä, joten suosi kerrospukeutumista ja varaa juomista aina riittävästi mukaasi.

Kieli!

Englannillakin pärjää, mutta espanjan perusfraasit on syytä opetella. Espanjaa osaten saat matkasta huomattavasti enemmän irti. Englannin kielellä pääset keskustelemaan vain oppineempien kanssa, jolloin duunaritason näkemykset jäävät kuulematta.

Kokeneemmalle omatoimimatkaajalle Kuubaa uskaltaa suositella. Kuuba on ainutlaatuinen maa ja kuubalaiset ihmisinä ystävällisiä. Tämän kokeminen ei jätä ketään kylmäksi. Aikamoiseen säätämiseen täytyy kuitenkin varautua. Turistille suosittelen valmismatkoja.

Kiertomatka Kuubassa omin päin

Vieras    06.02.2016    Kuuban muita vinkkejä    Kuuba

Teimme hiukan epätavallisemman matkan Kuubaan, mieheni ja minä tammikuussa 2016.

Ostimmme Finnairilta suorat lennot 2 viikoksi ja viivyimme 3 pv Havannassa Casa particularissa, joka oli ihan kiva. Saimme omistajan suosittelemana aivan mainion oppaan, joka kierrätti meitä kaupungilla. Sitten vuokrasimme auton 8 päiväksi Hotel Inglaterrasta. Saimme etsiä vähän sillä tuolloin autoista oli kova kysyntä ja hetken näytti siltä ettemme saakaan autoa. Kiersimme reitin Vinales - Cienfuegos, Trinidad, Cayo Guillermo, Santa Clara, Varadero. Kertyi 2000 km!

Cayo Guillermo ja Varaderon yöpymiset olivat all inclusive 4 tähden hotellissa. Muut noissa kotimajoitukissa. kustannukset 2 hengeltä noin:

Lennot. 2400 €

6 yötä all incl rantahotelli N. 980 €

8 yötä casa particular. N. 250 €

Auton vuokr. 8 pv +bensa. N. 1000 €

Yhteensä 4430 €, siis alle 2215 € per nenä.

Tämän lisäksi visumikustannus 22 €, useita ravintolasyömisiä, jossa aterian hinnat vaihtelivat 5 - 30 € per henkilö, pääsymaksuja ja tippejä, ostoksia ja köyhäinapua. Rantahotelleissa oli kaikki ateriat ja kaikki juomat hinnassa mukana.

Ajamisen suurin vaikeus on tienviittojen puuttuminen monesta paikasta. Havannasta ulospääsy ja sinne palaamista varten kannattaa ottaa opas tai esim liftari tien poskesta, jos uskaltaa. Tiekartta välttämätön. Liikennettä ei ole paljon ja teiden kunto on parempi kuin afrikassa. Suurimpana vaaratekijänä on ilman valoja ja heijastimia ajavat hevoskärryt, pyöräilijät ym.

Kuuba 12/2015

Vieras    08.01.2016    Kuuban vaarat ja ongelmat    Kuuba

Tulipa käytyä Kuubassa joulukuussa 2015. Lienee ollut jotain vajaa sadas valtio tähän saakka.

Aurinkoa oli riittävästi mutta muuten olosuhteet maassa ovat lähellä lopun alkua.

En voi käsittää että miksi maata hehkutetaan Suomessa paratiisina. Jopa mainos "matkusta nyt ennen kuin kaikki muuttuu amerikkalaisten tänne tullessa tulevaisuudessa" on hauska. Tottakai jos haluaa nähdä kurjuutta ja äärimmäistä köyhyyttä kannattaa Kuubaan mennä juuri nyt. Tästä huonompaan ei siellä enää voi mennä.

Paikallisilla saati turisteilla ei ole siellä mitään ostettavaa. Kauppoja ei löydä helposti.

Turistin pitää ostaa kaikki turistipesoilla jonka kurssi vastaa dollaria. Käytännössä kaikki maksaa Kuubassa suomalaiselle turistille saman kuin vastaava tavara tai palvelu Suomessa. Vähintään tonni menee viikossa elämiseen hotellin päälle.

Palvelu on edelleen neuvostotasoa ja vieras tulee viimeisenä. Kiitos muutaman yksityisen ravintolan sai jotain hyvääkin syötäväksi. Muu syötävä on riisiä ja papua, ai niin, joskus sai papua ja riisiäkin.

Huijareita tapaa maassa jatkuvasti valtion omistamissa paikoissa kuin kaduillakin.

Havanna on mielenkiintoinen paikka vaikka melkein kaikki on korjaamatta. Mitään ei ole korjattu sitten 1950-luvun. Vain vallankumoukseen liittyvät asiat ovat kunnossa.

Kuuba on yksi pahimmista huijauksista mitä turistille voi syöttää. Toki aurinko ja hyvä sää rommin kera saa olosuhteet näyttämään paremmilta.

Paras Casa particular ja ranta sekä muita matkavinkkejä

Vieras    05.01.2016    Varaderon nähtävyydet    Varadero

Moi. Halusin kirjottaa tänne matkakokemukseni Kuubasta, koska koen että itse sain parin tunnin googlettamisen tuloksella ennen matkaa täysin väärän kuvan matkakohteestamme.

Vietimme mieheni kanssa kahden viikon matkastamme viikon Havannassa ja viikon Varaderossa aikavälillä 8-23.12.2015. Molemmissa kohteissa majoituimme kotiasutuksessa (Casa particular), joista muutaman ensimmäisen yön varasimme jo ennen matkaa wimdun kautta. Voin lämpimästi suositella tätä palvelua, toimi erittäin hyvin. Suosittelen ehdottomasti myös kotiasutusta, hotellien taso (kävimme syömässä kerran paikallisen luokituksen mukaan viiden tähden hotellissa ja yhden yön vietimme havannan hotellissa) ei vastaa lähellekään kotiasutuksen antia!!

Havannassa majoituimme pariksi yöksi Havannan keskustaan (casa nieves, wimdussa) ja sitten pariksi yöksi vanhaan kaupunkiin (Wimdussa Alinan asunto, Compostela-kadulla). Suosittelen lämpimästi molempia, vuokranantajat superystävällisiä ja avuliaita, englannilla pärjää. Lyhyesti sanottuna keskustassa on nähtävissä enemmän paikallista elämää, vanhassa kaupungissa nähtävyyksiä ja turisteja. Molemmat mielestäni katsomisen arvoisia, nähtävyyksien "arvokkuuteen" en puutu koska ne ovat mielestäni makukysymyksiä, vastaisimme siihen jo miehenikin kanssa eri tavoin :)

Varaderoon menimme paikallisbussilla, jälkikäteen olisin ottanut "ryhmätaksin" (en muista miksi sanoivat, mutta saa bussiaseman edustalta, ei ole paljon bussia kalliimpi) koska huonoilla jousilla varustettu bussi ei ollut matkaelämys. Suuret tiet ovat pääosin hyvässä kunnossa, mutta itse en ainakaan Havannassa uskaltaisi ajaa suht sekalaisen liikennejärjestelyn vuoksi.

Varaderossa asuimme Acnayn perheen kodin yläpuolella sijaitsevassa pienessä asunnossa (soveltuu 1-2hengelle: parisänky, jääkaappi, wc, suihku), suosittelen ehdottomasti majoittumaan hänen luonaan! Hänellä ei ilmeisesti ole wimdussa asuntoilmoitusta, löysimme hänet casa nieveksen vuokranantajan (Hectorin siskon Viviannin) kautta. Acnayn asuntovuokra oli 40e/yö, vastaa sikäläistä tasoa oman kokemukseni perusteella. Jos teitä on isompi matkaporukka, Acnayn tädin Damaryksen joku asunto saattaa olla sopiva.

Suosittelen Acnayn asunnon vuokrausta erityisesti siksi, että hän teki kohtuuhintaan superhyvää ruokaa päivälliseksi! Myös aamupalat herkullisia! Voittaa mennen tullen viiden tähden ravintolan annin. Lisäksi Acnayn asunto sijaitsee erittäin hyvällä kohtaa, koska se on lähellä parhaaksi toteamaamme rantakohtaa (ei ole täynnä hotelleja, katujen 50-55 päässä). Varaderon ranta on upein ikinä näkemäni, mielestämme voittaa mm. Mauritiuksen!!! Oletin sen olevan "pilalla" netistä lukemieni suomalaisten kommenttien mukaan. Ja varmasti voi ollakin joillain kohtaa rantaa, mikä on täynnä huonosti käyttäytyviä (lue: roskaavia) turisteja. Acnayn mukaan kannattaa matkustaa joulu-huhtikuussa, ei ainakaan touko-elokuussa, jolloin ranta on täynnä ja likainen kuubalaisten turistien vuoksi.

Acnayhin saat yhteyden s-postilla [email protected] Sain Acnaylta luvan hänen s-postin julkaisemiseen netissä suosituksen muodossa, mutta en anna tässä tarkempia yhteystietoja yksityisyydensuojan vuoksi. Jos olet aikeissa matkustaa Varaderoon ja otat yhteyttä Acnayhin, sanothan terveisiä Hannalta ja Terolta :)

Huomioithan vielä matkalla:

-netti ei toimi kuin tietyissä paikoissa (esim. hotellit, jotkut bensa-asemat jne) ja ostettavilla wifi-tunnuksilla ("nauta"-kortti, maksaa n. 5CUC/1h)

-Varaderossa hanavesi on kuulemamme ja oman kokemuksemme mukaan juomakelpoista. Muualla Kuubassa ei kuulemamme mukaan kannata juoda hanavettä.

-yksityiset ravintolat ovat valtion ravintoloita huomattavasti parempia kokemuksemme mukaan

-kannattaa katsastaa paikalliset salsa-yökerhot! ja opetella salsan perusteet ennen matkaa :)

-meduusoja, kuulemamme mukaan polttavat hieman mutta eivät hengenvaarallisia. Lasten kanssa itse olisin kuitenkin tarkkaavainen.

-muista hankkia matkaviisumi Suomen Kuuban konsulaatista, en tiedä saako ostettua enää jälkikäteen.

Ei kai muuta, lyhyesti tiivistettynä suosittelen lämpimästi matkustamaan Kuubaan ja yhdistämään kaupunki (Havanna)- ja ranta (Varadero) loman!

-Hanna

Minun paratiisini

Vieras    08.08.2015    Varaderon muita vinkkejä    Varadero

n. 140 km Kuuban pääkaupungista Havannasta.

Paras paikka, missä ikinä olen käynnyt.

Opaspalvelua Aurinkomatkat

han-nele    06.02.2014    Havannan vaarat ja ongelmat    Havanna

Huonoja kokemuksia vuosi sitten ollessamme mieheni kanssa Havannassa Kuubassa. Mieheni sairastui ja joutui 10 päiväksi sairaalaan. Olimme AURINKOMATKOJEN matkalla ja emme saaneet kahdelta naisoppaalta juuri mitään apua,ainakaan minä kun olin kielitaidoton. SOS-hätäkeskuksesta Tanskasta sain suomenkielistä palvelua. Hotelli Havannassa oli mahtava mutta ei opaspalvelua ja ei retkikirjoissa edes oppaiden puhelinnumeroa. Näin Aurinkomatkat palveli meitä valmismatkalla ja olen pyytänyt puhelinkuluista hieman hyvitystä mutta kieltävä vastaus. Ambulanssilentokoneella kotiin ja kuumeeton keuhkokuume on ohi. Onko muilla kokemusta Kuuban oppaista.

Hyvä sijainti

Vieras    13.01.2014    Kuuban hotellit    Kuuba
Yöpymisen ajankohta: Tammikuu 2014 | Hotelli: Sol Sirenas

Olimme juuri tammikuussa 2014 Sol Sirenas hotellissa. Aika kuluneet huoneet ja siivous ehti meille vasta klo 16 jälkeen. Vain lasten altaita, aikuisten altaan sisarhotellissa, noin 150 metriä. Buffee ihan ok kun hintaa katsoo, italialainen a la carte oli pitsaa ja spagettia. Vie mukanasi palasaippuuaa, se on oiva lahja henkilökunnalle.

Ja nimenomaa palana. Esim turistirihkama myyjät kyselivät olisiko antaa se huoneen jämäsaippua,kun kotiin lähdette, saippuaa ei kansankaupoista juuri saa.

Henkilökunta ystävällistä, ei valittamista.

Havannan retkellä käytiin Aurinkomatkojen kera. Omin päin taxilla Cardenasissa kierros, kannattaa ehdottomasti mennä !!! Cardenas on kuin 50 luvulta ja taxikierros maksoi 30 turistipesoa.

Hevosajelu kaupunkiin on kallis, 10 cuc / henkilöltä, amerikanauto 8 cuc / kahdelta ja keltainen taxi halvin.

Ei paljoa ostettavaa, rommia ja sikareita.

Ihana ranta.

Arvosana hotellille:

Hotelli Amigo Atlantico ja sen aktiviteetit

Vieras    11.03.2010    Guardalavacan aktiviteetit ja harrastukset    Guardalavaca

Olimme koko perhe 3 lasta(6v, 11v, 13v) ja vanhemmat viettämässä talvilomaa aivan ihanassa Kuubassa. Ilmapiiri oli leppoia ja kuubalaiset ystävällisiä. Yleisesti ottaen maa on melko köyhä mutta tunnelma silti lämmin. Hotellimme oli halvemmasta päästä, mutta olimme oikein tyytyväisiä siihen. Varsinkin kun olimme tilanneet Village huoneet. Huoneet, joita meidän tapauksessa täytyi olla 2 kpl oli tilavia ja siistejä. Siivous oli joka päivä, niin ja varsinkin lapsia ilahdutti päivittäin uusista pyyhkeistä kiedottu eläin sängyillä. Päärakennus oli melko ankean kommunistiaikaisen näköinen rakennus ilman parvekkeita...

All inclusive toimi erinomaisesti ja ruoka oli hyvää. Muutaman kerran kävimme kylän omissa ravintolissa joita todellakin oli vain muutama.

Allasalueet oli ripoteltu sopivien välimatkojen päähän toisistaan. Ranta oli siisti ja turvallinen. Rannan tuntumassa oli mahdollista snorklaten nähdä pieniiä kaloja. Hotellipalveluun kuuluivat myös polkuveneet joilla pääsi kivenheiton päässä oleville koralleille snorklailemaan hienompia maisemia. Katamaraani sekä surffilaudat ja pienet kanootit kuuluivat myös hintaa. Eli aktiviteetteja löytyi. Oli myös mahdollista pelata tennistä tai minigolfia. (kentät aika huonossa kunnossa). Hotellialueen lähellä oli myös mahdollista ratsastaa tosi edullisesti. Mekin koko perhe ratsastimme elämme ensimmäisiä kertoja ja hyvin selässä pysyttiin. Reitti kulki kylätietä, rantoja ja suoalueita halkoen. Hieno kokemus oli myös kun pääsimme kumivene/liitovarjo lennolle. Laskuvarjohyppyynkin sekä delffiinien kanssa uintiin ym. olisi ollut mahdollisuus.

Kaiken kaikkiaan matka oli elämyksellinen sekä meille että kolmelle aktiiviselle pojallemme. Voin lämpisästi suositella.

Vanhan kaupungin tunnelmaa

lillemor    06.07.2009    Havannan hotellit    Havanna
Yöpymisen ajankohta: Tammikuu 2009 | Hotelli: La Plaza

Tunnelmallinen, hieman ränsistynyt, mutta siisti ja huokeaan hintaansa nähden tasokas hotelli vanhan kaupungin sydämessä. Suosittelen lämpimästi.

Arvosana hotellille:

Matka ja majoitus, Hotelli ja muut vinkit

Sikari-Jukka    28.05.2009    Havannan muita vinkkejä    Havanna

Tarkempi versio edelliseen.

Lue kaikki matkainfot huolella ennenkuin itse astut havannan koneeseen. Before You Go Havanna.!

Olen havannaan ja muualle kuubaan suuntautuvia matkoja ajatellen koonnut Havanna Pocket Guide oppaan, joka perustuu 1990 alusta alkaen (yli 160 matkaa) maata kiertäneenä ja monia mielenkiintoisia kokemuksia nähneenä. Kannattaa lukea matka-opas ennenkuin itse astuu Havannan koneeseen ja/tai Citymatkojen toimistoon tekemään omatoimi tai ryhmämatkavarauksia!

Tämän parempaa matkaopastarjontaa tuskin mistään muualta voit saada. Kaikista matkakokemuksistani saattaa matkoillasi olla jotakin apua ja monesti jopa hyötyä kiperissäkin tilanteissa.

Kannattaa printata Havanna Pocket Guide matkalle mukaasi.

Havannan matkaa suunnitellessa kaikki valmistelut tulee miettiä huolella ja hyvissä ajoin n.100 päivää ennen matkan alkua. Tietysti matkalle voit lähteä vaikka jo "huomenna".

Kannattaa miettiä mitä muuta matkalta voit ja haluat kokea tai nähdä jotta rahaa jää moneen muuhunkin mielenkiintoiseen, sillä nähtävää on paljon ja perilläoloon on syytä varatakin kaksi jopa kolme viikkoa.

Matkalippu Havannaan ja/tai muualle Kuubaa löytyy parhaiten Citymatkat Oy:ltä joka juuri Caribialle suuntautuvien elämysmatkojen edullisin matkatoimisto. On kyse omatoimi ja/tai ryhmämatkasta kaikki löytyy samasta paikasta. Kannattaa poiketa toimistolla tutustumassa kaikkeen mitä tarvitset ja etenkin Caribian matkailun tarjontaan, ja lähteä kokemaan Kuuba ja etenkin Havanna (Habana Vieja) juuri nyt kun ne on parhaimmillaan.

Matkanjärjestäjänä Citymatkat Oy on oiva ratkaisu ja asiansa osaava matkatoimisto. Hoitaa kaikki matka-asiat laadulla ja luotettavuudella ja on erikoistuneet juuri kaukomatkojen suunnitteluun niin omatoimisesti kuin hääpareille, isommillekin perheille ja ryhmille Myös liike- ja seuramatkalle lähtevät on tervetulleita tutustumaan kaupunkilomiin. Räätälöimällä unelmamatkat toteutuu mielenkiintoisella tavalla.

Tutustu mitä Suomen Kuuban Konsuliosasto kertoo maahan tarvittavista turistikortista ja/tai viisumista ja muista asiapapereista joita tarvitset elämysmatkoillesi. Cuban Consular Services In this page you can find some application forms you can download to apply for different consular services. If the application form you need is not yet in this web site please contact the Embassy.

Voit lähteä tutustumaan sikareiden syntysijoille yhdessä Robaina-Clubin jäsenmatkalaisien kanssa (2009-2010) ja kokea huikea elämysmatka ja totea, että maasta löytyy kaikkea mahdollista ja hieman lisää, jos osaat kysyä tai etsiä löydät kaiken. tarpeellisen.

Mitä haluat tietää Havannan ja Kuuban matkoista', jollet itse ole vielä käynyt paikan päällä on tässä linkissä siihen apu: www.jscigars.ee/index.php/mi...kan-paalla

Mitä kaikkea tarvitset Havannan matkalle mukaan, jotta matka onnistuu oikealla tavalla. Et kanna mitään tarpeetonta ja/tai turhia ylimääräisiä kiloja, vaatteita tai muuta tavaraa joita et todellakaan tarvitse koko matkan aikana. Less is better when traveling to Cuba.

Casa Particular majoitukseen on (Havanna) monia loistavia mahdollisuuksia ja mielestäni parhaat paikat ovat juuri Vedado ja sielläkin vain ne jotka ovat aivan Hotelli Nacionalia vastapäätä olevassa rakennuksessa. Etuna kohteessa on se, että siitä on lyhyt matka hotellin tyylikkäälle allasosastolle jossa viihdyt loistavien palvelujen kera vaikka koko päivän.

Kaikki tarvittavat palvelut ovat aivan vieressäsi ja ruokaa löydät "Cinema" ravintolasta (open 24h) ja / tai jos vaikka haluatkin katsoa maankuulun Gabaree Parisienne shown on siihen loistava mahdollisuus ja katsottavaa riittää aikaiseen aamuun saakka istuen iltasikarilla kuunnellen loistavia bändejä jne..

Tai haluat vain ihailla maailmankuulua Malecomin rantabulevardia jollaista et tapaa mistään muualta. Rantakadulle alle 100 m. Jos taas haluat lähteä tutustumaan kuuban ja maailman kuuluisaan Partagas tehtaaseen se mahdollista erikoistoive mukaan matkaexpertille joka järjestää visiitin yhteen sun toiseen paikkaan ja/tai kaikkein kuuluisampaan Gabare Tropicanaan ("paratiisi tähtitaivaan alla") joka todella huikea kokemus. Jos ohjelma kiinnostaa, niin bussi lähtee aivan hotelli Nacionalin edestä joka ilta.

Tai haluat vain käydä drinkillä (Habana Vieja) maan kuuluisassa La Floridita ravintolassa ja maistella erikoisen hyvän Daiquirin tai Mojiton jotka suosituimpia paikallisia cigar avec -juomia ja etenkin rommien huippu-uutuude Maximo joka niistä se kallein ja arvostetuin ja nauttia laadukkaiden Havannalaisuutuuksien kera. Jotkut matkalla olleet kertoivat, että paikallinen olut (Kristall ja Bucanero) on ihan hyviä ja maittavia.

Loistavia matkajuttuja havannaan ja muualle kuubaa suuntautuneilte elämysmatkoilta löydät näistä linkeistä: My Cuba: Kuubalaiselämää Suomalaissilmin, Letkeän tunnelman Kuuba, Havanna vangitseva aistielämys, Röyhyttelijöiden aateli Kuuban sikarifestivaaleilla, Kuuba - rantalomalle rytmien maahan, Antiprinsessapäiväkirja Kuumasta Kuubasta.! Kuuba:Trooppisen byrokratian luvattu maa.! Lue mitä Kuubalaiset odottavat maatalousuudistuksista halvemman ruuan toivossa. (Teksti:Patricia Grogg). Kuuba-Havanna: Maailman parhaat sikarit, kävelyretki tai nojatuolimatka "Old Havana" avaa silmät, iltamenot rytmien viedessä, Hotellit, ravintolat, clubit huippu keittiöineen ja loistavat drinkkibaarit, on elämysmatka unelmien saarelle paikallaan ainakin kerran eläissään.!

Katso matkakuvia havannasta ja muualta kuubaa. Myös täältä löydät loistavia matkajuttuja: Cuba Travel Pictures.! Kuuba Travel Guide: Republic of Cuba, History, From Batista to Castro, Castro and Communism, Communist Cuba, Post-Soviet Cuba, Government and politics, Culture, Cuban Music, Religion, Society, Public health, Health present, Demographics, Provinces, Geography, Economy, Infrastructure, All informacion: from Wikipedia, the free encyclopedia

Kun matkustelet siellä-täällä tai muualla maailmaa on aina syytä muistaa se, että "kaikki on väärin aina toisessa maassa". Kuuba: Maailman parhaat sikarit.! Lue huolellisesti kaikki sivujen matka ja ravintola infot niin voit kokea uskomattomia elämyksiä matkoillasi. Muista ottaa kamera mukaan ja varmista, että digikorteissa on tilaa ja pidät huolta kaikesta omasta ja mahdollisesti kaverisi omaisuudesta.

Lue mitä Havannan matkajutun kirjoittaja Laura Similä kertoo Miramarissa sijaitsevasta El Aljibe ravintolasta, joka eräs niistä Havannan huippukuuluisasta kreolikeittiöstä."Ranskalainen keittotaito yhdistyi intiaanien, neekeriorjien ja aikaisemmin alueella jo asuneiden espanjalaisten, saksalaisten ja italialaisten keittiöihin. Kreolikeittiö syntyi samalla alueella rikkaamman väestön eli tilanomistajien keittiöksi".!

Samasta paikasta löytyy sikarialaa harrastaville tai matkatuomisia kaipaaville laatuhavannalaiset Ray Rodriguezin luotsaamasta El Aljibe -sikarikaupasta. Robaina Clubin jäsenkorttia vilauttamalla saat apua ja mukavaa juttuseuraa. Matkatuomiset sikareiden, rommin ja kahvin ohella löytyy oikeilla hinnoilla.

Muista pyytää sikarihankinnoistasi ostokuitit, sillä tarvitset niitä mikäli maastapoistuttaessa (Custom/Tulli) sinulta kyselee ostokuitteja sikarihankinnoistasi?

Jos vinkin mukaan käyt oheisessa kaupassa, muista kertoa Raylle terveiseni ja mistä sait vinkit ja kaikki infot.

Mielenkiintoista luettavaa Kuubasta ja Fidel Castrosta, etenkin miten Neuvostoliiton hajoaminen vaikutti Kuubaan ja sen kaupankäyntiin.!

Lue mitä Marjut Tervola/HS kirjoittaa Fidel Castron Kuubasta tai miten maalle mahtaa käydä Fidelin jälkeen?

Fidel Castro: Kuuba on valmis neuvottelemaan Obaman kanssa.

Kun "Fidel" poistuu kuvioista saattaa kaikki olla toisin. Obama yrittää tehdä kaikkensa, että kauppasaarto poistuisi ja Raul Castron ehdot vapauttaa poliittiset ja "elinkautisvangit" on niin iso asia maiden välisissä selvittelyissä, että se saattaa olla lähes tekemätön paikka. Quantanamo vankileirin lopettaminen oli yksi maailmanluokan ykkösjuttu jolla varmuudella on paljon vaikutusta maiden välisissä yhteyksissä.

Hatunnoston arvoinen temppu, mikäli se toteutuu aikataulun mukaisesti eli tammikuu 2010.

Jos jotakin, olen aina paikalla ja suurimman osan Havannassa ja siellä klo 21.00 paikallista aikaa tapaat minut Hotelli Nacionalin terassilla iltasikarilla.

Have A Good Cigar

Havannan matkaterveisin,

Sikari-Jukka

Hotelli Nacional tai omatoimimatkalle Casa Particular majoitukseen

Sikari-Jukka    28.05.2009    Havannan nähtävyydet    Havanna

Jos Havannaan suunnittelet(te) matkaa niin suosittelen majoitusta Hotelli Nacionaaliin joka parhaalla paikalla kaikkea ajatellen ja Vedadossa. Katso vinkit ja linkit: www.jscigars.ee ja siellä matkat www.jscigars.ee/index.php/matkat osio tai sikarikulttuuri www.jscigars.ee/index.php/si...ikulttuuri jos matka niiden syntysijoille kiinnostaa? Matkalaisia ajatellen olen 30 vuotta maata kiertäneenä ja paljon kokeneena omien kokemuksieni pohjalta koonnut Havanna Pocket Guide -oppaan: www.jscigars.ee/index.php/ha...-top-guide joka kaikkien olisi syytä luke ennenkuin itse astuu Havannan koneeseen.

Säästyy monilta yllättäviltäkin asioilta jos osaa oikealla tavalla maassa liikkua ja toimia. Suosittelen.

Jos kuvagallerit kiinnostaa ensialkuun ja haluaa Havannaan tehdä "nojatuolimatkan" niin siihen on mahdollisuus tässä: robaina.sam2k.net/main.php

Jos jotakin tulee mieleen mistä pitää kysyäö, niin ota yhteyttä www.jscigars.ee sivulla on lomake siihen.

Have A Good Cigar

Matkaterveisin,

Sikari-Jukka

Pyöräillen maisemia ihastelemassa

Hotelli Club Amigossa asuimme. Oikein hyvä hotelli, josta saimme käyttöömme polkupyörät. Ajelimme pitkin ja poikin Quardalavacaa ja tämä olikin paras tapa tutustua lomapaikkaamme. Ajoimme ylös Aldea Taina kukkulalle, Taina Chorro de Maite -intiaanikylään. Sinne oli melkoinen 6 km:n ylämäki, mutta alas tultiinkin sitten lujaa ja haastavasti. Tie oli nimittäin paikkapaikoin irtohiekkainen, joten kieli keskellä suuta sai lasketella.

Omia kokemuksia :)

Vieras    20.03.2009    Cienfuegosin muita vinkkejä    Cienfuegos

iHola!

Olin marraskuussa08 kuubassa cienfuegosissa muutaman viikon. Asuimme kotimajoituksessa (casa particular) ja kokemuksena tämä oli todella ainutlaatuinen! Talon isäntä ja emäntä olivat valmiita auttamaan meitä kaikissa mahdollisissa kysymyksissä ja ongelmissa. Heidän ansiostaan matkamme onnistui täydellisesti, eikä mitään ongelmia ilmennyt. Kuubaan ensikertaa matkustavalle vinkiksi että lähtee matkaan avoimin mielin! Itse jännitin kovasti majoitustamme ja kun sinne saavuimme koin pienen pettymyksen..vessa ei vetänyt kunnolla, suihku lirutti..aina ei tullut lämmintä vettä. Huoneessamme oli kuuma ja ilmastoinnin kun laittoi päälle oli taas kylmä. Pari päivää kun siinä asustimme tajusin että rakastan sitä! Kuulostaa karulta, mutta näin pääsi lähemmäksi kuubalaisten omaa elämää!! itse ainakin arvostan sitä kokemuksena. Jos olisin mennyt hotelliin jossa kaikki on uutta ja toimivaa en olisi ymmärtänyt ollenkaan millaista on oikeasti elää kuubassa. Samalla näki myös asunnon perheen omaa elämää..heidän ystäviään, ja sukulaisiaan ja kaikki olivat todella kiinnostuneita meistä ja tekivät kaikkensa jotta meillä olisi onnistunut loma. Joka ilta he kertoivat minne kannattaisi juuri silloin lähteä viettämään iltaa ja miten pääsisimme mahdollisimman halvalla takaisin. Sitä todella arvostin. He täysin aidosti halusivat auttaa ja olla ystäviämme.

Matkan aikana koimme niin rantaelämää kuin kaupunkielämääkin. Cienfuegosissa on kiva ranta lähellä keskustaa ja vielä kivempi ja isompi ranta automatkan päässä. Taksilla pääsee halvalla kun vain muistaa sopia hinnan kuskin kanssa ennen kuin nousee kyytiin! Monet paikalliset yrittävät "vedättää" hinnoissa niin kaupoissa kun ravintoloissakin, joten oma maalaisjärki kannattaa pakata mukaan ja rohkeasti kysyä mikä ylimääräinen ateria on ravintolakuittiin ilmestynyt! :) Puhumalla asiat selviää ja saa oikeudenmukaista kohtelua! Suurimmassa osassa paikoissa kohdeltiin kuitenkin todella hyvin ja ystävällisesti! Kaupungilla varmasti tullaan paljon juttelemaan ja nykimään hihasta. Suosittelen kuitenkin vaihtamaan muutaman sanan ihmisten kanssa sillä silloin oppii oikeasti heidän tapojaan ja kulttuuriaan ymmärtämään. Itse tutuistuimme kaveriporukallamme muutamaan kuubalaiseen nuoreen mieheen, kävimme lähes joka ilta juomassa muutamat mojitot! ( kannattaa maistaa! todella hyvä kuubalainen drinkki joka ei suomessa maistu ollenkaan niin hyvältä kuin siellä! Hinnoissa on taas eroa, joten kannattaa etsiä halpa paikka! ) Miehet eivät ollenkaan yrittäneet käyttää meitä hyväkseen vaan oli aidosti kiinnostuneita kulttuuristamme ja kertoivat vinkkejä illanviettopaikoista ja opettivat meitä tanssimaan muutaman askeleen salsaa! :) Jos yhtään tanssijalkaa vipattaa kehotan lähtemään rohkeasti tanssimaan mikäli joku hakemaan tulee. Se on jo ihan kohteliastakin! Kukaan ei huonoja tanssitaitoja naureskele vaan pikemminkin haluavat opettaa ja tutustua ulkomaalaisiin! Ihmiset cienfuegosissa on todella aitoja ja ystävällisiä.. tietenkin varmaan poikkeuksiakin löytyy niinkuin joka paikassa mutta meidän kohdallemme ei niitä sattunut. ja mikäli uskoo törmänneensä hiukan hämärään tyyppiin on helppo vain sanoa että anteeksi on vähän kiire ja lähteä pois. Kukaan ei siitä loukkaannu! Rohkeasti vain juttelemaan mikäli yhtään kiinnostaa tutustua paikallisiin! Muutama yllätys mitä matkalla ihmeteltiin oli se että esim baarien ja ravintoloiden vessaan ei päässyt ellei maksanut "vessavahdille" muutamaa senttiä :) ihan pienikin summa riiittää! Rahaa vastaan saat palan vessapaperia. Kuubassa melkeen missään vessoissa ei ole paperia valmiina, joten se on yksiasia mitä kannattaa pakata mukaan ja pitää aina muutama pala käsilaukussa varmuuden varalta. Tietenkin hotelleissa ja majoituspaikoissa on paperit mutta yleisissä vessoissa harvemmin. Toinen on esim kosteuspyyhkeet joilla voi tarvittaessa huuhdella kädet. Usein oli olo, että kädet ovat likaiset ja ei ollut esim. mukava syödä. Jos tuliaisia miettii paikallisille he ottavat mieluusti vastaan hygieniatarvikkeita..mm. hammasharjoja, hammastahnaa, pesuaineita, meikkejä yms..joten rohkeasti vain kotoa ylimääräisiä mukaan ja antamaan ihmisille esim sinun majoitustasi ylläpitäville henkilöille! he ovat todella kiitollisia! =) ja itselle tulee hyvä fiilis! Tuliaiseksi suomeen kannattaa tuoda rommia ja sikareita ja kasapäin valokuvia! Niitä on kiva katsella jälkeenpäin ja muistella ihania hetkiä!! Voisin melkein luvata, että kun cienfuegosiin kerran pääsee käymään haluaa takaisin ja pian! Itsekin lähdössä kuukauden päästä moikkaamaan ihanaa perhettä ja heidän ystäviään joista matkan aikana tuli myös minun ystäviä! :) Mukavia lomahetkiä kaikille!! P.S vaikka lentojen hinta saatttaa kirpaista, on se varmasti sen arvoista!! <3: llä kuubanihastunutnuorinainenmatkaseuroineen

Oletko vieraillut Kuubassa?

Kerro muille kokemuksistasi!
Pieni hetki, sivua ladataan.