Salin matkakokemukset ja vinkit

"Paratiisihotelli "

ristoheikki    07.06.2018    Salin hotellit    Sal
Yöpymisen ajankohta: Maaliskuu 2018 | Hotelli: Rui Palace Cabo Verde

Täydellisyyttä hipova:Riu Funanan "parempi puoli". Olivat reilu vuosi sitten samaa hotellia. Riu PCV:n Hotellin juomatarjoilu uskomaton. Allas myös maastoltaan parempi kuin Funanan.

Arvosana hotellille:

Mahtavaa ruokaa!

Vieras    27.02.2018    Santa Marian ravintolat ja baarit    Santa Maria

pakko suositella erityisesti 2 ravintolaa, jossa kävimme jopa useita kertoja matkan aikana. Ehdoton lempparini oli rannalla sijaitseva palm beach ravintola. Työntekijät mahtavia, tunnelma ja paikka todella ihana ja ruoka todella hyvää!

Toinen paikka on nimeltä Valeria, siellä myös ystävällistä henkilökuntaa ja hyvää ruokaa. Iltaisin tosin paikka niin suosittu että pöytä kannattaa varata jo etukäteen. Pakko antaa plussaa myös helposta ja kätevästä sijainnista lähellä rantaa.

Kap Verde/Sal, helmikuu 2017

Maiskis    26.02.2017    Salin muita vinkkejä    Sal

Oltiin Salin saarella viikko Tui:n kautta. Loistavaa palvelua Tuilta koko matkan ajan. Oppaat helposti tavoitettavissa sovelluksen kautta ja muutenkin matka sujui hyvin.

Hotelli oli Riu Palace Cabo Verde, ja todellinen palatsi olikin..Tosi suuri alue(saatiin käyttää myös viereisen hotellin palveluita), kaksi uima-allasaluetta, oma ranta jossa maksuttomat rantatuolit, buffet-ravintolan lisäksi myös à la carte-ravintoloita, joissa sai käydä kerran loman aikana. Hotellihuone oli siisti ja siellä oli minibaarin lisäksi "drinkkibaari"(isot pullot joista sai sekoitella omat juomat..)jos ei hotellin drinksut kelvanneet..;)

Jos kaipaat lämpöä, aurinkoa ja hiekkarantaa, täydellinen kohde. Sää oli loistava, ja ajoittain kovakin tuuli oli vain miellyttävää. Hotelli järjesti kaikenlaisia aktiviteetteja (jumppia, beach volleyta, petanqueta..), Tuin kautta pystyi varaamaan retkiä ja paikalliset tarjosivat niitä myös. Me käytiin mönkijäsafarilla, ja se oli tosi hauska! Kannattaa ottaa mukaan oma huivi, sekä ajokortti, molemmat oli pakollisia. Jos uskaltaa, kannattaa varata retki suoraan paikallisesta toimistosta, puolet halvempi. Taksikuski varmasti löytää kun kysyy Quad safaria.

Hotellin ulkopuolella ei ollut juuri mitään, joten all inclusive-palvelulla rahaa ei välttämättä kulu lainkaan. Meille jäi positiivinen kuva reissusta, oli just sitä mitä haettiinkin.

Yleisiä neuvoja

Vieras    18.03.2016    Santa Marian muita vinkkejä    Santa Maria

Euroja ei kannata kauheasti vaihtaa escudoiksi, koska escudo on suljettu valuutta ja täällä kotona sitä ei voi enää vaihtaa takaisin. Eli, jos nostaa rahaa automaatista, kannattaa se tehdä loman ensimmäisinä päivinä, ja loppuloma viettää euroilla. Jotkin ravintolat ja kauppiaat antavat euroista takaisin euroja, tai euroja ja escudoja sekaisin, myös maksaminen sekaisin molemmilla valuutoilla onnistuu.

Saarella tuulee väliin hurjastikkin, joka antaa valheellisen tunteen ettei auringossa pala. Rannalla hiekka pölisee väliin kovasti, väliin hieman vähemmän. Rantatuolit/varjot ovat eri hintaisia riippuen paikasta, koko päiväksi 2 tuolia +1 varjo maksoi meillä 8e.

Sunnuntai on paikallisilla vapaapäivä, joten kaikki liikkeet eivät silloin ole auki. Lauantaina paikallisia näkyy ravintoloissa ja liikkeellä enemmän, myös nuoret juhlivat tuolloin, baareihin saattaa olla jonoa vielä klo 6.30 su aamunakin :)

Kaikki voiteet ja hygieniatuotteet kannattaa ostaa kotoa, koska hintataso voi olla todella hurja, esim. aurinkorasva 21-28 euroa, kosteusvoide 15 euroa. Saarella ei ole omaa tuotantoa, joten kaikki tuotteet tuodaan saarelle.

Tippiä ravintoloissa ym. ei ole pakko jättää, eikä siitä loukkaannuta, jos tippiä ei jätä. Jos kokee saaneensa erittäin hyvää ruokaa/palvelua tms. niin silloin voi tipin jättää (itse jätimme 5-10% vain kun oli aihetta).

Englanninkielellä pärjää erittäin hyvin, saarella puhutaan portugalia ja kreolia. Naimisissa olevaa naista kutsutaan "bossladyksi", koska kulttuurissa naimisiin mennessä naisesta tulee perheen pää.

Kerjäämiseen emme törmänneet lukuunottamatta paria lasta, jotka ohikulkiessaan pyysivät rahaa (heille sitä ei kannata antaa, koska silloin he voivat jättää koulun käymättä). Jos haluaa auttaa, kannattaa ottaa mukaan kyniä, vihkoja yms. koulutarvikkeita, koska niistä on pula. Paikallisia käsitöitä (laukkuja, puuesineitä, tauluja) on myynnissä joka nurkalla, koska jokainen yrittää pärjätä omillaan ja tehdä elannon turismista. Kohtelias kieltäytyminen ja hymy riittävät jos mitään ei halua ostaa. Jos jotain ostaa, niin hinnasta kannattaa tinkiä, voi pudota todella paljonkin.

Saari on ihanteellinen rauhallista lomaa ja varmaa aurinkoa etsiville, itse kyllä lähden uudestaankin :)

Hyvä hinta- laatu suhde

Vieras    18.03.2016    Santa Marian ravintolat ja baarit    Santa Maria

Kävimme useissa ravintoloissa syömässä ja meille paras oli odjo di aqua- hotellin ravintola, jonka annokset olivat maukkaita, suuria ja kohtuuhintaisia (2 lajin illallinenx2 40-50e), täältä sai myöskin isoja salaatteja :)

Ravintola atlantis oli puolestaan suuri pettymys, 5 jättikatkarapua ilman lisukkeita 22e ja tällähän ei nälkä todellakaan lähtenyt.

Pikaruokapaikkoja Kap verdellä ei ole, joskin pieniä siirreltäviä "nakkikioskeja" löytyy useampia ja niistä sai 3e:llä aivan hyväkokoisen hampurilaisen, leivän tms. joka meille riitti hyvin lounaaksi. Rannassa, laiturin oikealla puolen sijaitsee "brazil"- koppi, josta sai saaren parasta kaipirinhaa (3e) ja myös täyttävän "hampurilaisen" 3e:llä.

Parhaat jäätelöt sai rantakadulla sijaitsevasta italialaisesta jäätelöbaarista :)

Hotelli kaupungin "portilla"

Vieras    18.03.2016    Santa Marian hotellit    Santa Maria
Yöpymisen ajankohta: Maaliskuu 2016 | Hotelli: Hotel Pontao

Hotelli Pontao sijaitsee "kaupungin suulla", vilkkaasti liikennöidyn liikenneympyrän mutkassa. Hotelli yleisilmeeltään siisti, etenkin alimman kerroksen huoneet, jotka vastikään remontoitu ja myös 2 ja 3 kerroksien huoneita kokoajan remontoidaan.

Ensimmäinen huoneemme oli kadun puolelle ja liikenteen melu häiritsi unta, joten vaihdoimme huonetta parin yön jälkeen altaan puolelle. Uudessa huoneessa oli homevaurio seinässä, mutta se ei meitä muutaman päivän aikana häirinnyt.

Hotellin hankilökunta respassa väliin ynseää, siivoajat (siivoojille jätimmekin kaikki loput escudot viimeisenä päivänä)ja kokit ystävällisiä. Hotellissa on myös vartija 24/7, joten hyvin turvassa olimme. Ilmainen wifi aulassa.

Aamupalalla lähti nälkä, tarjolla paljon hedelmiä,jugurttia, erilaisia vaaleita leipätuotteitä, leikkeleitä,juustoa, kananmunaa monessa muodossa ja myös vaihtuvia paikallisia paistoksia (papuja, kalaa yms) makeita keksejä,kakkua, kahvit automaatista.

Hotellista lyhyt matka rannalle kuin myös "suurimpaan supermarkettiin", jonka valikoima on kuitenkin hyvin rajallinen. Eli, jos haluaa lomailla keskustassa ja kokeilla saaren ravintoloita niin pontao on siihen hyvä paikka.

Arvosana hotellille:

RIU Funana

Vieras    09.02.2014    Salin hotellit    Sal
Yöpymisen ajankohta: Joulukuu 2012 | Hotelli: Riu Funana

Kun olen lukenut lomailijoiden kokemuksia Salin saaresta tulee sellainen olo, että sitä saa mitä tilaa! Viime vuonna 12-13 vaihteessa olimme ensi kerran Riu Funanassa ja mielestämme se oli paras hoitelli jossa ollemme olleet. Erilaisissa paikoissa ja hotelleissa on kertynyt vajaa 50 matkaa ja siten uskaltanen väittää, että täällä hinta ja laatu kohtaavat.

Ruoka oli yltäkylläistä ja monipuolista. kaikesta näkee ettei laadussa ole menty vain rimaa hipoen vaan ylitys on puhdas. Esimerkkinä nyt vaikka norjalainen kylmäsavulohi jota nyt ei mitenkään noin lähellä päiväntasaajaa voisi olettaa saavansa. Jos joku näistä ruokaa notkuvista pöydistä väittää, että aina sitä samaa, niin hän vähintäänkin puhuu muunneltua totuutta. Palvelu oli mielestäni erittäin ystävällistä, mutta toki itsekkin olen mielestäni ystävällinen, joka lienee syy aina saamaani ystävälliseen palveluun. Riu Funanan Ravintolat olivat osa 24h auki ja valikoima ja alkoholien laatu oli erinomainen allccihotelliksi poikkeuksellisen laadukas.

Hotellissa oli suuret tallelokerot ja lisäksi korkeiden aitojen ympäröimä ja vartioitu alue oli turvallinen, eikä hotellissamme ollut mitään vaaraa varkaista.

Riu Funana ei ole varmasti sieltä edullisimmasta päästä Salin saarella, mutta eipähän mene loma pieleen jos ei itse ole nokka solmussa. Kohta taas lähdetään pariksi viikoksi lomalle ja kohteena Riu Funana!

Lentokoneet ovat muuten ihan uusia 737 koneita, eivätkä poikkea mitenkään muista matkatoimistojen kalustosta.

Jos nyt oikeasti jotain Negatiivista hakee Finnmatkojen Kap Verden matkoista, niin se on makalaukkujen alhainen kokonaispaino, mutta siitä selviää rahalla, kuten yleensä lähes kaikista matkailijoiden valituksen aiheista Kap Verden saarilla.

Sää on niin hyvä kuin vain mahdollista. Kuten matkaesitteistäkin pitäisi selvitä, niin saaren aktiviteetit ovat aurinko, lämpö, uiminen snorklaus ja sukeltaminen. Riu Funanassa nyt tietysti voi "aktiviteetteihin" lisätä hyvän juoman ja ruoan!

Toki myönnän itsekin, että lomamme laadukkain hotelli on aina edellinen yö ennen lähtöä Hilton Airport, mutta joka Afrikan lämpöön halajaa, lienee Sal tai Boavista Riu-hotelleineen paras turvallisin vaihtoehto Afrikassa!

Siispä... Maksakaa vähän enemmän ja nauttikaa PALJON enemmän!

Arvosana hotellille:

Kap Verde kiinnostaa

villevalo    10.08.2013    Salin muita vinkkejä    Sal

Tuttu matkanjärjestäjä vie matkailijoita Kap Verdelle joko Salin tai Boavistan saarelle. Napsusta on löytynyt monenlaista myös hiukan ihokarvat nostattavaa tietoa jommasta kummasta saaresta. Rikollisuutta yl. löytyy sieltä mistä turistejakin. Rahaa ja arvotavaroita ei siis kannata pitää mukana, kuin tarvittava määrä. Ja tarvitseeko Suomesta ylipäätään ottaa esim. paljon arvokkaita koruja lomalle, mikäli koruja lomamatkalla ylipäätään tarvitsee. Naiset kyllä tietävät, että mistä Suomesta löytyy halpiskoruja, jotka näyttävät aidoilta ja ovat kauniita. Kameroitakin, kun on olemassa monenhintaisia jne. Tvsti perheemme saa lisää tietoa Kap Verdestä Napsun avulla. Hotellit vaikuttavat enimmäkseen kaikki hyviltä.

Tähtiensä arvoinen

Vieras    28.01.2013    Salin hotellit    Sal
Yöpymisen ajankohta: Joulukuu 2012 | Hotelli: Riu Funana

Aivan fantastinen hotelli. Olimme siellä joulun pyhistä tammikuun puolelle asti, eli myös uudenvuoden siellä.

All in clusive toimi todellakin 24h/vrk ja juotavien kirjossa oli myös tuontialkoholeja, kun välillä lukee että paikalliset juomat .... Eli baarin juotaville ja palvelulle täysi kymppi. Henkilökunta todella ystävällistä ja palvelualtista.

Ruokaa oli paljon.... oli erilaisia pastoja, pizzoja, erilaisia lihoja, kaloja mahtava valikoima joka päivä, lisukkeita vaikka miten. Oli friteerattuja, paistettuja, grillattuja ruokia .... Omat pitkät pöydät erilaisille salaateille, juustoille, jälkiruuille.....

aamiaisella ja illallisella, pääravintolassa kokit valmistivat sen ruuan siinä ihmisten nähden, taatusti tuoretta ja hyvää. Lukuisten jälkiruokien lisäksi myös tietysti jäätelöt, oma aikuistenkin versio jossa jäätelöä, liekitettyjä baanaaneja, mansikoita... aprikooseja.. mitä minäkin päivänä ja sitten sai valita mitä likööriä sekaan valmiiseen annokseen laitetaan.

Ravintoloita oli monta erilaista, joista saattoi valita... aasialainen, kap verdeläinen, grilliravintola jne .... baareja ympäri hotellialuetta. Altaiden läheisyydessä myös ravintolat joista sai mukavasti hakea päivällä kaikkia herkkuja.

Neljä ihan kunnon kokoista uima-allasta. Jopa uima-altaassa jossa oli myös baarijakkarat vedessä. Altaan vesi +26. Mereen lyhyt matka.

Hotellialue oli suljettu ulkopuolisilta ja myös vartijat käveli siellä edes takaisin. Altaalla saattaa hyvin jättää tavarat päiväksi tuoliin turvallisesti, etteivät varmasti minnekään häviä.

Myös pyyhekortit todella kätevät, vaihda kortti pyyhkeeseen tai toisinpäin, niin usein kun haluat. Ei tarvinnut kosteita pyyhkeitä kanniskella.

Juomavettä sai respasta, hiilihapolla tai ilman, niin monta pulloa kuin halusit.

Canarian lomaan verrattuna plussia: aina hyvä sää. 27-28´C joka päivä ja aurinko paistoi, ei tuntunut kuumalta koska tuuli, mutta se ei ollut häiritsevä tai kova tuuli. Saarella on viimeksi satanut vuonna 2007, joten ei pelkoa sateisesta lomasta. (samaan aikaan kaverit thaimaassa ja joka päivä oli satanut) Meressä uimme joka ikinen päivä.

Edellisnä uuutenavuonna olimme inglesissä ja siellä oli meduusoja dyynien ranta täynnä, ettei voinut ajatella menevänsä uimaan kun rannallakin kävely oli hankalaa. Meduusapartiot niitä siivosi....

Yhtään känniläistä en kahden viikon aikana tavannut. Ihan eri porukka kuin espanjaan menevät. Kerran yhtenä yönä pihalta kuului karjuntaa hetken, sitten loppui kuin seinään, kaveri pääsi parempaan "hotelliin" ja loppuyö ihan hiljainen, ainut ääni kehrääjälintu.

Myös lentomatka oli rauhallinen, ei häiritsevää matkustajaa.

Ja jos matka maksaa hieman enemmän, perillä rahaa ei todellakaan kulu mihinkään!!!

Hotellinjohtaja kulki iltaisin hotellin alueella, aina tervehtien vastaan tullessa.

Uudenvuoden illallisella oli skumppatarjoilut ja henkilökunta heti täytti lasin kun tyhjeni. Myös ruuat oli silloin, mikäli mahdollista, vieläkin paremmat. Oli jopa norjalaista merilohta monella eri kuorrutuksella.

Monena iltana oli ennen illallista aulassa erilaisia juomatarjoiluja, skumppaa, sangriaa, irish coffeeta....

Hotellihuoneet perussiistit, vuodevaatteet vaihdettiin joka toinen päivä ja pyyhkeet niin usein kun halusit, jätit vain lattialle. Tosin usein vaikka ei ollut näin tehnyt, uusia pyyhkeitä ilmestyi lisäksi.

Kiva että huoneissa oli jääkaappi...esim sille vesipullolle tai vaikka lastenruuille. Tallelokero toimi avaimella, eli oli maksuton. Sinne mahtui ihan kivasti pari miniläppäriä, kamerat, rahapussit jne... ei tarvinnnut tupata.

Läheiseen kylään Santa Mariaan taksi maksoi päivällä 3€, illalla oli valolisä eli matka maksoi 5€. Matkaa oli 1,5km jonka myös hyvin käveli.

Kalastuslaiturille tuli joka päivä, puolenpäivän aikaan, paikalliset kalastajat saaliineen, perkasivat ne siinä ja myivät halukkaille. Kalojen kirjo ja koko vaihteli mielettömästi.

jos haluaa kalastamaan niin näiden mukaan vain, oli nytkin turisteja mukana.

Ihan kivoja baareja siinä rannalla jos haluaa poiketa. Mutta muuten kyllä hyvin paikallista vielä, ei mikään turistikrääsä-kohde. Vaikea löytää edes normaalia ruokakauppaa. No eipä sellaista kaivannutkaan....

Kaikenkaikkiaan mahtava paikka!! Nyt mietityttää, mennäkö enää canarialle, kun tuonne lentää vain kaksi tuntia enemmän, eikä tarvi miettiä millainen sää on.

Lentohan on ensin 6 tuntia canarialle, siellä on tekninen välilasku, jossa vaihdetaan miehistö ja tankataan, sekä otetaan rahtia mukaan. Koneesta ei pääse ulos, mutta ihan kivasti poikkasee sitä lentoa. Siitä matkaa enää pari tuntia, joka ei pitkältä enää tunnu. Joten matkaa ei kannata miettiä pitkänä.

Olimme ensimmäistä kertaa, mutta emme todellakan viimeistä!! Suosittelen suurella kädellä.

Arvosana hotellille:

Pieni lomakylä

Vieras    24.12.2012    Santa Marian hotellit    Santa Maria
Yöpymisen ajankohta: Marraskuu 2012 | Hotelli: Belorizonte

Vietimme viikon loman Kap Verdellä Santa Mariassa marraskuussa 2012. Matkalla oli kaksi aikuista. Asuimme hotelli Belorizontessa. Täytyy myöntää, että olimme positiivisesti yllättyneitä sekä matkakohteesta että hotellista. Olin lukenut netistä erilaisia tarinoita, mutta onneksi ne negatiiviset eivät pitäneet paikkaansa. Sää oli enimmäkseen aurinkoinen. Kuumuutta - päivällä yli +30 C - lievensi tuuli, joka ei kuitenkaan ollut liian kova. Rannalla oli joko vihreä tai keltainen lippu, joten pääsimme kokeilemaan meressä uintiakin. Hotelli oli siisti, parempitasoinen bungalowimme valoisa, vaikka hieman epäkäytännöllinen. Olisin kaivannut ripustuskoukkuja ja hyllytilaa enemmän. Ruoka oli hyvää, vaikka ei mitenkään eksoottista. All inclusive kannattaa valita. Vatsatautia ei tarvinnut pelätä, kun huolehti normaalista käsihygieniasta. Taskuvarkaisiin emme törmänneet ja tallelokeron otamme aina joka hotellissa. Saaren asukkaat ja hotellin henkilökunta olivat hyvin ystävällisiä.

Olin varannut Suomesta koulutarvikkeita vähävaraisille lapsille (kiitos vinkkareille) ja toimitimme ne henkilökohtaisesti perille. Lasten portugalilainen ohjaaja kertoi avustustoiminnasta. Jos itsellänne on tarpeettomia t-paitoja ja shortseja, ottakaa ne mukaan ja lahjoittakaa niitä tarvitseville.

Lomakohdetta valitessamme halusimme matkustaa paikkaan, jossa on aurinkoa, lämpöä ja jotain erilaista ja uutta meille. Näillä kriteereillä valinta osui nappiin.

Santa Mariassa eikä koko Salin saarella ei ole paljonkaan nähtävää, mutta tällä kerralla emme kaivanneetkaan museoita. Shoppailijoille ja bailaajille tämä kohde on liian rauhallinen!

Päivitetty: 25.11.2012

Arvosana hotellille:

Kap Verde

Vieras    11.03.2012    Salin muita vinkkejä    Sal

Olimme 4 hengen seureena Salilla vuoden 2011 alussa. Kap Verden sää ja ilmasto on loistavaa näin suomalaiselle, koska aurinko paistaa kaiket päivät mutta saarella tuulee, joten ilma ei ole koskaan tukalan kuumaa. Ja jos joku tuntee olonsa tukalaksi niin uima-altaaseen tai mereen vain uimaan! Ihmiset ovat ystävällisiä, välillä jopa liian koska kadullahan ei saa kulkea rauhassa kun joka puolelta koko ajan huudellaan että tule tänne, tule tänne mutta kun kävelet vain ohi ja sanot että myöhemmin niin ei siinä sitten ole ongelmaa. Myöskään saarelta ei löydä mitään kulinaristisia nautintoja, ruoka ei ole mitenkään maata järisyttävän hyvää vaan ihan perus ruokaa. Myöskään tekemistä ei oikein ole, sillä kaikki maksaa hurjasti.

Kokemuksia Santa Mariasta

Vieras    26.02.2012    Salin muita vinkkejä    Sal

Olimme vaimoni kanssa Kap Verden Salin saarella Santa Marian kaupungissa 6.-21.2.2012. Tässä hiukan kokemuksiani. Olemme viitenä edellisenä vuonna samoihin aikoihin olleet Thaimaassa pari viikkoa eri kohteissa.

Hotellimme Ojdo d`Aqua oli "kaupungin" keskustassa meren rannassa. Ensiksi on todettava, että Finnmatkojen nettisivujen esittelyt Salin saaresta ja hotellista liioittelevat. Olimme ensimmäisen viikon jälkeen kypsiä lähtemään takaisin kotiin.

Santa Marian kaupunki (lue: kylä)

Näin mainostettiin: "Salin saaren etelärannikolla sijaitseva Santa Maria on saarivaltion kehittynein rantalomakohde. Täällä on kaikkea nykyaikaisista rentoutumiseen sopivista hotelleista hyviin kala- ja äyriäisravintoloihin. Talot ovat värikkääksi maalattuja, ja pikkukaupat viehättäviä. Täältä voi ostaa afrikkalaisia batiikkikankaita, eksoottisia hedelmiä ja omaleimaisia koruja. Vain muutaman korttelin päässä keskustan kävelyreiteiltä ovat asuinalueet, joissa kohtaat kapverdeläisten arjen."

Omat kokemukset: Talot olivat enemmän tai vähemmän kunnostuksen tarpeessa ja pikkukauppaa ei tee viehättäväksi se, että ulkoseinään on spreijattu No stress. Kun katsoin ympärilleni en todellakaan halunnut lähteä kohtaamaan kapverdeläistä arkea. Oli sen verran slummin näköistä seutua syrjemmillä kujilla. Eksottisiin hedelmiin en törmännyt, Suomessa on laajempi valikoima. Pääasiassa appelsiineja, hunajameloneja ja papaijaa, joista parit kadulla olevat vihannes-/hedelmämyyjät pyysivät sellaista kilohintaa, että täällä kotona sillä saa pari kiloa.

"Saarikierroksemme on mainio tilaisuus tutustua laajemmin saareen ja kuulla Kap Verden historiasta ja elämästä nykyisin."

Saarella ei ole muuta nähtävää kuin suolajärvi, jossa uiminen maksaa 5 euroa ja jos haluaa suihkuun sen jälkeen, se maksaa 1 euron. Tasaista aavikkoa, jossa tien varsia reunustavat lukemattomat muovikassit ym. roskat. No mahtuuhan sinne aavikolle roskaa, eihän siellä kukaan liiku.

Yhtään roskispitoautoa tai kadunlakaisijaa en nähnyt koko kahden viikon aikana. Hotellin ulkopuolella rannan suuntaisella kadulla pyöri sama iso roskakasa tuulen mukana kahden viikon ajan. Muovikasseja, paperia yms.

Melkein kaikki ns. lahjatavaraputiikit ovat senegalilaisten/gambialaisten pyörittämiä. Ravintolabisnestä pyörittävät italialaiset ja portugalilaiset ja hinnat ovat samaa tasoa kuin Helsingissä lounashinnat, pääosin jopa kalliimmat. Helsingissä tosin saa sillä hinnalla noutopöydästä salaatit ja pääruuan kahdella vaihtoehdolla. Söimme eri ravintoloissa ja kahden viikon aikana totesimme, että olemme syöneet tasan kaksi ateriaa, joiden jälkeen on voinut sanoa: kylläpä oli hyvää. Ravintoloiden annokset ovat pääasiassa samanlaisia kuin Esson baarissa 70-luvulla, sillä erotuksella, että wieninleikkeen tilalla oli kuivaksi käristetty tonnikalapihvi ja lisukkeena rasvaiset ranskalaiset, puoli kupillista riisiä, pari puoliraakaa tomaattiviipaletta ja kuihtunut salaatin lehti. Kyllä oli kunnon vihanneksia ikävä! Ruoka oli em. kahta poikkeusta lukuunottamatta täysinn mautonta. Eivät ole ilmeisesti kuulleet muista mausteista kuin suola, pippuri ja ketsuppi. Kyllä oli ikävä thaikkuruokaa.

Hotelli

"Odjo d`Agua sijaitsee aivan rannan äärellä Santa Marian keskustassa. Hotelli on rauhallinen ja kodikas, täällä voit todella rentoutua ja kerätä energiaa."

Juu, voi rentoutua päivällä uima-altaalla, kunhan meni aamuhärissä varaamaan aurinkolavitsan (joita oli vain 10 kpl:tta) pyyhkeellä. Uima-allas oli pieni ja joku älypää oli keksinyt laittaa ympärille kasvamaan hemmetin ison puun ja muutaman muhkean palmun, joista sitten tippui pitkin päivää kukkia, oksia, lehtiä jne. altaaseen. Eipä houkutellut uimaan. Hotellilla oli oma pieni uimaranta, mutta siellä ko. aurionkolavitsa maksoi 2 euroa per henkilö. Se tekee 4x14 eli 56 euroa kahdelta hengeltä per pari viikkoa. Kaiken lisäksi huomasin muutamana ensimmäisenä aamuna, että paikalliset kulkukoirat käyttivät hotellin biitsin aurinkolavitsoja mieluusti makuualustoina ja tietenkin merkkasivat omansa eli lirauttivat käyntikortin lavitsan jalkoihin. Jäi sen jälkeen menemättä rannalle. Kapiset koirat oleilivat siellä kyllä päivisinkin eikä hotellin henkilökunta vaivautunut ajamaan niitä pois.

Hotellihuoneessa ei tarvinnut iltaisin pitää radiota auki, sillä olimme maksaneet peräti 300 euroa/henk. ylimääräistä merinäköalasta. Hintaan näköjään kuuluikin joka ilta 19-24 ilmainen musiikki hotellin ravintolasta. Parina ekana iltana se ei häirinnyt, kun nukuttiin univelkaa ja matkaväsymystä pois, mutta sen jälkeen alkoi pinna palaa. Kun kuuntelee viikon verran laulajan fadon valitusta, niin tekee kyllä mieli mennä tarjoamaan laulajalle hyvin rasvattua köyttä ehdotuksella: jos elämä on noin tuskaista, niin tämä helpottaa.

Hotellin sänkyjen patjat olisivat sopineet hyvin panssariesteeksi. Sen verran kovia ne olivat. Kyllä suoristui selkäranka. Tosin lonkkavika alkoi kahden viikon jälkeen vaivata.

Ilmasto

Kaksi ensimmäistä päivää olivat sumuisia (hiekkamyrsky). Sumu oli ruskehtavaa eli hienoa hiekkaa pöllysi mantereelta suunnalta niin paljon, että saaren lentokenttä suljettiin. Saarella tulee enemmän tai vähemmän. Yleensä enemmän. Onneksi mukana oli farkut ja kunnon collegepusakka, sillä ilman niitä ei iltaisin kannattanut kylille lähteä. Päivälämpötila oli auringon paistaessa tasaiset +23 - 24. Onneksi tuuli hotellin toiselta puolelta, joten uima-altaalla makoillessa pilvisenä päivänä riitti shortsit ja t-paita ;)

Lopuksi

Kun tapasimme muita suomalaisi ja keskustelimm ehidän kanssan, niin olisi ollut parempi vaihtoehto valita All Enclusive -hotelli. Olisi ainakin saanut kunnon sapuskat.

Tuli siis käytyä kaksi kertaa Kap Verdellä: ensimmäisen ja viimeisen. Jos nyt oikein positiivisesti ajattelee, niin löytyyhän siitä jotain hyvääkin sanottavaa: ei ollut pakkasta eikä lunta ;)

Santa Maria

Vieras    04.01.2012    Salin muita vinkkejä    Sal

Olimme Mieheni ja alta 2.v lapsen kanssa 19.12.2011-2.1.2012 Kap verden Santa Mariassa, huoneistohotelli Ponta pretassa.

Hotelli:

Hyvä, ystävällinen henkilökunta ja siisteys sekä varustetaso hyvä. Jatkuvasti neljä vartijaa kiertää kahta rakennusta.

Ötökät/Eläimet:

Hyttysiä jonkin verran. Koiria paljon, kuljevat öisin/iltaisin isoina laumoina ja tappelevat. Ihmiset antavat olla rauhassa. Jonkin verran huonokuntoisia koiria, saarella ei ole eläinlääkäriä.

Turvallisuus:

Ammattivarkaita paljon, lähinnä teini-ikäisiä lapsia. Toimivat porukassa ja seuraavat ovia ja ikkunoita. Jos liikettä ei näy, ottavat riskin ja tulevat huoneistoon, kuten meille kävi (keskellä päivää ja olimme huoneistossa). Paikallisten mukaan käyvät yleensä öisin. Myös jos ikkuna/parvekkeen ovi auki ja käyt vessassa niin iskevät. Eivät kuulemma väkivaltaisia ole...JOTEN AINA IKKUNA/PARVEKKEEN OVI KIINNI KUN POISTUT SEN LÄHELTÄ VAIKKAKIN VAIN WC:N!!!....

Jengit:

Mieheni törmäsi paikalliseen jengiin kauppareissulla tyttäremme kanssa, riehuivat ja haukkuivat valkoiseksi roskaksi ja toivat HYVIN vahvasti esille suhtautumisen länsimaalaisiin.

Elintaso:

Erittäin köyhää, kaikille ei tule vettä. Jakelu auto käy n.2xvkossa jakamassa vettä. Erittäin kallista, kaikki myydään yksittäin ja jos ostat koko paketin esim. teetä tai vaippoja aiheutat kovan härdellin kaupassa. Sokeri kortilla, säilykeruokia löytyy. Leipää ei juurikaan kaupoissa. Yksi leipomo toimii, jossa leipä halpaa 50cent /pussi sämpylöitä. Paikalliset ostavat lähinnä 1-2sämpylää.

Ravintolat:

Ruuat eivät maistu juurikaan miltään ilman piri-piri kastiketta. Kävimme eritasoisissa ravintoloissa. Culture-ravintolasta sain ruokamyrkytyksen kolmannella käynti kerralla. Italialaisten omistuksissa olevia jäätelö- / ruokapaikkoja löytyy. Etenkin jäätelömestoja suosittelen.

Kauppiaat:

Jaksavat vielä 14päivän jälkeekin, vetovat köyhyyteen ja haistattavat paskat jos et käy heidän kaupassa. Ostimme vain niistä paikoista, joissa sai olla rauhassa. Ihan Santa Marian keskustassa muutama kiva pikkuliike. Norsunluuta myynnissä ja erinnäisiä nahkoja, joten kannattaa olla tarkkana. Myyjät myös myyvät muovia antiikkina :) Verraten Turkin ja Tunisian kauppiaihin Salin kauppiaat TUPLASTI raskaampia!

Ympäristö:

Hiekkaa ja tuulta! Joten suosittelen ottamaan mukaan silmän kosteustippoja varsinkin lapsille. Likaista, roskaa paljon, koirankakkaa ja ihmiset pissaavat kadulle (lähinnä lapset).

Aktiiviteetit

Surffia jos harrastaa tai haluaa kokeilla (1h 70eur), ihanteellinen paikka! Sukeltaessa jonkin verran nähtävää, laivan hylkyjä yms. 36eur/krt + 15eur varusteet/pvä. Auton jos haluaa vuokrata, kannattaa vuokrata samalla kun matkaa varaa. Surffarit vievät kaikki autot. Vuokra samaa tasoa kuin suomessa ja autot ok. Taksilla kuitenkin matka käy paljon halvemmalla tosin taksia EN SUOSITTELE JOS VÄHÄNKIN PIENEMMÄN LAPSEN KANSSA AIKOO MATKATA! Turvaistuimia ei ole, mutta kaukaloita löytyy vuokra-autoon. "Suolajärvi", no jos tykkää hiekasta ja suolasta mikä ettei... :)

Ranta:

Likaista, koiran kakkaa ja lasin siruja paljon. Mutta ns. vesirajalla ok. Rannalla saa olla rauhassa ja vesi ihanan virkistävää. Aallot välillä aika hurjiakin, joten lasten on hyvä olla poissa sieltä.

Sairastaminen:

Paikallinen bakteerikanta saattaa aiheuttaa pitkän ja hankalan ripulin, joten jos sairastut mene jo toisena ripulipäivänä lääkärille, jotta saat asianmukaiset lääkkeet. Imodiumista tms. ei apua siihen. Ja ripulin voi saada syöt sitten itse tehtyä, ravintola tai muuta ruokaa. Käytät käsidesi tai et käytä. Syöt seisovista pöydistä tai et. Alueella toimii hyvä ja pätevä länsimaalainen klinikka (käynti joka sisälsi lääkkeet n.90eur) MUTTA MUISTA pyytää kuitti vakuutusyhtiötä varten! (lähettävät sen pyynnöstä hotelliin)

Mitä vielä? Sanotaanko että me näimme sen mitä emme olisi halunneet nähdä.Törmäsimme siihen mihin emme olisi halunneet törmätä. Mutta näimme se todellisuuden jota ei näe muurien sisällä.

Varmaan ihan jees paikka jos tykkää olla all inclusive- alueella eikä liiku sieltä mihinkään.

Ps. Jos sinulta varastetaan tms. ota respasta Portugalia ja Englantia puhuva mukaan sillä poliisit eivät puhu

Englantia.

Kysyttävää? Mailia voi laittaa [email protected]

Loistava paikka lähes kaikenlaiseen tekemiseen ja akkujen lataamiseen

Vieras    15.12.2011    Salin muita vinkkejä    Sal

Olimme marraskuun puolivälissä Salin saarella 2 vkoa ja ihastuimme paikkaan.

Alkuun hieman hämmentävää oli paikallinen tapa tehdä kauppaa. Tapana on tarjota myytäväksi esim. aurinkolaseja ja siten saada asiakas käymään kaupassa jossa yritetään tunteisiin vedoten myydä jotain. Muutamassa päivässä oppi ystävällisen tervehdyksen ja kuulumisien vaihtamisen joka jo sinällään on viehättävä tapa ja siten myös tyrkyttävän myyntitavan eliminointi kävi näppärästi. Kaikki loppujen lopuksi haluavat selviytyä ja suurin osa elää kädestä suuhun koska turismia ei vielä kovin paljoa ole.

Pyrimme kaikilla matkoillamme käyttämään paikallisia palveluja, jotta kantaväestö myös hyötyisi turismista. Ruokaravintoloita oli moneen makuun ja parhaimmat olivat paikallisten omistuksessa ei niinkään matkatoimistojen esitteistä.

Saaren kiertomatkan otimme laiturille menevän tien varresta. 3. tai 4.s kauppa ja kaverin nimi oli Raoul. Asiakasta ja elämää kunnioittava, avulias oppaamme kierrätti meidät saaren tärkeimmät nähtävyyden ja pienet kylät ja kalastajien paikat favellaa myöten ja kertoili mielettömiä tarinoita saaren historiasta ja tapahtumista nykyisistä ja menneistä

Favella on paikka jossa asuvat ihmiset joilla ei ole mitään. Veden he hakevat lähteeltä kylästä jonne on melkoinen matka kävellä raskaine vesiastioineen.Veimme lapsille suklaata, huopia, kyniä, vihkoja jne. Favellan lapset eivät tarvitse koulupukua koska heillä ei ole varaa siihen. Heidän vaatteissaan on koulun merkki ja jos lapsilla on koulutarvikkeita he voivat käydä koulua. Raoul itse ja hänen capoeiraryhmänsä toimittavat sinne tavaroita, joita turistit lahjoittavat tai jättävät jälkeensä. Joten jos haluat tukea myös lasten koulunkäyntiä ja/tai mahdollistaa favellan aikuisia auttamaana itse itseään niin kalastusverkoista poljettavaan ompelukoneeseen tms..kaikki otetaan vastaan.

Santa Mariasta löytyi ayuvedic - ja tavallista hierontaa, kampaamoja kuin kadulla tehtäviä kampauksia, kylpylää, disckoa moneen makuun, elävää musiikkia, rumpuryhmiä, thai chitä, capoeiraa, afrikkalaista tanssia, surffausta, sukellusta, kalastusta, , joihin kaikkeen sai opastust halutessaan oli veneilyä, kahviloita, ravintoloita, kauppoja ja upeita rantoja yms.

Kulttuuri on rikasta, surffareille ja liitovarjovesilautailijoille :D vesiurheilumahdollisuuksia löytyy, kilpikonnan poikasten auttamista ja paljon muuta. Loistava paikka niin perheille, pareille kuin yksinäisille. Turvallistakin on jos ei ihan hölmöksi heittäydy... Suosittelen lämpimästi.

Tosi mukava, rauhallinen hotelli lähellä kaikkea

Vieras    07.04.2011    Salin hotellit    Sal
Yöpymisen ajankohta: Huhtikuu 2011 | Hotelli: Odjo d' Aqua

Vietimme viikon Odjo D'Aqua-hotellissa. Aivan mahtava sijainti ja nappivalinta. Mietimme vaihtoehtoja kauan ennen varausta ja onneksi valinta osui kaikesta tietämättömänä tähän. Kävimme katsomassa sitten muutkin vaihtoehdot paikanpäällä rannan toisella reunalla, aikamoisia hotellikolosseja olivat --> viihtyisyys??? Odjo D'Aqua oli aivan rannassa ja myös ihan keskustassa. Muista hotelleista oli pitkä matka sekä rantaan että keskustaan. Vaikka mikäs siinä, jos haluaa pysytellä vaan omalla hotellilla suurimman osan aikaa...

Siisti, kaunis,pieni, rauhallinen hyvän palvelun hotelli. Ei valittamista ja kyllä, kylän paras ruokaravintola oli täällä, kuten opaskin kehui. Ravintolasta ja baariterassilta upea merinäköala! Pääkadun Chez Pastis-ravintolakin oli hyvä, tosin hieman kalliimpi vaihtoehto. Lihavartaat olivat siellä todella herkulliset. Modernissa Blue Barissa, valkoisen kirkon takana, otimme Cosmopolitan-drinkit 2,5e kpl!!! Nämä paikat maininnan arvoisia.

Arvosana hotellille:

Oletko vieraillut Salilla?

Kerro muille kokemuksistasi!
Pieni hetki, sivua ladataan.