Santa Marian matkakokemukset ja vinkit

Mahtavaa ruokaa!

Vieras    27.02.2018    Santa Marian ravintolat ja baarit    Santa Maria

pakko suositella erityisesti 2 ravintolaa, jossa kävimme jopa useita kertoja matkan aikana. Ehdoton lempparini oli rannalla sijaitseva palm beach ravintola. Työntekijät mahtavia, tunnelma ja paikka todella ihana ja ruoka todella hyvää!

Toinen paikka on nimeltä Valeria, siellä myös ystävällistä henkilökuntaa ja hyvää ruokaa. Iltaisin tosin paikka niin suosittu että pöytä kannattaa varata jo etukäteen. Pakko antaa plussaa myös helposta ja kätevästä sijainnista lähellä rantaa.

Yleisiä neuvoja

Vieras    18.03.2016    Santa Marian muita vinkkejä    Santa Maria

Euroja ei kannata kauheasti vaihtaa escudoiksi, koska escudo on suljettu valuutta ja täällä kotona sitä ei voi enää vaihtaa takaisin. Eli, jos nostaa rahaa automaatista, kannattaa se tehdä loman ensimmäisinä päivinä, ja loppuloma viettää euroilla. Jotkin ravintolat ja kauppiaat antavat euroista takaisin euroja, tai euroja ja escudoja sekaisin, myös maksaminen sekaisin molemmilla valuutoilla onnistuu.

Saarella tuulee väliin hurjastikkin, joka antaa valheellisen tunteen ettei auringossa pala. Rannalla hiekka pölisee väliin kovasti, väliin hieman vähemmän. Rantatuolit/varjot ovat eri hintaisia riippuen paikasta, koko päiväksi 2 tuolia +1 varjo maksoi meillä 8e.

Sunnuntai on paikallisilla vapaapäivä, joten kaikki liikkeet eivät silloin ole auki. Lauantaina paikallisia näkyy ravintoloissa ja liikkeellä enemmän, myös nuoret juhlivat tuolloin, baareihin saattaa olla jonoa vielä klo 6.30 su aamunakin :)

Kaikki voiteet ja hygieniatuotteet kannattaa ostaa kotoa, koska hintataso voi olla todella hurja, esim. aurinkorasva 21-28 euroa, kosteusvoide 15 euroa. Saarella ei ole omaa tuotantoa, joten kaikki tuotteet tuodaan saarelle.

Tippiä ravintoloissa ym. ei ole pakko jättää, eikä siitä loukkaannuta, jos tippiä ei jätä. Jos kokee saaneensa erittäin hyvää ruokaa/palvelua tms. niin silloin voi tipin jättää (itse jätimme 5-10% vain kun oli aihetta).

Englanninkielellä pärjää erittäin hyvin, saarella puhutaan portugalia ja kreolia. Naimisissa olevaa naista kutsutaan "bossladyksi", koska kulttuurissa naimisiin mennessä naisesta tulee perheen pää.

Kerjäämiseen emme törmänneet lukuunottamatta paria lasta, jotka ohikulkiessaan pyysivät rahaa (heille sitä ei kannata antaa, koska silloin he voivat jättää koulun käymättä). Jos haluaa auttaa, kannattaa ottaa mukaan kyniä, vihkoja yms. koulutarvikkeita, koska niistä on pula. Paikallisia käsitöitä (laukkuja, puuesineitä, tauluja) on myynnissä joka nurkalla, koska jokainen yrittää pärjätä omillaan ja tehdä elannon turismista. Kohtelias kieltäytyminen ja hymy riittävät jos mitään ei halua ostaa. Jos jotain ostaa, niin hinnasta kannattaa tinkiä, voi pudota todella paljonkin.

Saari on ihanteellinen rauhallista lomaa ja varmaa aurinkoa etsiville, itse kyllä lähden uudestaankin :)

Hyvä hinta- laatu suhde

Vieras    18.03.2016    Santa Marian ravintolat ja baarit    Santa Maria

Kävimme useissa ravintoloissa syömässä ja meille paras oli odjo di aqua- hotellin ravintola, jonka annokset olivat maukkaita, suuria ja kohtuuhintaisia (2 lajin illallinenx2 40-50e), täältä sai myöskin isoja salaatteja :)

Ravintola atlantis oli puolestaan suuri pettymys, 5 jättikatkarapua ilman lisukkeita 22e ja tällähän ei nälkä todellakaan lähtenyt.

Pikaruokapaikkoja Kap verdellä ei ole, joskin pieniä siirreltäviä "nakkikioskeja" löytyy useampia ja niistä sai 3e:llä aivan hyväkokoisen hampurilaisen, leivän tms. joka meille riitti hyvin lounaaksi. Rannassa, laiturin oikealla puolen sijaitsee "brazil"- koppi, josta sai saaren parasta kaipirinhaa (3e) ja myös täyttävän "hampurilaisen" 3e:llä.

Parhaat jäätelöt sai rantakadulla sijaitsevasta italialaisesta jäätelöbaarista :)

Hotelli kaupungin "portilla"

Vieras    18.03.2016    Santa Marian hotellit    Santa Maria
Yöpymisen ajankohta: Maaliskuu 2016 | Hotelli: Hotel Pontao

Hotelli Pontao sijaitsee "kaupungin suulla", vilkkaasti liikennöidyn liikenneympyrän mutkassa. Hotelli yleisilmeeltään siisti, etenkin alimman kerroksen huoneet, jotka vastikään remontoitu ja myös 2 ja 3 kerroksien huoneita kokoajan remontoidaan.

Ensimmäinen huoneemme oli kadun puolelle ja liikenteen melu häiritsi unta, joten vaihdoimme huonetta parin yön jälkeen altaan puolelle. Uudessa huoneessa oli homevaurio seinässä, mutta se ei meitä muutaman päivän aikana häirinnyt.

Hotellin hankilökunta respassa väliin ynseää, siivoajat (siivoojille jätimmekin kaikki loput escudot viimeisenä päivänä)ja kokit ystävällisiä. Hotellissa on myös vartija 24/7, joten hyvin turvassa olimme. Ilmainen wifi aulassa.

Aamupalalla lähti nälkä, tarjolla paljon hedelmiä,jugurttia, erilaisia vaaleita leipätuotteitä, leikkeleitä,juustoa, kananmunaa monessa muodossa ja myös vaihtuvia paikallisia paistoksia (papuja, kalaa yms) makeita keksejä,kakkua, kahvit automaatista.

Hotellista lyhyt matka rannalle kuin myös "suurimpaan supermarkettiin", jonka valikoima on kuitenkin hyvin rajallinen. Eli, jos haluaa lomailla keskustassa ja kokeilla saaren ravintoloita niin pontao on siihen hyvä paikka.

Arvosana hotellille:

Pieni lomakylä

Vieras    24.12.2012    Santa Marian hotellit    Santa Maria
Yöpymisen ajankohta: Marraskuu 2012 | Hotelli: Belorizonte

Vietimme viikon loman Kap Verdellä Santa Mariassa marraskuussa 2012. Matkalla oli kaksi aikuista. Asuimme hotelli Belorizontessa. Täytyy myöntää, että olimme positiivisesti yllättyneitä sekä matkakohteesta että hotellista. Olin lukenut netistä erilaisia tarinoita, mutta onneksi ne negatiiviset eivät pitäneet paikkaansa. Sää oli enimmäkseen aurinkoinen. Kuumuutta - päivällä yli +30 C - lievensi tuuli, joka ei kuitenkaan ollut liian kova. Rannalla oli joko vihreä tai keltainen lippu, joten pääsimme kokeilemaan meressä uintiakin. Hotelli oli siisti, parempitasoinen bungalowimme valoisa, vaikka hieman epäkäytännöllinen. Olisin kaivannut ripustuskoukkuja ja hyllytilaa enemmän. Ruoka oli hyvää, vaikka ei mitenkään eksoottista. All inclusive kannattaa valita. Vatsatautia ei tarvinnut pelätä, kun huolehti normaalista käsihygieniasta. Taskuvarkaisiin emme törmänneet ja tallelokeron otamme aina joka hotellissa. Saaren asukkaat ja hotellin henkilökunta olivat hyvin ystävällisiä.

Olin varannut Suomesta koulutarvikkeita vähävaraisille lapsille (kiitos vinkkareille) ja toimitimme ne henkilökohtaisesti perille. Lasten portugalilainen ohjaaja kertoi avustustoiminnasta. Jos itsellänne on tarpeettomia t-paitoja ja shortseja, ottakaa ne mukaan ja lahjoittakaa niitä tarvitseville.

Lomakohdetta valitessamme halusimme matkustaa paikkaan, jossa on aurinkoa, lämpöä ja jotain erilaista ja uutta meille. Näillä kriteereillä valinta osui nappiin.

Santa Mariassa eikä koko Salin saarella ei ole paljonkaan nähtävää, mutta tällä kerralla emme kaivanneetkaan museoita. Shoppailijoille ja bailaajille tämä kohde on liian rauhallinen!

Päivitetty: 25.11.2012

Arvosana hotellille:

Kokemuksia Santa Mariasta

Vieras    26.12.2010    Santa Marian muita vinkkejä    Santa Maria

HOTELLI: Kaksi viikkoa oltiin marraskuussa Santa Mariassa Riun all inclusive -hotellissa. Huone oli buukattu Riu Funanan puolelle, mutta 2½-vuotias pikkutyttömme sai heti ensimmäisenä iltana huoneessa sähköiskun huonosti suojatusta sähköjohdosta (onneksi mitään kauhean vakavaa). Huoneen vaihdos Funanasta Garopaan jotka ovat siis samaa hotellikompleksia mutta toistensa peilikuvia ja ehkä Garopan puolella vähemmän finskejä kuin Funanan puolella.

HENKILÖKUNNAN PALVELUALTTIUS: Vaihteli yksilöittäin. Noin isoon hotelliin mahtuu monenlaista hiihtäjää niin henkilökunnan kuin asiakkaidenkin osalta. Jos itse käyttäytyi asiallisesti, niin kohtelukin oli vastaavasti asiallista vaikkei välttämättä aina mitään yltiöpirteätä. Toimimaton televisio korjattiin pikavauhtia.

HUONEET: Asiallisia perushuoneita joissa televisio ja jääkaappi. Vesijohtovettä ei kannata juoda mutta hampaidenpesuun käy ihan hyvin. OK suihku ja wc. Jotkut saattavat kokea epämiellyttäväksi sen, että huoneen ja kylppärin välillä ei ole ovea tai verhoa. Suihkun ja kylppärin välissä luonnollisestikin oli verho.

ALLASALUE: Molemmilla hotelleilla omat allasalueet joiden välillä sai mielihalujensa mukaan sukkuloida. Allasbaarit ja päivittäinen allasjumppa. Paljon aurinkotuoleja joiden kunto ja siisteys vaihtelivat. Keskipäivällä allasalueet melko täynnä auringonpalvojia yläosilla ja ilman, mutta vapaita aurinkotuoleja yleensä löytyi siitä huolimatta. Aivan vieressä oli välipalaravintola jonne pääsi kunhan veti kuivaa vaatetta päälle. Sisäänkirjautuessa saadulla kortilla sai altailta allaspyyhkeen joten huoneesta ei tarvinnut edes pyyhettä hinata mukana. Helppouden maksimointia. Kuutamouinnille ei ollut asiaa koska altaita huollettiin pimeän laskeuduttua.

RUOKA: Ruokaa ja juomaa oli aivan tarpeeksi, sitä sai rannekkeella joka annettiin jokaiselle sisäänkirjautumisen yhteydessä. Noutopöydät notkuivat tarjontaa lähes jokaiseen makuun, mutta kahden viikon jälkeen sekin alkoi tuntua toistolta. Vinkki: mahdollisuuksien mukaan käy myös hotellin ulkopuolella syömässä edes vaihtelun vuoksi. Kylältä löytyy myös asiallisia ruokapaikkoja (suosittelen Chez Pastis -nimistä todella pienikokoista mutta laadukasta paikkaa - itse päästiin ilman pöytävaraustakin). Drinkkitarjonta hotellissa oli rajallinen ja nekään eivät asiaa tuntevien mukaan mitään parhaita mahdollisia versioita kyseisistä drinksuista olleet mutta en heittäydy nirppanokaksi koska A) ne olivat ilmaisia, ja B) niissä oli sopivasti alkoholia ja makua että minulle ne kelpasivat. Limsaa, kahvia ja olutta sai itse käydä automaateista noukkimassa omaan tahtiin, juomakelpoista vettä (poreilla tai ilman) sai respasta. Tämän helpommaksi ei enää hotelliasuminen voi tulla.

TURVALLISUUS: Ei erityisemmin tuntunut turvattomalta kylillä kulkiessa yksinkään. Terve maalaisjärki kannattaa kuitenkin pitää mukana ja rahat turvallisessa paikassa, tilaisuus tekee varkaan missä tahansa. Jos olet liikkeellä saaren pääkaupungissa Espargosissa, en suosittele vierailua sikäläisessä slummissa. Joillakin sivustoilla on kerrottu kuinka hotellihuoneista olisi kadonnut tavaraa. Yhdesti luulin kännykäni kadonneen (ja tietenkin epäilin heti siivoojaa). Syy oli kuitenkin allekirjoittaneen heikkopäisyys eikä suinkaan ulkoisen uhkatekijän. Huoneissa on tallelokero joten käytä sitä. Jos huoneesi on maan tasolla, sulje parvekkeenovi poistuessasi.

RETKET/NÄHTÄVYYDET: Retki Neptunus-veneellä oli sekä hyvä että huono kokemus. Itse pidän aina mahdollisuudesta nähdä meren pohjaa (uponneita laivanhylkyjä ja eksoottisia kaloja) ilman sukelluspukua. Tällä kertaa aallot olivat sen verran voimakkaat, että lähes puolella veneen matkustajista tuli merisairas olo, jopa itselläni vaikka en yleensä ole altis moiselle. Joten varoituksen sana: älä osallistu jos on taipumusta yökkimisreaktioon veneen heilutellessa. Aaltoilu ei rannasta katsoen edes näyttänyt mitenkään erityisen voimakkaalta. Itse veneeseen siirtyminenkin oli pienimuotoinen seikkailu koska sinne ei siirrytty siististi laiturilta kävellen vaan ensin kalastajien suosimalle laiturille josta kiipeäminen heiluvaan ja keikkuvaan kumipaattiin, sieltä hyppy Neptunukseen. Takaisintullessa sama toisinpäin naamat vihreänä pahoinvoinnista. Jo tämä siirtymisriitti eliminoi pari jo maksanutta asiakasta pois kyydistä koska jos on hieman vanhempi tai muuten huonokuntoisempi yksilö niin pomppiminen ja kiipeäminen veneestä toiseen saattaa tuntua ylitsepääsemättömältä. Iso miinus Finnmatkojen oppaalle, ettei tästä varoitettu sanallakaan matkaa varatessa ja maksaessa (niin, se piti maksaa jo hotellissa etukäteen oppaalle ja kyseessähän ei ollut Finnmatkojen oma retki). No, varsinkaan eksoottisemmissa maissa kaikki ei mene ihan niin siististi ja turvallisesti kuin omassa lintukolossamme mutta tuollaisesta voisi ainakin varoittaa etukäteen. Erityismaininnan ansaitsee meren pohjassa seisova Jeesuspatsas jonka näkeminen ainakin ennakkoon varoittamatta on aika aavemainen kokemus.

Saaren ympäriajoretkiä on tarjolla muutamiakin. Finnmatkoilla on omansa (suomenkielistä opastusta ja muutenkin sisäsiistiä retkeilyä arvostavalle), sitten hotellialueen portin ulkopuolella rannan suunnassa parikin paikallista yrittäjää tarjosi halvemmalla omia retkiään joista otimme Elvin-nimisen mukavan, hyväsupliikkisen ja erinomaista englantia puhuvan kaverin tarjoaman retken. Oli siellä joku Elviskin myymässä retkiä mutta koska kyseessä ei ollut sellainen hilpeä Las Vegas -hahmo niin päädyimme first come first serve -tyyliseen ratkaisuun eli Elviniin. Trippi tehtiin kahdella pick-upilla (asiakkaita yhteensä about 10) joista sai valita istuuko sisällä vai lavalla. Koko hoito kesti viitisen tuntia jonka aikana käytiin kaikki ”tärkeimmät” saaren kohteet läpi. Varsinkin Espargosin slummialue oli karuudessaan mieleenpainuva näky. Välipysähdyksiä oli runsaasti, hyvä sinänsä koska itse valitsin sitkeästi auringonpaahdetta ja tuulen lennättämää hiekkaa uhmaten lavalla istumisen. Tiet olivat paikka paikoin hieman ”tanssahtelevia” joten käsivarteni olivat muutaman päivän aika näyttävillä mustelmilla ja reissun jälkeen lavalla istuneet olivat sen näköisiä, että olivat möyrineet pidemmänkin ajan Saharan hiekassa. Hauska reissu mutta muutama varoituksen sana: ota ehdottomasti juomaa ja aurinkorasvaa mukaan (myös pientä evästä koska missään ei käydä ruokailemassa - ainoastaan Espargosin keskustassa kahvilassa välijuomalla), ei parhaita eikä varsinkaan valkoisia vaatteita päälle koska ne likaantuvat joka tapauksessa, lavalla matkustaminen voi olla aikamoista pomppimista ajoittain. Jos nämä seikat tuntuvat ylitsepääsemättömän hankalilta niin kannattanee valita Finnmatkojen oma retki. Oman auton vuokraaminen on tietenkin yksi vaihtoehto mutta pienemmät tiet ovat sen verran huonossa kunnossa, että jos juutut hiekkaan niin siellähän sitten jumitat.

Jos vain suinkin on mahdollista ja yritteliäisyyttä piisaa, niin suosittelen vierailua muillakin saarilla. Valitettavasti itse emme vaivautuneet koska tarjotut retket olivat melko kalliita ja omatoimiretkeily jäi väliin äärimmäisen epäluotettavien lentoyhteyksien ja turhan pitkien laivamatkojen takia.

Museokammoisille oiva matkakohde, yhtään museota tai rapistunutta rauniota (paikallisia rakennustyömaita lukuun ottamatta) ei tullut eteen.

OHJELMA/ILTAELÄMÄ: Hotellilla oli omaa ohjelmaa joka ilta parissakin paikassa. Isompi areena tarjosi saman lastenshown joka ikinen ilta (alkoi muuten nyppiä jo parin illan jälkeen) sekä aikuisempaa musiikki- ja tanssiviihdettä vaihtelevin teemoin. Välillä oli myös visoja/kisoja joihin sai yleisökin osallistua. Pienemmässä paikassa tarjontaa oli kasaridiscosta ja karaokesta livemusiikkiin. En ole ehkä oikea ihminen arvioimaan yökerhoviihdettä mutta jotenkin nuo isomman areenan iltaohjelmat haiskahtivat hieman puolivillaisilta ja halvoilta, varsinkin kun otti huomioon hotellin koon ja luokituksen. Pienemmässä paikassa (sorry, nimet ovat jo päässeet unohtumaan) livemusiikin tarjonta oli hieman laadukkaampaa ainakin niinä parina kertana kun siellä kävin. Eräs seikka mikä minua suunnattomasti ärsytti ohjelmatarjonnassa oli ohjelman liiallinen länsimaalaisuus. Jos kerran ollaan Afrikassa, niin miksi ihmeessä afrikkalainen kulttuuri loistaa lähestulkoon poissaolollaan??? En tosiaankaan lähde noin kauas kuullakseni jotain Abbaa! Pitääkö meitä länsimaalaisia tosiaankin mielistellä tarjoamalla vain takuuvarmaa tuttua ja turvallista euroangloamerikkalaista viihdettä? Olisi ollut edes enemmän paikallista portugalilaisesta ja karibialaisesta kulttuurista ammentavaa musiikkitarjontaa joka on paatuneemmallekin länkkärille hieman helpommin omaksuttavampaa kuin joku senegalilainen rumpurytinä. Varsinkin paikallisen musiikin melankolisuudessa on jotain yhteistä kosketuspintaa suomalaiseen mentaliteettiin.

Olihan siellä myös disco joka oli pimeä loukko ja yhtä viehättävä kuin discot yleensäkin… niistä joko pitää tai ei.

SANTA MARIAN KYLÄ: Hotelli sijaitsi noin ½ tunnin kävelymatkan päässä Santa Marian keskustasta joka on siis pieni lähinnä turismista toimeentulonsa ansaitseva kylä jonka keskus koostuu lähinnä parista rannansuuntaisesta kadusta. Kävellä Santa Mariaan voi katujen kautta lohduttomia keskeneräisiä raksa-alueita ihastellen-kauhistellen tai talsia rantaa pitkin. Taksilla pääsee parissa minuutissa (hinta päivällä 3€) ja niitä on hyvin tarjolla sekä hotellilla (jonossa odottelevat portin ulkopuolella) että kylällä (saa lennosta ja jopa pysähtelevät kohdalle kysymään tarvitsetko kyytiä).

Kylällä on muutamia viehättäviä ravintoloita ja kuppiloita joissa kannattaa ehdottomasti poiketa kun hotellin tarjonta kyllästyttää. Istahda keskusaukion kylkeen terassille ja ihmettele paikallista elämänmenoa. Hintataso kaiken kaikkiaan on Suomen luokkaa mutta hotellissa ei rahaa sitten kulukaan joten matkabudjetista jäi reilusti yli seuraavaa reissua varten. Maksaa voi euroilla tai escudoilla, hinnat melko lailla tasan riippumatta valuutasta vaikka yleisen uskomuksen mukaan escudoilla maksaminen on edullisempaa. Ostosmahdollisuudet kylillä ovat melko rajatut. Lähinnä tarjolla on matkamuistokrääsää (paljon ja monessa paikassa) sekä surffauskamaa ja -vaatteita. Kylällä on myös jokunen vaatekauppa ja lastentarvikekauppa mutta hinnat niissä kohtalaisen suolaiset. Paikallisesta musiikista kiinnostuneille on tarjolla toisen pääkadun itäpäässä laadukas levykauppa jossa laaja tarjonta verdeläistä ja länsiafrikkalaista musiikkia, todellinen löytö jos sellaista osaa arvostaa. Vaihtelevantasoisia pieniä elintarvikekauppoja löytyy lähes joka kulman takaa ja hedelmiä voi ostaa katumyyjiltä (jostain syystä hedelmiä ei juurikaan hotellilla ollut tarjolla). Suosituimmat kahvilat ja baarit saattavat olla iltaisin melko täynnä ja palvelunopeus ei ole välttämättä vauhdikkain mahdollinen (”no stress”, kuten paikallinen sanonta kuuluu). Sekä paikallisten että turistien suosimassa piraattidiscossa emme käyneet aikeistamme huolimatta mutta siellä silminnäkijäraporttien mukaan on keskiyön jälkeen hyvä tunnelma.

Kylillä kannattaa varautua kohtaamaan perskärp… anteeksi, liian innokkaita krääsänmyyjiä jotka pahimmillaan steppaavat kannoillasi pitkänkin matkaa yrittäen saada sinut hänen/äidin/siskon/enon/kaiman/koiran omistamaan kauppaan jossa taatusti parhaat hinnat. Parhaimmillaan nämä tyypit ovat hyviä oppaita ja hauskoja juttukavereita mutta pahimmillaan varsinaisia iilimatoja jotka yrittävät ostaa ystävyytesi pienillä lahjoilla ja muutamalla suomen sanalla. Tiukka ”no shopping today” tai englantia ymmärtämättömäksi heittäytyminen yleensä karistaa nämä kannoilta… kunnes viiden metrin päässä on vastassa toinen samanlainen. Tinkiminen kuuluu näissä shopeissa asiaan ja myyjän tarjoama lähtöhinta on luonnollisestikin riistoluokkaa ja ”business is bad these days”-fraasi hyvin yleinen. Katso matkamuistojen hinta ensin hotellin omissa kaupoissa, siitä saat yläkanttiin sijoitetun vertailukohdan krääsän todelliselle arvolle. Matkamuistojen paikallisuus on myöskin hieman kyseenalainen väite koska suuri osa tavaroista (ja myyjistä) on tehty jossain aivan muualla kuin Kap Verdellä. Vinkki: jos ostat jotain matkamuistomyymälästä, maksa tasarahalla tai ainakin tarkista saamasi vaihtorahat. Joskus vajaan vaihtorahan saaminen voi johtaa taas tähän masentavaan ”please, business is bad”-mantraan. Pyydä tällöin edes kourallinen lahjakoruja mukaan… vaikket niillä mitään tekisikään. Älä anna myyjien sujauttaa mitään koruja kaulaasi/ranteeseesi pyytämättäsi! On raportoitu tilanteita joissa korun lukko mystisesti jääkin kiinni ja myyjä pyytää siitä maksua vaikket sitä olisikaan ostamassa. Paikallinen poliisilaitos on aivan keskustassa ja sinne kannattaa raportoida kaikki ongelmat ihan jo pelkästään yhteisvastuun vuoksi. Itse pärjäsimme ihan hyvin terveellä paranoialla varustettuna.

Pääkatujen ulkopuolella ei juurikaan katseltavaa ollut ellei sitten satu nauttimaan paikallisen elämänmenon ja arkkitehtuurin tarkastelusta. Pieni kalastajasatama oli myös hieno näky kalastajien saapuessa saaliineen maihin.

LAPSET: Lapsiperheille matkakohde on pitkää lentomatkaa lukuun ottamatta ihanteellinen kohde. Lämpöä, ruokaa, juomaa ja uintimahdollisuuksia riittää. Henkilökunta huomioi hyvin lapsia ja jopa järjestettyä ohjelmaa oli. Vaivatonta. Kylillä ei ehkä lapsille kauheasti katsottavaa ja muutenkin sai olla tarkkana, ettei holtittomat pikkuvekarat juokse tielle liikenteen sekaan.

ILMASTO/LUONTO: Hiekkaa, hiekkaa ja hiekkaa. Karu saari josta metsää on turha etsiä. Ei juurikaan paikallisia eläimiä joita tulisi varoa. Muutama torakka vilisti hotellin käytävillä ja kaskaat tms. pitivät omaa yökonserttiaan aina pimeän laskeuduttua. Lämpötila heilui siellä jossain 25-30 asteen paikkeilla. Illan pimetessä viileni hieman, joten ohutta pitkähihaista mukaan.

RANTA: Jumalattoman pitkä hiekkaranta jossa aurinkotuolit olivat melko tehokkaasti käytössä. Rannan lippuvaroituksia on syytä noudattaa, ettei virta vie mukanaan. Jonkin sortin yhteydenpito hotellin respan ja rannan välillä olisi ollut ihanteellinen ja hyvää palvelua, koska jos halusit turvallisella tuulella pulikoimaan meriveteen, jouduit hinautumaan rannalle asti tarkastamaan minkä värinen lippu oli tangossa. No pieni päiväkävely ei itseäni haitannut mutta useita ihmisiä se haittasi.

Hotellin rannan puoleinen portti suljettiin alkuillasta joten ei kuutamouinnille sinnekään ilman pitkää kiertomatkaa. Rannalla baari josta sai juomaa rannekkeella. Tarjolla oli myös sukellus- ja lautailuaktiviteetteja mutta niitä en testannut joten en voi kommentoida tarkemmin.

YHTEENVETO PLUSSAT: Ihastuttavan kansainvälinen tunnelma. Helppous ja vaivattomuus. Länsimaalaiselle ehkä helppo ensikosketus Afrikkaan. Kiireetön yleistunnelma. Kaikessa kummallisuudessaan (näytti lähinnä jättimäiseltä hiekkalinnalta) oudolla tavalla viehättävä hotelli. Runsaasta ja vaivattomasta alkoholitarjonnasta huolimatta erittäin vähän änkyräkännisiä. Pitkä siisti ranta.

YHTEENVETO MIINUKSET: Ilman all inclusivea Riu Funana olisi ehkä ollut 3-3½ tähden hotelli. Hotellin välitön ympäristö saattaa olla joidenkin mielestävä suorastaan masentavan ruma. Itsesuuntautuvalle löytömatkailijalle tosi vähän virikkeitä + huonot yhteydet muille saarille. Krääsäkauppiaat. Vaarallinen sähköviritelmä hotellihuoneessa.

Laukkuvarkaat nopeita ja näppäriä

Vieras    11.11.2010    Santa Marian vaarat ja ongelmat    Santa Maria

Lomailin juuri Santa Mariassa. Varoituksena kerrottakoon, että laukkujen ryöstö rannalla, jopa hotellialueen sisällä, on yleistä. Itse menetin laukkuni, jossa kamera, kännykkä ja käteistä rahaa, lähes kirjaimellisesti selkäni alta. Harmi, sillä väki paikkakunnalla muuten ystävällistä ja sydämellistä.

Ihmiset Capo Verdellä

Sikäläinen hokema " No Stess" piti hyvin paikkansa. Paikalliset ovat hyvinkin rentoja ja ilmapiiri tarttui. Ystävällisyys ja vieraanvaraisuus yllätti , kyseessä kun kuitenkin on köyhä maa. Niin meitä syötettiin ja juotettiin. Olimme tervetulleita heidän koteihinsa.

Uskomattomatonta oli myös se ylpeys ja tyytyväisyys siihen vähään joka heillä oli. Ja se elämäntyyli, jos siitä edes vähän saisi itselleen. Osaisi olla iloinen pienistäkin asioista.

Sain myös paljon lahjoja, eli siihen kannattaa varautua jos tulee vähänkin sellainen olo, että haluaisi antaa jotain takaisin...

Rahankäyttö ja Visaelectron

Euroilla pärjää hyvin. Tosin kurssi Escudoon on huono, mutta suurinpiirtein saman verran menee pankin palkkioihin, kun pankin automaatista nosti Visaelectronilla. Mutta toimi ihan hyvin. Seuraavalle kerralle varaan enemmän Euroja mukaan, tuntuivat olevan enemmän siitä mielissään...

Salin lapset

Jos olette menossa Kap Verdelle, niin ottakaa sinne vietäväksi kyniä, kumeja, vihkoja ym koulutarvikkeita. Siellä koulut ovat ilmaisia, mutta lapset eivät voi mennä kouluun ilman pakollisia koulupukuja, ja monella lapsella jää kouluun meneminen kiinni koulutarvikkeista...

Las Salinas

sannabrygga    31.03.2009    Santa Marian nähtävyydet    Santa Maria

Las Salinas, vanha suolakaivos, jossa kelluttiin kuumassa suolavedessä kuin korkit :) Naisena hieman vaikeaa saada edes pientä osaa kropasta veden alle, mutta miehillä sentään näytti olevan helpompaa :)

Baarit

Täälläkin löytyi menomestoja :) Joka ilta jossain baarissa oli live-musiikkia. Kävimme mm Irlantilaisessa bubissa kuuntelemassa Reggae-bändiä, ja meno oli huikeeta. Calemassa ja Piratassa myös meno päällä. Lauantaisin paikallisetkin olivat hyvin mukana ;)

paikalliset käsityöt

sannabrygga    31.03.2009    Santa Marian ostokset    Santa Maria

Santa Mariassa ei ole paljon kauppoja, eli ostoksetkin rajoittuvat aika pitkälti paikallisiin ( tai Senegalilaisiin ) käsitöihin. Monessa kaupassa myytiin paikallisen Picassow:iksi itseään kutsuvan taiteijan töitä. Pääsin tutustumaan ko. taiteilijaan ja seuraamaan hänen erikoista maalausteknikkaansa...

Monet puupatsaat jäivät reissulta tuomisiksi, sekä peli, jota pelasimme paikallisten kanssa...

Finnmatkojen lento

Tui:n lennolla oli tympeä henkilökunta. Ainakin suomea puhuva miespuoleinen, kettuili matkustajille minkä kerkesi. Tämäkin vissiin on asiakaspalvelua... :(

Italialainen ravintola

Pääkadun varressa sijaitsevassa Italialaisessa ravintolassa sai vaihtelua kalaruokiin. Uskomattoman hyvää pitsaa. Koko viikon olimme syöneet tonnikalaa, mustekalaa ja haita, niin pitsa, se vaan maistui niin hyvälle ;)

Oletko vieraillut Santa Mariassa?

Kerro muille kokemuksistasi!
Pieni hetki, sivua ladataan.