Norjan matkakokemukset ja vinkit: Sivu 2

Ajoneuvovalinta

Vieras    04.07.2011    Trollstigenin muita vinkkejä    Trollstigen

Trollstigen "suosii" kiivetessä vähintäänkin normaalitehoisella moottorilla varustettuja ajoneuvoja. Olen kavunnut sen joskus nuorempana Ducaton alustalle tehdyllä Dethleffs- matkailuautolla, (1.9 TD). Kokemus lämmitti mieltä ja kehoa myös, koska moottori halusi ylilämmetä 1- vaihteellakin, kakkosesta puhumattakaan, ilman lämmityslaitteen apua. Vaunun kanssa ei tekisi mieli lähteä reitille, ainakaan ennen kokemuksen hankkimista lajista.

nordkapp....

Vieras    05.05.2011    Nordkappin nähtävyydet    Nordkapp

Kyllä nordkapp on ehdottomasti näkemisen ja kokemisen arvoinen paikka.Vuonna-08 tuli siellä vietettyä kaikkiaan liki neljä viikkoa kolmessa jaksossa ja siellä säänvaihtelut ova nopeita,mikäli haluaa kesäistä aikaa kannattaa meno jättää heinäkuun loppuun.Ikimuistoinen kihlautumiseni tapahtui juurikin siellä kärjessä olevassa mikä lie matkailurysä/museo.Siellä oli sellainen pieni hiljentymiskappeli;)) Hinnoista senverta et ei se hirveesti kalliimpaa ole kuin lapissa.t.eu

Ylämäki alamäki

girasol    12.03.2011    Hamarin lennot & liikenne    Hamar

Autolla ajaminen vaatii taitoa Norjan teillä.Korkeuserot ovat suuria.Paljon on vielä kapeita hiekkateitä, jotka kiemurtelevat peltojen ja kylien välissä.Maaseudullakin liikenne voi olla aika vilkasta.Suuria säiliöautoja ja maatalouskoneita tulee jokaisen mutkan takaa.Saatat joutua ohitustilanteessa jopa peruuttelemaan leveämpään tien kohtaan.

Talvi ajo on sitten aivan erikseen.Edes kaikki Norjalaiset eivät uskalla ajaa talvella.Autojen renkaissa käytetään useimmiten ketjuja.Teitä aurataan, muttei suolata eikä hiekoiteta samalla tavoin, kuin esimerkiksi Suomessa.

norja

Vieras    02.03.2011    Norjan nähtävyydet    Norja

en pitänyt hirveästi norjasta koska siellä on saastunut ilmasto ja norja ei ole minun loma kohteeni.mutta oli silti kivaa perheeni kanssa.:)

Muutakin, kuin urheilua!

girasol    21.02.2011    Lillehammerin muita vinkkejä    Lillehammer

Ystäväni asuu lähellä Hamar nimistä pikkukaupunkia.Maisemat mäkisiä ja tiet kiemuraisia.Luonto uskomattoman kaunista ja vaihtelevaa.Paljon vettä ympärillä ja hetkessä oletkin tunturissa.Lähellä olevista suuremmista paikoista mainitsen Lillehammerin, koska kaupunki on todella näkemisen arvoinen.Pitkin kaupunkia on kivoja pikkupatsaita ja puistoalueita.Kauniita vanhoja rakennuksia siellä täällä.Itse urheilupuisto halleineen ja mäkihyppyreineen on näkemisen arvoinen kesälläkin.Kiipeäminen mäkeen on vaivan arvoisa, kun näet maisemat alas järvelle!

Upeat maisemat!

hennu1    16.02.2011    Pohjois-Norjan nähtävyydet    Pohjois-Norja

Monet haluavat ulkomaanmatkaa tehdessään mennä johonkin lämpimään maahan. Suosittelen käymään myös vähän kylmemmissäkin paikoissa, esim. Pohjois-Norjassa. Sieltä löytyy uskomattoman hienoja maisemia. Niitä ei voi sanoin kuvailla eikä sitä, minkälaiset ne maisemat on, nää valokuvista läheskään niin hyvin kuin livenä. Pohjois-Norja on näkemisen arvoinen paikka. Ja on myös kokemus käydä samalla reissulla pulahtamassa kylmässä jäämeressä.:)

Mukavia pubeja Vardossa

Vieras    15.09.2010    Vardon ravintolat ja baarit    Vardo

Melkein Vardo Hotellia vastapäätä on vanha, perinteinen pubi (nimeä en valitettavasti muista), joka oli oikein viihtyisä. Satama-altaan toisella puolella on toinen pubi, joka myös oli ihan viihtyisä, sisustukseltaan enemmän yökerhomainen ja siellä oli mm. biljardinpeluumahdollisuus. Molemmissa erittäin ystävällinen palvelu.

Majapaikka

Vieras    15.09.2010    Vardon hotellit    Vardo
Yöpymisen ajankohta: Syyskuu 2010 | Hotelli: Vardo Hotell

Vanha, perustasoinen hotelli sataman tuntumassa. Rauhallinen. Ravintolasta sai paikallista kalaruokaa (toki muutakin, vaikka lista olikin suppea) ja aamiainen oli ihan tavallinen hotelliaamiainen. Merenpuoleisista huoneista mukavat näkymät satama-altaaseen ja kaupunkiin vastarannalla.

Arvosana hotellille:

Kjeragbolten

Leo-setä    07.09.2010    Kjeragin nähtävyydet    Kjerag

Kjeragbolten on noin 5 kuutiometrin kokoinen kivi, joka on kiilautunut kahden kallioseinämän väliin niin, että sen päältä on lähes kilometrin pudotus suoraan alas. Monet rohkelikot kuvauttavat itsensä kiven päällä hyppimässä ja pomppimassa; itse uskalsin hädin, tuskin hivuttautua kivelle sen verran istumaan, että sai todisteen kuvatuksi.

Myös kiven vieressä on pystysuora seinämä, Kjerag, jonka mukaan kivikin on nimetty. Paikka on suosittu base-hyppääjien keskuudessa ja sieltä onkin vuosien saatossa hypätty yli 20000 base-hyppyä.

Lähiympäristössä on muitakin, toinen toistaan hurjempia kalliokielekkeitä.

Merkitty vaellusreitti Kjeragille alkaa Øygardsstølenin näköalaravintolan parkkipaikalta Lysebotnin kylän yläpuolelta. Reitti on erittäin rankka ja vaatii hyvän yleiskunnon ja huippaamattoman pään lisäksi käsivoimia. Osa jyrkimmistä nousuista on nimittäin varustettu kallioon upotetuihin rautatankoihin viritetyin rautakettingein, joista kiinni pitämällä voi kiskoa itsensä ylös - ja varsinkin alas. Monet paikat ovat alaspäin vielä vaikeakulkuisempia. Viimeiset satakunta metriä reitti kulkee erikokoisten lohkareiden pohjustamassa solassa: tuo osuus taitaa vaatia enemmän käsiä, kuin jalkoja. Reittiin kannattaa varata ainakin pari, kolme tuntia suuntaansa. Sadekelillä en lähtisi ollenkaan. Jos kelit suosivat ja kunto on kohdallaan, maisemat kuitenkin palkitsevat uurastuksen.

Retkeilykeskus

Leo-setä    07.09.2010    Preikestolenin hotellit    Preikestolen
Yöpymisen ajankohta: Elokuu 2010 | Hotelli: Preikestolen Fjellstue

Sanottakoon alkuun, että en ole ihan varma tuon arvostelemani kohteen nimestä ;-)

Preikestolenin tien päässä on kuitenkin alue, jota kuvailisin lähinnä retkeilykeskukseksi. Se koostuu modernista puurakennuksesta (ilmeisesti Fjellstue), jossa on ravintola sekä hotellityyppisiä majoitustiloja. Lisäksi alueella on vanha, enempi retkeilymajatyyppinen rakennus (ilmeisesti Preikestolhytta), jossa on pieniä huoneita sekä Vatnegården "yhteismajoitussali" ja ilmeisesti vielä jonkinlainen 5 hengen mökkikin.

Alueella on lisäksi ainakin kioski sekä erillinen wc/suihkurakennus. Keskus on erittäin hienolla paikalla upeissa järvimaisemissa (ei siis vuono).

Majoituimme Preikestolhyttaan, jossa ainakin 22.8.2010 oli tilaa ilman ennakkovarausta. Huoneet olivat Ruotsinlaivojen C-hyttiä pienempiä, kerrosvuoteellisia, vessattomia kopperoisia, mutta täyttivät tehtävänsä yhden yön majoituksena. WC:itä ja suihkuja oli erikseen muualla rakennuksessa. Rakennuksessa oli myös yhteiskäytössä oleva iso takkahuone. Vanha puurakennus kolisee melko äänekkäästi uusien yöpyjien raahautuessa paikalle maastokenkineen ja reppuineen, joten nukkumaan ei kannata mennä, ennen kuin on oikeasti väsynyt ;-) Huoneen hintaan sisältyy aamupala Fjellstuessa sekä pysäköinti koko seuraavaksi päiväksi; muuten auton joutuisi jättämään vaellusretken ajaksi viereiselle maksulliselle pysäköintialueelle. Tienlaitapysäköinti on tehokkaasti estetty parinkymmenen metrin välein sijoitetuin kieltomerkein.

Norjankielentaitoiset voivat lukea lisää täältä: www.turistforeningen.no/prei...fjellstue/

Kartta: maps.google.fi/maps?f=q&...4&z=13

Aiemmin saman tien varressa on toinen majoituspaikka, Preikestolen Camping (joka muuten on myytävänä), mutta sen palveluista minulla ei ole kokemusta: www.preikestolencamping.com/

Arvosana hotellille:

Preikestolen

Leo-setä    06.09.2010    Preikestolenin nähtävyydet    Preikestolen

Preikestolen on noin 600 metriä korkea kallionjyrkänne Etelä-Norjassa, Lysefjordenin vuonon rannalla. Jyrkänteen huipun koko on noin 25 kertaa 25 metriä, ja se on lähes tasainen.

Preikestolhyttan-hostellin paikoitusalueelta jyrkänteelle vie merkitty vaellusreitti. Edestakainen vaellus kestää pari-kolme tuntia. Alue sijaitsee noin tunnin ajo- ja lauttamatkan päässä Stavangerista.

Vaellus Preikestolenille on osittain erittäin jyrkkä ja lohkareikkoinen. Huonojalkaiselle tai -kuntoiselle sitä ei voi suositella. Veden pitävät kengät ovat erittäin suositeltavat. Sadekelillä en noihin liukkaisiin lohkareikkoihin lähtisi ollenkaan. Vaikka korkeusero on vain noin 330 metriä ja kartalla yhdensuuntainen matka on 3,8 kilometriä suuntaansa, on se todellisuudessa paljon enemmän, sillä reitti kulkee ylös ja alas harjuja pitkin. Reitin loppuosa muodostaa lenkin, jonka voi kiertää kumpaan suuntaan tahansa; monet käyttävät lenkin jylhien jyrkänteiden reunoilla kulkevaa puolta mennen-tullen.

fi.wikipedia.org/wiki/Preikestolen

SUOSITTELEN!

Vieras    01.08.2010    Nordkappin nähtävyydet    Nordkapp

Jos liikkuu Pohjois-Norjassa, kannattaa tämä paikka ehdottomasti nähdä. Rahastusta tapahtuu joo, mutta minusta tuo paikka on todellakin vierailun arvoinen. Upea, vaikuttava, huh... :)

Hyvä Leirintäalue

laplandsummer    17.06.2010    Altan muita vinkkejä    Alta

Suosittelen Altassa Strand leirintäaluetta, on nättejä siistejä mökkejä, hyvät alueet asuntovaunuílle sekä autoille. Huoltorakennuksista löytyy ruuanlaitto paikat, pesukone+kuivaus ja suihkuja kahdessa rakennuksessa(ei tarvitse kolikkoja) Vastaanotossa saa aamiaista tilauksesta. Mukava henkilökunta! Mieleen on jäänyt hinnoista vaunupaikka: 25e

reissu länsi norjaan

Vieras    13.06.2010    Norjan nähtävyydet    Norja

Menkää länsi norjaan siellä huikeat maisemat, ei pohjosen karuus ole mitään verrattuna länsinorjan vuonoihin. olen käynyt yli kymmenen kertaa ja aina tekee mieli uudestaan.

Elsan sauna lämpimäksi!

Vieras    22.11.2009    Pykeijan muita vinkkejä    Pykeija

Kun/ jos menette Elsan mökeille....viekää polttopuita mukaanne. Siellä ei kasvaa puita ja Elsa on ikionnellinen jos niitä tuodaan mukana! Kävin siellä sukellusmielessä, ja kävinkin. Tosi hienoja paikkoja ja kirkasta vettä. Kissakalakin tuli vastaan enkä tahtonut uskoa silmiäni!!

Ruoka oli hyvää ja ihmiset todella ystävällisiä....jos niitä näki. Idyllinen paikka, sinne kannattaa mennä lepuuttamaan hermojansa. Suosittelen matkaa sinne,on hintansa väärti. Ulla Etelä-Suomesta.

Oletko vieraillut Norjassa?

Kerro muille kokemuksistasi!
Pieni hetki, sivua ladataan.