Italian matkakokemukset ja vinkit

Italia, tavat ja kulttuuri

Vieras    14.05.2024    Italian muita vinkkejä    Italia

Olkaa hyvä, ja ottakaa etukäteen selvää maan tavoista ennen kuin maahan menette.

Italiassa:

- aamupala on kahvi ja croissant / brioche (kaikki muu on ekstraa)

- heinä-elokuu ovat hillittömän kuumia kuukausia, lämpötila 28-40 C

- elokuu on italialaisten lomakuukausi, ihmisiä on kaikkialla, koko maassa on hirveä kuumuus ja kauhea ruuhka kaikkialla

- varaa lippuja käyntikohteisiin netistä ennen matkaa, pääset helpoimmalla ja nopeimmin sisään

- jos otat 2 tähden hotellin, älä valita laadusta

- Italia on kulttuurimaa, ja siellä on aina turisteja katsomassa eri kohteita

- Italian asukasluku on n. 60 miljoonaa, varaudu 12 kertaiseen ihmismäärään Suomeen verrattuna

- Etelä- ja Pohjois-Italia ovat täysin erilaisia vierailupaikkoja

- keskipäivän jälkeen on lounastauko (EI mikään siesta, sana on espanjaa), jolloin paikat ovat todellakin kiinni (n. klo 12-16)

- monet museot ja muut kohteet on suljettu maanantaisin

- selvitä maan juhlapäivät (esim. suurlähetystön sivuilta) ennen kuin lähdet; monet kohteet ja kaupat ovat silloin kiinni

- Italiassa ei välttämättä osata tai puhuta englantia; vain suurimmissa kaupungeissa ja turistikohteissa saa palvelua englanniksi (koillisessa puhutaan saksaa, luoteessa ranskaa, syvällä etelässä ymmärretään espanjaa)

- kaikissa majoituspaikoissa ei ole ilmastointia, selvitä asia, kun varaat majoituksen tai ennen lähtöäsi

- kahviloissa, baareissa, huoltoasemilla tilataan tuote ja maksetaan se kassalle, josta saadaan kuitti ja sen kanssa saadaan tuote asiakaspalvelijalta

- italialaiset juovat ehkä maailman eniten kahvia, ja sitä on suunnattoman montaa erilaista; ota selvää sanastosta äläkä valita, mitä saat, jos tilaat "vain kahvia"

- typerä turisti juo cappuccinon iltapäivällä - siellä on lukematon määrä muitakin valittavina

- Italiassa on laittomia maahantulijoita, jotka kerjäävät, kaupustelevat ja varastavat; älä osta piraatteja, jollet halua sakkoja

- lippupisteiden vieressä häärii usein laittomia maahantulijoita "ostamassa turistille lippuja", joista he veloittavat ylenmäärin ja laittomasti

- älä ruoki puluja, älä istu nähtävyyksien edessä portailla, älä heittele suihkulähteisiin mitään, älä uita suihkulähteissä käsiä, älä syö eväitä kulttuurikohteissa, älä ui suihkulähteissä - sakko em. on 250 e

- julkisiin kulkuneuvoihin (juna, metro, bussi) ostetaan lippumyymälästä tai tupakkakaupasta liput, jotka täytyy leimata ennen kuin menee kulkuneuvon kyytiin; lipputarkastaja ei myy lippuja, vaan antaa sakot liputtomuudesta ja leimaamattomuudesta

- monissa kaupungeissa on majoituspaikoissa ns. kaupunkivero (usein n. 2-3 e/hlö/yö), joka tuloutetaan kunnalle ja jolla kustannetaan turistien aiheuttamat kulut, mm. siivoaminen ja jätteidenhoito

- autonvuokraajan kannattaa etukäteen selvittää, missä ovat kaupunkien ajokieltoalueet (vanhoissa keskustoissa on ZTL-alue, zona traffico limitato, jonne ajaminen on kielletty muilta kuin asukkailta); sakko ajamisesta on n. 150 e/kortteli ja lasku tulee perästä myös Suomeen

- kaikkialla ei toimi netti, wifit, gps eivätkä navigaattorit (paksut muurit ja seinät ehkäisevät sen)

- italialaiset kartat ovat harvoin ajantasalla

- italialainen arvostaa hyvin paljon sitä, kun osaat sanoa muutaman sanan heille (päivää, näkemiin, kiitos, olkaa hyvä)

Ruokaravintolat

Vaikka Capo Vaticano on pieni paikka niin sieltäkin löytyy erinomaisia ruokaravintoloita. Esimerkiksi Happy Days ja Mimmu tarjoaa monipuolisesti herkullista ruokaa aina miekkakalasta pihveihin ja pizzoihin. Jälkiruokana Tartufo-jäätelö todellakin toimii (saa eri makuisena). Avautuvat klo 19. Grotticella-rannalla on myös kiva rantaravintola josta saa pientä ja isompaa suolaista ja makeaa syötävää.

Bari ja ympäristö

Vieras    17.11.2021    Barin muita vinkkejä    Bari

En suosittele Baria matkakohteeksi kenellekään. Kaupunki on teollisuuskaupunki (mm. kemianteollisuutta, öljynjalostusta), satama on uimakelvoton, matkustajalaivoille tarkoitettu ja kaupunki on täynnä 60-luvun harmaabetonisia työläisille rakennettuja kerrostaloja. Vanha keskusta on kauniimpi, mutta siihen se jää.

Bariin lentävät useat kansainväliset lentoyhtiöt ja sieltä on hyvä lähteä etelään ja ympäristöön autolla. Alueella eli Barin ympärillä on sitten todella hienoja, upeita näkemisen arvoisia paikkoja ja Unescon Maailmanperintökohteita, mm. Materan aivan uskomaton vanha kaupunki, sievä trullikaupunki Alberobello, kaunis Polignano a Maren kalastajakaupunki rosoisine rantoineen ja muhkea Castel del Monten linna.

Ruoka on alueella, kuten kaikkialla Italiassa, herkullista ja hyvää. Kalaa ja meren eläviä on tarjolla paljon. Myös erilaisia pastoja kannattaa maistaa.

Yleistä Viareggio

Vieras    23.09.2019    Viareggion muita vinkkejä    Viareggio

Vietimme viikon syyskuussa 2019 Viareggiossa.

Otimme lennon Pisaan. Pisasta on helppo kulkea junalla (n15min) Viareggioon, kentältä lippu maksoi 8,60e.

Hotellimme oli Viareggion keskustassa n. 400 m juna asemalta. Keskustasta rannalle on matkaa noin 700 m.

Viareggiossa on hyvä pitkä hiekkaranta. Ranta on Italialaiseen tapaan maksullinen. Maksu sisältää Ranta tuolin ja varjon. Maksut vaihteli 10-20 e/pv välillä. Yleinen ranta on maksuton, mutta meille iski laiskuus lähteä sitä etsimään.

Suurin osa hotelleista sijaitsee rannan tuntumassa ja ne on luonnollisesti hieman hintavia.

Ostoksia voi tehdä ranta promenadilla lukuisissa merkki liikkeissä. Toki löytyi sieltä joitain edullisempia liikkeitä lähempää satamaa.

Torstaisin Viareggiossa on tori päivä jolloin keskustan kävelykatu noin kilometri ja 3 km ranta promenadi on täynnä tori myyjiä joissa on mahdollista tehdä edullisia löytöjä ja nauttia paikallisia herkkuja.

Viareggiosta oli helppo tehdä päiväretkiä junalla. Junia kulkee tiheään ja liput on edullisia. Kävimme itse mm. Lucca, Cinque Terre, La Spetsia, Pietrasanta.

Auton vuokraus onnistuu myös ja huristelimme kaksi päivää pikkukyliä vuoristossa.

Itse pidimme kovasti paikasta. Sopivan kokoinen kaupunki jossa oli helppo liikkua ja jopa auton sai parkkiin. Ennen kaikkea sijainti ympäristössä liikkumiseen oli loistava. Ruokapaikkoja löytyi edullisesta kilopitsa paikoista vaikeisiin pöytäliinoihin.

Pieni paikallinen hotelli

Vieras    23.08.2019    Gardajärven hotellit    Gardajärvi (Garda)
Yöpymisen ajankohta: Elokuu 2019 | Hotelli: Hotel Cortina

Pieni paikallisen perheen omistama hotelli jossa oli lämmin vastaanotto tervetulomaljan kera. Huone oli siisti ja hyvin ilmastoitu.Aamupala oli kohtuullinen. Oma sisäänkäynti takaovesta suoraan vanhaan kaupunkiin ja sen ostoskadulle.Hotelli yllätti odotuksemme,

Suosittelen.

Arvosana hotellille:

Trattoria Emoteca al Graspo

Vieras    23.08.2019    Gardajärven ravintolat ja baarit    Gardajärvi (Garda)

Gardan keskustassa sijaitseva trattoria jossa saimme mieleenpainuvan makuelämyksen päivän tuoreista kaloista.Paikka on suosittu ja aina lähes täynnä.Saimme myös lahjan kotiin vietäväksi.Suosittelen.

Mandello del Lario - monipuolinen pikkukaupunki

Vieras    12.07.2019    Mandello Del Larion muita vinkkejä    Mandello Del Lario

Olimme Mandello del Lariossa muutaman yön asuntoautollamme. Kaupungissa on parkkipaikka asuntoautoille Café galli&gufin vieressä, jonne parkkimaksu maksettiin . Ravintola oli viihtyisä ja ruoka hyvää. Junalla kävimme Milanossa päiväreissulla. Kylän uimaranta oli pienen matkan päässä. Maisemat kaupungissa upeat Como- järvelle ja vuorille . Suosittelen!

Perus-Alppihotelli

Leo-setä    14.05.2019    Bormion hotellit    Bormio
Yöpymisen ajankohta: Elokuu 2018 | Hotelli: Alu

Kaikin puolin toimiva kokonaisuus. Hyvä aamupala. Matkaa hissiasemalle satakunta metriä ja bussiasemalle n. 800m.

Arvosana hotellille:

Tunnelma Sienassa

Vieras    30.04.2019    Sienan muita vinkkejä    Siena

Olin kolme vuotta sitten Italian kiertomatkalla. Vain iltapäivän vietimme Sienassa.Seuraavana päivänä oli tämä kuuluisa ratsastuskilpailu. Se tunnelma tarttui matkalaisiin jollain kummallisella tavalla. Vanha kaupunkimilijöö vei jonnekkin kaukaisuuteen, se rauhoittava ilmapiiri ja lämpö jäi mieleen.

Salainen Stromboli

Vieras    26.04.2019    Strombolin nähtävyydet    Stromboli

Hieman haasteellinen saavutettava mutta jokaisen lentokone-bussi(taksi)-lautta minuutin arvoinen.

Toimiva tulivuori Välimeressä jolla harvoin törmäät toiseen suomalaiseen. Dolce far niente. Voit suorittaa hikisen kiipeämisen tulivuoren huipulle katsomaan purkauksia, maata mustalla laavakivirannalla, uida puhtaassa meressä, syödä kalliisti tai halvalla, käydä veneellä katsomassa sciara del fuocon tai Ginostran pienen kylän, vaeltaa pieniä kujia, syödä hyvää pizzaa katsoen tulivuoren purkauksia, kävellä pimeässä taskulampun valossa takaisin majoitukseen, katuvaloja ei ole, käydä lautalla muilla saarilla. Tai dolce far niente. Neljäs kerta tänä vuonna tulossa, paikkaan jossa voit tavata kaltaisiasi tai dolce far niente. Tarvitset vain pari vaatekertaa, uima-asun, hieman vaivaa aikataulujen ja reittien selvittämiseen, hieman Tallinnan matkaa enemmän rahaa. Huikeinta on dolce far niente yksin matkustavalle psykiatriselle sairaanhoitajalle jonka ei tarvitse kuulla sanaakaan puhetyöläisen omaa kieltään kuuden yön matkallaan. Ja maata kuumalla laavakivirannalla kivien polttaessa paljasta selkärankaa puoliunessa aaltojen ääntä kuunnellen. Huipumpaa en ole mistään löytänyt.

Hyvä sijainti

Vieras    16.03.2019    Italian hotellit    Italia
Yöpymisen ajankohta: Maaliskuu 2019 | Hotelli: Orazia

Ok hotelli vähän nuku mutta siivottiin joka päivä hyvin Austin joka aamu aamiaisen ja olin siihen tyytyväinen

Arvosana hotellille:

Luxusmatka Streesaan

Vieras    14.10.2018    Stresan muita vinkkejä    Stresa

Tämä kuvaus on pariskunnille tai ystäväporukoille,jotka toivovat matkaltaan luxusta, lepoa, aistillista elämystä ja kauneutta. Stresa on mm. romanttinen, elegantti ja upea häämatkakohde tai parisuhteen pidennetty virkistysviikonloppukohde. Varaa huone airbnb kautta Villa fruasta, viale siemensillä, kävelymatkan päässä kylän keskustasta. Siellä sinua palvelee iki ihana Elisa Ferrari. Tästä kohteesta löytyy myös uima-allas. Ota toinen yö regina tai borromeo hotellista ihan vaan juuri sen luxus kokemuksen vuoksi. Nauti hotelli Palman kattotreassilla aperitivohetki upeissa maisemissa. Nouse funivialla mottarone vuorelle ja koe henkeäsalpaavan kauniit maisemat. Voit myös vuokrata pyörän ja ulkoilla vuoristoteillä. Käy isola dei pescatorella syömässä upeaa kalaruokaa, ota juna tai auto ja piipahda myös idylliseen Arona kylään jossa enemmän kauppoja ja ravintoloita. Yövy Aronassa castello dal pozzossa. Ehdottomasti päätä tämä matka Milanoon. Il duomo ja ruokailu Galleria vittorio emmanuelen keskiössä kruunaa matkasi.

Minne päin Venetsiasta

Vieras    19.07.2018    Venetsian muita vinkkejä    Venetsia

Olen lähdössä Venetsiasta eteenpäin junalla ja bussilla. Mihin päin lähtisitte. En ole käynyt Grado, Trieste alueella. Kenelläkään kokoemuksia? Entä Veronan suuntaan? Kiitos vinkeistä.

Kaunis ja rauhallinen lomakohde

Vieras    28.06.2018    Gradon muita vinkkejä    Grado

Olimme heinäkuussa 2017 ensimmäistä kertaa Gradossa ja ihastuimme siihen valtavasti. Gradossa oli juuri sopivan kokoinen lomakohde, viivyimme siellä kolme yötä. Ruoka oli todella hyvää, rannat siistejä ja puhtaita ja turistimassoja ei näkynyt. Erittäin viihtyisä kaupunki, johon palaisin uudelleen milloin vain!

Alppihotelli

Leo-setä    10.02.2018    Val Gardenan hotellit    Val Gardena
Yöpymisen ajankohta: Helmikuu 2014 | Hotelli: Villa Anna

Hyvä majoitus Alppiretkeilyyn ja lasketteluun. Lähimmälle hissiasemalle 150m (auki vain talvella; silloin Alppien upeimmalle laskettelureitille, Sella Rondalle on suora lasketteluyhteys). Hotellin alakerrassa on sauna.

Arvosana hotellille:

Oletko vieraillut Italiassa?

Kerro muille kokemuksistasi!
Pieni hetki, sivua ladataan.