Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Gibraltarin matkakokemukset ja vinkit

Aurinkoinen päivä Gibraltarilla

JHurmerinta    23.12.2013    Gibraltarin nähtävyydet    Gibraltar

KOHTI GIBRALTARIA

Heräsimme aurinkoiseen kevätpäivään. Maittavan aamiaisen jälkeen suuntasimme Gibraltarille AP-7 moottoritietä pitkin. Maisemat olivat hienot ajomatkan aikana, kunnes saavuimme La Lineaan. Siinäpä köyhä ja surullisen likainen kaupunki. Kuulin, että tämä on se paikka, jonne monet laittomat maahanmuuttajat rantautuvat öisin. Emme jääneet tarkistamaan asiaa.

Aurinkoinen päivä helli meitä. Onnekas sattuma, koska joinakin päivinä satoi. Gibraltariin ajetaan jännästi lentokentän kiitoradan yli. Alue on niin pieni, että kiitorata ulottuu niemen päästä päähän.

Koska parkkipaikat näyttivät olevan kortilla, tuikkasimme auton ensimmäiseen mahdolliseen ruutuun. Satuimme valitsemaan hyvän paikan. Aivan vieressä näimme portaat, jyrkät portaat, jotka veivät meidät ylös kaupungin pääkatujen luo. Näimme portaiden yläpäästä kauppoja, baareja ja toreja.

Gibraltar on hyvin pieni alue - vain 6 neliökilometriä. Asukkaita kaupungissa on melkein 30 000. Noin puolet alueesta on luonnonsuojelualuetta. Tulonlähteet ovat matkailu, merenkulku sekä offshore-pankkitoiminta. Rantaviivaa kaupungilla on 12 km. Suurin nähtävyys on Gibraltarinvuori, joka kohoaa yli 400 metrin korkeuteen. Vuori on kalkkikiveä. Vuoren sisällä on sotilaskäyttöön rakennettuja luolia.

Nautimme kävelystä pienessä kaupungissa, piipahdimme pieniin turistikauppoihin, söimme lounaan kylmän oluen kera lämpimän auringon alla ja otimme valokuvia aukioista, kujista ja historiallisista patsaista.

Gibraltarilla kasvaa yli 600 kasvilajia ja siellä elää Euroopan ainoa apina, berberiapina, joka myös magottina tunnetaan. Jos pidät kasveista, käy Alamedan kasvitieteellisessä puutarhassa (Gibraltar Botanic Garden). Puutarha perustettiin 1816 asukkaiden virkistäytymistä varten ja se toimi erinomaisesti monta vuotta. 1970-luvulla puisto pääsi huonoon kuntoon, mutta vasta 1990-luvulla sen kunnostusprojekti toteutettiin.

Vaeltamassa Gibraltarilla vuorella ja huikeet välimerenportaat alas

Sinisara    30.10.2011    Gibraltarin nähtävyydet    Gibraltar

Kiersin Pentti Korpelan kirjassa "Aurinkorannikon patikkareitit" kertoman Gibraltarin vuoristoreitin menemällä Esteponasta bussilla La Linean bussiasemalle, josta siis kävelin lentokentän yli Gibraltariin.

Huikeet näkymät vuorilta oli ja välimerenportaat ovat huimantuntuiset hiukan, mutta v 2008 kunnostuksen jälkeen turvalliset laskeutua alas. Halpaa oli sinne mennä bussilla 4,04€ Esteponasta. Melkoinen sotainen historia ja vanhat tykistölinnakkeet näkyivät kiinnostavan laajalti.

Kävin koululaisten syyslomalla, jolloinka lämpötila oli suomaiselle sopiva +25C tienoissa. Apinat olivat vekkulan pieniä ja niistä sai kivoja kuvia,... Ei sydäntautisten juttuja kun noususumma oli 700m, ja mulla unohtu kaikki juomat ja pikkueväät repusta ja niitä ei ole siellä vuorilla tyrkyllä. No kunto kasvoi ja karaistui hiukan sekä kun kävelin Espanjan puolelle menin pikasesti mäkkäriin ennen paluubussia. Olihan Gibraltarilla tarjolla englantilaisten Fish and chips matkamiehelle.....

Muuten samaisen kirjan roomalaisajalta oleva pikkukylpylä keskellä ei mitään jokilaaksossa oli huima kokemus patikkkavaeltajalla katsokaa netistä Bonos de la Hedlonda manilvan lähellä

Tekstin laati nimimerkin kuntoilevampi puolisko

Varastelevat apinat

girasol    13.06.2011    Gibraltarin vaarat ja ongelmat    Gibraltar

Gibralttarilla on 6 eri apinayhdyskuntaa.Niitä on tällähetkellä n.300 kpl .Vastasyntyneitä poikasia on aina joillakin emoilla.Emot suojelevat poikasiaan joskus hurjastikin.Säyseältä näyttävä eläin saatta yht`äkkiä hyökätä kohti, jos menee liian lähelle poikasta.Pysy siis sopivan matkan päässä.Niillä on hyvin terävät hampaat.

Apinat myös varastelevat.Jos työnnät kätesi laukkuun apinalauman lähellä, olet vaarassa menettää koko kassin.Ne ovat uteliaita ja uskovat kaikkien kassien sisältävän heille tarkoitettuja herkkuja.Mutta jos liikut rauhallisesti apinoiden lähellä ja kuvaat niitä pienen matkan päästä, ne jättävät sinut rauhaan.Suloisia kyllä olivat!

Pieni tippukiviluola

girasol    13.06.2011    Gibraltarin nähtävyydet    Gibraltar

Korkealla Gibralttarin kallioilla, luonnonpuistoalueella, on pieni mutta kaunis tippukiviluola " St Michael`s ".Kannattaa käydä katsomassa.Paikassa pidetään usein myös konsertteja hyvän akustiikan vuoksi.Paikan suurimpaan saliin on rakennettu katsomo.Paikassa myös pieni matkamuistomyymälä.Pihalla juoksentelee joitakin apinoita.

Parfymeria

girasol    13.06.2011    Gibraltarin ostokset    Gibraltar

Heti "Main Streetin" alkupäässä sijaitsee monipuolinen parfymeria/ kosmetiikkaputiikki nimeltään S.M. SERUYA. Kassaneiti oli ystävällinen ja auttoi valinnoissa.Uutuuksia oli todella edullisin hinnoin ja kaupassa oli laajat valikoimat.Myös kauniita koruja tarjolla.

Kuin Englannissa

jem    12.01.2009    Gibraltarin ostokset    Gibraltar

Olo oli kuin Englannissa..sieltä löytyi Mark&Spencer ja kaikki..iltapäiväteetäkin sai :)

päivä gibralttarilla

Vieras    17.08.2008    Gibraltarin nähtävyydet    Gibraltar

Teimme siis päiväretken espanjanpuolelta (tukikohta,benalmadena)gibralttarille vuokra-autolla ,itseasia kahteenkertaan, koska ensimmäisellä kerralla meillä ei ollut passeja mukana! ja ne syynätäänkin sitten tarkasti vaikka autojono on melkoinen.Kannattaa varautua vähintään tunnin jonotukseen loppupäässä! Mielestäni kaupunki oli jotenkin sotkuinen, heti kun poikkesi pääkaduilta jonnekin sivummaksi ja mielestäni kaikki oli kyllä kaksinverroin kalliinpaa verrattuna espanjanpuolelle.vaikka joku tuossa edellisessä kommentissa kehu sielä olevan edullista?Itse vuori onkin sitten se juttu miksi sinne kannattaa edes mennä vaihtoehdot on joko kondolihissi ja itse reippailu vuorilla tai ottaa kimppataxi n 8hlö joka kuskaa nähtävyyksille ja toimii myöskin matkaoppaana ainoa miinus että aikaa on tietysti rajoitetusti kohteissa n.15min. mutta kyllä se on oikeastaan aika sopiva aika .Tunneleissa olisi ehkä mennyt pidempään.Näköalat on sanomattakin huikeat! ja apinat söpöjä! autoreissu kesti vuorilla noin parisen tuntia.Kannattaa käydä myös europa pontissa eli euroopan eteläisimmässä pisteesteessä! aika mageeta, afrikka näkyikin vastarannalla! sinnekin ois päässy 25min.ssa laivalla mutta jätettiin se reissu toistaseksi väliin:)Kaikenkaikkiaan ihan suositeltavapaikka!

merta,aallokkoa,delfiinit

Gristalli    26.06.2008    Gibraltarin muita vinkkejä    Gibraltar

Olin risteilyllä ja pysähdyimme Gibralttarille.Kaunis paikka,vilisee apinoita.

Kokemus jota ei kannata jättää väliin.

Risteilyn aikana kävimme monessa maassa ja kun ylitimme Bisgajan lahden,tulin elämäni ensimmäisen kerran merisairaaksi.Sain kylä laivan kapteenilta kunniakirjan,mutta ei lohduttanut.Olin 2 päivää todella sairas.Bisajalle en mene enää ikinä,mutta Gibrattarille pääsee helposti esim.Espanjan puolelta.

Rahaa ei kulunut palon,edullinen paikka.Suosittelen.

Oletko vieraillut Gibraltarilla?

Kerro muille kokemuksistasi!
Pieni hetki, sivua ladataan.