Matkakokemukset - Nähtävyyksiä Pohjois-Norjassa

Upeat maisemat!

hennu1    16.02.2011    Pohjois-Norjan nähtävyydet    Pohjois-Norja

Monet haluavat ulkomaanmatkaa tehdessään mennä johonkin lämpimään maahan. Suosittelen käymään myös vähän kylmemmissäkin paikoissa, esim. Pohjois-Norjassa. Sieltä löytyy uskomattoman hienoja maisemia. Niitä ei voi sanoin kuvailla eikä sitä, minkälaiset ne maisemat on, nää valokuvista läheskään niin hyvin kuin livenä. Pohjois-Norja on näkemisen arvoinen paikka. Ja on myös kokemus käydä samalla reissulla pulahtamassa kylmässä jäämeressä.:)

Varanginvuonossa Barentsinmeren rannalla sattunut matkakokemus 1982

Norja on tullut tutuksi aivan Varanginvuonoa ja Berlevågia myöten reissaten. Kerran kuvasin siellä tuntureita ja vuonoja ja kuvissa olikin taustalla Naton tukikohtia Barentsinmerellä. Ne on sellaisia kananmunan kuoren näköisiä pyöreitä isoja kupolleita. Ajoin autolla Vardohon merenalaista tunnelia pitkin ja saareen ylös tullessani aloin kuvata maisemia, vähän joka suuntaan mikä kiinnosti. Sitten jatkoin matkaa Varanginvunoa pitkin kohti pohjoista, kunnes minut pidätettiin ja vietiin kuulusteluihin Norjalaiselle poliisiasemalle. Filmit kamerastani otettiin pois ja ne tutkittiin Naton sotilasviranomaisten voimin. Kuulusteluiden jälkeen minut vapautettiin, mutta minun piti ilmoittaa tarkka ajoreittini ja päivämäärät ja kellonajat missä ja milloin liikuin.

Lähtiessäni Berlevågista takaisin vuonoreunoja pitkin kohti Suomea minua seurattiin koko matkani ajan aina rajalle saakka. Minulla oli silloin autossani erilaisia puhelimia 3 kappaletta ja lisäksi oli la-puhelin sekä ns.lyhyt aaltoradiolähetin. Tarvitsin niitä silloisessa työssäni ( VTT liikennetekniikka ) ja sekin herätti epäilyjä mahdollisesta vakoilusta? Auton peräpää ja katto tietysti "pitkiä piiskoja täynnä", koska siihen aikaan ei vielä nykyisiä kännyköitä tunnettu. Edes kattavaa NMT 450-verkkoa ei siihen aikaan ollut vielä Pohjois-Norjassa, eikä Pohjois-Suomessa olemassa( katso selitys sanalle NMT kirjoituksen lopussa). No, noin puolen vuoden päästä negatiivit palautettiin minulle kotiin postitse kirjattuna kirjeenä Norjan poliisilta, joista oli tukikohtien kuvat napsittu pois. Ei syytteitä, eikä sakkoja, ei karkotusta "siperiaan" ja vakoiluepäilytkin peruttiin. Että sellaistakin voi normaalilla lomamatkalla sattua.

Muuten tiedoksi mikä on:

NMT (lyhenne sanoista Nordiska Mobiltelefongruppen, myöhemmin Nordisk Mobiltelefon) on yhteispohjoismainen radiopuhelinverkko.

Sen kehitys aloitettiin 1970-luvulla. 450 MHz:n taajuusalueella toimiva NMT-450 otettiin ensimmäisenä kaupalliseen käyttöön Saudi-Arabiassa 1. syyskuuta vuonna 1981, kuukautta aikaisemmin kuin ensimmäinen verkko Pohjoismaissa. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa NMT-toiminta käynnistettiin 1981 ja seuraavana vuonna myös Suomessa. NMT-450 -verkon kapasiteetin alkaessa loppua kaupunkialueilla, otettiin 1987 käyttöön kapasiteetiltaan suurempi 900 MHz:n taajuusalueella toimiva NMT-900 -verkko.

Myöhemmin NMT sai tehdä tilaa uudempien digitaalisten matkapuhelinjärjestelmien, lähinnä GSM:n tieltä, ja lopulta Suomessa NMT-verkko suljettiin vuoden 2002 lopussa.

Upeat vuoristot

Jenmian    17.06.2008    Pohjois-Norjan nähtävyydet    Pohjois-Norja

Upeat vuoristot ja juotavan upean näköinen jäämeri. Vuoristoteiltä näkee mielettömän upeita maisemia

Breathtaking views in Norway

Jenmian    11.06.2008    Pohjois-Norjan nähtävyydet    Pohjois-Norja

Pohjois-Norja on mitä mainioin matkakohde näköalabongareille. Vuoristoteillä ajelu voitti kyllä lintsin vuoristoradan alta aikayksikön. Jäämeri,lumihuippuiset vuoristot,vuonot ja kylät niiden varsilla,kerrassaan henkeäsalpaavaa. Astmapiipulle oli kyllä käyttöä niiden näkemisen jälkeen useampaan otteeseen. Teimme matkan asuntoautolla,joten mahdollisuuksia tehdä kierroksia upeissa maisemissa oli paljon. Tavoitteena olisi pian lähteä sinne uudestaan,ehkäpä patikoinnin merkeissä. Suosittelen erittäin lämpimästi kaikille Pohjois-Norjaa,jos vähääkään on siitä kiinnostunut.

Oletko vieraillut Pohjois-Norjassa?

Kerro muille kokemuksistasi!
Pieni hetki, sivua ladataan.