Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Belgian matkakokemukset ja vinkit

Bryssel – ei heikkohermoisille

Vieras    08.09.2014    Brysselin nähtävyydet    Bryssel

Kaupunki on täynnä kaaosta, likaa, turistilaumoja, ruuhkia, syntiä ja korruptiota. Paikallisten ihmisten identiteetti tuntuu olevan jotenkin hukassa. Myös monikulttuurisuus näkyy vahvasti kaikkialla, aivan kuten muissakin maailman metropoleissa.

Kävelykeskustassa on tungosta keskipäivästä yöhön asti. Brysselissä on varsin suuria korkeuseroja, joka on kävelijälle toisaalta haitta, mutta toisaalta mäen päältä kaupunki hahmottuu paremmin. Liikenne on painajaismaista. Kapeilla kaduilla pillit soivat ja autot ruttaantuvat. Meininki on aivan ranskalaista, eli mikään ei toimi. Kaupungin alittavista tietunneleista selviytyminen on mahdotonta, joten pienet navigointivirheet johtavat helposti tunnin ylimääräiseen autossa istumiseen. Metro on jollain tapaa vaikea hahmottaa ja useat pysäkit on piilotettu rakennusten sisään/alle, joten sisäänkäyntien löytäminen voi olla haastavaa.

Jossain on väitetty, että Bryssel on kulinaristin taivas. Ei tasan pidä paikkaansa. Paikallinen ravintolatarjonta koostuu etupäässä etnisistä kebab-pitsa-läävistä sekä turistien vedättämiseen erikoistuneista puljuista. Ns. "ravintolabasaarikorttelia" kannattaa välttää erityisesti. Sisäänheittäjät lupaavat ilmaisia drinkkejä yms. mutta ruoka on kallista ja todella kehnolaatuista pakastemössöä. Näille mafiosoille kannattaa olla todella töykeä. Simpukat yms. ovat ylihintaisia ja varsinkin yliarvostettuja. Keskustasta löytyy myös todella kalliita laaturavintoloita, joissa syövät etupäässä yhteiskunnan piikkiin pröystäilevät byrokraatit ja EU-virkamiehet. Brysselissä ravintolaruoan laatu on siinä määrin kehnoa, että kannattaa syödä vain McDonaldsissa, Subwayssa jne. ketjupaikoissa. HUOM! Jos kuppilan edessä/ulkoseinässä on jotain annosten valokuvia, välttäkää ehdottomasti paikkaa.

Ilta- ja yöaikaan Grand Plazan ympäristö on täynnä huutoa ja sekoilua. Juoppoturistit, känniset nuoret ja huumeporukat pitävät huolen siitä, että aika ei käy tylsäksi. Hotellihuoneessa on turha yrittää nukkua ilman unilääkkeitä, sillä kun humalaisten huuto loppuu, tulevat putsauspartiot. Ihmisten ja eläinten ulosteet (joita on kaduilla oikeasti niin paljon, että eteensä kannattaa todellakin katsoa) pestään aikaisin aamulla kaduilta niin kovaäänisesti, että kaikki takuuvarmasti heräävät siihen.

Mitään varsinaista vaaran tuntua ei Brysselin yössä ole, mutta taskuvarkaat, turistinaisten tykö tulevat eksoottiset hurmurit sekä pillerikauppiaat kuuluvat toki kuvioon.

Kaupungin museot ja nähtävyydet ovat ruuhkaisia. Brysseliläiset osaavat hyödyntää turistimassat taloudellisesti, joten monesta asiasta jää hieman jymäytetty fiilis. EU-hallintokortteleita on paljon ja ne ovat kovin masentavia ja ahdistavia. Arkkitehtuuriltaan Bryssel on mielenkiintoinen aikakausien ja rakennustyylien sekasotku. Katseltavaa riittää paljon.

Tämän arvostelun voi helposti leimata negatiiviseksi ja sivuuttaa jonkun juntin tuotoksena. Miten vain, mutta ainakin kuvaus perustuu empiiriseen havainnointiin ja pidempiaikaiseen kaupungissa oleskeluun.

Lopuksi: Belgiassa on pienestä koostaan huolimatta paljon nähtävää eikä Bryssel anna maasta oikeaa kuvaa. Esim. Antwerpen, Brügge ja Gent ovat mukavia paikkoja.

Todella nopea yhteys Brysseliin.

TravelerWillem    03.08.2014    Leuvenin lennot & liikenne    Leuven

Leuven on huomattavan lähellä Brysseliä ja matka junalla kestää noin vartin luokkaa. Leuvenista pääsee myös suoraan BRU lentokentälle, joka on erittäin kätevää. Lippu kaupungin ja lentokentän välillä maksaa hieman yli 8 eur/suunta ja lippuja saa joko automaateista tai kassalta.

Ostin lentokentällä lipun automaatista ongelmitta, mutta Leuvenin juna-aseman automaatit eivät kelpuuttaneet Visaani, joten meni jonotukseksi.

'Vanhakaupunki ja maailman pisin baari'.

TravelerWillem    03.08.2014    Leuvenin nähtävyydet    Leuven

Leuvenin nähtävyydet rajoittuvat pienelle alalle. Käytännössä 'vanhaan keskustaan', johon kävelee pääkatua pitkin äkkiä vaikkapa juna-asemalta. Keskustassa on muutama hyvin pidetty vanhempi rakennus ja paikallisten mukaan maailman pisin baari (useita ravintoloita ja juottoloita käytännössä koko keskustan ympäri). Siellä sopii turistin kiskoa paikallista noin 10volttista olutta tai vaikka kriek:iä.

Itse olin paikalla jalkapallon MM-kisojen aikaan, joka lisäsi näyttävyyttä erityisesti Belgian pelin päivänä, jolloin kansalaiset vaelsivat sankoin joukoin kannattamaan omiaan joukossa. Kannattajavaatteet ja asusteet vain vilisivät ja mölyä riitti pelin parhaina hetkinä.

Edullinen ja erilainen kokemus.

TravelerWillem    03.08.2014    Leuvenin hotellit    Leuven
Yöpymisen ajankohta: Kesäkuu 2014 | Hotelli: Hotel Mille Colonnes

Hotelli on kaupungin edullisin ja todella hyvällä paikalla etäisyydella mitaten. Hotellin alakerta on ravintola, joka on kiinni sunnuntaisin ja hotelliin kirjaudutaan ravintolan tiloissa. Virallista vastaanottoa ei ole olemassa. Budjettimatkaajalle unelma.

Sunnuntaina sisäänkirjautuminen on huono idea ja outo kokemus. Käytännössä henkilökuntaa ei ole mailla halmeilla ja etuovikin saattaa olla lukossa, joten ainoa keino päästä sisään saattaa olla puhelinsoitto. Itse pääsin sisään avoimesta ovesta ja kävin huhuilemassa porukkaa. Ketään ei näkynyt eikä kuulunut missään. Pitkähkön istahduksen jälkeen joku aasialainen nainen tuli paikalle ihmettelemään miten olin päässyt sisään ja sitten sitä, että ovi on ylipäänsä auki. Sain huoneen, kun hän soitti toiselle naiselle, joka tuli sitten vauvansa kanssa (asuivat hotelliosuuden alakerrassa) tarjottelemaan avainta. Tarinaan on vielä lisää, mutta jääköön tutuille ja kysyjille.

Arvosana hotellille:

Euroopan pääkaupunki!

Vieras    24.06.2013    Brysselin nähtävyydet    Bryssel

Bryssel EU.n pääkaupunkina on suorastaan vitsi! Tämä parin tuhannen olutmerkin ja monessa paikassa sen uloslasketun virtsan haju ja yleinen epäsiisteys ei mielestäni kuulu EU:n yhteiseksi pääpaikaksi! Tai sitten se vain hyvin kuvaa kokko EU:n nykykuvaa.

No noista olutmerkeistä on turha lyhyen loman aikana hakea niitä omaan makuun sopivia kaiken maailman olutsotkujen seasta. Niihin kun sekoitetaan melkein mitä vaan! Ruokana tarjotaan melkein joka paikassa Musseleita tai ranskalaisia jossain majoneesisotkussa.

Suurin osa puistoista hoitamattomia ilman mitään kukkaistutuksia. Kasvitieteellisen "patsaspuisto" ja kuninkaanpuisto näistä surkeimmat!

Nähtävyyksistä mielenkiintoisin oli automuseo, jossa kattava kokoelma vanhoja kulkupelejä. Manneken Pis ei sen kummempi kuin Kuopion torin Veljmies-patsas! Ja vaikeasti löydettävä Jannike Pis kaltereiden takana sivukujalla vielä naurettavampi.

Vanhojen osin purkukuntoisten talojen sekaan tällätty lasipalatseja. Varmaan EU-rahoituksen turvin keskustan vanhojen "arvotalojen" kultaukset kyllä kunnossa. Vähänkin sivummalla kulkiessa ei päivälläkään tunnu kovin mukavalta kuljeskella eri vähemmistöryhmien keskuudessa.

Rikollisuus ja turisteja kohtaan ainakin taskuvarkaudet taitaakin olla Brysselissä yksi Euroopan korkeimpia huolimatta Belgian suuresta poliisien määrästä (yli kolme kertaa Suomeen verrattuna).

Jos Pariisin lentokenttä on sekainen ja kuuluisa laukkujen häviämisistään, niin Brysselin kentän kulkujärjestelyt ovat sitten samaa surkeaa luokkaa kaupungin metroasemien kanssa. Kentän turvahenkilöstön asiakaslähtöinen koulutus ja ystävällisyys on varmaan peruja historian gestapo kokemuksista.

Bon voyage à Bruxelles

Suklaata ja muuta mukavaa

Vieras    23.06.2012    Brysselin ostokset    Bryssel

Bryssel on monipuolinen ostoskaupunki. Suklaan lisäksi löytyy monipuolista sisustustavaraa ja etenkin miesten muotia (mm. kauluspaitoja). Liikkuminen kaupungissa on helppoa hyvän julkisen liikenteen takia.

Hyvä hotelli hyvällä paikalla

Vieras    23.06.2012    Brysselin hotellit    Bryssel
Yöpymisen ajankohta: Kesäkuu 2012 | Hotelli: NH Atlanta Brussels

Voimme suositella NH Atlantaa sen hyvän sijainnin, siistien huoneiden ja ystävällisen palvelun perusteella.

Arvosana hotellille:

nähtävyydet

Ahmat12    30.08.2011    Brysselin nähtävyydet    Bryssel

Muutaman kerran olen ollut Brysselissä turistina eri aikoina, eli lokakuun alussa, toukokuussa ja huhtikuussa.

Kaupungissa on niin paljon nähtävää että sinne tekee mieli uudestaan. Keskustan ravintolakadun mukavista (ainakin mitä vertaa suomalaisiin vastaaviin...) on vain hyviä kokemuksia, simpukat ovat must kun siellä käy.

Myös muualla on erinomaisia ruokapaikkoja. Hotellimme Astridin lähellä eli samalla aukiolla on kreikkalainen ravintola jonka ruoka on huippua. Talon viini on erinomaista. paikan nimeä en äkkiseltään muista valitettavasti.

Samassa hotellissa on asuttu monta kertaa, se on erinomaisella paikalla St Caterinen alueella eli lyhyt matka Grand Placelle.

Tuota kylmyyttä ja sadetta en kyllä allekirjoittaisi eli tuota josta joku kertoi. Meidän käynneillämme on ollut erinomainen sää eikä paikalliset ole siellä "turkeissa" kulkeneet. Mutta Bryssel on eurooppalainen kaupunki, ei siellä kukaan liiku kesälläkään shortseissa tai muissa vermeissä, se ei kuulu asiaan yksinkertaisesti. Vain suomalainen erehtyy liikkumaan kaupungeissa sopimattomissa vaatteissa.

Grand placella on kaupungin turistitoimisto, sinne kannattaa mennä kysymään neuvoja, sieltä voi ostaa liikenteen eripituisia matkalippuja jne.

Parc du Jardin Botanique -patsaspuisto

Irene    29.08.2011    Brysselin nähtävyydet    Bryssel

Parc du Jardin Botanique -patsaspuisto on mukava käyntikohde Brysselissä. Labyrinttipuisto upeine kasveineen ja hienoine patsaineen antaa puitteet rauhallisemmalle lomapäivälle, kun ottaa mukaan eväät ja halutessaan kirjan ja nauttii täysillä olostaan.

Parc du Jardin Botanique -patsaspuisto jatkuu toisena puistona kadun toiselle puolelle, jossa on ihastuttava lampi ja suihkulähde, paljon penkkejä ja runsas puusto, kukkaistutukset sekä rauha ja linnunlaulu.

Vanhasta kaupungista pystyy kävelemään ko. puistoon helposti. Puisto on vanhan kaupunginosan koillisosassa.

Sateenvarjot mukaan Brysseliin!

Irene    29.08.2011    Brysselin muita vinkkejä    Bryssel

Vietimme heinäkuussa kahdeksan vuorokautta Brysselissä ja joka päivä satoi vettä jossakin vaiheessa. Kannattaa ottaa mukaan myös sateen ja tuulen varalta hyvät päällystakit, jotta ei huonon sään takia jätä tutustumista kaupunkiin väliin.

Meille alkoi pian selvitä, miksi brysseliläiset kulkivat heinäkuussa kumi- tai muissa varsisaappaissa ja melko paksuissa takeissa.

Taksinkuljettaja kertoi, että Brysselissä on sateinen sää vuoden ympäri. Vuoden kylmimpään aikaan on peräti +10 astetta lämpöä.

Vinkit lentokentän ja hotellin välillä kulkemiseen

Irene    09.08.2011    Brysselin lennot & liikenne    Bryssel

On hyvä tietää, että lentokentän seinällä on kyltti, jossa ilmoitetaan, että taksimaksu hotelliin on noin 45 euroa. Sen mekin maksoimme hotelliin päästyämme. Paluumatkan hinta lentokentälle ylsi jo 47,50 euroon! Matkaa oli 12 km hotellista.

Jos ei halua maksaa kalliita taksimatkoja, kannattaa etukäteen tutustua Brysselin karttaan ja etsiä oma hotelli kartalta ja tutkia, millä juna-asemalla kannattaa jäädä pois. Lentokentältä pääsee nimittäin kätevästi junalla keskustaan. Siellä on useita väliasemia, joten oikean sellaisen selvittäminen voi olla rahanarvoinen asia.

Jos tiedät hotellisi sijaitsevan vanhan kaupungin alueella tai sen lähistöllä, helpoin tapa on ehkä lähteä lentoasemalta junalla Brysselin vanhan kaupungin keskustaan ja jäädä gare (G) centrale-asemalla pois ja ottaa siellä taksi hotelliin.

Brysselissä on käytössä metrot, bussit ja raitiovaunut sisäisessä liikenteessä. Hotellista saa kaupunkikartan, jossa on eri kulkuneuvojen reittikarttoja.

Hemisphe´res -ravintola vanhassa kaupungissa

Irene    20.07.2011    Brysselin ravintolat ja baarit    Bryssel

Astuttuamme Hemisphe´ren ovesta sisään, oli kuin olisimme siirtyneet johonkin muuhun maailmaan.

Ravintolan rohkeat värit ihastuttivat. Vahvaa punaista, sahramin keltaista ja turkoosia seinillä ja lamppujen varjostimissa. Valtava Gandhin kuva ja muita mielenkiintoisia kuvia seinillä. Erilaisia patsaita siellä sun täällä. Vanha puulattia jalkojemme alla natisi ja vanhat puupöydät ja -tuolit kutsuivat istumaan. Musiikki oli meille vierasta, mutta mielenkiintoisen kiehtovaa.

Tavallaan ravintolassa oli erilaista tavaraa sekaisin, mutta silti siellä vallitsi sisustuksellinen harmonia. Tunnelma oli nostalginen.

Pikku hiljaa alkoi ymmärtää,että olemme "maailman keittiössä eli world cuisinessa", kuten ravintola itseään käyntikortissaan mainostaa. Ruokalistalla oli Aasian maiden herkkuja.

Tilasimme kanaa pakistanilaiseen tapaan ja riisiä. Kastike oli maukas. Annokseen kuului raikas salaatti. Olimme tyytyväisiä ateriaan. Nautimme vielä täyteläiset maitokahvit jälkiruoaksi.

Lisätietoa: www.hemispheres-resto.be

Auto-, sota- ja taidemuseot samassa osoitteessa

Irene    19.07.2011    Brysselin nähtävyydet    Bryssel

Brysselin automuseo on käymisen arvoinen paikka. Se sijaitsee lähellä Euroopan parlamenttia ja Parc du Cinquantenaire -puistoa, taidemuseon vieressä.

Metrolinjat 1 ja 5 sekä ainakin bussit numero 95, 38 ja 48 vievät lähelle museoita. Metrolla mentäessä kannattaa jäädä Merode -pysäkillä pois.

Lipun hinta museoon on 7euroa, valokuvauslupa maksaa 2,5 euroa.

Museo on avoinna kesäaikaan kello 10-18 ja talviaikaan kello 10-17 joka päivä.

Lisätietoja: www.autoworld.be

Sotamuseo oli maanantaina suljettu. Taidemuseoon emme enää jaksaneet poiketa.

Brysselissä on käytössä Bryssel -card, jolla pääsee museoihin ja julkisiin kulkuvälineisiin maksutta.

Lisätietoa kortista sivulla visitbrussels.be/bitc/front/.../id/206.do

Puisto kuninkaan palatsin edustalla

Irene    16.07.2011    Brysselin nähtävyydet    Bryssel

Kävelimme uteliaina ja innokkaina katsomaan kuninkaan linnaa ja sen edustalla olevaa puistoa, joka näkyi kaupunkikartassa suurena alueena.

Mielikuvat jostain komeasta, huolellisesti hoidetusta kukkaispuistosta rapisivat välittömästi, kun pääsimme perille. Viime vuotisia kuivuneita syksyn lehtiä joka paikassa tuulen riepottelemana. Vaatimattomien nurmikkoalueiden ulkopuolella luonnon hiekka- ja kivialueita, roskia ja pimeitä puiden varjostamia alueita joka puolella. Yksi iso kukkaistutusalue löytyi.

Penkkejä löytyi kiitettävästi. Puistokahvila oli suljettu heinäkuussa.

Tuli mieleen ajatella, että jos olisin belgialainen, en kehtaisi koskaan esitellä kuninkaan palatsin edustalla olevaa puistoa ulkomailta saapuneille tutuilleni.

Lähdettyämme puistosta aivan kuninkaan palatsin vieressä olevia portaita alas, hämmästyksemme kasvoi, kun näimme roskien määrän portaikossa ja portaikon huonon kunnon.

Kävimme uudelleen puistossa Belgian kansallispäivänä 21.7., jolloin puistossa oli paljon ihmisiä, musiikkia, esityksiä, näyttelyjä ja erilaista toimintaa. Suuren kokonsa vuoksi puisto oli ihanteellinen paikka kansanjuhlalle ja kojut, karuselli ja ilmapallot yms. toivat väriä.

Brysselin katu- ja yleiskuva on paikoittain epäesteettistä, mikä johtuu huonosta kaupungin kokonaissuunnittelusta, jossa on unohtunut mm. tasapaino uuden ja vanhan välillä.

Brysselistä löytyy kauniitakin puistoja, erityisesti vanhasta kaupungista ja Euroopan parlamentin takaa. Parque du jardin Botanique -puisto on suuri kasvitieteellinen patsaspuisto.

Tässä muutama hyödyllinen sivu matkailijoille:

visitbrussels.be/bitc/front/.../id/206.do

www.brussels.info/facts/

Suosittu Bedford -hotelli

Irene    16.07.2011    Brysselin hotellit    Bryssel
Yöpymisen ajankohta: Heinäkuu 2011 | Hotelli: Bedford Hotel & Congress Centre

Varasimme hotellin kahdeksaksi yöksi netin kautta. Katsellessamme sivuja ja kuvia saimme hyvän vaikutelman neljän tähden hotellista ja sen sijainnista.

Ongelmana oli äänien kuuluminen ulkoa. On kuin ikkuna olisi ollut koko ajan auki. Jatkuva ambulanssien korvia viiltävä ujellus, roska-autojen työäänet ja muu liikenne ikkunan alapuolella häiritsi unia. Korvatulpat olivat todella tarpeen tässä huoneessa. Kannattaa varata hotellin sisäpihan puolelta huone.

Täytyy myös mainita ettei hotellissa ole lainkaan ilmastointia. Onneksi pärjäsimme, sillä sää ei ollut helteinen siellä ollessamme. Ikkuna aukeni vetämällä sivuun ja sen sai kunnolla auki.

Huonekaluihin aika oli jo jättänyt jälkensä. Kokolattiamatto olisi kaivannut pesua.

Myönteistä sanottavaa löytyy hotellihuoneemme koosta. Huoneeseen kuuluvat pitkät työpöydät, nahkanojatuolit ja sohvapöytä. Kokonaisuus kaiken kaikkiaan ihan ok.

Sängyssä oli hyvä nukkua ja se oli riittävän leveä. Kylpyhuone oli tilava ja toimiva. Vaatekomero oli riittävän iso.

Jääkaappi huoneessa on vanha, mutta iloinen asia. Ostimme sinne tuoremehua ja pikkusyötävää. Joimme pullovettä varmuuden vuoksi. Huone ja kylpyhuone siivottiin huolellisesti päivittäin. Henkilökunta oli ystävällinen.

Aamiaisbuffet oli maukas ja muuten monipuolinen, mutta ilman vihanneksia.

Hotellin yleiset tilat olivat tyylikkäät.

Parasta hotellissa oli sen sijainti. Grande Place on noin 500 metrin päässä.

Kävelimme päivittäin matkat eri suuntiin ja näin saimme samalla liikuntaa.

Lähin metroasema on kulman takana ja bussit kulkevat myös noin 200 metrin päässä.

Vieressä on pikkukauppoja, joissa on melko suppea valikoima tavaraa. Pikku-Lidl löytyy läheltä. Isommat supermarketit löytyvät noin 500 metrin päästä.

Ostoskadulle (hotellilta vasemmalle ja suoraan) on noin 500-600 metrin matka. Kadun varrella on paljon kansainvälisiä vaatetusliikkeitä.

Arvosana hotellille:

Oletko vieraillut Belgiassa?

Kerro muille kokemuksistasi!
Pieni hetki, sivua ladataan.