Matkakokemukset - Vaarat ja ongelmat Tansaniassa

MANDALA TRAVELIN OHJEITA VUORILLA LIIKKUMISEEN

TURVALLISUUS MATKOILLA

Turvallisuus on päämäärämme vuorilla liikuttaessa.

Vuoristossa emme tee kompromisseja turvallisuuden suhteen. Olemme rakentaneet kaikki esitteemme vaellus- ja kiipeilyohjelmat siten, että ohueen ilmanalaan totuttelemiseen käytetään runsaasti aikaa. Tämä vähentää vuoristotautitapauksia ja siitä seuraavia ikäviä keskeytyksiä.

Oikeat varusteet mukaan

Pakkaamalla mukaan oikeanlaiset varusteet saamme matkasta enemmän irti. Olemme laatineet jokaista matkaa varten erikseen omat varustelistat, jotka helpottavat sinua varusteiden valinnassa. Neuvomme varustevalinnoissa myös ilmaisissa matkainfoissamme. Vuosien kokemus vuorilla on opettanut, mitä mukaan kannattaa pakata ja mitä ei.

Vakuutukset

Matkalle lähtiessä tulee varmistaa, että oma matkavakuutus kattaa normaalin vaeltamisen ja ettei vakuutuksessa ole 3000 metrin korkeus rajaa, jonka yläpuolella vakuutus ei ole voimassa. Vakuutuksen tulee kattaa vuoristotaudin hoitokulut evakuointikuluineen. Kiipeily- ja jäätikkövaeltaminen luokitellaan vakuutusyhtiöissä vaarallisiksi lajeiksi. Kiipeilymatkalle osallistuvan tulee hankkia matkavakuutus, joka kattaa myös kiipeilyn. Tämä onnistuu vakuutusyhtiössä pientä lisämaksua vastaan.

Ohut ilmanala

Vuoristossa liikkuminen edellyttää elimistöltä sopeutumista pienempään happimäärään ja ilmanpaineeseen. Mikäli nousutahti on liian nopea, saattaa matkailijalle kehittyä vuoristotaudiksi nimetty ilmiö, AMS (Acute Mountain Sickness). Tällöin elimistö ei ole ehtinyt sopeutua ohueen ilmanalaan.

Vuoristotaudin oireet alkavat yleisemmin 2500–3500 metrissä. Oireita voidaan välttää oikealla nousutahdilla. Suositeltava nousutahti on 2500-3500 metrin jälkeen n. 350 metriä vuorokaudessa.

Lepopäivä tulisi pitää 1000 metrin välein. Kaikilla vaellus- ja kiipeilyreiteillä tämä ei kuitenkaan ole aina mahdollista. Vuoristotaudin oireet lievenevät ja paranevat usein 1- 2 vuorokauden aikana henkilön levätessä samassa korkeudessa. Mikäli oireet eivät katoa, nousua ei voida enää jatkaa. Tällöin ainoa lääke on laskeutuminen alemmaksi, jolloin oireet usein katoavat.

Mikäli nousua jatketaan oireista huolimatta, saattaa kehittyä hengenvaarallinen aivoödeema HACE, (High Altitude Cerebral Edema) tai keuhkoödeema HAPE (High Altitude Pulmonary Edema). Tällöin potilas on välittömästi evakuoitava. Ensiapuna ödeematapauksissa käytetään pumpattavaa painekammiota sekä lisähappea.

Matkan johtajamme tunnistavat vuoristotaudin oireet ja osaavat toimia asianmukaisesti tapauksen ilmetessä. Kannamme aina mukana vuoristotauti-lääkkeitä, LA-puhelimia sekä satelliittipuhelimia jotka auttavat mahdollisissa ongelmatilanteissa. Pystymme tilaamaan helikopterievakuoinnin mikäli se on tarpeellista. Osalla matkoistamme kannamme mukana pumpattavaa painekammiota Gammow Bagiä sekä lisähappea.

Lisäinfoa ja yhteydenotot:: Mandala Travel Oy, www.mandalatravel.fi, info-at-mandalatravel.fi

Mandalan matkoja Kilimanjarolle:

www.mandalatravel.fi/mt/kili...nsibar.htm

www.mandalatravel.fi/mt/kili...-kenya.htm

www.mandalatravel.fi/mt/kili...t-meru.htm

Oletko vieraillut Tansaniassa?

Kerro muille kokemuksistasi!
Pieni hetki, sivua ladataan.