Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

10 vinkkiä: Sinisen meren Zákynthos

Joonianmeren Zákyntos on Kreikan mantereen länsipuolen saarista eteläisin ja kolmanneksi suurin. Saari tunnetaan vaaleahiekkaisista, matalista rannoistaan, kauniin sinisestä vedestään, vehreästä luonnostaan ja hedelmällisestä maaperästään, valekarettikilpikonnia unohtamatta. Saarta asuttivat vuosisatojen ajan venetsialaiset, ja heidän kädenjälkensä on edelleen nähtävissä saarella muun muassa venetsialaistyyppisissä kirkontorneissa.

Saari jakautuu kolmeen osaan: Vasilikosin niemimaahan kaakkoisosassa, saaren sisäosan tasankomaiseen alueeseen ja vuoristoiseen pohjoisosaan. Etelä- ja itäosan pitkät hiekkarannat ovat matkailijoiden suosiossa, aitoa kreikkalaista tunnelmaa etsivä suuntaa länsirannikon jyrkänteille, keskiosan viehättäviin pikkukyliin ja pohjoisosan maisemareiteille. Saaren rantaviiva on noin sata kilometriä.

Vuonna 1953 tapahtunut Joonianmeren maanjäristys oli Zákynthoksen saarelle kohtalokas. Jälleenrakentamisessa pyrittiin jäljittelemään saaren alkuperäistä ilmettä mahdollisimman hyvin.

Lue myös: Pakko mennä! Cameo on suloinen saari Zakynthoksen kainalossa Kreikan saaristossa

10 vinkkiä Zákynthokselle

1) Lomailualueet

Tsilivi BeachTsilivi Beach

Zákynthoksen saarella on useita lomailualueita. Itärannikon pitkän rantakylärivistön aloittaa Tsilivi, joka sijaitsee kuuden kilometrin päässä Zákynthosin kaupungista. Muutaman kilometrin pituinen valkohiekkainen ranta kristallinkirkkaine vesineen, rantakadun lukuisat ravintolat ja baarit ja turisteille suunnatut pikkuliikkeet luovat oivan ympäristön monipuoliselle lomalle.

Kun rantaviivaa jatketaan noin kymmenen kilometriä eteenpäin, saavutaan rauhallisempaan ja vuoristomaisemalla varustettuun Alykanaan. Alykanan hiekkaranta on loivasti jyrkkenevä ja se soveltuu hyvin lapsiperheille. Pohjoisosan rannat, kuten Alikés, sopivat suotuisten tuuliensa ansiosta hyvin purjelautailuun.

Saaren eteläosan Kalamáki on jatke railakkaasta yöelämästään tunnetulle Laganasin rannalle. Kalamákin rannat ovat loivia ja alue onkin perheiden suosiossa. Argásin kylän ympärillä on yksi saaren suurista lomailualueista. Se sijaitsee Zákinthosin kaupungin läheisyydessä ja sen rannat ovat pieniä poukamia.

2) Zákynthosin kaupunki

Agios Nikólaoksen kirkko ja kirkontornin rauniot Zákynthosin kaupungissa.Agios Nikólaoksen kirkko ja kirkontornin rauniot Zákynthosin kaupungissa.

Zákynthosin kaupunkia hallitsee putiikkien, pikkuliikkeiden, kahviloiden ja ravintoloiden reunustama katu Aleksándru Románu, joka kulkee rantaviivan suuntaisesti. Katu päättyy Agios Márkosin aukioon ja viereiseen Solomósin aukioon, minkä ympärillä on kaupungin julkiset rakennukset ja museot. Zákynthosin jälkibysanttilaisen taiteen museossa on esillä muun muassa freskoja ja ikoneita, jotka pelastettiin vuoden 1953 maanjäristyksen vuoksi tuhoutuneista kirkoista.

Kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin lukeutuu myös Agios Nikólaoksen kirkko, jonka perustivat erakkoina eläneet munkit 1700-luvulla. Kirkko tuhoutui 1800-luvun lopulla tapahtuneessa maanjäristyksessä, ja jälleenrakentamisen jälkeen se säilyi ehjänä lukuun ottamatta tuhoutunutta kirkontornia vuoden 1953 maanjäristyksestä.

3) Venetsialaisen linnoituksen rauniot

1600-luvulla rakennetusta linnoituksesta on jäljellä enää rauniot.1600-luvulla rakennetusta linnoituksesta on jäljellä enää rauniot.

Venetsialaisten kädenjälki näkyy myös valtavan linnoituksen raunioilla, joka rakennettiin 1600-luvulla. Linnoitus toimi tärkeänä puolustusasemana ja turvapaikkana paikallisille asukkaille. Sieltä on upeat näkymät sekä kaupungin ylitse että vuorten ja tasankojen suuntaan. Linnoitus sijaitsee Bóhalissa Zákynthosin kaupungin laitamilla mutkittelevan tien päässä.

4) Zákynthoksen merikansallispuiston valekarettikilpikonnat

Zákynthoksen itäosassa sijaitsevalla Laganásin lahdella voi bongata uhanalaisia valekarettikilpikonnia.Zákynthoksen itäosassa sijaitsevalla Laganásin lahdella voi bongata uhanalaisia valekarettikilpikonnia.

Saaren itäosan puolikuun muotoinen Laganásin lahti on pyhitetty merikansallispuistolle. Lahden pohjoiskärjen Gérakasin valkohiekkaisella rannalla pesii Caretta caretta eli uhanalainen valekarettikilpikonna. Merikansallispuisto perustettiin vuonna 1999 suojelemaan aluetta, sillä kansallispuiston alue on valekarettikilpikonnan tärkein pesimisalue Välimerellä. Suojelualueella elää myös uhanalainen Välimeren munkkihylje.

Gérakasin informaatiokeskus sijaitsee samannimisessä kylässä Laganásin lahden läheisyydessä. Keskuksesta saa tietoa alueen kilpikonnista ja niemimaan muusta kasvillisuudesta ja eläinlajeista. Keskus antaa myös tietoa vapaaehtoistyöstä luonnonsuojeluohjelmissa.

5) Limnionasin ranta

Limnionasin ranta on kallioinen mutta rauhallinen - ja maisemat ovat hurmaavan kauniit.Limnionasin ranta on kallioinen mutta rauhallinen - ja maisemat ovat hurmaavan kauniit.

Länsirannikon Limnionasista löytyy yksi saaren upeimmista ja rauhallisimmista rannoista. Zákynthosin kaupungista suunnataan saaren lävitse kohti Agios Léonin kylää, mistä lähtee mutkainen ja kapea tie kohti idyllistä rantaa. Kilometrejä kertyy reitistä riippuen noin 30. Perillä odottaa upean rannan lisäksi pieni taverna, jonka vierestä pääsee portaita pitkin laiturille ja uimaan.

6) Hylkyranta Agios Georgios

Saaren ehdottomasti tunnetuin kuvauspaikka on Agios Georgios -ranta.Saaren ehdottomasti tunnetuin kuvauspaikka on Agios Georgios -ranta.

Hylkyranta on yksi Zákynthoksen tunnetuimmista ja kuvatuimmista nähtävyyksistä. Ranta sijaitsee poukamassa, minne pääsee päivittäin järjestettävällä veneretkellä. Poukamaan haaksirikkoutui vuonna 1980 Italiaan matkalla ollut rahtialus, ja sen hylky on yksi saaren kuvatuimmista kohteista.

7) Snorklaus ja sukellus

Zákynthosin eteläpäässä, Kerissä, voi sukellella upean kirkkaassa vedessä.Zákynthosin eteläpäässä, Kerissä, voi sukellella upean kirkkaassa vedessä.

Zákynthoksen vesistö soveltuu erittäin hyvin vedenalaisiin harrastuksiin. Kallioisen rantaviivan läheisyydessä elää monenlaisia lajeja ja kirkkaassa vedessä näkyvyys voi olla jopa 50 metriä. Saarella on lukuisia sukelluskouluja, jotka järjestävät eri tasoisia retkiä. Suosituimmat sukellusrannat ovat Vasilikósin Agios Nikólaos ja Laganásinlahden eteläpäädyn Keri.

8) Siniset luolat

Siniset luolat eli Blue Caves sijaitsevat Zákynthoksen saaren pohjoiskärjessä.Siniset luolat eli Blue Caves sijaitsevat Zákynthoksen saaren pohjoiskärjessä.

Sinisten luolien veden sanotaan olevan sinistäkin sinisempää ja uiminen luolissa on mieleenpainuva kokemus. Siniset luolat sijaitsevat saaren pohjoiskärjessä, luolille pääsee Agios Nikólasin satamasta järjestettävillä veneretkillä. Varteenotettava vaihtoehto on myös vuokrata oma vene ja tutustua meriluoliin omatoimisesti.

9) Saaren ympäri

Zákynthoksella on hyvin vaihtelva maasto, mutta aina huikean kaunista.Zákynthoksella on hyvin vaihtelva maasto, mutta aina huikean kaunista.

Saaren länsiosan maisema poikkeaa itäosan valkeahiekkaisesta rantaviivasta. Maisemaa hallitsevat äkkijyrkät, mereen viettävät kalliot, kivimuurien reunustamat peltoaukeat ja vihreän maccia-pensaan peittämät rinteet.

Saaren sisäosassa on lukuisia viehättäviä pikkukyliä kirkontorneineen, joita erottaa silmänkantamattomiin jatkuvat viininviljelykset ja oliivilehdot. Kylien autenttisissa tavernoissa tarjoillaan perinteisiä kreikkalaisia herkkuja.

Saaren pohjoisosan kiertää rannan tuntumassa kulkeva reitti, joka tarjoaa korkeimmilta paikoilta hienot näköalat aina Kefaloniaan asti. Matkan varrella voi myös piipahtaa vuoristokyliin ja vierailla saaren uloimmassa pohjoiskärjessä sijaitsevassa majakassa tai Anafonítrian luostarissa. Omatoimiselle saarikierrokselle voi lähteä joko autolla tai skootterilla, joita vuokrataan Zákynthosin kaupungissa ja lomailualueilla.

10) Paikalliset herkut

Mikäpä sitä on paikallisia herkkuja sympaattisissa tavernoissa ja tällaisissa maisemissa maistellessa.Mikäpä sitä on paikallisia herkkuja sympaattisissa tavernoissa ja tällaisissa maisemissa maistellessa.

Zákynthoslainen keittiöön ovat oman mausteensa antaneet saarta asuttaneet venetsialaiset. Italilaisvaikutteisia ruokia ovat esimerkiksi sofríto, paistettu naudanliha valkosipulilla ja viinietikalla maustettuna, biánco, kalapata valkosipulilla höystettynä ja pantséta, joka muistuttaa italialaista, ilmakuivattua sianliharullaa. Suosittu ruokapaikka saarella on psarotaverna, missä valmistetaan erilaisia ruokia tuoreesta kalasta.

Milloin ja miksi mennä Zákynthokselle?

Zákynthoksellalla vallitsee välimerellinen ilmasto. Kesä on kuuma ja kuiva, ja talvi ja alkukevät sateisia. Lämpötila laskee talvella alle 10-20 asteen tienoille ja kuumin ajanjakso on heinä-elokuu. Paras ajanakohta matkustaa Zákynthokselle on touko-kesäkuu ja syys-lokakuu, kun ilma on miellyttävän lämmin, mutta ei liian kuuma.

Miten mennä Zákynthokselle?

Useat matkanjärjestäjät järjestävät valmismatkoja Zákynthokselle. Reittilennoilla saarelle pääsee joko Ateenan kautta tai Norwegianin suoralla lennolla kesä-elokuussa. Zákyntokselle on myös päivittäinen lauttayhteys Kreikan mantereelta, Killínin kaupungista.

Lue myös: 10 vinkkiä: Valitse paratiisisi - Kreikan saaret houkuttelevat vuosi toisensa jälkeen

Teksti: Miia Manner | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Zakinthos


Julkaistu 21. heinäkuuta, 2016

Lisää Zakinthosin valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.