10 vinkkiä: Yhdysvaltojen kauneimmat kansallispuistot

Moni Yhdysvaltoihin ensimmäistä kertaa matkaava suuntaa ensimmäiseksi kaupunki- ja ostosmatkalle New Yorkiin, Floridaan tai Kalifornian suuriin kaupunkeihin. Mutta valtavan kokoinen liittovaltio kätkee sisäänsä myös erittäin monimuotoisen luonnon, johon pääsee tutustumaan lukuisissa upeissa, ympäri valtion Alaskasta Havaijille, Washingtonista Floridaan sijaitsevissa kansallis- ja luonnonpuistoissa.

Yhdysvaltalaisissa kansallispuistoissa vierailijat otetaan hyvin huomioon ja opastettuja retkiä, hyvin merkittyjä polkuja kaiken tasoisille retkeilijöille sekä monenmoisia aktiviteetteja koko perheelle on aina tarjolla runsaasti. Teemme pienen läpileikkauksen Yhdysvaltojen kansallispuistoihin matkaamalla valtion läpi aloittamalla lännestä ja pohjoisesta ja suunnaten kohti itää ja etelää.

Kaikki Yhdysvaltojen 59 kansallispuistoa löytyvät National Park Servicen sivuilta.

10 vinkkiä Yhdysvaltain kansallispuistoihin:

1) Hawaii Volcanoes Natural Park, Big Island, Havaiji

Hawaii Volcanoes Natural Park, Big Island, HavaijiHawaii Volcanoes Natural Park, Big Island, Havaiji

Havaijin suurimmalla saarella eli Big Islandilla sijaitsevat tämän paratiisimaisen saariryhmän aktiivisimmat tulivuoret. Punaisena valuvaa laavaa ei ihan noin vain pääse näkemään, mutta saaren eteläosassa sijaitseva Hawaii Volcanoes National Park on se paikka, missä aktiivisia tulivuoria pääsee lähimmäksi.

Aktiivisen Kilauea-kraatterin pöhinän pääsee näkemään kansallispuiston observatorion näköalatasanteelta. Lähimmäs tulivuoritunnelmaa pääsee jalkautumalla autokyydistä ja kiertämällä vajaan 10 kilometrin mittaisen polun Kilauea Ikin kraatterissa. Polku kulkee kraatterin reunaa ja lopulta ylittää vanhan ja uinuvan kraatterin.

Retki on jännittävä, sillä maan sisästä hehkuva kuumuus tuntuu kengänpohjien läpi ja matkan varrella näkee koloja, joista pöhisee tulikuumaa ilmaa ja savua.

2) Denali, Alaska

Denalin kansallispuisto, AlaskaDenalin kansallispuisto, Alaska

Alaskan keskiosassa, noin neljän tunnin ajomatkan päässä Achoragesta sijaitsee Denalin kansallispuisto. Alueella kohoaa hieman yli kuuden kilometrin korkeuteen Pohjois-Amerikan korkein vuori Denali (tunnettu myös nimellä Mount McKinley). Sen luonto on kiehtova sekoitus vuoristoa, jäätikköä ja metsäistä taigaa.

Denali on avoinna ympäri vuoden, mutta talvisin tie aurataan vain puiston pääkonttorille saakka. Kesäisin puistossa toimii bussikuljetus, johon retkeilijät voivat hypätä kyytiin retkipäivän jälkeen. Sään salliessa parhaat näkymät vuorelle ovat Mountain Vista Trailhead -tien varressa 13 mailin merkin kohdalla.

3) Yosemite, Kalifornia

Yosemiten kansallispuisto, KaliforniaYosemiten kansallispuisto, Kalifornia

Maailmanperintökohteeksi vuonna 1984 valittu Yosemiten kansallispuisto sijaitsee Kaliforniassa noin neljän tunnin ajomatkan päässä San Franciscosta.

Vuoristoinen, metsien ja vesiputousten Yosemite on parhaiten tunnettu kauniin Yosemite Valleyn vuoksi, jossa suurin osa vuosittaisesta neljästä miljoonasta vierailijasta käy. Tämä on helppo ymmärtää, sillä laakson ympärillä nousevat seinämät yli tuhannen metrin korkeuteen.

Yosemite on tunnettu mustakarhuistaan, ja kävijöitä kehotetaan ehkäisemään karhujen ja ihmisten kohtaamisia mm. opastamalla heitä oikeaoppisesta retkiruoan ja jätteiden säilytyksestä, mistä esimerkkinä ovat puiston ”karhuvarmat” roskikset.

Yosemitessa on kaikkiaan yli tuhat kilometriä polkuja helppokulkuisista monen päivän vaelluksiin.

4) Death Valley, Kalifornia

Death Valleyn kansallspuisto, KaliforniaDeath Valleyn kansallspuisto, Kalifornia

Kalifornian ja Nevadan rajalla sijaitseva Death Valleyn kansallispuisto sijaitsee parin tunnin ajomatkan päässä Las Vegasista ja vajaan viiden tunnin päässä Los Angelesista.

Yli 200 kilometrin pituinen Kuolemanlaakso on lohduttoman karua aavikkoa, jossa sataa vain vähän ja lämpötila hipoo ennätyslukemia: kesällä siellä on mitattu jopa yli +50 C:n lämpötiloja. Siellä myös sijaitsee Pohjois-Amerikan alin piste, 86 metriä merenpinnan alapuolella sijaitseva Badwater.

Näennäisestä lohduttomuudestaan huolimatta Death Valley on jännittävän monimuotoinen luontokohde: siellä voi kävellä suola-aavikolla, laskea mäkeä hiekkadyynillä, vaeltaa marmorinsileäksi hioutuneiden kallioiden välisessä solassa tai pelkästään nautiskella absoluuttisesta hiljaisuudesta.

5) Yellowstone, Wyoming

Yellowstone, WyomingYellowstone, Wyoming

Wyomingissa sijaitseva Yellowstone on Yhdysvaltojen vanhin kansallispuisto ja UNESCOn maailmanperintökohde. Se on tunnettu erityisesti geotermisestä aktiivisuudestaan, josta maamerkkinä toimii ehkäpä maailman kuuluisin geysir, nimensä mukaisesti säännöllisesti ja jopa 50 metrin korkeuteen purkautuva Old Faithful.

Yli kolme miljoonaa kävijää ja retkeilijää vuosittain houkutteleva, suuri ja metsäinen Yellowstone on kuuluisa myös eläimistöstään, johon kuuluvat mm. biisoni, susi ja harmaa- ja mustakarhu. Kansallispuiston ilmasto vaihtelee vuodenaikojen mukaan: kesällä alavilla mailla voi olla tukala helle, talvella taas sataa lunta ja pakkanen voi paikoin kiristyä ennätyslukemiin.

6) Canyonlands ja Arches, Utah

Canyonlands ja Arches, UtahCanyonlands ja Arches, Utah

Utahissa sijaitseva Canyonlands on tunnettu mm. tositapahtumiin pohjautuvasta elokuvasta 127 tuntia, mikä kertoo puistossa retkeilevän miehen uskomattomasta pelastautumisesta tämän jäätyä kädestään kiinni kiven ja kallion väliin.

Canyonlands on nimensä mukaisesti joukko Green- ja Colorado-jokien kaivertamia, käsittämättömän punaisia, kauniisti kerrostuneita kanjoneita. Lautoilla ja kajakeilla pääsee retkeilemään joelle ja myös koskenlasku on mahdollista.

Etenkin auringonlaskun/-nousun aikaan erittäin kuvauksellisia kivikaaria voi ihailla Canyonlandsin vieressä sijaitsevassa Archesin kansallispuistossa, missä niiden läheisyyteen pääsee Canyonlandsia helpommin.

Valokuvauksesta kiinnostuneille tiedoksi: Canyonlandsista Grand Canyonin suuntaan Arizonan puolella sijaitseva Antelope Canyon kannattaa myös laittaa korvan taakse!

7) Grand Canyon, Arizona

Grand Canyon, ArizonaGrand Canyon, Arizona

Maailmassa ei ole hirveän monta paikkaa, jotka kirjaimellisesti salpaavat hengen. Grand Canyon on kuitenkin sellainen.

Arizonassa sijaitsevaan kansallispuistoon saapuessa valtavan kanjonin reuna tulee vastaan havumetsän siimeksestä niin yllättäen, että ensikertalaiselta menee hetki tajuta näkemänsä. 446 kilometriä pitkä, kuudesta 29 kilometriin leveä ja syvimmillään jopa kaksi kilometriä syvä luonnonihme kannattaa ehdottomasti kokea kerran elämässään!

Valtavan kanjonin keskeisin turistisisäänkäynti on etelärinteen (South Rim) puolella sijaitsevassa Grand Canyon Villagessa, mistä kansallispuistoon on helppoa lähteä vaeltamaan. Nähtävää on jo pelkästään kanjonin reunaa kävelemällä, mutta sopivalla säällä kanjonin pohjalle polkua pitkin kapuaminen on myös suosittua. Alhaalla Coloradojoella järjestetään myös veneretkiä ja koskiseikkailuita.

Las Vegasin ja Grand Canyonin yhdistelmämatkaa suunnitellessa kannattaa muistaa, että vaikka Vegasissa lämpötila lähentelisi hellelukemia, sijaitsee Grand Canyon vuoristossa ja siellä voi olla lunta pitkällekin kevääseen.

8) Big Bend, Teksas

Big Bend, TeksasBig Bend, Teksas

Meksikon rajalla, Rio Grande -joen varrella Teksasissa sijaitseva Big Bend on suuri kansallispuisto, jossa ei sen syrjäisyyden vuoksi käy valtavia ihmismääriä. Karu puisto on kuitenkin kaunis ja mielenkiintoinen retkeilykohde, joka hehkuu kukkimaan keväisin.

Big Bendissä vaellusreittejä on runsaasti, mutta helppo päiväretkikohde on esimerkiksi kumeasti kaikuva Santa Elena Canyon, jolle vievän polun varrella voi nähdä paikallista eläimistöä kalkkarokäärmeistä lähtien.

Hauskana kuriositeettina Big Bendissä on (ainakin toistaiseksi) myös mahdollisuus ylittää Rio Grande soutuveneellä ja vierailla Meksikon puolella. Tämä onnistuu virallisesti Boquillas del Carmenin kylän kohdalla.

9) Acadia, Maine

Acadian kansallispuisto, MaineAcadian kansallispuisto, Maine

Mainessa Yhdysvaltojen itärannikolla sijaitseva Acadia on nimensä puolesta hieman tuntemattomampi kansallispuisto, mutta puisto houkuttelee vuosittain yli kaksi miljoonaa kävijää.

Hieman Bostonin pohjoispuolella, lähellä Kanadan rajaa oleva Acadia on perustettu 1900-luvun alussa Mount Desertin saarelle. Sen luonto koostuu vuoriston, järvien ja merenrannan yhdistelmästä, missä voi nähdä mm. mustakarhuja ja kotkia. Acadia onkin kuuluisa lintubongauskohde.

Puisto on suosittu myös kalliokiipeilykohteena. Talvisin myös hiihtäminen, lumikenkäkävely ja moottorikelkkailu ovat mahdollisia.

10) Everglades, Florida

Everglades, FloridaEverglades, Florida

Floridassa aivan Miamin lähituntumassa voi pistäytyä kaupunkivilinän ulkopuolella, sillä Evergladesin valtava, trooppinen kansallispuisto eteläisessä Floridassa sijaitsee vain reilun tunnin ajomatkan päässä Miami Beachilta. Kosteikkojen täyttämä Everglades on täysin oma maailmansa ja ensimmäisen alligaattorinsa bongaaminen villinä luonnossa saa sydämen jättämään väkisinkin pari lyöntiä väliin.

Everglades on Yhdysvaltojen kolmanneksi suurin kansallispuisto. Sen vierailijakeskus Flamingo sijaitsee aivan puiston läpi kulkevan tien päässä. Sieltä voi lähteä oppaan kera esimerkiksi veneretkelle tähän maailmanperintökohteeksi ja tärkeäksi biosfäärialueeksi valittuun kansallispuistoon.

Teksti: Päivi Laajalahti | Kuvat: Dreamstime.com


Julkaistu 6. lokakuuta, 2017

Pieni hetki, sivua ladataan.