Viinialueilla matkailu ja viinitiloilla vierailu on maailmalla ollut jo pitkään kovassa kurssissa. Skotlantiin ei kuitenkaan matkata viinejä maistelemaan vaan siellä tutustutaan maan kansallisjuomaan eli mallasviskiin. Viskin gaelinkielinen nimi uisge beatha tarkoittaa elämän vettä ja vettähän Skotlannissa riittää -meren keskellä, järvien ja vuonojen halkomassa pohjoisessa maassa nimittäin myös sataa paljon.
Skotlannin sääolosuhteisiin tutustuessaan ymmärtää hyvin viskin suuren merkityksen maan kulttuurissa: kylmässä ja sateisessa säässä ärhäkkä alkoholi lämmittää sisuksia mukavasti. Skotlannissa sijaitseekin yli sata viskitislaamoa, mikä tekee siitä mainion matkakohteen elämän veden ystäville. Vieraillessaan karuilla seuduilla sijaitsevilla tislaamoilla voi samalla ihailla upeita maisemia ja harrastaa luontomatkailua.
Viskimatkailuun kannattaa suhtautua samalla tavalla kuin mihin tahansa matkailunähtävyyteen: sesonkiaikaan kesällä on varauduttava ruuhkiin, eikä jokaiselle tislaamolle mahdu kierroksille mukaan ilman ennakkovarausta. Suosikkitislaamoilleen kannattaa siis tehdä varaukset etukäteen (osaan se onnistuu esimerkiksi täällä)! Jokainen tislaamo on omanlaisensa, ja vaikka viskin tuotantoprosessi on suhteellisen sama joka paikassa, ei useammankaan tislaamokierroksen jälkeen ehdi kyllästyä.
Ennen matkaa kannattaa myös rekisteröityä mallasviskinystävien seuraan, jonka jäsenenä osalle tislaamoista pääsee tutustumaan ilmaiseksi. Pääsymaksu peruskierrokselle on keskimäärin 5-8 puntaa ja tämä sisältää yleensä yhden mutta joskus useampiakin maistiaisia, mutta tislaamot järjestävät myös monenlaisia laajempia maistajaisia vierailijoilleen.
5 vinkkiä: Skotlannin keskeiset viskialueet
1) Highlands
Skotlannin suurin viskialue on nimetty yksinkertaiseksi Highlandiksi. Alue käsittää aina kaikkein pohjoisimpaan kolkkaan asti lähes koko Skotlannin, josta on laskettu pois keskeiset viskisaaret, Speysiden alue sekä Edinburghin ja Glasgow'n eteläpuolella sijaitseva Lowlands. Ylämaan viskit jakautuvat tyypiltään kevyen ja voimakkaan asteikolla ääripäästä toiseen, mutta saarten viskien savuisuus niistä tyypillisesti puuttuu ja ne ovatkin maultaan herkempien viskien ystävien suosiossa.
Invernessistä pohjoiseen sijaitsee useita tunnettuja tislaamoita. Näistä Tainin kylässä toimiva Glenmorangie on perustettu 1800-luvun puolivälissä ja se omistaa myös Islaylla toimivan Ardbegin. Tislaamo mainostaa omistavansa Skotlannin korkeimmat tislauspannut. Glenmorangiesta hieman etelään sijaitsee Dalmore ja saman matkan pohjoiseen puolestaan Clynelishin tislaamo.
Skotlannin keskusosassa A9-valtatietä ajaville vastaan tulee puolestaan Dalwhinnien tislaamo Cairngormsin kansallispuiston eteläosassa, Loch Eirichtin pohjoisosassa. Länsirannikkoa pitkin matkaaville upeiden ulkoilualueiden läheisyydessä sijaitsevassa Obanin pikkukaupungissa sijaitsee yksi Skotlannin vanhimmista tislaamoista, kaupungin nimeä kantava Oban.
2) Lowlands
Monelle matkailijalle Skotlanti on yhtä kuin Ylämaa ja niin sanottu Lowland sijaitsee Edinburghin ja Glasgown seudulta etelään Englannin rajalle. Tämä alue oli aikoinaan Skotlannin pääasiallinen viskintuottaja-alue, mutta enää siellä siellä toimii vain kourallinen aktiivisia tislaamoita. Alueen viskit eivät myöskään ole maailmalla niin tunnettuja kuin pohjoisemman Skotlannin tai saarten viskit.
Lowlandin keskeisimpiä tislaamoita ovat Glasgow'n lähistöllä sijaitseva Auchentoshan sekä Glenkinchie noin puolen tunnin ajomatkan päässä Edinburghista itään.
3) Speyside
Itäisellä Ylämaalla Invernessistä itään sijaitsee Skotlannin tuottelian viskialue, jota läpi virtaavan Spey-joen mukaan nimitetään Speysideksi. Sen alueella sijaitsee kymmeniä pieniä ja suuria tislaamoja, joista tunnetuimpia ovat maailman myydyimmät mallasviskit The Glenlivet sekä Glenfiddich. 1824 perustettu The Glenlivetin tislaamo sijaitsee Cairngormsin kansallispuiston pohjoisosassa ja vuonna 1887 perustettu Glenfiddich siitä noin puolen tunnin ajomatkan päässä Dufftownissa.
Speysiden alueella tislaamot sijaitsevat niin lähellä toisiaan, että viskinystävän on helppo vierailla niistä useilla jopa saman päivän aikana. Muita alueen tislaamoita ovat mm. Aberlour vartin ajomatkan päässä Glenfiddichistä länteen sekä Cardhu vastaavasti Aberlourista vartin ajomatkan päässä Invernessiin päin. Cragganmoren tislaamo sijaitsee puolestaan reilun 10 kilometriä The Glenlivetiltä pohjoiseen, niinikään Cairngormsin vuoristopurojen ja lohijokien läheisyydessä.
Speysiden viskit ovat tyypiltään kevyempiä kuin vaikkapa savuiset Islayn mallakset.
4) Islay
Skotlannin länsirannalla sijaitsevan Islayn (äännetään ”aila”, paikalliset kyllä korjaavat jos sanot ”ailei”) saarelle pääsee mantereelta Kennacraigin kylästä parisen tuntia kestävällä lauttamatkalla. Syrjäinen ja pieni saari on kuitenkin savuisten mallasviskien ystäville tuttu. Juuri Islayn omalaatuisuuden ja merkityksellisyyden vuoksi se usein erotetaankin muista Skotlannin ”viskisaarista” kokonaan omaksi kokonaisuudekseen.
Islayn eteläosassa Port Ellenin kylän vieressä sijaitsee saaren kova kolmikko: Laphroaig, Lagavulin ja Ardbeg. Nämä kolme ovat kävelymatkan päässä toisistaan ja jopa mukavan kävelymatkan päässä Port Ellenistä, josta kaukaisimmalle Ardbegin tislaamolle on matkaa reilu viisi kilometriä. Kaikkiin kolmeen, nyt jo 200 vuotta vanhaan tislaamoon tutustuminen tislaamokierroksineen onnistuu siis saman päivän aikana, mutta kierrokset kannattaa etenkin kesän sesonkiaikaan varata etukäteen.
Islayn toisen sataman, Port Askaigin vieressä sijaitsee puolestaan Caol Ila ja siitä pienen matkan päässä pohjoiseen Bunnahabhain. Bowmore sijaitsee parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä sekä Port Askaigista että Port Ellenistä, ja Bruichladdich puolestaan siitä lahden vastakkaisella puolella, noin puolen tunnin ajomatkan päässä Port Askaigista.
Islayn saaren tiet ovat useassa kohti yksikaistaisia, joten autolla liikkuminen kannattaa ottaa varoen.
5) Muut saaret
Islayn lisäksi viskiä tislataan myös muilla Skotlannin saarilla, mutta koska viskimatkailu on Skotlannissa etenkin kesän sesonkiaikaan niin suosittua ja saarten tislaamot sijaitsevat usein niin syrjäisissä paikoissa, ei kierroksille välttämättä ilman varausta paikalle pölähtämällä enää mahdu mukaan. Muista siis tehdä varaukset etukäteen!
Pohjoisessa syrjäisellä Skyen saarella (jonne on siltayhteys mantereelta) meren tyrskyjen keskellä sijaitseva Talisker on savuisten ja pehmeiden viskien ystävien suosikki. Tislaamo sijaitsee tunnin ajomatkan päässä Skyen sillalta ja siellä vieraillakseen kannattaa uhrata pieni hetki myös karunkauniille Skyelle -tämän uskoo viimeistään siinä vaiheessa kun ajelee kiemurtelevaa pikkutietä kohti Carbostin kylässä meren rannalla sijaitsevaa tislaamoa.
Pohjoisille Orkneyn saarille pääsee NorthLink Ferries -lautalla Scabsterin kylästä. Lautta vie Stromnessiin Mainlandiksi kutsutulla Orkneyn saarella. Satamasta noin puolen tunnin ajomatkan päässä pääkaupunki Kirkwallissa sijaitsee kuuluisa Highland Parkin tislaamo, jonka viskien nimet kumpuavat saarilla vahvana vaikuttaneesta viikinkikulttuurista.
Islayn ”naapurissa” sijaitsevalle Juran saarelle pääsee auton kanssa Islayn Port Askaigista lauttayhteydellä, joka kestää vain viitisen minuuttia. Feolinin lauttasatamasta katsottuna saaren toisella puolella Craighousen kylässä sijaitsee saaren nimeä kantava tislaamo Jura, joka on tunnettu mystisen nimisistä viskeistään.
Mullin saarelle pääsee suorinta tietä kolme varttia kestävällä lauttamatkalla Obanista, tai vastaavasti Lochalinen tai Kilchoanin kylistä. Mullin pääkaupungissa sijaitsee saaren ainoa tislaamo, Tobermory, joka puolet vuodesta tuottaa omaa nimikkoviskiään ja puolet vuodesta savuista Ledaigia.
Arranin saari sijaitsee rannikolla Glasgow'sta länteen. Lochranzan kylässä sijaitseva saaren nimikkotislaamo -ja samalla ainoa tislaamo- mainostaa itseään yhtenä harvoista itsenäisistä skotlantilaisista viskitislaamoista. Arran on vuosisatoja vanhoihin tislaamoihin verrattuna suhteellisen nuori, sillä se on perustettu 1995. Viskin juuret saarella juontavat kuitenkin juurensa paljon kauemmaksi menneisyyteen, sillä 1800-luvulla Arranilla toimi yli 50 enemmän tai vähemmän laillista tislaamoa.
Lennot Edinburghiin löydät Napsun lentohausta.
Lue myös: Skotlannin luontokohteet ja linnat
Lue lisää kohteesta: Skotlanti
Julkaistu 25. heinäkuuta, 2016