Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

10 vinkkiä: Vietnamin helmet

Uteliaalle matkailijalle Vietnam tarjoaa mitä erikoisimpia elämyksiä täynnä unohtumattomia maisemia. Kaaosmainen liikenne Hanoissa satojen mopojen joukossa vaihtuu hetkessä lumoaviin hiekkarantoihin ja jylhiin maisemiin. Pienet kylät ovat täynnä elämää ja kätkettyjä aarteita, joka kulmalta löytyy toinen toistaan herkullisempia ruoka-annoksia.

Vietnam on täynnä kipeää historiaa, mutta myös toivoa ja yritteliäisyyttä. Sen edullinen hintataso ja monipuoliset nähtävyydet tarjoavat jokaisen matkailijan budjetille sopivan elämyksen.

10 vinkkiä Vietnamiin

1) Lumoava Halonginlahti

Vietnamin tunnetuin maisema on varmasti UNESCOn maailmanperintökohteeksikin valittu Halong Bay.Vietnamin tunnetuin maisema on varmasti UNESCOn maailmanperintökohteeksikin valittu Halong Bay.


Vietnamin pohjoisosassa sijaitsee melkein kahdentuhannen saaren Halong Bay. UNESCOn maailmanperintökohteeksi valittu alue on suosittu matkailukohde uskomattomien maisemiensa vuoksi.

Paras tapa tutustua alueeseen on osallistua risteilylle, joista parhaat kestävät pari päivää. Tässä ajassa alueeseen ennättää tutustua kunnolla, vierailla alueen rannoilla sekä tippukiviluolissa, ja nauttia uimisesta meressä, melomisesta sekä hyvästä ruuasta risteilyaluksella. Elämys on unohtumaton, kunhan risteilynjärjestäjän valitsee huolella. Halong Bay sijaitsee noin 4 tunnin ajomatkan päässä Hanoista.

2) Kaoottinen ja historiallinen Hanoi

Aivan Hanoin keskustassa sijaitseva Hoan Kiem -järvi. Kuvassa loistaa myös Hanoin tunnettu maamerkki, punainen Huc-silta.Aivan Hanoin keskustassa sijaitseva Hoan Kiem -järvi. Kuvassa loistaa myös Hanoin tunnettu maamerkki, punainen Huc-silta.

Yhtä aikaa hurmaava ja turhauttava pääkaupunki Hanoi on elämys. Sen vanhakaupunki (Old Quarter) tulvii menneen ajan henkeä ranskalaisen kolonialismin väreissä, kätkien sisäänsä kapeita kujia, kauniita rakennuksia ja historiaa. Sieltä löytyy shoppaajien paratiisi, sekä lukematon valikoima katuravintoloita hienompien ruokaravintoloiden vierestä. Hanoin kadut täyttyvät sadoista mopoista: kadun ylittämiseen jalan vaaditaan sekä aikaa että hermoja.

Matkaajan kannattaa suunnata Ho Chi Minhin mausoleumille, Hoan Kiem -järven rannalle, Dong Xuan-marketille ja nauttia tuoreoluensa, joka tunnetaan nimellä bia hoi, seitsemän kadun risteyksessä joka tunnetaan nimellä Bia Hoi Corner. Siellä oluet nautitaan matalilla muovijakkaroilla istuen katuvilinää katsellen.

3) Värikkäät markkinat Bac Hassa

Bac Han värikkäät markkinat ovat täynnä yksityiskohtia ja kauniita paikallisia käsitöitä.Bac Han värikkäät markkinat ovat täynnä yksityiskohtia ja kauniita paikallisia käsitöitä.

Pohjoisessa Vietnamissa matkailevien kannattaa suunnata kompassinsa kohti Bac Han markkinoita. Sunnuntaimarkkinat vilisevät elämää, värikkäitä kankaita, eläimiä, ruokaa, tuliaisia ja käsitöitä. Alueen vähemmistökansojen naiset pukeutuvat värikkäisiin asuihin, valokuvausta harrastaville matkaajille markkinat ovat täynnä rikkaita yksityiskohtia.

Tarjolla on hyvää yksinkertaista ruokaa ja tuttua vietnamilaista ihmispaljoutta. Lähellä oleva Sapa on suosittu matkakohde sekä lähtöpaikka vaelluksille, mutta myös Bac Ha tarjoaa hieman rauhallisemman oleskelupaikan, josta lähteä tutkimaan alueen vaellusmahdollisuuksia.

4) Nähtävyyksien hemmottelema Hue

1600-luvun alussa rakennettu Thien Mu Padoga on yksi Huen suosituimmista nähtävyyksistä.1600-luvun alussa rakennettu Thien Mu Padoga on yksi Huen suosituimmista nähtävyyksistä.

Ihastuttava Hue sijaitsee keskellä Vietnamia, ja on siksi erityisesti omatoimisesti matkaavien suosiossa. Sen ympäristö on rikas; nähtävyyksiä on ripoteltuna laajalle alueelle, jokainen kuninkaallinen temppeli on toistaan kiehtovampi. Keskustassa sijaitseva Thai Hoan palatsialue on helposti saavutettavissa jopa jalan. Lähialueen temppeleitä pääsee helpoiten tutkimaan vuokraamalla mopon.

Runsas ja vehreä luonto kätkee sisäänsä raunioita ja temppeleitä, kauniita puutarhoja ja menneen ajan tunnelmaa. Oman elämänsä Indiana Jonesien kannattaa suunnata esimerkiksi Thien Mu Pagodalle sekä Tu Ducin, Khai Dinhin ja Minh Mangin haudoille. Hueta ympäröivät lukuisat rauhalliset rannat ja kaupungin hintataso on erittäin huokea ja hotellivalikoima laaja.

5) Hoi Anin kuvankaunis kaupunki

Hoi Anin kauniiseen kaupunkiin luovat tunnelmaa iltaisin syttyvät tuhannet värikkäät lyhdyt.Hoi Anin kauniiseen kaupunkiin luovat tunnelmaa iltaisin syttyvät tuhannet värikkäät lyhdyt.

Kaupunkia kutsutaan Vietnamin kauneimmaksi, eikä syyttä. Tämä tekee siitä myös äärettömän suositun matkailukohteen, ja kadut täyttyvät valokuvaajista - turisteja on joka paikassa. Vanhassakaupungissa värikkäät talot ja kauniit kujat houkuttelevat kävelylle. Ostoksia rakastavalle Hoi An on kenties parhaimpia matkakohteita Vietnamissa. Japanilainen silta on yksi suosituimmista nähtävyyksistä, mutta siitä kuvan saaminen ilman ihmismassoja on melkein mahdotonta.

Rauhaa matkailijalle tarjoavat lähellä sijaitsevat hiekkarannat, joille pääsee helposti keskustasta pyörällä tai mopolla. Noin 40 kilometrin päässä sijaitsee myös ns. China Beach eli Da Nang (Danang), josta löytyy myös Marmorivuori.

6) Phong Nha-Kè Bàngin kansallispuisto

Phong Nha-Kè Bàngin kansallispuisto on luontomatkailijalle varma vierailukohde.Phong Nha-Kè Bàngin kansallispuisto on luontomatkailijalle varma vierailukohde.

Luontoa ja liikuntaa rakastavien kannattaa suunnata Hanoista noin 500 km etelään. Alue on ripoteltu majesteettisilla luolilla ja patikointireiteillä. Kalkkikivikallioihin ajan myötä kaivautuneet tippukiviluolat ovat uskomattomia, niiden koko pistää matkailijan hiljaiseksi. UNESCOn maailmanperintökohteessa suosituimpia nähtävyyksiä on Paradise Cave, jonne tehdään myös vaativampia opastettuja kierroksia.

Alue on täynnä tutkittavaa - pyöräretket, korkeuksissa liitelevät köysiradat, päivittäiset patikointikierrokset ja kajakointi täyttävät aktiivisen lomailijan päivät. Alueen sotahistoriaa voi tutkia opastetulla jeeppikierroksella tai moottoripyörällä ja sivuvaunulla matkaten.

7) Phu Quoc on rantaelämää parhaimmillaan

Ihanaa valkoista hiekkarantaa ja turkoosi meri - täydellistä rantalomaa.Ihanaa valkoista hiekkarantaa ja turkoosi meri - täydellistä rantalomaa.

Vietnam on täynnä kauniita rantoja, mutta parhaaksi rantakohteeksi mainittu Phu Quoc on paitsi helppo saavuttaa, myös näkemisen arvoinen. Osittain vielä rakentamaton saari tulee olemaan tulevaisuudessa täyteen rakennettu, mutta vielä nytkin matkailja voi nauttia jopa autioista tai rauhallisista rannoista, rennosta tunnelmasta ja kirkkaasta merestä.

Rauhaa rakastavien kannattaa suunnata saaren pohjoispäähän, josta löytyy sopivasti majapaikkoja ja ravintoloita. Long Beachin aktiviteetit sekä sen lähellä oleva Dong Duongin iltatori tarjoavat juuri sopivasti tekemistä rannalla makoilun lomaan.


Saari on kuitenkin täynnä rantoja, joista osalle ei ole olemassa mitään opasteita. Oma paratiisi voi odottaa siis pienen skootteri- tai taksimatkan päässä, kulman takana.

8) Ho Chi Minh City

Vietnamin suurin kaupunki Ho Chi Minh City on mielenkiintoinen sekoitus uutta ja vanhaa.Vietnamin suurin kaupunki Ho Chi Minh City on mielenkiintoinen sekoitus uutta ja vanhaa.

Saigon, tai Ho Chi Minh City, on moderni ja vanha, perinteitä ja nykyaikaista liike-elämää yhdistelevä elämys. Kaupunki tarjoaa halpoja hotelleja reppureissaajille, luksusta ja länsimaisia kauppoja niitä kaipaaville, sekä herkullista ruokaa kaikissa hintaluokissa.

Ostoksilla viihtyvälle HCMC on paras mahdollinen kohde Vietnamissa. Kaupungin liikennettä on mahdoton hallita, ja toisinaan onkin vain parempia istua alas katukahvilaan ja katsella elämänmenoa samalla nauttien pho-keittoa tai banh xeo-lettuja.

Tarjolla on lukemattomia opastettuja matkoja lähialueille, kuten retkiä Vietkongin sodan aikana kaivamiin Cu Chi-tunneleihin. Mekong-joen suistoalueelle järjestetyt parin päivän matkat, kotimajoitus ja siellä järjestetty kokkaustuokio perheen keittiössä ovat elämyksiä, joita alueella matkailevien ei kannata jättää väliin.

9) Hellettä pakoon Dalatiin

Hieman outo mutta hellyyttävä Dalat on paikallisten häälomalaisten suosiossa.Hieman outo mutta hellyyttävä Dalat on paikallisten häälomalaisten suosiossa.

Paikallisten suosima loma- ja matkakohde on ihanteellinen hengähdyspaikka. Sen outous ja omalaatuisuus johtuu ranskalaisesta arkkitehtuurista, kauniista väreistä ja yksityiskohdista. Vietnamin Pariisiksi kutsuttu Dalat on suosittu paikallisten häämatkakohde, ja sen romanttinen vire leijuu hempeissä väreissä, leipomoissa ja hääaiheisissa kaupoissa.

Alueella sijaitseva Bidoup Nui Ban kansallispuisto tarjoaa aktiviteetteja liikkuvaiselle matkailijalle. Eiffel-tornin muotoinen radiomasto sekä omalaatuinen Hang Nga Crazy House tarjoavat ihmeteltävää arkkitehtuurin muodossa. Valley of Love on outo kokemus valokuvamahdollisuuksineen; puisto on täynnä hääpareja kuvauttamassa itseään mitä erikoisimmissa lavasteissa. Päivämatkan päässä sijaitsee yksi Vietnamin suurimmista vesiputouksista Dambri Waterfalls.

10) Con Daon paratiisisaaret

Bai Dat Docin ranta. Täydellistä!Bai Dat Docin ranta. Täydellistä!

Tällä paratiisilla on synkempi historiansa. Alue toimi vuosikymmeniä vankilasaarena, mutta on nyt muuttanut maineensa kertaheitolla ja on nyt yksi Vietnamin tunnetuimmista salaisuuksista. Etäinen, lentokoneella Ho Chi Minh Citystä helpoiten saavutettava kohde on vuoristoinen ja houkutteleva. Sen suurin saari, Con Son, tarjoaa kauniita rantoja, vaellusreittejä ja vehreitä metsiä. 1940-luvulla rakennettu, nykyinen nähtävyys, Tiger Cages kertoo alueen karusta sotavankihistoriasta, kun taas Bai Dat Docin ranta pesee pois stressin ja matkaväsymyksen valkoisine hiekkoineen. Koska alueelle on edelleen hieman hankala päästä (vain lentäen), on kohde rauhallinen vaikkakin majoitusvaihtoehtoja ja ravintoloita löytyy jokaisen matkailijan kukkarolle.

Milloin mennä Vietnamiin?

Trooppisen oikukas ilmasto hallitsee Vietnamia, tuoden mukanaan sateisia kausia jakaen maan parhaat matkailukaudet osiin. Eteläisessä Vietnamissa kuiva kausi kestää joulukuusta huhtikuuhun - sadekaudella kuurot ovat kuitenkin lyhyitä puuskia eivätkä estä nauttimasta matkailusta ympäri vuoden.

Vietnamin keski- ja pohjoisosissa sadekausi ulottuu syksystä alkuvuoteen, joten paras hetki tutkia alueen rantoja ja temppeleitä sijoittuu keväälle. Vaihteluista huolimatta Vietnam on kiehtova matkakohde sadekausista riippumatta, pääsääntönä voitaneen pitää syksyä syyskuusta joulukuuhun sekä kevättä maaliskuusta toukokuuhun.

Miten mennä Vietnamiin?

Pakettimatkoja Suomesta Vietnamiin tekevät Apollomatkat sekä Aurinkomatkat. Lentoja lähtee Helsingistä suurimmilta lentoyhtiöiltä säännöllisesti useisiin Vietnamin kohteisiin (välilaskuin).

Teksti: Ursula Borg | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Vietnam

Päivitetty 13.9.2017


Julkaistu 16. syyskuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.