Tunnelmaa joulutorilla!

Eurooppa on täynnä joulunodotusta, usein jo marraskuun puolella viritettävien joulutorien johdolla. Mitä jos tänä vuonna kävisit maistelemassa paikallisia jouluherkkuja, ihastelemassa upeita käsitöitä ja nauttisit tunnelmasta ja joulun odotuksen ilosta joulutorilla? Kaunista joulutoria ei tarvitse välttämättä kovin kaukaa etsiä. Ehkä nyt sen verran kuitenkin, että voi sanoa suuntaavansa ulkomaille...

Useaan joulutorikohteeseen järjestetään Suomesta valmismatkoja, mutta halukkaat voivat tietenkin varata itse lennot ja valita mieleisensä majoituksen kohteessa. Nyt vain suunnittelemaan, sillä kohta se joulu jo on!

11 suosittua joulutorikohdetta Euroopassa:

1) Tallinna

TallinnaTallinna

Tallinnan perinteinen joulutori pystytetään Raatihuoneentorille (Raekoja Plats). Puitteet keskiaikaisella aukiolla ovat erinomaiset ja luovat kauniin joulutunnelman. Maan kuuluisimman joulukuusen lisäksi torilta löytyy taitavia käsityöläisiä myymässä kauniita tekeleitään sekä mini-eläintarha sekä itse joulupukki poroineen! Viikonloppuisin luvassa myös musiikkiesityksiä.

Rotermannin aukiolla joulutoriperinne on avasta aluillaan, nyt järjestettävä joulutori on tällä paikalla kolmas. Aukio on moderni, mutta sopii silti hyvin joulutunnelman sytyttämiseen.

2) Riika

RiikaRiika

Riian Vanhassa kaupungissa joulutorin tunnelma nostaa musiikkiesitykset, hehkuviini ja paahdetut mantelit sekä kaunis joulukuusi. Torilla voi tehdä käsityöostoksia ja nauttia Latvian perinneruuista. Lapsukaiset voivat käydä ihmettelemässä pupuja ja ponia sekä vierailla joulupukin luona.

3) Tukholma

TukholmaTukholma

Tukholman perinteinen joulutori löytyy Vanhan kaupungin (Gamla Stan) Stortorgetilta. Torilla voi nauttia lämmintä glögiä ja ostaa kotiin viemisiksi ruotsalaisia herkkuja ja käsitöitä.

Skansenin ulkoilmamuseossa voi fiilistellä joulutunnelmissa viikonloppuisin (klo 10-16). Jouluisia herkkuja ja käsitöitä luvassa. Menneiden aikojen joulutunnelmaan voi tutustua kiertämällä museoaluetta laajemmin.

4) Wien

WienWien

Wienin Rathausplatzille pystytään noin 150 jouluista kojua, joista voi ostaa joululahjoja, joulukoristeita sekä herkkuja. Aukio koristellaan tuhansin valoin ja tunnelma on taianomainen.

Maria-Theresien -aukiolta löytyy hieman pienempi joulutori. Noin 60 kojun tarjonnasta voi hankkia perinteisiä Itävaltalaisia käsitöitä sekä joulun herkkuja.

5) Salzburg

SalzburgSalzburg

Jo vuosisatoja perinteenä ollut Salzburgin joulutori on näkemisen arvoinen. Sieltä löytyy kaikkea, mitä joulutorilta voi odottaa: hyvää ruokaa, lahjaideoita ja tunnelmaa. Musiikkiesityksiä, kuten kuorolaulua, on myös luvassa, niin kuin nyt Mozartin kotikaupungissa järjestettävältä joulutorilta voi vain odottaa.

6) Praha

PrahaPraha

Prahan Vanhan kaupungin aukiolla sijaitsevalla joulutorilla kojut ovat kauniita puisia pömpeleitä, joiden uumenista löytyy jouluisia lahjaideoita sekä ruokaa ja juomaa. Vain viiden minuutin kävelymatkan päästä, Wenceslas-aukiolta, löytyy toinen joulutori, jossa sama tyyli ja joulutunnelma jatkuvat. Viikonloppuisin ohjelmassa on myös musiikki- ja teatteriesityksiä.

7) Pariisi

PariisiPariisi

Champs-Elysées'n kaunis joulukatu on erityinen kokemus ja nähtävyys. Joulukadun varrella on yli sata myyntipistettä, joista voi ostaa niin ranskalaisia kuin kansainvälisiäkin herkkuja sekä käsitöitä. Päivittäin on luvassa musiikkiesityksiä sekä tietenkin herra joulupukki itse.

8) Etelä-Tiroli

Etelä-TiroliEtelä-Tiroli

Bolzano on Italian suurin joulutori. Perinteiset jouluruuat ja -karkit, taitaen tehdyt käsityöt sekä lasten oma joulutori tekevät Bolzanosta loistopaikan vierailla. Kuvan kauniit Alpit taustalla tekevät tästä joulutorista todella ikimuistoisen.

9) Budapest

BudapestBudapest

Budabestin Vorosmarty-aukiolla sijaitseva joulutori kuuluu ehdottomasti Euroopan Top 10 joulutorit -listaan. Se on pullollaan joulun tuoksua, musiikkia ja tunnelmaa. Torilla on päivittäin live-musiikkia ja puuhaa lapsille (esim. nukketeatteriesityksiä). Tori sijaitsee aivan Budabestin keskustassa, Váci utca -kadun päässä.

10) Berliini

BerliiniBerliini

Berliinin ehkä kuuluisin joulutori pystytetään Charlottenburgin linnan eteen. Torilta löytyy kaikki, mitä joulutorilta kuuluukin, eli herkut, koristeet ja käsityöt. Mahdollista osallistua myös Charlottenburgin linnaan järjestettäviin, opastettuihin kierroksiin.

Gendarmenmarktin joulutori on oikea talvenihmemaa. Luvassa on toritunnelman lisäksi esityksiä tulennielijöistä akrobaatteihin ja kuorolaulantaan. Joulutorille on yhden euron (1€) sisäänpääsymaksu. Hinta ei päätä huimaa ja kokemus on ehdottomasti hintansa arvoinen.

Potsdamer Platzin joulutorilla voi hypätä pulkkamäkeen tai tehdä piruetteja luistinradalla. Näiden urheilusuorituksien jälkeen onkin mukava nauttia glögistä ja pikkupurtavasta.

Spandau sijaitsee hieman Berliini ulkopuolella. Sen Vanhassa kaupungissa järjestetään nyt 40:nnen kerran joulutori. Tämä joulutori on Berliini alueen suurin, 250 jouluisen kojun voimin. Päivittäin luvassa musiikkiesityksiä ja joka keskiviikko on teemana perhepäivä.

11) Kööpenhamina

KööpenhaminaKööpenhamina

Kööpenhaminan Tivolissa joulutunnelmasta huolehtii kauniisti ja huolella suunnitellut jouluvalot, jouluiset teatteriesitykset sekä yli 50 kojua, joista voi ostaa joulun lahjat, sekä tarjoillaan makoisia juomia ja ruokia, kuten glögi ja omenapannukakut.

Nyhavnin sataman joulutorilla voi nauttia glögistä, jouluoluesta sekä tanskalaisesta ruuasta ja käsitöistä. Päivittäiset musiikkiesitykset, kuten ilmaiset jazz-konsertit, ovat kiva lisä ja yksi hyvä syy lisää lähteä ihmettelemään joulun iloa Kööpenhaminaan.

Teksti: Maria Heikkilä | Kuvat: Dreamstime.com

Päivitetty 27.3.2017


Julkaistu 31. lokakuuta, 2013

Lisää valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.