10 vinkkiä: Tukholma lapsiperheelle

Tukholma on täynnä kiinnostavia ja viihdyttäviä kohteita lapsiperheille. Djurgårdenin saarella Tukholman keskustan tuntumassa on lukuisia lapsille soveltuvia käyntikohteita kuten huvipuisto, eläinpuisto ja Skansenin ulkoilmamuseo.

Kaupungin lukuisissa leikkipuistoissa ja ulkoilualueilla on mukava viettää päivää lasten kanssa, ja keskustan tuntumassa on myös useita uimarantoja, joilta voi pulahtaa uimaan. Tukholman museoissa on panostettu perheiden viihtymiseen ja lapsille on tarjolla omaa, vuorovaikutteista ohjelmaa.

Lue myös: Lasten kanssa Tukholmaan? Viisi hotellivinkkiä sujuvaan perhelomaan

10 vinkkiä lapsiperheen Tukholmaan:

1) Junibackenin satumaailma

Junibacken on suosittu satutalo, jossa pääsee tunnettujen ruotsalaisten satujen maailmaan.Junibacken on suosittu satutalo, jossa pääsee tunnettujen ruotsalaisten satujen maailmaan.

Junibackenin satutalo on lasten kestosuosikki! Satutalo perustuu Astrid Lindgrenin kirjoista tuttuihin ympäristöihin ja hahmoihin, kuten Peppi Pitkätossuun, Vaahteramäen Eemeliin ja Katto Kassiseen.

Retken satutalossa kruunaa leijuva satujuna, joka lähtee Vimmerbyn asemalta ja vie lapset satumatkalle muun muassa Kissankulmaan, missä Eemeli on hilannut Iidan lipputankoon. Matkan varrella piipahdetaan myös Katto Kassisen kotona, käydään tervehtimässä Ronja Ryövärintytärtä ja matkan päätteeksi tavataan Leijonamielen veljekset Nangijalassa. Junamatkan jälkeen leikitään vielä Huvikummussa.

Junibackenissa on myös lastenteatteri, kirjakauppa ja ravintola omine keittiöineen ja leipomoineen. Satutalo sijaitsee Djurgårdenin saarella ja se soveltuu leikki-ikäisille lapsille.

2) Skansen

Skansenissa on kauniita historiallisia rakennuksia. Lapsille löytyy myös leikkipaikka.Skansenissa on kauniita historiallisia rakennuksia. Lapsille löytyy myös leikkipaikka.

Ruotsin kulttuurihistoriaa valottava ulkoilmamuseo on sympaattinen ja viihtyisä alue, mihin on tuotu noin 160 vanhaa taloa eri puolilta Ruotsia. Erilaisissa miljöissä pääsee tutustumaan tapoihin, miten ennen vanhaan elettiin ja tunnelmaa luovat oppaat, jotka ovat pukeutuneet 1700-1900-lukujen asuihin.

Skansenin leikkipaikalla tutustutaan myös vanhan ajan viihdykkeisiin, kuten puujalkakävelyyn ja vanneleikkeihin. Kesätiistaisin Skansenilla voi osallistua suosittuun yhteislaulutapahtumaan, joka televisioidaan suorana Ruotsin SVT1-kanavalle. Skansen sijaitsee Djurgårdenilla.

3) Skansenin eläinpuisto

Ilves paistattelemassa päivää Skansenin eläinpuistossa.Ilves paistattelemassa päivää Skansenin eläinpuistossa.

Skansenin eläinpuistossa voi ihailla uljaita, pohjoismaisia villieläinlajeja. Puistoa asuttavat muun muassa ahma, susi, ilves, maakarhu, hirvi, punakettu, villisika ja hylje. Eläinpuiston yhteydessä toimii myös akvaario, missä elää eksoottisia eläimiä hämähäkeistä krokotiileihin ja apinoista papukaijoihin.

Lill-Skansenin lasten eläinpuistossa vipeltävät pienemmät eläimet, kuten marsut, kanit, minipossut ja vuohet.

4) Vasa-museo

Vasa-museo on kiinnostava kohde myös lapsille.Vasa-museo on kiinnostava kohde myös lapsille.

Museon Vasa-laiva on Tukholman suosituimpia nähtävyyksiä ja se on Pohjoismaiden suurin museo kävijämäärältään. Laiva upposi neitsytmatkallaan Itämerelle vuonna 1628 ja se nostettiin meren pohjasta yli kolmen sadan vuoden kuluttua, vuonna 1961.

Museossa on yhdeksän laivaan liittyvää näyttelyä, kauppa ja ravintola ja Vasa-laivasta esitetään kuudellatoista eri kielellä sen historiasta kertova elokuva. Museo sijaitsee Djurgårdenilla.

5) Gröna Lundin huvipuisto

Gröna Lundissa on seitsemän erilaista vuoristorataa.Gröna Lundissa on seitsemän erilaista vuoristorataa.

Gröna Lundin huvipuistossa on sekä hurjia huvittelulaitteita että kesyjä karuselleja ja se soveltuukin hyvin eri-ikäisille lapsille. Korkeuksiin yltävistä laitteista, eli suuresta karusellista ja vuoristoradoista on huikeat näkymät Tukholman kattojen yli. Gröna Lund onkin tunnettu peräti seitsemästä erilaisesta vuoristoradastaan.

Huvipuistossa järjestetään säännöllisesti myös konsertteja, tähtinä on sekä ruotsalaisia että kansainvälisiä artisteja. Kesällä puisto on avoinna päivittäin, keväällä ja syksyllä viikonloppuisin. Gröna Lund sijaitsee Djurgårdenilla Skansenin läheisyydessä.

6) Tom Tits Experiment -tiedekeskus

Tom Tits -tiedekeskuksessa saa kulumaan vaikka koko päivän. Kuva: Thomas AzizTom Tits -tiedekeskuksessa saa kulumaan vaikka koko päivän. Kuva: Thomas Aziz

Ruotsin suurin, koko perheen tiedekeskus Tom Tits Experiment tarjoaa hauskan tavan tutustua tieteen ihmeelliseen maailmaan. Tiedekeskuksessa järjestetään erilaisia työpajoja lapsille ja fysiikkaan, kemiaan ja matikkaan tutustutaan hauskoilla tavoilla erilaisten kokeiden avulla.

Neljään kerrokseen rakennettu tiedekeskus sijaitsee Södertäljessä, noin puolen tunnin ajonmatkan päässä Tukholmasta. Perille pääsee helposti myös paikallisjunalla tai bussilla. Kesällä tiedekeskus laajentaa toimintansa myös piha-alueelle, ja käyntiin kannattaakin varata vähintään puoli päivää.

7) Tekniikan museo - Tekniska Museet

MegaMind-näyttely Tekniska Museetissa. Kuva: Åke E:son LindmanMegaMind-näyttely Tekniska Museetissa. Kuva: Åke E:son Lindman

Tekniikan museossa meneillään olevassa MegaMind-näyttelyssä on mukaansatempaavia interaktiivisia ongelmanratkaisupisteitä ja haasteita kaikille aisteille. Näyttelyssä pääsee testaamaan, voiko ajatuksen voimalla säveltää tai katseen avulla piirtää paperille.

Museon liikunnallisella osastolla on tarjolla fyysisiä haasteita. Siellä voi mitata, kuinka korkealla hyppää ja laskea virtuaalimäessä Matterhornilla. Museon labyrintti ja putkiliukumäki soveltuvat pienimmille lapsille, isompia lapsia viihdyttää myös 4D-elokuvanäyttämö.

8) Leikkipuistot

Tukholmassa on useita kauniita puistoalueita, joissa on tilaa juoksennella. Kauniina päivänä puistopiknik on kivaa vaihtelua kaupunkilomaan.Tukholmassa on useita kauniita puistoalueita, joissa on tilaa juoksennella. Kauniina päivänä puistopiknik on kivaa vaihtelua kaupunkilomaan.

Tukholman keskustassa on useita, viihtyisiä leikkipuistoja lapsille. Södermalmin Bryggartäppanin puistoon on rakennettu 1800-luvun lopun Södermalmia muistuttava miljöö pienine puisine rakennuksineen. Pajassa ja verstaassa voi heittäytyä aikamatkalle menneisyyteen ja leikkiä ajanmukaisilla välineillä. Puistossa on myös puinen labyrintti ja lasten kestosuosikki iso puuhevonen.

Kungsholmenin suosittu leikkipuisto Lekboskén soveltuu parhaiten yli 5-vuotiaille. Liisa Ihmemaa -teemalla rakennetussa puistossa on valtavia pöllöjä, jättimäisiä kukkia, sieniä ja ötököitä, jotka laittavat lasten mielikuvituksen laukkaamaan.

Tantolundenin puisto Södermalmilla on suosittu puisto- ja picnicalue Hornstullin lähellä, jonka katuruokatorilta voi napata eväät mukaansa. Alueella on myös uimaranta.

9) Fjärilshuset ja Ocean-akvaario

Tukholman Fjärilshusetissa pääsee ihailemaan kauniita perhosia.Tukholman Fjärilshusetissa pääsee ihailemaan kauniita perhosia.

Haga-puistossa, aivan kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin kotilinnan läheisyydessä, pääsee ihastelemaan kauniiden perhosten väriloistoa Fjärilshusetin trooppisessa talossa. Trooppisen talon yhteydessä toimii myös vuonna 2013 avattu Haga Ocean -merimaailma, joka on Pohjoismaiden suurin haiakvaario.

10) Kuninkaanlinna

Livrustkammarenissa voi ihmetellä myös vanhoja kuninkaallisia vankkureita.Livrustkammarenissa voi ihmetellä myös vanhoja kuninkaallisia vankkureita.

Kuninkaanlinna Tukholman Vanhankaupungissa on Tukholman suosituimpia vierailukohteita. Linnassa on peräti 608 eri tyylilajein sisustettua huonetta ja ihmettelemistä riittää myös linnan edustalla tapahtuvassa vahdinvaihdossa. Linnassa järjestetään erilaisia opastettuja kierroksia, joista kierros aarrekammiossa on suosituin lasten keskuudessa.

Kuninkaanlinnan yhteydessä toimii kolme erilaista museota. Perheen pienimpiä viihdyttää Livrustkammaren-museo, missä tutustaan Ruotsin hovin historiaan ja esitellään kuninkaallisten pukuloistoa. Lapsille on oma puvusto, jonka avulla voi leikkiä roolileikkejä ja elää hetken ritarina tai prinsessana.

Osta ennakkoon: Tukholma All Inclusive City Pass, jolla pääset Tukholmassa yli 45 nähtävyyteen ja kiertoajelulle. Säästä jopa 55 % verrattuna yksittäisten nähtävyyslippujen ostamiseen.

Milloin ja miksi mennä Tukholmaan?

Tukholma on ympärivuotinen ja helppo kaupunkikohde lapsiperheille. Liikkuminen kaupungissa on vaivatonta, metroverkosto on kattava ja junat ja bussit liikennöivät tiuhaan.

Sää Tukholmassa on pääsääntöisesti samankaltainen kuin Helsingissä, mutta kevät saapuu usein hieman aiemmin ja syksy kestää pidempään.

Talvella lumi peittää yleensä Helsingin hieman aiemmin kuin Tukholman. Kesällä kaupunki puhkeaa kukkaan, ja kadut ja puistot täyttyvät sekä paikallisista asukkaista että matkailijoista.

Miten mennä Tukholmaan?

Suomesta lennetään useita, päivittäisiä vuoroja Tukholmaan. Helsingin lisäksi suoria lentoja Tukholman lähtee myös myös Turusta ja Vaasasta. Silja Line ja Viking Line risteilevät Tukholmaan sekä Helsingistä että Turusta.

Lue myös: 10 vinkkiä: Tuttu ja tunnelmallinen Tukholma

Teksti: Miia Manner | Kuvat: Dreamstime.com, Thomas Aziz, Åke E:son Lindman

Lue lisää kohteesta: Tukholma

Päivitetty 28.5.2024


Julkaistu 6. kesäkuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.