10 vinkkiä: Tiibet – vuorten valtakunta

Maailman katolle levittäytyvän Tiibetin alueen parasta antia ovat sen henkeäsalpaavat vuoristomaisemat sekä buddhalaisen uskon kultaisina kimaltelevat pyhätöt. Tiibet on pitkän historiansa aikana ollut vuoroin itsenäinen, vuoroin valloitettu maa. Nykyisin se on vuonna 1950 tapahtuneen miehityksen seurauksena osa Kiinaa. Moni tiibetiläinen onkin vuoden 1959 epäonnistuneen kansannousun jälkeen paennut ulkomaille, sillä uudet isännät pitävät maassa yllä kovaa kuria. Tiibetin poliittinen asema on yhä kiistanalainen. Maanpaossa elävän 14. dalai-laman johtama pakolaishallitus pitää Kiinan miehitystä laittomana.

Tiibetin pääkaupunki on Lhasa – kaupunki, jossa voi ihastella Potalan palatsin loistoa, tehdä ostoksia Barkhorin korttelissa ja maistella aitoja jakkiburgereita. Perinteinen tiibetiläiskulttuuri on kokenut kovia, mutta siihen ja Tiibetin mahtavaan historiaan pääsee tutustumaan yhä nykyäänkin, vaikkakin valvotuissa olosuhteissa. Lännessä ja etelässä maailman laajimman vuoristoalueen lumihuippuiset vuoret ja luonnonkauniit järvet lumoavat matkailijan, joka usein saapuukin Tiibetiin etsimään rauhaa ja huikaisevia maalaismaisemia. Niitä riittää jokaiselle.

10 vinkkiä Tiibetiin

1) Potalan palatsi

Potalan palatsiPotalan palatsi

Dalai-laman talvipalatsina tunnettu entinen asuinrakennus on nykyisin tiibetinbuddhalaisuutta ja lama-instituutiota esittelevä museo Lhasassa. Vuonna 1994 Unescon maailmanperintölistalle lisätyn palatsin punavalkoiset seinät nousevat vaikuttavina vuorenrinteestä kaupungin keskustan länsipuolella. 13-kerroksinen palatsi on peräti 110 metriä korkea ja kätkee sisäänsä tuhansia huoneita. Hyvän yleiskäsityksen saaminen voi olla vaikeaa ilman paikallisopasta.

2) Norbulingkan palatsi

Norbulingkan palatsiNorbulingkan palatsi

Lamoilla oli toki myös kesäpalatsi. Seitsemännen dalai-laman 1750-luvulla rakennuttama palatsi sijaitsee kolmisen kilometriä Potalasta länteen ja kuuluu sen osana Unescon maailmanperintöluetteloon. Palatsin alueella sijaitsee myös kaunis puutarha sekä 1950-luvulla rakennettu elokuvateatteri. Matkailijoita kiinnostavat myös nykyisen dalai-laman meditaatiohuone, neuvottelutila ja kylpyhuone.

3) Barkhorin aukio ja Jokhangin temppeli

Barkhorin aukio ja Jokhangin temppeliBarkhorin aukio ja Jokhangin temppeli

Lhasan keskustassa sijaitseva Barkhorin aukio ja samanniminen katu ovat täynnä katukauppiaita, pyhiinvaeltajia ja matkailijoita. Sillä kohoavaa Jokhangin temppeliä pidetään Tiibetin tärkeimpänä pyhättönä. Temppelin rakennutti kuningas Songtsen Gampo toivottaakseen kiinalaissyntyisen vaimonsa Wenchengin 600-luvulla tervetulleeksi valtakuntaansa. Nelikerroksisessa temppelissä vallitsee rauhoittava tunnelma. Suitsukkeen tuoksu leijailee ilmassa ja paikalle kerääntyneet buddhalaiset mutisevat mantrojaan eri jumalhahmoille omistetuissa huoneissa polvistuen. Suurelta osin alkuperäisistä rakennuselementeistään koostuva temppeli on osana Potalan palatsikompleksia Unescon maailmanperintökohde.

4) Namtso-järvi

Namtso-järviNamtso-järvi

Yli 70 kilometriä pitkä ja 4730 metrin korkeudessa sijaitseva Namtso-järvi lukeutuu Tiibetin kauneimpiin luonnonnähtävyyksiin. Lhasasta järjestetään opastettuja päiväretkiä järvelle, jolle pääsemiseksi joutuu maksamaan pienen sisäänpääsymaksun. Namtsoon kannattaa kauniiden maisemien lisäksi suunnata muistakin syistä. Järven Nam-saarella kohoava Tashi Dor –luostari on kaunis rauhan tyyssija vuodelta 1498. Mikäli ohjelmaan kuuluu patikkaretki, saattaa päästä näkemään myös syrjäisellä ylängöllä asuvia drokpa-paimentolaisia, joiden elämään muutoin pääsee harvoin seuraamaan.

5) Yungbulakangin palatsi

Yungbulakangin palatsiYungbulakangin palatsi

Tiibetin vanhin palatsi sijaitsee 9 kilometrin päässä Tsedangista etelään. Tarinan mukaan se rakennettiin alunperin jo ennen ajanlaskumme alkua maan ensimmäiselle kuninkaalle. Kiinan Kulttuurivallankumouksen aikana pahasti vahingoittunut palatsi on entisöity vuonna 1983. Se kohoaa kukkulan huipulla keskellä kaunista laaksoa. Paikan päällä kannattaa käydä jo pelkästään maisemien vuoksi. Samalla matkalla voi pistäytyä myös Samyessa, maan ensimmäisessä luostarissa.

6) Tashilhunpon luostari

Tashilhunpon luostariTashilhunpon luostari

Matkalla Lhasasta Nepalin puolelle kannattaa pysähtyä Shigatsessa, jonka vaikuttavin nähtävyys on Panchen-lamojen vuonna 1447 perustettu palatsi- ja temppelikompleksi. Maitreyan kappelista löytyy maailman suurin istuvaa maitreya-buddhaa esittävä 26 metriä korkea patsas, jonka tekemiseen kului tarinan mukaan yhdeksän vuotta. Luostarin alue on muutenkin täynnä vanhaa, kullanhohtoista buddhalaista taidetta.

7) Mount Kailash

Mount KailashMount Kailash

Hindujen, buddhalaisten ja jainalaisten pyhänä pitämä, viiden luostarin ympäröimä Kailash-vuori on mainio kohde muutaman päivän patikkaretkelle. Parhaana ajankohtana vierailulle buddhalaiset pitävät joka 12. vuosi vietettävää Hevosen vuotta, joka osuu sopivasti vuodelle 2014. Ulkomaalaiset tarvitsevat vuorelle kavutakseen erilaisia maksullisia lupia, joiden saamiseksi kannattaa kääntyä paikallisen matkatoimiston puoleen. Pyhiinvaeltajien käyttämää reittiä pidetään yhtenä maailman vaativimmista.

8) Yarlung Tsangpon rotko

Yarlung Tsangpon rotkoYarlung Tsangpon rotko

Vuorten muotoutumisen ja jokien virtausten muokkaama Yarlung Tsangpo on maailman pisin, syvin ja korkein rotkolaakso. Pituutta sillä on yli 500 kilometriä ja syvyyttäkin enimmillään peräti 6009 metriä. Rotkon keskisyvyys on ”vain” 2268 metriä. Maisema on jokaisen innokkaan retkeilijän unelmien täyttymys.

9) Qomolangman luonnonpuisto

Qomolangman luonnonpuistoQomolangman luonnonpuisto

Nimi hämää: Qomolangma on tuttavallisemmin Mt. Everest, maailman korkein vuori (8850 m). Kesäaikaan Tiibetin puoleltakin pääsee kipuamaan sen rinteelle kahta patikkareittiä pitkin. Patikoijan tulee ostaa etukäteen lupa sekä itselleen että mahdolliselle maastoautolle, jonka voi vuokrata Lhasasta tai Shigatsesta.

10) Himalajan vuoristo

Himalajan vuoristoHimalajan vuoristo

Maailman korkein vuoristo kattaa käsittämättömän suuren maa-alueen. Lentokoneen ikkunasta nähtynä yksi toistaan korkeampia lumihuippuisia vuoria voi ihastella varsin läheltä, mutta autenttisemman kokemuksen saa vain kapuamalla niiden rinteitä pitkin. Tämä on helpompaa Nepalin tai Bhutanin puolelta rajaa, jossa järjestetään enemmässä määrin erilaisia opastettuja vuorikiipeily- ja patikkaretkiä maailman katolle.

Miksi ja miten mennä?

Vuorten reunustama Tiibet tunnetaan kauniin luontonsa ohella myös buddhalaisuudesta ja dalai-lamasta, joilla on keskeinen rooli yhä itsenäisyyttä haikailevien tiibetiläisten identiteetissä. Luonnonrauhaa ja henkisyyttä kaipaavalle maa on kuin satujen valtakunta. Tiibetissä pääsee tutustumaan myös ikivanhaan paimentolaiskulttuuriin. Useimmat vaeltajat suuntaavat Himalajan vuoristoon Nepalin puolelta, mutta se onnistuu kyllä Tiibetissäkin.

Tiibetiin lähtiessä matka lupineen, majoituksineen ja opaspalveluineen on pakko varata matkanjärjestäjän kautta, sillä Kiinan hallitus rajoittaa yhä turistien liikkumista alueella. Lupakäytännöt ovat viime vuosina muuttuneet useaan otteeseen, joten viimeisin tilanne kannattaa aina tarkistaa virallisesta lähteestä ennen matkalle lähtöä.

Teksti: Mikko Vesterinen, Ketunmieli | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Tiibet


Julkaistu 21. huhtikuuta, 2014

Pieni hetki, sivua ladataan.