Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

10 vinkkiä: Thaimaan parhaat sukelluskohteet

Thaimaan kirkkaat vedet ja monipuolinen merieläimistö koralliriuttoineen houkuttelevat tutustumaan vedenalaiseen maailmaan. Moni tavallinenkin turisti pukee Thaimaassa vieraillessaan snorkkelin kasvoilleen ja räpylät jalkaan, mutta vielä enemmän kauniista meriluonnosta saa irti sukeltamalla pinnan alle.

Thaimaassa sijaitsee 27 meriluonnonpuistoa, joista 17 Andamaninmeren puolella Thaimaan länsipuolella ja 10 idässä Siaminlahden puolella. 2000 kilometrin mittainen rantaviiva ja satamäärin saaria tarjoavat merenalaisia elämyksiä kaikille sukellusharrastajille aloittelijasta kokeneisiin.

Thaimaan parhaat sukelluskohteet sijaitsevat pienen matkan päästä mantereelta sijaitsevilla saarilla. Monille näistä tehdään päiväretkiä, mutta kauempana sijaitseviin kohteisiin pääsee paremmin tutustumaan matkustajia majoittavilla veneillä.

Näitä liveaboard-retkiä järjestetään muutaman päivän reissuista parin viikon mittaisiin ja majoitusvaihtoehtoja on tarjolla budjettitasosta luksukseen. Suosituimpiin kohteisiin nämä retket kannattaa etenkin sesonkiaikana varata hyvissä ajoin etukäteen.

10 vinkkiä Thaimaan sukelluskohteisiin:

1) Suosittu Similan

Similan on Thaimaan tunnetuimpia sukelluskohteita.Similan on Thaimaan tunnetuimpia sukelluskohteita.

Similanin yhdeksän saaren muodostama kokonaisuus sijaitsee Andamaninmerellä noin 50 kilometriä länteen Khao Lakista ja on Thaimaan tunnetuimpia sukelluskohteita. Similan on usein mainittuna maailman parhaiden sukelluskohteiden joukossa, mutta suosiolla on kääntöpuolensa, sillä alueesta on tullut ruuhkainen.

Saarten ympäristössä on upeita koralliriuttoja värikkäine kaloineen ja saarilla asustaa suojeltuja kilpikonnia. Similanin tunnetuimpia sukelluspaikkoja on kivimuodostelma Elephant Head Rock, jonka keskelle pääsee sukeltamaan.

Similanin meriluonnonpuisto on avoinna marraskuusta huhtikuun loppuun. Parhaat sukellusolosuhteet ovat maaliskuussa, jolloin näkyvyys vedessä on paras ja tuuli vähäistä. Koska saaret sijaitsevat niin kaukana mantereesta, niille tehdään pääasiassa liveaboard-retkiä.

2) Rauhallisempi Surin

Sukellusmahdollisuuksiensa lisäksi Surin on Thaimaan parhaita snorkkelointikohteitaSukellusmahdollisuuksiensa lisäksi Surin on Thaimaan parhaita snorkkelointikohteita

Similanin saarista pohjoiseen sijaitseva Surin on eläimistöltään Similanin kaltainen, mutta massaturismi ei ole vielä ehtinyt pilata sitä. Surinin saarten alueella on runsaasti matalaa, minkä vuoksi se soveltuu myös aloitteleville sukeltajille.

Alueella on mahdollista nähdä mm. kilpikonnia, hummereita ja rauskuja. Hyvällä tuurilla voi nähdä myös valtavan valashain.

Surinin meriluonnonpuisto on avoinna marraskuun puolivälistä toukokuun puoliväliin. Parhaat olosuhteet sukeltamiseen ovat joulukuusta huhtikuuhun.

Suriniin tehdään liveaboard-retkiä Khao Lakista sekä myös Phuketilta ja Ko Lantasta. Sukellusmahdollisuuksiensa lisäksi Surin on Thaimaan parhaita snorkkelointikohteita.

3) Valashaiden bongauspaikka Richelieu Rock

Richelieu Rockin sukellusolosuhteet ovat usein haastavat, jonka vuoksi sitä suositellaan vain kokeneille sukeltajille.Richelieu Rockin sukellusolosuhteet ovat usein haastavat, jonka vuoksi sitä suositellaan vain kokeneille sukeltajille.

Surinin saarilta kaakkoon avomerellä sijaitseva Richelieu Rock on monen sukeltajan mielestä Thaimaan paras sukelluskohde. Se on myös paras paikka bongata jättimäisiä valashaita (paras aika tähän helmikuusta toukokuuhun), sillä alueella on paljon niiden ravinnokseen käyttämää planktonia.

Alueella on mahdollista nähdä myös muita hailajeja kuten valkopilkkahai (whitetip shark), barrakudia sekä uhanalaisia paholaisrauskuja. Meren jättiläisten lisäksi alueella elää monenlaisia pienempiä otuksia ja siellä voi nähdä mm. merihevosia sekä muita putkisuukaloihin kuuluvia mereneläviä.

Richelieu Rockin sukellusolosuhteet ovat sen avomerisijainnista johtuen usein haastavat, jonka vuoksi sitä suositellaan vain kokeneille sukeltajille.

4) Värikkäät Hin Daeng ja Hin Muang

Hin Daeng ja Hin Muang sijaitsevat Ko Lantasta n. 50 kilometriä luoteeseen.Hin Daeng ja Hin Muang sijaitsevat Ko Lantasta n. 50 kilometriä luoteeseen.

Ko Lantasta noin 50 kilometriä luoteeseen Andamaninmerellä sijaitsevat, toisistaan vain noin 500 metrin päässä sijaitsevat Hin Daeng ja Hin Muang ovat monen sukeltajan suosikkikohteita ja ne kilpailevat Richelieu Rockin kanssa Thaimaan parhaan kohteen paikasta.

Myös Red Rockiksi (Daeng) ja Purple Rockiksi (Muang) kutsutuilla, värikkäillä koralliriutoilla on mahdollista nähdä monenlaista ja -kokoista merielämää kuten useita hailajeja, paholaisrauskuja, barrakudia ja hyvässä lykyssä jopa valashain.

Alueella on voimakkaita virtauksia, minkä vuoksi sitä suositellaan ainoastaan kokeneille sukeltajille. Hin Daengin ja Hin Muangin alueelle tehdään retkiä mm. Ko Lantasta ja Phuketista.

5) Ko Racha Yai ja Siam Bayn merenalaiset patsaat

Ko Racha Yain ranta.Ko Racha Yain ranta.

Phuketista parin tunnin venematkan päässä etelään sijaitseva Ko Racha Yai sai vuonna 2006 kiinnostavan uuden sukelluskohteen. Pari vuotta aiemmin aluetta kohtasi tsunamin aiheuttama ekokatastrofi, minkä jälkeen alueen meriluontoa elvytettiin keinotekoisesti.

Saaren lähelle meren pohjaan upotetut norsupatsaat ovat hämmentävä näky. Ne vetävät sukeltajien lisäksi puoleensa monenlaisia mereneläviä ja niiden ympärille toivotaan pikkuhiljaa muodostuvan keinotekoisen riutan. Patsaiden ympäristössä voi nähdä mm. rauskuja ja mureenoita.

Alueen sukellusolosuhteet ovat suhteellisen helpot ja hyvät, minkä vuoksi siellä järjestetään myös sukellusopetusta.

6) King Cruiserin hylky

King Cruiserin hylylle pääsee sukellusretkelle mm. Phuketista. Kuva: Christian Gloor / Flickr.comKing Cruiserin hylylle pääsee sukellusretkelle mm. Phuketista. Kuva: Christian Gloor / Flickr.com

Phuketin ja Phi Phi -saarten välillä vuonna 1997 uponnut (onnettomuus ei onneksi vaatinut kuolonuhreja) matkustaja- ja autolautta King Cruiser on suosittu sukelluskohde. 85 metrin mittainen ja 25 metrin levyinen laiva on massiivinen ilmestys maatessaan 33 metrin syvyydessä hiekkapohjalla.

Lautta on edelleen hyvässä kunnossa, mutta sen sisälle ei ole enää turvallista sukeltaa. Alueella on mahdollista nähdä mm. barrakudia ja myrkyllisiä skorpionikaloja. Koralleja lautan läheisyydessä ei ole.

King Cruiserin hylylle pääsee sukellusretkelle mm. Phuketista. Sesonkiaikaan suosittu kohde voi myös olla ruuhkainen. Alueella on suhteellisen voimakkaita virtauksia, minkä vuoksi sitä suositellaan vain kokeneille sukeltajille.

7) Elokuvasta tutut Phi Phi -saaret

Phi Phi -saarilla virtaukset ovat mietoja, mikä tekee siitä hyvän kohteen myös aloitteleville sukellusharrastajille.Phi Phi -saarilla virtaukset ovat mietoja, mikä tekee siitä hyvän kohteen myös aloitteleville sukellusharrastajille.

Phuketin ja Ko Lantan välissä Andamaninmerellä sijaitsevat Phi Phi -saaret tulivat maailmankuuluiksi Danny Boylen ohjaamasta ja Leonardo DiCaprion tähdittämästä elokuvasta The Beach. Nykyisin massaturismin kansoittamat saaret ympäristöineen tarjoavat kuitenkin helpon ja edullisen lähtökohdan sukellusretkille.

Saaria ympäröivät koralliriutat pursuvat moniväristä elämää ja kokeneille sukeltajille myös luolasukellus on mahdollista.

Phi Phi -saarilla virtaukset ovat mietoja, mikä tekee siitä hyvän kohteen myös aloitteleville sukellusharrastajille. Paras aika sukellusretkelle on helmikuusta toukokuuhun, jolloin näkyvyys vedessä on hyvä.

Phi Phillä sukeltaa voi ympäri vuoden, mutta kesäkuusta lokakuuhun rankat sateet heikentävät näkyvyyttä.

8) Sukelluksen keskus Siaminlahdella - Ko Tao

Ko Taon ympäristössä on myös useita hienoja kohteita snorklaajille.Ko Taon ympäristössä on myös useita hienoja kohteita snorklaajille.

Siaminlahden puolella sijaitseva Ko Taon saari on Thaimaan suosituin paikka opetella sukeltamaan. Se on myös monille kokeneemmille sukeltajille paikka kehittää omia taitojaan.

Ko Taon läheisyydessä sijaitsee esimerkiksi voimakkaiden virtaustensa vuoksi vain kokeneille sukeltajille sopiva Chumphon Pinnacle, merenalaisten jyrkänteiden ja kivimuodostelmien alue, jonka eläimistö on runsas.

Siellä voi nähdä useita eri hailajeja, barrakudia, rauskuja ja hyvällä tuurilla jopa valashain. Nuoria ja uteliaita härkähaita kannattaa kuitenkin varoa.

Ko Tao on suosittu kohde, minkä vuoksi siellä kannattaa varautua ruuhkiin. Saaren ympäristössä on myös useita hienoja kohteita snorklaajille.

9) Merenalainen savupiippu Sail Rock

Kalaparvi Sail Rocking syvyyksissä.Kalaparvi Sail Rocking syvyyksissä.

Ko Taon ja Ko Pha-Ngan puolivälissä sijaitseva Sail Rock on yksi Thaimaan tunnetuimpia merenalaisia vuorenhuippuja. Vajaan kymmenen metrin korkeuteen meren pinnalle yltävä luoto on sisältä ontto kuin savupiippu, ja sen sisälle pääsee sukeltamaan.

Eläimistöön kuuluvat mm. skorpionikalat, merivuokot, mureenat ja monenlaiset ravut. Alueella voi myös nähdä valtavia, auringonvalon peittäviä barrakuda- ja tonnikalaparvia.

Sail Rock sijaitsee puolentoista tunnin venematkan päässä Ko Taosta.

10) Hylkysukellukselle Ko Changiin

Ko Changin edustalla uponnut HTMS Chang makaa 30 metrin syvyydessä, mutta se on niin korkea, että sen masto hipoo pintaa.Ko Changin edustalla uponnut HTMS Chang makaa 30 metrin syvyydessä, mutta se on niin korkea, että sen masto hipoo pintaa.

Siaminlahden itäosassa lähellä Kambodzan rajaa sijaitsee yli 600 neliökilometrin kokoinen Ko Changin meriluonnonpuisto. Puisto kattaa 52 saarta.

Ko Changissa sijaitsee Thaimaan tuorempiin sukelluskohteisiin kuuluva hylky, vuonna 2012 upotettu Toisen maailmansodan aikainen sotalaiva HTMS Chang.

Laiva on 100 metrin mittaisena Thaimaan suurin hylky ja heti sen upottamisen jälkeen siitä tuli suojapaikka barrakudille, meriahvenille ja mustekaloille. HTMS Chang makaa 30 metrin syvyydessä, mutta se on niin korkea, että sen masto hipoo pintaa.

Parhaat olosuhteet sukeltamiseen Ko Changissa on marraskuusta toukokuuhun.

Milloin mennä sukellusmatkalle Thaimaahan?

Thaimaassa voi sukeltaa ympäri vuoden, kun vain valitsee kohteensa oikein. Länsirannikolla Andamaninmerellä paras aika sukeltamiseen on lokakuusta huhtikuuhun.

Toukokuusta syyskuuhun länsirannikkoa piiskaavat voimakkaat sateet, mikä vaikuttaa näkyvyyteen veden alla, ja monet sukellustoimintaa järjestävät toimijat ja kohteet ovat kiinni.

Phuketilla, Ko Lantassa ja Krabilla sukeltaminen on kuitenkin mahdollista läpi vuoden. Kuiva ja kuuma kausi tammikuusta huhtikuuhun on paras aika sukeltaa Thaimaan länsipuolella.

Kun olosuhteet Andamaninmerellä eivät ole kelvolliset sukeltamiseen, kannattaa suunnata maan itäpuolelle Siaminlahden puolelle. Siellä olosuhteet sukeltamiseen ovat suotuisimmat alkukesästä touko-kesäkuussa.

Siaminlahden puolella sadekausi on länsipuolta lyhyempi, syyskuusta marraskuuhun, jolloin näkyvyys veden alla voi laskea jopa kolmanneksen.

Meriveden lämpötila pysyttelee keskimäärin +28°C:n tuntumassa ympäri vuoden.

Teksti: Päivi Laajalahti | Kuvat: Dreamstime.com, Christian Gloor / Flickr.com

Lue myös: Thaimaan ihanimmat rannat

Lue myös: Thaimaan tavoista ja uskomuksista

Lue myös: Lasten kanssa Thaimaassa

Lue myös: Aktiiviloma Thaimaassa


Julkaistu 25. tammikuuta, 2017

Lisää Thaimaan valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.