10 vinkkiä: Thaimaan ihanimmat rannat

On äärettömän vaikea tehtävä valita 10 parasta beachia Thaimaasta, maa on täynnä toinen toistaan upeampia rantoja. Kaikissa on jotain hyvää, mutta useimmissa niistä on myös joitain puutteita. Parhaan rannan valinta riippuu siis siitä, mitä siltä haluaa. Tähän artikkeliin on koottu valikoima hyvin erilaisia rantoja. Jotkut ovat lapsiystävällisiä, toiset taas vaikeasti saavutettavia autiorantoja, joillakin rannoilla on villi meno ja toisilla taas ei ole muuta tekemistä kuin rentoutuminen.

Moniin Thaimaan rantalomakohteisiin tehdään nykyään pakettimatkoja ja ne ovat turistien kansoittamia, mutta silti ne voivat olla upeita paikkoja viettää helppoa lomaa. Thaimaasta löytyy varmasti vielä nykyäänkin myös salaisia paratiiseja, joihin osaavat mennä vain erityisen onnekkaat etsiskelijät.

Klikkaamalla rannan nimeä avautuu kartta, josta näet sen sijainnin.

1) Haad Sai Kaew, Koh Samet

Haad Sai Kaew, Koh SametHaad Sai Kaew, Koh Samet

Koh Sametin saarella on koko Thaimaan valkohiekkaisimmat rannat ja Haad Sai Kaew on niistä suurin. Hiekka on kuin perunajauhoa ja vesi kristallin kirkasta. Rannalla huojuvat palmut ja tunnelma on useimmiten erittäin rauhallinen. Koh Sametilla on yhteensä 15 rantaa, joista suurin osa sijaitsee saaren itäpuolella. Ihan etelässä on vaikeakulkuisimmat rannat, joihin ei pääse kuin veneellä.

Koh Samet sijaitsee reilun 200 kilometrin päässä Bangkokista lähellä Rayongin kaupunkia. Rayongiin voi tulla bussilla ja jatkaa siitä vielä 20 kilometriä eteenpäin pieneen Ban Phenin kalastajakylään. Sieltä lähtevät lautat Koh Sametille Na Danin kylään saaren koillisosaan. Lauttamatka kestää puolisen tuntia ja satamasta on noin 10 minuutin kävelymatka rannalle.

Saari julistettiin kansallispuistoksi vuonna 1981. Sinne on siis maksettava kansallispuistomaksu, mutta rahalleen saa kyllä vastinetta. Rannasta voi kahlata pitkälle mereen kirkkaassa vedessä ja valkoisella hiekalla. Rantatuoliin voi nukahtaa vaikka taitavan hierojan käsittelyyn. Ja rantaravintolan herkut vievät kielen mennessään.

Koh Sametilla sataa erittäin harvoin ja paratiisimaisemista pääsee nauttimaan lähes kaikkina vuoden päivinä. Bangkokilaiset saapuvat minilomille saarelle aina viikonloppuisin ja nykyään on myös enemmän turisteja. Silti tunnelma on rentoa ja raukeaa. Koh Samet on vain 6 km pitkä ja leveimmilläänkin 3 km leveä saari. Siellä voi vierailla päiväseltään tai vuokrata bungalowin haluamakseen ajaksi.

Saarella ei ole kiire mihinkään eikä liikkumaan pääse kuin vuokraamalla skootterin tai moottoripyörän tai varaamalla paikan pick-up jeepistä. Saaren viehätys on kuitenkin juuri rannat, joten liikkumaan ei oikeastaan edes tarvitse päästä. Rantaravintolat muuttuvat illalla tunnelmallisiksi iltapaikoiksi, joissa voi syödä ja nauttia virvokkeita meren aaltojen kohinaa kuunnellen.

2) Kata Beach, Koh Phuket

Kata Beach, Koh PhuketKata Beach, Koh Phuket

Kata Beach on rauhallinen verrattuna Karoniin- ja Patongiin, jotka ovat Phuketin vilkkaimmat rannat. Silti Katallakin on hyvät palvelut ja sieltä on lyhyt matka Karonille vilkkaampaan menoon.

Kata aukeaa Karonilta etelään seuraavan vihreän kukkulan jälkeen vaaleahiekkaisena puolikuun muotoisena paratiisina. Kaunis hienohiekkainen ranta syvenee hitaasti ja jo kirkkaassa rantavedessä ui paljon kaloja.

Lähellä sijaitsevan Koh Pun saaren ympäristössä on upeita snorklausmahdollisuuksia ja koralliriuttoja. Loppukesästä Katalla tuulee usein ja aallokko on niin voimakasta, että siellä jopa surffataan.

Kun ”suurelta Katalta” jatkaa kävellen tai tuk-tukilla vielä etelään toisen kukkulan yli, pääsee upealle ”pikku Katalle” eli Kata Noi rannalle. Siellä sijaitsee luksushotelli, mutta ranta on vapaasti kaikkien käytössä. Palvelut ovat huonommat kuin isolla Katalla, mutta rauha ja rentoutuminen ovat taattuja.

Kannatta käydä myös Kata Viewpointilla, joka sijaitsee vielä vähän matkaa Kata Noista etelään. Sieltä näkee kaikki kolme rantaa (Karon, Kata ja Kata Noi) yhdellä kertaa. Paikalta saa otettua upeita valokuvia.

3) Koh Kai (Kanasaari eli Chicken Island), Krabi

Koh Kai (Kanasaari eli Chicken Island), KrabiKoh Kai (Kanasaari eli Chicken Island), Krabi

Lyhyen venematkan päässä Ao Nangilta, jossa useat Krabin turistit asuvat, sijaitsee neljä autiosaarta. Saarille tehdään päiväretkiä tai niille voi mennä viettämään rantapäivää venetaksin kyydillä. Erityisen suosittu on joka paikassa myytävä ”Neljän Saaren Retki” eli ”Four Islands Tour”. Kaikki saaret tarjoavat upeat mahdollisuudet uintiin, auringon ottoon ja snorklaamiseen.

Kanasaari on saanut nimensä muodostaan, joka muistuttaa mereltä päin katsottuna kanaa. Saaren rannoilla, joihin veneet tuovat turisteja, voi olla päivällä hyvin ruuhkaista. Kannattaa lähteä kiertämään kävellen saaren toiselle puolelle. Sieltä saattaa löytyä rauhallisempia soppia. Saarella asuu suurehkoja hanhia, jotka tulevat uteliaina tarkkailemaan ihmisten auringonottopuuhia.

Iltapäivällä laskuveden aikaan kanasaarelta pääsee kävelemään hiekkasärkkää pitkin viereisille Tub- ja Mor -saarille. Jos ei ota kaikkia tavaroitaan mukaan, niin kannattaa tulla ajoissa takaisin, ettei jää nousuveden vangiksi.

4) Kamala Beach, Koh Phuket

Kamala Beach, Koh PhuketKamala Beach, Koh Phuket

Kaunis rauhallinen pari kilometriä pitkä pehmeähiekkainen ranta sijaitsee Patong Beachin pohjoispuolella. Rantaa markkinoidaan perheille sopivana ja siellä onkin matala ranta. Vähän syvemmällä meressä voi olla voimakkaita virtauksia, joita on syytä varoa. Vaikka ranta ja pieni Kamalan-kylä ovat hiljaisia verrattuina muihin Phuketin isoihin rantoihin, löytyy sieltä myös palveluita. Eikä vilkkaalle Patong beachille ole kuin 20 minuutin ajomatka.

Kamala on erityisen suosittu Thaimaassa kuukausia viettävien pitkäaikaislomailijoiden keskuudessa.

5) Hong Island, Krabi

Hong Island, KrabiHong Island, Krabi

Suuri osa Hong saaren vierailijoista tulee päiväretkelle Ao Nangilta. Sieltä lähtiessä venematka kestää vajaan tunnin. Valmiilla retkillä tarjotaan usein lounasta, jos matkaa varten haluaa vuokrata oman veneen kuljettajineen, kannattaa mukaan pakata tarpeeksi vettä ja jotain syötävää. Alue on kansallispuistoaluetta eikä siellä ole ravintolapalveluita. Omatoimimatkaajan on myös maksettava kansallispuistomaksu.

Jo matkalla pääsee ihailemaan upeita pystysuoraan merestä nousevia kalliosaaria. Hong saari on keskivertosaarta suurempi ja sieltä löytyy jyrkkien kallioseinien lisäksi valkohiekkainen ranta.

Rannalta pääsee kävelemään opastettua viidakkopolkua pitkin vaikka saaren toiselle puolelle asti. Kannattaa pitää kengät jalassa, ettei astu vahingossa käärmeen päälle. Pitkällä sisämaassa on edelleenkin näytillä tsunamissa kärsineitä veneitä, jotka veden voima kuljetti kauas pois rannasta.

Varsinainen saaren salaisuus on kuitenkin silmiä hivelevän kaunis laguuni. Sinne pääsee veneellä kapeasta kallioportista. Laguunin vesi loistaa turkoosin ja vihreän väreissä ja valkoinen hiekka suorastaan häikäisee silmiä. Sekä laguunissa, että rannassa on matalaa vettä, jossa on helppo uida ja snorklailla. Laguunissa voi vierailla myös osallistumalla valmiille kajakkiretkelle.

6) Bamboo Island, Koh Phi Phi

Bamboo Island, Koh Phi PhiBamboo Island, Koh Phi Phi

Pieni saari, jossa on hentoa bambumetsää, vähän viidakkoa ja paljon silkinpehmeää valkoista hiekkaa, hurmaa ihastuttavuudellaan. Seisoessaan nilkkoja myöden pehmeässä hiekassa kasvot merelle päin, ei voi olla ihmettelemättä luontoäidin kauneuden tajua.

Pienen saaren ympärillä on kristallinkirkasta merivettä silmänkantamattomiin. Se houkuttelee välkehdinnällään uimaan ja snorklaamaan. Ranta syvenee nopeasti, mutta näkyvyys ei katoa mihinkään. Veden päällä kelluessa tuntuu kuin lentäisi. Vielä monen metrin syvyydessäkin voi nähdä pohjaan.

Myös Bamboo Island on kansallispuistoaluetta ja sinne pääsee parhaiten päiväretken mukana. Saarella saattaa olla ruuhkaista keskipäivällä, mutta aamulla ja illalla tunnelma on kuin oikeassa paratiisissa. Jos rohkeutta riittää, voi saarella yöpyä vuokrateltassa. Silloin aamuherääminen auringon noustessa on varmasti ikimuistoinen kokemus.

Bamboo saari sijaitsee noin tunnin venematkan päässä Koh Phi Phi Don saarelta. Siellä tehdään usein lyhyt pysähdys myös retkillä Ao Nangilta Koh Phi Phille.

7) Chaweng Beach, Koh Samui

Chaweng Beach, Koh SamuiChaweng Beach, Koh Samui

Chaweng on Koh Samuin suurin ja suosituin ranta. Ja onhan siihen monta hyvää syytä, että tuhannet turistit matkustavat sinne joka vuosi. Saaren itäpuolella aukeava monen kilometrin mittainen ranta on upea. Hiekka on jauhomaisen pehmeää ja valkeaa, rannalla huojuvat palmut ja palvelut ovat erinomaiset. Rauhaa Chawengilta on enää nykyään vaikea löytää, mutta jos arvostaa menoa ja vilkasta yöelämää, on paikka täydellinen.

Rantaravintolat muuntuvat auringon laskettua rantabaareiksi, joissa nautitaan virvokkeita ja poltellaan vesipiippua. Yö on niin pimeä, että vaikka meri on aivan lähellä, niin sitä ei voi nähdä, voi vain kuulla ja tuntea sen tuoksun ja pauhun. Päivän kuuma hiekka on muuttunut viileäksi sametiksi jalkojen alle.

Kun oikein keskittyy, voi hyvin kuvitella 70–80 lukujen reppureissareiden tunnelmat, kun he saapuivat ensimmäisinä turisteina Koh Samuille ja löysivät koskemattoman paratiisin Chaweng Beachilta.

8) Ao Phrae Ae eli Long Beach, Koh Lanta

Ao Phrae Ae eli Long Beach, Koh LantaAo Phrae Ae eli Long Beach, Koh Lanta

Long Beach sijaitsee Koh Lantan saaren länsipuolella. Se on Saladanin satamakaupungista katsoen toinen ranta heti Klong Dao Beachin jälkeen. Alun perin Long Beach on ollut reppureissaajien suosikkiranta. Nyt sieltä löytyy myös luksushotelleja. Mutta koska ranta on nimensäkin mukaisesti pitkä, löytyy sieltä myös rauhallisia paikkoja ja bungalow-majoitusta.

Long Beachin hiekka on vaalea ja melko nopeasti syvenevässä vedessä on hyvä uida. Pitkä ja suora ranta on myös erinomainen lenkkeilypaikka. Juostessa mieli lepää, kun toisella puolella on aava meri ja toisella puolella kookospalmujen ja muiden trooppisten puiden reunustama ranta.

Koh Lantalla yleensäkin on rento meininki eikä Long Beach ole poikkeus. Uneliasuus ja lämpö kuuluvat jokaiseen päivää.

Elämä on keskittynyt pääosin rannalle eikä noin viiden kilometrin päässä sijaitsevassa Saladanin kaupungissa juurikaan tarvitse käydä. Lomalle kannattaa varata paljon kirjoja ja pelejä mukaan.

Parhaiten Long Beachille pääsee tulemalla veneellä Krabi townista, Ao Nangilta tai Railaylta Saladaniin ja pyytää kuljetus majapaikasta perille asti. Krabilta, Ao Nangilta ja Trangin kaupungista perille pääsee myös minibussilla.

9) Ao Phra Nang, Railay, Krabi

Ao Phra Nang, Railay, KrabiAo Phra Nang, Railay, Krabi

Railayn niemimaan kärjessä venematkan päässä Ao Nangilta sijaitsee maailman toiseksi kauneimmaksi rannaksi valittu Ao Phra Nang. Ja upea se onkin. Rantaa kehystävät vaikuttavat jyrkät vuorenrinteet ja hento kasvillisuus.

Merivesi on kirkasta ja valkoinen hiekka tarttuu varpaisiin. Uimisen ja rentoutumisen lomassa voi käydä tutustumassa heti rannan tuntumassa sijaitseviin hienoihin tippukiviluoliin ja muodostelmiin. Yksi luolista toimii pyhättönä, johon on kerätty fallossymboleita ja jossa suitsukkeet palavat päivittäin aikanaan rannalle haaksirikkoutuneen prinsessan muistoksi.

Ranta on pieni ja suosittu, joten päivällä se on hyvin ruuhkainen. Kauneus kuitenkin rauhoittaa mieltä ja paahdettu suolattu maissintähkä ei voisi juuri paremmalle maistua, kuin se Phra Nang rannan hiekalla istuen ja nauttien maistuu. Nauttimisen lomassa rannalla on syytä varoa varastelevia apinoita.

Suuri osa vieraista tulee rannalle päivävisiitille Krabilta tai Ao Nangilta. Mutta Railaylla voi myös asua. Phra Nang rannalla sijaitsee yksi hieno ja suosittu hotelli, mutta myös muista Railayn hotelleista ja muilta Railayn rannoilta pääsee kävellen pieniä merkittyjä polkuja pitkin perille.

10) Lamai Beach, Koh Samui

Lamai Beach, Koh SamuiLamai Beach, Koh Samui

Lamai Beach Samuin saaren länsirannikolla poikkeaa kaikista muista tämän listan rannoista, sillä sen hiekka on karheaa ja vaaleanruskeaa. Paikka on silti kaunis kookospalmuineen ja rannalla on erinomaiset palvelut. Sieltä voi ostaa mm. todella hyvää ja edullista katukeittiöruokaa tai nauttia rentouttavasta rantahieronnasta.

Vaikka kyseessä on aito turistiranta, on Lamain tunnelma jotenkin villi ja vapaa. Ehkä se johtuu siitä, että Lamailla on pakettimatkalaisten seassa usein paljon reppureissaajia. Osa tunnelmasta syntyy myös villistä merestä. Se velloo usein suurina aaltoina, joissa uiminen on elämys vailla vertaa. Vilvoittavan tuulen ansiosta rannallakaan ei tule kuuma. Kun vielä ostaa ohi kulkevalta rantakauppiaalta kokonaisen mehukkaan ananaksen, jonka hän pilkkoo hygieenisesti palasiksi, on täydellinen rantapäivä kruunattu.

Lue lisää kohteesta: Thaimaa

Teksti: Virpi Keränen, ViisastenMatka | Kuvat: Dreamstime.com

Lue myös: 10 vinkkiä: Thaimaan parhaat sukelluskohteet

Lue myös: Lasten kanssa Thaimaassa

Lue myös: Thaimaan tavoista ja uskomuksista

Lue myös: Aktiiviloma Thaimaassa

Lue myös: Chiang Mai – Pohjois-Thaimaan ruusu

Lue myös: Löydä kuumin Bangkok


Julkaistu 16. lokakuuta, 2013

Lisää Thaimaan valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.