10 vinkkiä: Lasten kanssa Thaimaassa

Thaimaan lämpö, tasokkaat hotellit, herkullinen ruoka, iloiset ihmiset sekä hurmaavat valkeat hiekkarannat ovat tehneet maasta monien suomalaisten suosikkikohteen. Yhä useammat lähtevät matkaan myös pienten lasten kanssa, ja miksipä eivät lähtisi! Thaimaalaiset rakastavat lapsia ja he saavatkin Thaimaassa todellista vip-kohtelua.

Leppoisasta rantaelämästä pystyy nauttimaan pienenkin vauvan kanssa, kunhan reissuun on vain osannut varautua asianmukaisesti. Olemme koonneet yhteen listan asioista, joihin kannattaa varautua ennen matkaan lähtemistä. Näillä käytännön vinkeillä lasten kanssa matkaavat pääsevät reissuun turvallisin ja iloisin mielin!

10 vinkkiä Thaimaahan pienten lasten kanssa

1) Ruokailu Thaimaassa

Thaimaan ruokakulttuuri on täynnä voimakkaita ja eksoottisia makuja, mikä tekeekin siitä yhden kulinaristien suosikkipaikoista. Lasten kanssa kannattaa välttää tulisimpien ruokien nauttimista, sillä Thaimaassa tulinen tarkoittaa todellakin tulista. Tarjoilijat tarjoutuvat usein auttamaan lapsille sopivan annoksen valinnassa: hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi erilaiset miedot curryt, kanavartaat (chicken satay) sekä sticky rice. Lapsille kannattaa tarjoilla pääasiassa täysin kypsennettyä ruokaa, jotta mahapöpöiltä vältyttäisiin. Hedelmät ovat Thaimaassa parhaimmillaan ja erilaiset melonit, ananas ja banaanit ovat herkullisen makeita. Kuorellisia hedelmiä, jotka eivät ole seisoneet pitkiä aikoja kuorittuina voi huoletta syöttää myös pienemmille lapsille.

Alle vuoden ikäisen ruoat kannattaa mahdollisuuksien mukaan tuoda mukanaan kotimaasta. Yksi matkalaukullinen niihin toki kahden viikon lomalla menee, mutta onpahan ainakin tilaa tuliaisille takaisin tullessa. Isommissa turistikohteissa kaupoista kyllä löytyy kattavat valikoimat lasten ruokia, mutta monet paikallisista ruoista ovat hyvin makeita ja suomalaiset pikkupiltit saattavat kieltäytyä niitä maistamasta. Ruokien lämmittämistä varten kannattaa varata astia vesihauteelle ja varmistaa, että huoneesta löytyy vedenkeitin.

Useimmissa ravintoloissa ei ole varsinaisia syöttötuoleja, joten matkasyöttötuoli on kätevä lisävaruste, joka helpottaa vanhempien ruokailua. Lapset ovat erittäin tervetulleita vieraita thaimaalaisiin ravintoloihin ja he saavatkin tarjoilijoilta erityistä kohtelua. Monissa paikoissa tarjoilijat tarjoutuvat ottamaan vauvan syliinsä, jotta vanhemmat saavat syödä rauhassa.

2) Lentomatka lasten kanssa

Monille juuri pitkä lentomatka on syy jättää loma Thaimaassa myöhempään ajankohtaan. Pitkä lento ei kuitenkaan usein ole yhtä hankala miltä kuulostaa, sillä useimmat lennot Thaimaaseen lennetään yöaikaan, jolloin etenkin lapset nukkuvat lentoajasta useamman tunnin. Jos matkaa varatessa lentoaikoihin voi vaikuttaa, on yölento ehdottomasti suositeltavin vaihtoehto. Useimmilla lentoyhtiöillä tai matkanjärjestäjillä voi myös varata paikat etukäteen ja pienen vauvan kanssa kannattaakin sijoittaa muutama ylimääräinen euro paikkoihin, joihin on mahdollista saada vauvan koppa (babybasket). Näitä on koneissa yleensä vain muutama, joten kannattaa olla ajoissa liikkeellä! Kaikissa koneissa ei koppapaikkoja kuitenkaan ole ja tämä ikävä kyllä selviää yleensä vasta koneessa.

Koppa helpottaa matkantekoa, mutta koska sellaisia ei aina ole tarjolla eikä varsinkaan riitä kaikille halukkaille, on lentomatkalle hyvä varata lämmin ja pehmeä makuupussi tai viltti, jossa vauva voi nukkua. Lentomatkaa varten kannattaa varata myös lämmintä vaatetta, sillä koneen ilmastointi on yleensä melko voimakas.

Isommille lapsille kannattaa ottaa mukaan reilusti puuhaa matkan ajaksi: kirjat, puuhavihot, piirustusvälineet ja tabletit ovat koneessa helppoa tekemistä. Useimmilla Thaimaan lennoilla on myös mahdollisuus katsoa lastenohjelmia, sarjoja tai elokuvia koneen omasta viihdejärjestelmästä.

Maahantulotarkastuksessa lapsien kanssa matkaavat pääsevät premium-jonojen kautta muiden ohi, välttyen tuntien jonottelulta. Jonoihin kannattaa kuitenkin itse hakeutua, sillä paikalliset eivät lapsiperheitä niihin erityisesti ohjaa.

Kannattaa myös muistaa pakata tavaroihin helposti saataville hattu, aurinkorasva ja hellevaatteet, jotta ne voi vaihtaa ylle jo lentokentällä. Thaimaan kuumuus ei odota kohteeseen, vaan iskee päälle heti lentokentällä!

3) Kohteen valinta

Thaimaan kohdevalikoima on erittäin laaja ja kannattaakin ottaa selvää mikä kohde parhaiten vastaa omia odotuksia. Pienten lasten kanssa ei ehkä ole viisasta lähteä Bangkokin ihmisvilinään tai Pattayan ja Patongin bilerannoille. Rauhallisempia kohteita löytyy joka puolelta Thaimaata: esimerkiksi Karon Beach ja Bang Tao Beach Phuketissa ovat lapsiperheiden suosiossa. Muita hyviä vaihtoehtoja ovat Khao Lak, Hua Hin ja Krabi sekä Koh Lantan, Koh Samuin ja Koh Sametin paratiisisaaret.

4) Auringolta suojautuminen

Thaimaassa aurinko porottaa todella kuumasti, joten siltä suojautuminen on ehdottoman tärkeää. Lasten iho on paljon aikuisia herkempää ja siksi sen suojaamiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Lasten iho kannattaa suojata ensisijaisesti vaatteilla: hyviä vaihtoehtoja ovat tarkoitusta varten tehdyt UV-asut, mutta myös ohuet ja hengittävät puuvillavaatteet toimivat. Hattu ja aurinkolasit kannattaa pitää päässä koko ajan! Paljaaksi jäävä iho tulee suojata aurinkosuojavoiteella, jonka tulisi olla korkea suojakertoimista (mieluiten SPF 50) ja fysikaalisella aurinkosuojalla varustettua. Rattaisiin kannattaa hankkia aurinkosuojan omaava peite tai erillinen aurinkovarjo, joiden avulla lapsen saa kätevästi pidettyä suojassa auringolta. Keskipäivällä auringon säteet ovat voimakkaimmillaan ja silloin on hyvä hetki käydä ottamassa päiväunet viileässä hotellihuoneessa.

5) Nesteytys

Thaimaan kuumuudessa ei nesteiden nauttimista saa unohtaa! Lapsen tulee juoda reilusti normaalia enemmän ja paras janojuoma on ehdottomasti vesi, jota saa ostettua pulloissa ja kanistereissa kaupoista. Lapset eivät tunne janoa aikuisten tapaan, joten juomista kannattaa tuputtaa joka välissä.

Vauvan kanssa imetys on reissussa iso apu, kun ruokaa (ja juomaa) on aina saatavilla helposti ja nopeasti. Imetyksen avulla turvaat myös vauvan nestetasapainon helposti, kunhan vain itsekin muistat juoda riittävästi.

6) Rokotukset

Matkasta kannattaa mainita hyvissä ajoin etukäteen lääkärille, joka voi tarkastaa tuoreimmat rokotusvaatimukset ja malariatilanteen. Tavallisesti Thaimaan lomalle vaaditaan perusrokotteiden lisäksi ainoastaan A-hepatiitti-rokotus, mutta kun matkaan lähdetään alle vuoden ikäisen vauvan kanssa, pitää tietyt perusrokotteet (kuten esimerkiksi MPR) antaa mahdollisesti normaalista rokotusohjelmasta poiketen jo ennen matkaa.

7) Liikenteessä

Thaimaan liikennekulttuuri voi suomalaiseen makuun tuntua hurjalta, joten auton ja mopon vuokraamista kannattaa lasten kanssa harkita tarkkaan. Pakettimatkalaiset pääsevät lentokentältä hotellille bussikyydillä ja omatoimimatkalaisen kannattaa tilata autokuljetus hotellista tai napata taksi lentokentältä. Lentokenttämatkaa varten voi lentokoneen ruumassa kuljettaa vauvan turvakaukalon, mutta esimerkiksi bussissa lapsi voi matkustaa melko turvallisesti myös rintarepussa vanhemman sylissä. Paikallisissa tuktukeissa (lavataksi) tai busseissa ei turvakaukalosta tai -istuimesta ole hyötyä, sillä niistä ei löydy edes turvavöitä. Jos aiot liikkua lapsen kanssa paljon paikasta toiseen, kannattaa siis satsata turvallisiin autokuljetuksiin ja pakata turvakaukalo matkaan mukaan. Turvakaukaloa tai -istuinta voi kysyä myös hotellilta etukäteen.

8) Mitä muuta matkalle mukaan?

Thaimaassa hyttysiä on erityisesti iltaisin, joten hyttysverkko lastenrattaisiin on ehdoton varuste. Paikallisista apteekeista saa myös hyttyskarkotteita, mutta kannattaa varmistaa henkilökunnalta mitkä soveltuvat käytettäviksi myös lapsilla. Vauvan kantoreppu tai -liina helpottavat, sillä esimerkiksi pehmeässä rantahiekassa kävely rattaiden kanssa voi olla haastavaa. Käsien desinfiointiaineet ja kosteat käsipyyhkeet auttavat ruokailuissa, kuten myös matkasyöttötuoli. Harsoja kannattaa varata matkaan mukaan, sillä niistä on vauvan kanssa apua monessa tilanteessa. Jos lapsesi syö tuttia, varaudu muutamalla ekstratutilla, sillä tuttien desinfiointi ei välttämättä onnistu helposti. Monet vievät myös omat vaipat mukanaan reissuun ja jos matkalaukuissa on tilaa, miksipäs ei. Vaippoja voi kuitenkin ostaa myös Thaimaasta, sillä niitä löytyy kaikista hyvin varustelluista kaupoista.

Erityistä lääkevarastoa ei Thaimaahan kannata viedä, sillä paikallisista apteekeista löytyy runsas valikoima lääkkeitä, voiteita ja sidetarvikkeita. Laastaria, desinfiointiainetta, kutinaa helpottavia voiteita, särkylääkettä sekä ripulilääkettä voi kuitenkin pakata mukaan, jotta apu on lähellä, jos haaveri sattuu tai pöpö pääsee iskemään.

9) Hotellilla ON merkitystä

Lasten kanssa matkatessa suurimpaan rooliin nousee hotelli. Thaimaassa hotellit ovat hyvätasoisia, ja hienoissa hotelleissa majoittuu huomattavasti Euroopan hintoja huokeammin. Kannattaakin satsata hotelliin, josta löytyy hyvä uima-allas, ilmastoidut huoneet ja oheisaktiviteetteja isommille lapsille. Kun lapset polskivat tyytyväisinä altailla, myös aikuiset nauttivat. Hotellin valinnassa kannattaa myös miettiä, että tärkeimmät palvelut (kauppa, ravintolat) löytyisivät kävelymatkan päästä hotellista.

10) Kenen kanssa?

Thaimaan loma on unohtumaton kokemus koko perheelle. Eniten matkasta saa irti, jos mukana ovat esimerkiksi isovanhemmat tai toinen tuttavaperhe, jolloin vanhemmat pääsevät välillä nauttimaan lomasta myös ilman vanhemmuuden velvollisuuksia. Thaimaa näyttää parhaat puolensa erilaisilla retkillä ja saaristokierroksilla, joilla pääsee snorklaamaan tai sukeltamaan ja näkemään maan kauneimpia paikkoja. Rannat ovat myös täynnä ihania hierontapaikkoja, joissa vanhemmat voivat nauttia rentouttavasta hieronnasta meren pauhua kuunnellen.

Jos apukäsiä ei ole tarjolla, kannattaa lomalle lähtevän asennoitua matkaan oikein, sillä loma Thaimaassa on kuin lastenhoitoa paratiisissa. Asenteen ollessa kohdillaan, tulee matka olemaan unohtumaton kokemus kaikille: lapsille sekä vanhemmille!

Teksti: Jenni Hellman | Kuva: Dreamstime.com

Lue myös: 10 vinkkiä: Thaimaan ihanimmat rannat

Lue myös: Thaimaan tavoista ja uskomuksista

Lue myös: Aktiiviloma Thaimaassa

Lue lisää kohteesta: Thaimaa


Julkaistu 7. elokuuta, 2016

Lisää Thaimaan valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.