10 vinkkiä: Tallinna - trendikkäästä rosoisuudesta luontoretkiin

Kaukana alkavat olla ne ajat, jolloin Tallinnaan matkustettiin pelkkä juhlinta tai perässä vedettävän olutkärryn haku mielessä. Kiinnostavana eurooppalaisena kaupunkikohteena Tallinna tuntuukin jo aikaa sitten hujahtaneen ohi Helsingistä, sillä historiaa henkivä vanha kaupunki kapeine katuineen, erinomaiset ravintolat, monipuolinen kulttuuritarjonta sekä ostosmahdollisuudet hurmaavat jokaisen matkalaisen.

Yleisesittely Tallinnasta ja perusvinkit löytyvät täältä. Keräsimme perinteisten museoiden ja nähtävyyksien rinnalle myös jotain uutta, urbaania ja hieman myös rosoista matkavinkkiä! Mukana myös pari rauhallisempaa ideaa Tallinnan ulkopuolelle.

10 vinkkiä Tallinnaan:

1. Trendikäs Telliskivi

F-hoone. Kuva F-hoone/Münchausen ProductionF-hoone. Kuva F-hoone/Münchausen Production

Telliskiven alue on viime vuosina noussut rytinällä Tallinnan trendikkäimmäksi vierailukohteeksi. Entisen teollisuusalueen rosoinen tunnelma on säilytetty ja alueesta on muodostunut viehättävä sekoitus taidetta, herttaisia putiikkeja ja erinomaisia ruokaravintoloita. Alueen keskuksena toimii vanhaan teollisuusrakennukseen rakennettu Telliskivi Loomelinnak.

Tunnetuimpia ravintoloita edustaa vanhan teollisuusrakennuksen tunnelmaan perustettu F-Hoone (osoitteessa Telliskivi 60), jossa on tarjolla erinomainen valikoima niin kasvis- kuin sekasyöjillekin. F-Hoonen lähistöltä löytyy myös muita mainioita ruokapaikkoja ja kahviloita – kannattaa pistäytyä rohkeasti sisälle!

Telliskivi sijaitsee Vanhastakaupungista katsottuna kaupungin länsipuolella, juna-aseman takana.

2. Historiallinen Kalamaja

Kalamaja. Kuva: gigile/Flickr.comKalamaja. Kuva: gigile/Flickr.com

Telliskivestä rantaan päin sijaitsee Kalamajan kaupunginosa. Alue on tunnettu etenkin herttaisesta puutalomiljööstään. 1900-luvun alkupuoliskolla rakennetut talot olivat aikoinaan sataman läheisyydessä sijaitsevia kalastajien ja kauppiaiden asuntoja.

Nykyisin Kalamaja on boheemin trendikäs alue, josta löytyy lukuisia viehättäviä kahviloita ja ravintoloita, joiden tunnelmassa pääsee muita keskeisiä turistialueita lähemmäs aitoa tallinnalaistunnelmaa.

Kalamajassa sijaitsee myös Patarein hylätty vankila, joka aiemmin oli suosittu vierailukohde. Vankila on kuitenkin nykyisin suljettu vierailijoilta.

3. Herkuttelua vanhankaupungin ravintoloissa

Kuva: © Madrugadaverde | Dreamstime.comKuva: © Madrugadaverde | Dreamstime.com

Jokaiselle Tallinnan kävijälle tutussa, viehättävässä vanhassakaupungissa on valtava määrä erinomaisia ja monipuolisia ravintoloita. Keskeisten, keskiaikaiseen ruokaan keskittyvien teemaravintoloiden kuten Olde Hansan lisäksi tarjolla on monenlaisia, laadukkaita ruokaravintoloita.

Esimerkiksi vegaaniruokaa tarjoava V (Rataskaevu 12) on ehdottoman suositeltava tutustumiskohde niin kasvisruokailijoille kuin muillekin. Ruoan hinta-laatu -suhde on erinomainen ja valikoima maistuva.

4. Shoppailua ja kirpputoreja

Tallinnan tunnetuimpia kirpputoreja on Telliskivessä lauantaisin klo 10-15 järjestettävä Telliskivi Kirbuturg (vironkieliset sivut täällä). Kirpputorilla on myynnissä kaikenlaista pikkutavaraa ja sieltä voi tehdä todellisia löytöjä vaikkapa kodin omaperäiseen sisustukseen. Jotkut matkalaiset kertovatkin risteilevänsä Tallinnaan auton kanssa erityisesti kirppisostosten vuoksi!

Ostoskeskustunnelmaan kaipaavien kannattaa puolestaan suunnata Rocca al Mareen, missä sijaitsee yksi Tallinnan suurimmista ostoskeskuksista. Keskus ei ole mitenkään omaperäinen, mutta saman katon alta löytyy valtava määrä esimerkiksi vaate- ja sisustustavaraliikkeitä sekä ravintoloita.

5. Pistäydy elokuviin

Elokuvien ystävälle Tallinna on kiitollinen matkakohde, kaupungissa nimittäin pääsee katsomaa elokuvia IMAX-elokuvateatterissa (Kino Kosmos, Pärnu maantee 45).

Lisäksi kannattaa muistaa vuosittain marras-joulukuussa järjestettävä Tallinnan elokuvafestivaali PÖFF (Pimedate Ööde Filmifestival). Festivaalin tarjonnassa on usein sellaisiakin elokuvia, joita ei esimerkiksi Helsingin Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla nähdä.

6. Konsertit ja festivaalit

Kuva: © Risto Hunt | Dreamstime.comKuva: © Risto Hunt | Dreamstime.com

Osalle maailmankuuluista artisteista Itämeren ylitys tuntuu mahdottomalta ajatukselta. Tämä ajatus tulee väkisinkin mieleen, kun tähtiartistit pitävät konserttejaan juuri Tallinnassa, tulematta Suomeen.

Yksi keskeisiä konsertteja järjestäviä paikkoja on Rocca al Maren kauppakeskuksen lähellä sijaitseva Saku Suurhall, toinen maailmanluokan konsertteja järjestävä paikka on keskustan itäpuolella sijaitseva Tallinnan laululava (Lauluväljak). Ympäri kaupunkia on kuitenkin tarjolla musiikkia ja kulttuuria jokaiseen makuun – Tallinnan kulttuuritarjontaa voi tutkia mm. paikallisen lippupalvelun kautta.

Kesällä kutsuvat puolestaan monenlaiset festivaalit. Heinäkuisin Laululavan alueella järjestettävä rockfestivaali Öllesummer on niistä suomalaisille varmastikin tutuimpia.

7. Tallinna pyörällä

Kuva: © Ryhor Bruyeu | Dreamstime.comKuva: © Ryhor Bruyeu | Dreamstime.com

Jos aikaa on rajallisesti eivätkä jalat jaksa koko päivää kävellä, vaihtoehtona kaupunkikierrokselle on tehdä se polkupyörällä!

Pyörän selässä kaikki kaupungin keskeiset nähtävyydet ovat helposti kierrettävissä päivän aikana. Polkupyöriä vuokraa mm. CityBike, joka myös järjestää opastettuja pyöräretkiä.

8. Illalla kummituskierrokselle

Urbex-harrastajien (urban exploring) suosikki, ränsistynyt ja aavemainen Patarein hylätty vankila on harmillisesti nykyisin suljettu vierailijoilta. Mutta ei aavemaisuus satoja vuosia vanhasta kaupungista kuitenkaan siihen lopu!

Moni suomalainen ajattelee Tallinnan olevan niin ”tuttu”, että perinteiset turistikierrokset jäävät tekemättä. Hieman erilaisen katsauksen Tallinnan vanhaankaupunkiin ja kaupungin historiaan saa lähtemällä kummituskierrokselle. Parisen tuntia kestävällä, tyypillisesti englanniksi (yksityinen kierros muilla kielillä on myös mahdollista varata) opastetulla kävelyretkellä tuttu Tallinna avautuu aivan uudella tavalla. Kummituskierroksia järjestää mm. Traveller.

9. Päiväretkelle Paldiskiin

Viroon kannattaa joskus matkustaa pidemmäksikin aikaa kuin vain päivä Tallinnassa -risteilyn mitaksi. Tallinnan ympäristöön tehdään nimittäin mielenkiintoisia päiväretkiä, joiden myötä näkee koko maasta aivan uudenlaisen puolen.

Yksi tällainen on Paldiskin kaupungin suuntaan suuntautuva retki. Paldiski sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Tallinnasta länteen ja se on entinen neuvostoarmeijan aikainen kaupunki, jossa pääsee tutustumaan maan historiaan.

Historian lisäksi Travellerin järjestämällä päiväretkellä vieraillaan Viron kauniissa luonnossa. Dramaattisen pystysuorat rantakalliot suorastaan pakottavat kurkistamaan alas merelle! Retkelle kannattaa varata jalkaansa kunnolliset kävelykengät.

10. Lahemaan kansallispuisto

Etenkin luonnonystäviä kiinnostava retkikohde sijaitsee noin 50 kilometriä Tallinnasta itään. Lahemaan kansallispuisto on Viron tärkeimpiä metsänsuojelualueita ja puistosta löytyy kiinnostavia ranta- ja suoekosysteemejä sekä vesiputouksia. Alueella voi tutustua myös Viron historiaan, joita edustavat pienet rantakylät kuten Altja.

Mikäli et matkaa omalla autolla, myös Lahemaan kansallispuistoon tehdään opastettuja päiväretkiä. Kansallispuistoon pääsee myös pyöräillen eli ulkoilmaihmisten kannattaa ottaa harkintaan polkupyörän vuokraaminen.

Teksti: Helinä Laajalahti | Kuvat: Dreamstime.com, Münchausen Productions, gigile / Flickr.com


Julkaistu 11. kesäkuuta, 2018

Pieni hetki, sivua ladataan.