Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

10 vinkkiä: Eloisa Sunny Beach

Bulgaria on ruusujen ja jogurtin maa. Siellä on paljon kaunista luontoa ja historiallisia nähtävyyksiä sekä hienoja valkohiekkaisia rantoja Mustanmeren syleilyssä. Sunny Beach on loistava rantakohde. Se on noussut erittäin suosituksi lomakohteeksi etenkin nuorten ja lapsiperheiden keskuudessa. Sunny Beachia on rakennettu jo pitkään turistialueeksi ja sen tärkein elinkeino onkin matkailu. Alue hiljenee vilkkaan kesäsesongin jälkeen täysin.

Sunny Beachin ranta on pitkä, leveä, hyvin hoidettu ja sitä suojaavat korkeat hiekkadyynit. Matalan rannan ansiosta uimaan on helppo mennä ja vesi on usein lämmintä. Rannalla ja sen läheisyydessä on paljon erilaisia ravintoloita, terasseja ja drinkkibaareja. Myös vesiurheilumahdollisuudet ovat monipuoliset. Lisää vesileikkejä ja hurjia liukuja pääsee harrastamaan Sunny Beachin vesipuistossa.

Rantakadulla on aina toimintaa. Sieltä löytyy myös monia huvipuistolaitteita niin lapsille kuin hurjapäillekin. Kukkaiskatu muuttuu iltaisin ja öisin suureksi bilealueeksi monine ulkoilmadiskoineen. Päivällä kadun varrelta ja sen päässä olevilta markkinoilta löytyy monenlaista ostettavaa pikkurahalla.

Lyhyen bussimatkan tai jopa kävelymatkan päässä sijaitsee hieno vanha Nessebarin kaupunki tunnelmallisine ravintoloineen ja pikku putiikkeineen. Muutaman tunnin ajomatkan päässä Sunny Beachilta löytyy jo vaikka mitä: suuria kaupunkeja, luonnonsuojelualueita, ruusulaaksoja, viinitiloja. Loma Sunny Beachilla voi olla juuri sellainen kuin kukin haluaa. Toinen haluaa nauttia slaavilaista perinneruokaa ja toinen taas arvostaa halpoja drinkkejä Bulgarian yössä.

10 vinkkiä Sunny Beachille

1) Nessebarin vanhakaupunki

Nessebarin vanhakaupunkiNessebarin vanhakaupunki

Viitisen kilometriä Sunny Beachilta etelään sijaitsee yksi Euroopan vanhimmista kaupungeista. Hieno Nessebar tai sen vanhin osa on rakennettu saarelle, joka yhdistyy mantereeseen kapean kannaksen kautta. Kannaksella vierailijat vastaanottaa suuri vanha tuulimylly, jonka takana kaupungin kaunis silhuetti piirtyy taivasta vasten. Se on suosittu valokuvauskohde.

Nessebarin vanhimmat osat ovat antiikin ajoilta. Arkkitehtuurisesti katseltavaa riittää Bysantin ajoista 1800-luvulle asti. Suuri osa rakennuksista on tyyliä, jossa talon alaosa on kiveä ja leveämpi puusta rakennettu yläosa muodostaa toisen kerroksen. Pienellä saarella on yhteensä 41 kirkkoa. Yksi niistä on 1000-luvulla rakennettu Johannes Kastajan kirkko. Myös monia muita historiallisesti mielenkiintoisia kohteita löytyy.

Koko saari on ollut Unescon maailmanperintökohde jo pitkään. Sitä suojaa antiikin aikainen muuri, jonka porteista kaupunkiin edelleen astellaan sisään. Nessebarissa kävellessä voi aistia aivan ainutlaatuisen tunnelman. Erityisesti aikaisin aamulla ja myöhään illalla, jolloin päiväturistit ovat poissa, kaupungin viehätys on lähes käsin kosketeltavaa.

Päivällä kaupunki täyttyy ihmisistä, matkamuistomyymälöistä, katumuusikoista ja käsityöläisten putiikeista. Sen monissa kahviloissa ja ravintoloissa on mukava istahtaa. Illalla ruokailuun kannattaa varata aikaa ja nauttia pitkän kaavan mukaan jossain monista kalaravintoloista.

Mukava tapa matkustaa Sunny Beachilta Nessebariin on käyttää minijunaa, jota tosin joutuu vaihtamaan välillä. Myös bussilla pääsee perille eikä matka ole liian pitkä käveltäväksikään.

2) Rantaelämää

RantaelämääRantaelämää

Sunny Beach lupaa jo nimellään aurinkoista rantaelämää. Lupaus ei ole katteeton, sillä upea vaaleahiekkainen ranta on kuin tehty nautinnollisia lomapäiviä varten. Aurinkotuolissa makaamisen lisäksi rannalla voi harrastamaa monenlaista. Rantalentis on suosittua ja puhtaiden vesien ansiosta snorklauskin onnistuu hyvin. Sunny Beachia pääsee katselemaan yläilmoista veneen perässä vedettävän vetovarjon kyydissä tai rusketusta voi syventää vuokrattavan polkuveneen päältä. Lounasta ja virvokkeita tarjoillaan monissa rantaravintoloissa ja – baareissa. Ranta on useita kilometrejä pitkä, joten se soveltuu hyvin myös lenkkeilyyn tai rauhalliseen kävelyyn. Lapsetkin viihtyvät, sillä ranta syvenee pikkuhiljaa ja Mustanmeren vesi on paljon vähäsuolaisempaa kuin valtamerien tai Välimeren vedet yleensä.

3) Vesipuisto

Vesipuisto Action AquaParkVesipuisto Action AquaPark

Action AquaPark sijaitsee aivan Sunny Beachin takana kulkevan 9-tien varressa. Sinne voi myös kävellä, vaikka puisto tarjoaa ilmaisen kuljetuksen sitä haluaville. Päivä kuluu mukavissa merkeissä iästä ja mieltymyksistä riippumatta. Sen verran monipuolista on Action Aquaparkin tarjonta. Rohkeimmat viilettävät jyrkissä liukumäissä, joissa nopeus nousee käsittämättömäksi. Leppoisaa kyytiä arvostavat nauttivat ”lazy riverin" rauhallisesta tahdista ja pienet lapset viihtyvät omalla alueellaan. Vesipuisto on siisti ja siellä on helppo liikkua myös lastenvaunujen kanssa. Aurinkotuoleja on todella paljon, vaikka keskikesällä on myös ihmisiä paljon. Erilaiset koristeet, patsaat ja istutukset lisäävät viihtyvyyttä ja ravintoloista voi ostaa syötävää ja juotavaa.

4) Pobiti Kamani (Varna)

Pobiti KamaniPobiti Kamani

50 000 000 vuotta sitten meri pauhasi nykyisen Kivimetsän tilalla. Erikokoiset ja muotoiset kalkkikivimuodostelmat ovat syntyneet entisen meren pohjaan ja muodostavat nykyään erikoisen maiseman. Vain mielikuvitus on rajana, kun tulkitaan kalkkikivessä näkyviä kasvoja ja muita kuvioita. Korkeimmat pylväistä ovat kuusimetrisiä ja koko alue on useita neliökilometrejä laaja. Se on kirvoittanut monenlaisia tarinoita ja uskomuksia. Sanotaan, että metsällä on jopa parantavia voimia.

Pobiti Kamani eli Kivimetsä julistettiin luonnonsuojelualueeksi jo vuonna 1937 ja ensimmäiset dokumentoinnit erikoisuudesta on tehty 1800-luvun alkupuolella. Se sijaitsee lähellä Varnan kaupunkia noin sadan kilometrin päässä Sunny Beachilta.

5) Kosmetiikkaa, viiniä ja käsitöitä

Kosmetiikkaa, viiniä ja käsitöitäKosmetiikkaa, viiniä ja käsitöitä

Sunny Beachin ja Nessebarin kadut pursuavat t-paitakauppiaita ja kaikenlaista turistikrääsää. Niiden joukosta löytyy myös todellisia helmiä ostettavaksi. Bulgaria tuottaa 90 % maailman ruusuöljystä. Ruusut kasvavat pääasiassa Ruusulaaksossa Kazanlakissa. Siellä niistä myös tislataan maailman halutuinta ruusuöljyä, jota käytetään raaka-aineena monenlaisiin ruusutuotteisiin. Kotiin viemisiksi kannattaa ostaa ainakin ruusukosmetiikkaa, ruusuhilloa ja ruusulikööriä. Mikäli on maassa ruusuaikaan, kannattaa lähteä ajelemaan jokavuotisille ruusujuhlille Ruusulaaksoon. Juhlaa vietetään kesäkuun ensimmäisellä viikolla.

Ruusujen lisäksi kosmetiikassa käytetään raaka-aineena jogurttia. Myös jogurttikosmetiikka on laadukasta ja edullista ihan turistikaduilta ja markkinoilta ostettuna. Erittäin hyvä hinnan ja laadun suhde on bulgarialaisissa laatuviineissä. Etenkin paikallisia punaviinejä kannattaa ostaa kotiin ja tuliaisiksi. Ja aitoja käsin tehtyjä pitsiliinoja arvostavat kaikki. Nekin ovat hyviä hankintoja Bulgarian matkalta.

6) Burgas

BurgasBurgas

200 000 asukkaan Burgas on Bulgarian neljänneksi suurin kaupunki. Siellä on viihtyisä kävelykatu, paljon mukavia kahviloita, hyvät ostosmahdollisuudet ja kiinnostavia museoita. Burgas sijaitsee vain noin 40 kilometrin päässä Sunny Beachilta, joten sinne on helppo tehdä päiväretki vaikka bussilla. Kaupunkimainen ympäristö on mukavaa vaihtelua rantakohteen tunnelmalle. Burgasin etnografisessa museossa valotetaan Bulgaria historiaa mielenkiintoisella tavalla. Myös arkeologinen museo on vierailemisen arvoinen. Kauniita kirkkoja kaupungista löytyy useita.

7) Mönkijäsafari ja melontaa

Bulgariaan muuttaneen brittiläisperheen retkitoimisto PH-quads järjestää päivittäin mönkijäsafareita lähivuoristoon ja niityille. Mönkijää voi ajaa kuka tahansa peruskuntoinen yli 12-vuotias. Alle 16-vuotiaat pääsevät matkaan vain aikuisen seurassa. Safari on mukavaa vaihtelua rantaelämään. Matkan aikana pääsee näkemään ja tuntemaan Bulgarian kaunista luontoa ja nauttimaan upeista näköaloista. Mönkijällä ajaminen on helppoa ja jokaisen taitotaso otetaan hyvin huomioon. Halutessaan retkeen voi yhdistää kajakilla melomista joella. Joki virtaa hitaasti, joten kajakointi sopii myös aloittelijoille.

8) Strandja-vuoristo

Strandja-vuoristoStrandja-vuoristo

Reilun sadan kilometrin päässä Sunny Beachista aivan Bulgarian kaakkoiskulmassa sijaitsee maan suurin luonnonsuojelualue Strandja. Aluetta kutsutaan Strandja-vuoristoksi, vaikka sen korkein kohta on ainoastaan 500m meren pinnan yläpuolella. Luonnonpuistossa voi bongata useita lintulajeja ja muitakin eläimiä kuten kilpikonnia. Luonnontilaiset joet ja koskematon merenranta esittelevät täysin erilaista Bulgariaa verrattuna Sunny Beachiin. Lisäksi siellä on säilynyt ikivanhoja kivialttareita ja muita muinaisjäänteitä traakialaiskulttuurista yli 3000 vuoden takaa. Alue on valtava, joten kannattaa vierailla myös pienissä viehättävissä kylissä, joissa näkee aitoa bulgarialaiselämää. Esimerkiksi Malko Tarnovon kylä on hyvä paikka aloittaa seikkailu.

9) Kukkaiskatu

KukkaiskatuKukkaiskatu

Sunny Beachin pääkatua kutsutaan kukkaiskaduksi. Siellä on aina toimintaa ja paljon ihmisiä. Katua reunustaa useat ravintolat ja baarit, joista jokainen soittaa omaa musiikkiaan. Etenkin illalla ja yöllä kukkaiskadun ravintolat keräävät paljon nuoria juhlimaan. Tarjolla on monella eri kielellä vedettyjä bileiltoja tai -kierroksia. Lipun ostaneet kiertävät suosituimmat baarit porukalla. Joukkoa on niin paljon, että yksi baari täyttyy retkeilijöistä kokonaan. Tanssien ja drinkkien jälkeen vaihdetaan baaria seuraamalla retken vetäjää, jolla on suuri värikäs lippu mukanaan.

Kukkaiskatu on suosittu tuliaisten ostamispaikka. Mitä pitemmälle katua kävelee ja mitä paremmin osaa tingata, sitä edullisemmin saa mukaansa t-paitoja, laukkuja, huiveja, aurinkolaseja ja kelloja. Kadun päässä alkaa varsinainen basaarialue, jossa tinkaustaidot ovat erittäin tärkeitä.

Kukkaiskadun tuntumassa on paljon katutaiteilijoita, jotka maalaavat tai piirtävät pientä korvausta vastaan uskomattoman hienoja taideteoksia valokuvan perusteella. Kuva kannattaa viedä jo alkulomasta taiteilijalle, sillä työn valmistumiseen saattaa mennä useampi päivä.

10) Pika-aluksella Sozopoliin

SozopoliSozopoli

Miellyttävä ja nopea tapa tehdä päiväretki Sozopoliin on hypätä pika-aluksen kyytiin Nessebarista. Noin puoli tuntia kestävä matka on kohtuuhintainen ja pika-alukset ovat hyvin siistejä. Lippuja voi ostaa Nessebarin pääsatamasta Bulgaria Fast Ferry toimistolta. Nessebarista on pika-alusyhteys myös Varnaan ja Burgasiin.

Sozopol on Nessebarin tapaan hyvin vanha kaupunki. Traakialaiset asuttivat kaupunkia jo 600 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Varhaisimmat merkit asutuksesta ja kulttuurista on pronssikaudelta noin kuuden- tai seitsemäntuhannen vuoden takaa. Antiikin kreikkalaiset nimesivät kaupungin Apolloniaksi ja siellä voi edelleen aistia kreikkalaisia vaikutteita.

Arkkitehtuuristen ihmeiden bongaamisen lisäksi vain kävely kaupungin vanhoilla mukulakivikaduilla on elämyksellistä. Vanhat muratit ja viiniköynnökset varjostavat viehättäviä kahviloita ja korkeuserojen vuoksi kauniit maisemat korostuvat entisestään. Mukavia vierailukohteita on kaupungin arkeologinen museo ja taidegalleria.

Vanhan- ja uudemman kaupungin väliin jää huikaisevan kaunis ranta. Sozopolissa on vielä toinenkin hieno beach. Molempien ympäriltä löytyy paljon ravintoloita ja kaupungissa on myös viihtyisiä puistoalueita.

Miksi Mennä?

Bulgariaan on lyhyt lentomatka ja sinne on saatavilla usein edullisia matkoja. Hintataso ravintoloissa ja kaupoissa on huomattavasti alhaisempi kuin Suomessa. Maassa on paljon hienoja kulttuurinähtävyyksiä, joista moni on lähellä Sunny Beachia. Merivesi on puhdasta ja vähäsuolaista. Usein se on myös erittäin lämmintä matalan rannan vuoksi. Hiekkaranta on pitkä ja upea. Ilman lämpötila ei yleensä nouse kesälläkään tukahduttavan kuumaksi. Sunny Beachilla on kansainvälinen meininki ja paljon juhlivaa nuorisoa. Se on edullinen kohde juhlimista rakastaville. Juhlien vastapainoksi voi nautiskella vesipuiston tyrskyistä ja aktiivisesta lomasta retkeillen luonnonpuistoissa ja vuoristossa. Bulgariasta saa hankittua laadukkaita punaviinejä ja ruusutuotteita edullisesti.

Milloin Mennä?

Sesonkiaika on kesäkuusta syyskuulle. Silloin Sunny Beachin väkimäärä moninkertaistuu ja paikka on täynnä elämää. Vaikka Bulgaria on mukava kohde aktiiviselle myös keväällä ja syksyllä, on Sunny Beach silloin erittäin hiljainen. Huhti-toukokuussa ja loka-maaraskuussa lämpötilat ovat + 10 -15 asteen luokkaa. Talvella elohopea laskee lähelle nollaa ja kesäkuukausina keskilämpötila on reippaasti 20 asteen paremmalla puolella, joskus 30 asteen tuntumassakin.

Teksti: Virpi Keränen, ViisastenMatka | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Sunny Beach


Julkaistu 14. marraskuuta, 2013

Lisää Sunny Beachin valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.