Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

10 vinkkiä: Vehreä Sri Lanka on Intian valtameren helmi

Sri Lankan kauneus on maailmankuulua. Marco Polo on aikoinaan todennut sen olevan maailman kaunein saari. Se tarjoaa hienohiekkaisia rantoja, eksoottisia rauniotemppeleitä, kansallispuistoja täynnä kasveja ja eläimiä sekä aktiiviselle matkaajalle täydellisen kohteen vesiaktiviteetteineen ja vaellusreitteineen.

Suurin kaupunki Colombo tarjoaa matkalaisille sekä luksusta että budjettimatkailuun sopivaa majoitusta, tyylikkäitä ravintoloita sekä herkullista katuruokaa.

10 vinkkiä Sri Lankaan:

1) Bundalan kansallispuisto

Bundalan kansallispuisto rajoittuu Intian valtamereen.Bundalan kansallispuisto rajoittuu Intian valtamereen.

Sri Lankan kaunis luonto on omiaan monille luonnonpuistoille, mutta hieman rauhallisempaa menoa etsiville juuri Bundala National Park on täydellinen. Se on ripoteltu laguuneilla ja dyyneillä, sen kaunis ja rauhallinen tunnelma on sopiva nauttimaan tuhansista alueella majailevista linnuista. Laajalla alueella asustaa noin 200 lintulajia - talvisin alueella majailee eniten lintuja, kuten melkein 2 000 flamingoa. Puisto on auki ympäri vuoden, mutta talviaika on suotuisin eläinten bongaamiseen.

Bundala sijaitsee Kirindan ja Hambantotan välissä. Alueelle pääsee helpoiten Tissamaharamasta ja Kirindasta, josta pystyy vuokraamaan jeepin.

Muita erinomaisia kansallispuistoja, ja suositumpia, ovat Udawalawe National Park, sekä Yala National Park.

2) Adam’s Peak

Auringon noustessa näkymät Adam's Peakin huipulta näyttävät tältä. Aamuyön kiipeämisurakka palkitaan varmasti!Auringon noustessa näkymät Adam's Peakin huipulta näyttävät tältä. Aamuyön kiipeämisurakka palkitaan varmasti!

Sri Lankan kuuluisin vaellusreitti nousee noin 2 200 metrin korkeuteen ja on maan viidenneksi korkein. Vuori on merkittävä pyhiinvaelluskohde, sillä tarina kertoo Buddhan jättäneen jalanjälkensä vuoren huipulle.

Matkaa taivaltamiseen kannattaa varata koko päivä, sillä jo pelkkä nousu kestää noin kolme tuntia. Matkan varrella on tarjolla pieniä putiikkeja, joissa matkaaja voi levähtää ja nauttia kupillisen kuumaa teetä. Suosituin aika kiivetä vuorelle on aamuyöstä, ja näin saapua huipulle auringonnousun aikaan. Paras vuodenaika on joulukuusta toukokuulle.

3) Historiallinen Polonnaruwa

Historiallinen Polonnaruwa on tulvillaan historiallisia raunioita, temppeleitä ja patsaita.Historiallinen Polonnaruwa on tulvillaan historiallisia raunioita, temppeleitä ja patsaita.

Entinen Sri Lankan pääkaupunki on tulvillaan historian havinaa. Sen ympäristö on täynnä arkeologisia ihmeitä, raunioita, temppeleitä ja patsaita. Quadrangle-nimellä kulkeva alue on uskonnollisten rakennusten keskittymä, ja sen rauniot pistävät mielikuvituksen laukkaamaan. Kaupunkia kehystää Parakrama Samudran tekojärvi.

Muinainen kaupunki sijaitsee lähellä kahta merkittävää kansallispuistoa, Minneriyaa ja Kaudullaa, jotka ovat molemmat kuuluisia norsulaumoistaan.

4) Sigiriya eli The Lion Rock

2 000 porrasta ylös ja pääsee nauttimaan näistä maisemista.2 000 porrasta ylös ja pääsee nauttimaan näistä maisemista.

Lisää kiipeämistä tarjoilee lähellä Dambullan kylää oleva, The Lion Rockiksi ristitty kivirakennelma. Se on noin 200 metriä korkea, ja huipulle johtavat 2 000 porrasta ovat jyrkät ja kapeahkot. UNESCOn suojelema kohde on alkujaan toiminut buddhalaisena luostarina, ja se on kuningas Kashyapan yritys perustaa uusi pääkaupunki 400-luvulla. Näkymä ylhäältä on kiipeämisen arvoinen.

5) Matkusta junalla

Junalla matkustaen voi ihailla Sri Lankan upeita ja vehreitä maisemia.Junalla matkustaen voi ihailla Sri Lankan upeita ja vehreitä maisemia.

Unohda suomalaisen tehokkaat ja persoonattomat pikajunat, ja hyppää menneen ajan tunnelmaan Sri Lankan kattavassa raideverkostossa. Yhdeksi maailman kauneimmista junamatkoista mainittu reitti ulottuu Ellasta Kandyyn. Samalla kun asemilla odottelevat myyjät houkuttelevat tuoreilla mangoilla, voit nauttia maisemista jotka ulottuvat teeplantaaseista vuoristoihin. Länsimaisiin hintoihin tottuneille jopa luksustason vaunut ilmastointeineen ja hyvine istuimineen ovat edullisia.

Aikataulut ja hinnat löytyvät Sri Lanka Railwaysin sivuilta.

6) Dambullan luolatemppeli

Buddhapatsaita Dambullan luolatemppelissä.Buddhapatsaita Dambullan luolatemppelissä.

Myös Golden Cave Temple -nimellä kulkeva nähtävyys sijaitsee noin 140 km Colombosta itään. Alueella on peräti yli 80 kartoitettua luolaa, joista suosituimmat nähtävyydet voi rajata viiteen pääluolaan täynnä patsaita ja maalauksia. Luolat kätkevät sisäänsä Buddha-aiheisia patsaita, joita on yhteensä 153 kappaletta.

7) Rantojen vuoksi Sri Lankaan mennään

Hikkaduwa BeachHikkaduwa Beach

Sri Lanka on täynnä kuvankauniita hiekkarantoja. Maa on erinomainen matkakohde sukeltamista ja surffausta harrastaville, mutta rantaelämästä voi nauttia myös rantatuolista käsin. Sri Lankan lounaisosa on täynnä suosittuja ja tunnettuja rantoja, alueen koralliriutat houkuttelevat paikalle paljon snorklaajia. Hikkaduwa Beach sekä Bentota Beach ovat näistä suurimmat ja suosituimmat. Omaa rauhaa etsivien kannattaa suunnata pidemmälle etelään tai Sri Lankan itärannikolle. Parasta on, että jokaiselle rantaeläjälle löytyy varmasti mieluisa ranta.

8) Bongaa valaita ja delfiinejä

Sri Lankan sijainti on täydellinen valaita vahtaaville turisteille. Maan rannikot tarjoavat mahdollisuuden nähdä sinivalaita ja kaskelotteja, sekä delfiiniparvia. Parhaat paikat lähteä retkelle ovat Mirissa, Hikkaduwa ja Trincomalee, joista matkanjärjestäjien veneet löytyvät. Paras kausi bongata valaita vaihtelee paikan mukaan. Mirissaan kannattaa suunnata marras-huhtikuussa, kun taas itäinen Trincomalee on paras kesäkuusta lokakuuhun.

9) Siemaile teetä

Teeplantaasiviljelmiä Nuwara Eliyan kaupungissa Sri Lankalla.Teeplantaasiviljelmiä Nuwara Eliyan kaupungissa Sri Lankalla.

Pikku-Englanniksi kutsuttu Nuwara Eliyan kaupunki on outo sekoitus värikkäitä taloja, punaisia puhelinkoppeja, vesipuhveleita ja golfkenttiä. Aluetta ympäröivät teeplantaasit, joilla voi vierailla esimerkiksi pyöräilemällä.

Plantaasit tarjoilevat teemaistiaisia, mutta tarjolla on myös yrttiteehierontaa ja kokkauskursseja. Nuwara Eliya on suosittu lomakohde, ja vuoristoinen kaupunki onkin toisinaan täynnä hevos- ja autokilpailuja ja yleistä turistiruuhkaa.

10) Anna adrenaliinin jyrätä

Koskenlaskua Kelani-joella.Koskenlaskua Kelani-joella.

Monimuotoisen luontonsa vuoksi Sri Lanka on myös aktiivista lomaa etsiville täydellinen kohde.

Koskimelontaa etsivien kannattaa suunnata Kelani-joelle. Mahaweli on puolestaan Sri Lankan pisin joki, peräti 335 km, ja näin erinomainen kajakointiin.


Keskellä Sri Lankaa, lähellä Matalen kaupunkia, sijaitsee Knuckles Mountain Range, vuoristo, joka on hyvä vierailukohde sekä kiipeilyä harrastaville että vaellusreittejä etsiville.

Maastopyöräilyä viidakossa halajavat voivat lähteä testaamaan hermojaan sekä reisilihaksiaan Negomboon. Kaupungista lähtee reittejä sekä ohjattuja retkiä jotka voivat kestää myös useita päiviä.

Milloin ja miten mennä?

Sijaintinsa vuoksi Sri Lanka käy läpi kaksi sadekautta. Toisaalta se myös tarkoittaa, että jossain päin maata on aina hyvä keli ulkoilulle ja rantaelämälle. Nyrkkisääntönä voidaan pitää joulu-maaliskuun olevan parasta aikaa läntiselle ja eteläiselle osalle maata, kun taas itärannikolla paras aika on huhtikuusta syksyyn. 
Huonoa aikaa ei kuitenkaan olle, ilman lämpötila pysyttelee samoissa lukemissa ympäri vuoden.

Helsingistä pääsee jatkoyhteyksillä hyvin suurimpaan kaupunkiin Colomboon. Suuret matkanjärjestäjät, kuten Finnmatkat ja Apollomatkat tarjoavat pakettimatkoja maahan.

Teksti: Ursula Borg | Kuvat: Dreamstime


Julkaistu 30. syyskuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.