10 vinkkiä: Merellinen Split

Kroatian Split on viehättävä ja persoonallinen kaupunki Adrianmeren rannalla. Splitin historia ulottuu vuoteen 295, jolloin Rooman keisari Gaius Aurelius Valerius Diocletianus rakennutti palatsin lapsuudenkotinsa lähettyville meren rantaan, Splitin Vanhaankaupunkiin. Vanhankaupungin lisäksi palmuilla reunustettu rantabulevardi ja Marjanin kukkula ovat kaupungin kiintopisteitä.

Dalmatian alueella sijaitseva, noin 200 000 asukkaan Split on Kroatian toiseksi suurin kaupunki Zagrebin jälkeen ja Adrianmeren rannikon vanhimpia kaupunkeja. Kaupungissa on useita historiallisia nähtävyyksiä, mielenkiintoisia toreja ja markkinoita, hyvät shoppailumahdollisuudet ja uimarantoja kiven heiton päässä keskustasta.

Splitiä voi pitää myös tukikohtana, jos haluaa tutustua lähialueen saariin. Muun muassa Brac, Hvar, Vis ja Korcula sijaitsevat lähietäisyydellä ja kaupungin satamasta on sujuvat lauttayhteydet. Splitin läheisyydessä on myös viehättäviä pikkukyliä, jotka ovat vierailun arvoisia.

Adrianmeren rannikko on purjehtijan unelmakohde, ja usein Splitiin matkustetaankin purjehdusloma mielessä. Vesi on kirkasta, rannikon pituus on yhteensä 5 835 kilometriä ja saaristo koostuu yhteensä noin 1 200 saaresta, luodosta ja riutasta. Saarista noin 50 on asuttuja ja alueella on 350 satamaa.

Kroatilaisessa keittiössä on nähtävissä lähialueiden, lähinnä Italian, Ranskan ja Balkanin alueen vaikutteet. Tyypillistä, dalmatialaista ruokaa tarjoillaan konobassa eli tavernan tyyppisessä ruokailupaikassa. Paikallisten rakastama välipalaksi soveltuva ateria ravintolassa on Dalmatinska Plitica, joka sisältää maaseudun antimia: pršutia eli ilmakuivattua kinkkua, oliiveja, juustoja ja leipää.

Pientä purtavaa tarjoillaan leipomoa muistuttavassa slasticarnicessa, missä kannattaa kokeilla burekia, juustotäytteistä piirasta, cevapcicia eli mausteisia lihapullia tai ražnjici-lihavarrasta.

Pääruoaksi syödään usein Adrianmeren antimia: kalaa, äyriäisiä, ostereita ja simpukoita. Dalmatialaisia, tyypillisiä pääruokia ovat sammakko- ja ankeriaspadat. Lihaakin syödään, esimerkiksi karitsaa, ja lisukkeena tarjoillaan perunaa, tomaattia, artisokkaa tai rannikolla kasvavia kaalilajikkeita.

10 vinkkiä Splitiin:

1) Vanhakaupunki Grad

Splitin vanhankaupungin Peristil-aukio on täynnä sympaattisia putiikkeja ja kahviloita.Splitin vanhankaupungin Peristil-aukio on täynnä sympaattisia putiikkeja ja kahviloita.

Vanhakaupunki Grad, on Splitin vanhin osa, ja sitä hallitsee vuoden 300 paikkeilla rakennettu Diocletianuksen palatsi.

Vanhankaupungin ytimessä sijaitsevalta Peristil-aukiolta lähtee joka suuntaan pieniä kujia, jotka on kyllästetty pienillä putiikeilla, gallerioilla ja kahviloilla. Aukion ympärillä on myös lukuisia, mukavia illanviettopaikkoja.

2) Korttelin kokoinen keisarin palatsi

Diocletianuksen palatsi on yksi merkittävimmistä myöhäisantiikin rakennuksista.Diocletianuksen palatsi on yksi merkittävimmistä myöhäisantiikin rakennuksista.

Rooman keisarin Dioclecijanovan vuoden 300 paikkeilla rakennuttama palatsi on yksi Kroatian Unescon maailmanperintökohteista. Osa palatsista on purettu, mutta alkuperäisestä kokonaisuudesta saa kattavan kuvan Podrumissa, eli palatsin maanalaisissa kammioissa.

Korttelin kokoinen palatsi on yksi merkittävimmistä myöhäisantiikin rakennuksista omaperäisten, arkkitehtonisten muotojensa ansioista.

Siellä sijaitsee myös maailman kapein kuja, jonka nimi on Pusti me proći eli "anna minun mennä ohi".

3) Pyhän Dujen katedraalin kellotorniin

Kellotorniin kiipeämällä pääsee ihastelemaan merellisistä näkymistä yli Splitin kaupungin.Kellotorniin kiipeämällä pääsee ihastelemaan merellisistä näkymistä yli Splitin kaupungin.

Yksi Splitin maamerkeistä on Katedrala Sveti Duje eli Pyhän Dujen katedraali ja sen kellotorni. Katedraali rakennettiin aikoinaan keisarin hautapaikaksi, tänä päivänä rakennus toimii tuomikirkkona.

Keisarin haudan sijainnista ei ole tietoa, mutta muutamia merkkejä kristittyjen vainoajana tunnetusta keisarista on jäljellä: muotokuva hänestä itsestään ja vaimostaan ja maalauksia metsästysretkiltä ja kilpa-ajoista.

Katedraalin viereisen kellotornin huipulle kiipeäminen palkitaan merellisillä näkymillä.

4) Hopeaportin kautta markkinoille

Paikallisia kroatialaisia herkkuja Stari Pazarilla.Paikallisia kroatialaisia herkkuja Stari Pazarilla.

Vanhankaupungin palatsialueen jokaisella seinämällä on mahtipontinen portti. Hopeaportiksi nimetty kulkuväylä johtaa kaupungin markkinoille, Stari Pazarille, joiden kojut notkuvat paikallisia herkkuja: juustoja, hunajaa, lihatuotteita, hedelmiä ja vihanneksia.

5) Rivan rantabulevardi

Rivan rantabulevardi on reunustettu palmuilla ja ravintoloilla.Rivan rantabulevardi on reunustettu palmuilla ja ravintoloilla.

Vilkas Rivan rantabulevardi sykkii elämää vuoden ympäri. Rantakatu sai kymmenisen vuotta sitten uuden ilmeen, kun se päällystettiin läheisen Brač-saaren kuuluisalla valkoisella marmorilla.

Palmulla reunustetulla rantabulevardilla kahvilat ja pienet ravintolat kutsuvat istahtamaan ja nauttimaan Adrianmerelle avautuvasta kauniista maisemasta.

6) Rannat

Splitin kaikilla rannoilla ei välttämättä ole palveluita, mutta kristallinkirkasta vettä ja rauhaisia oleskelupaikkoja senkin edestä.Splitin kaikilla rannoilla ei välttämättä ole palveluita, mutta kristallinkirkasta vettä ja rauhaisia oleskelupaikkoja senkin edestä.

Splitissä, kuten muuallakin Kroatiassa, rannat ovat pääosin pikkukivirantoja. Rivan rantabulevardia pitkin pääsee lähimpänä keskustaa sijaitsevalle Bačvice-rannalle.

Pitkä ranta päättyy Zenta Bayn venesatamaan, ja auringonpalvojia ja uimareita palvelevat kahvila ja ravintola.

Kun Splitin keskustasta lähdetään Marjanin ulkoalueen suuntaan, vastaan tulee useita, suojaisia rantoja.

Rannoilla ei välttämättä ole palveluita, mutta kristallinkirkasta vettä ja rauhaisia oleskelupaikkoja senkin edestä.

7) Game of Thronesin kuvauspaikalle

Supersuositun Game of Thrones -sarjan kuvauspaikkana toimi Klisin linnoitus, noin puolen tunnin ajomatkan päässä Splitin keskustasta.Supersuositun Game of Thrones -sarjan kuvauspaikkana toimi Klisin linnoitus, noin puolen tunnin ajomatkan päässä Splitin keskustasta.

Splitissä on kuvattu maailmanlaajuisen suosion saavuttanutta Game of Thrones -sarjaa useammassa kohteessa. Noin puolen tunnin ajomatkan päässä keskustasta on Klisin linnoitus, missä kuvattiin neljännen tuotantokauden jaksoja.

Sarjaa on kuvattu myös Diocletianuksen palatsissa.

8) Marjanin kukkulalle

Mukavaa vaihtelua rantalomaan tuo lenkkeily Marjanin kukkulalla.Mukavaa vaihtelua rantalomaan tuo lenkkeily Marjanin kukkulalla.

Metsäinen Marjanin niemimaa on paikallisten oma ulkoilu- ja lenkkeilypuisto. Alue sijaitsee aivan keskustan tuntumassa, joten sinne voi kävellä rantaa pitkin.

Telegrin, kukkulan huippu, ei korkeudellaan päätä huimaa, mutta ylhäältä voi silti nähdä lähialueiden saarille ja kaupungin sataman. Alueen kulkureittien kartan voi noutaa matkailutoimistosta.

9) Bračin saarelle

Päiväretki Bračin saarelle onnistuu mukavasti Splitin lomalla.Päiväretki Bračin saarelle onnistuu mukavasti Splitin lomalla.

Brač on oiva rantalomailukohde ja mukava kohde päiväretkelle. Saaren parhaita puolia ovat sen hienot rannat ja rauhallisempi elämänmeno myös silloin, kun matkailusesonki on kuumimmillaan. Saaren keskus on Bolin kylä, johon pääsee bussilla saaren satamasta.

Vaikka liikkuminen saarella onnistuu julkisilla menopeleillä, niin oman auton, skootterin tai pyörän vuokraaminen helpottaa kulkemista. Saaren parhaaksi rannaksi on nimetty Zlatni Rat eli Kultaniemi. Kultaniemelle kulkee rantabulevardi Bolin kylästä.

Vehreällä saarella kasvatetaan oliivipuita, viiniköynnöksiä ja appelsiinipuita. Saari on maailmankuulu sen valkoisesta kivilajista, jota on käytetty koristeena muun muassa Washingtonin Valkoisessa talossa ja Tukholman kuninkaanlinnassa. Valkoista kiveä on louhittu saarella roomalaisajoista alkaen.

10) Krkan-joen kansallispuistoon

Krkan kansallispuisto sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Splitistä.Krkan kansallispuisto sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Splitistä.

Krkan kansallispuistoon on Splitistä noin tunnin ajomatka. Puistoa hallitsee karsti-ilmiö, joka saa vastapainoa luonnon vehreydestä. Puiston päänähtävyydet ovat vesiputousalueet Skradinski Buk ja Roški Slap.

Kansallispuiston vetonauloja ovat lisäksi vesimyllyt, kanjonit, linnoitusten rauniot ja yli 200 erilaista lintulajia.

Kansallispuistossa on myös järvi, Visovak, jonka pienellä saarella on fransiskaaniluostari.

Milloin mennä Splitiin?

Splitissä vallitsee välimerellinen ilmasto, jolle ovat tyypillisiä aurinkoiset, lämpimät kesät ja leuto talvi. Heinä-elokuussa lämpötila nousee 30 asteen kieppeille, talvella kylmin kuukausi on yleensä tammikuu, jolloin keskilämpötila on noin 5 astetta. Marras-joulukuu ovat sateisimpia, kesällä satelee harvakseltaan.

Parhaat ajankohdat matkustaa Splitiin ovat huhti-kesäkuu ja syyskuu. Lämpötila kipuaa yli 20 asteen ja merivesi on uimiseen sopivan lämmintä, mutta matkailusesonki ei ole kuumimmillaan.

Miten mennä Splitiin?

Suomesta voi matkustaa Splitiin joko omatoimisesti tai valmismatkalla. Sekä Finnair että Norwegian operoivat suoran lennon Helsingistä Splitiin ja kaupunkiin voi lentää myös Keski-Euroopan kautta.

Splitiin pääsee myös laivalla useasta Välimeren satamasta tai junalla Kroatian sisämaasta.

Lue myös: 10 vinkkiä: Dubrovnik – Adrianmeren helmi

Teksti: Miia Manner | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Split


Julkaistu 20. joulukuuta, 2016

Lisää Splitin valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.